FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 september 2006

President Eisenhower in trailer van Army of Two

Army of Two is een nieuwe game van EA die volledig origineel is. Het draait om twee elite-soldaten die, zoals de titel doet vermoeden, behoorlijk wat lood en pijn uit kunnen delen.

EA heeft voor X06 een trailer van dit spel vrijgegeven en die kun je hier bewonderen.

In Army of Two zul je van elkaars talenten gebruik moeten maken om je objectives te bereiken. Denk hierbij aan je maat gebruiken als anchorpoint voor een rappel-entry. In lekentaal: jullie staan op een dak, die grote vent bindt een touw om z'n middel, jij bevestigt het andere eind om jouw middel, je rent van het dak af, en door natuurkundige wetten knal jij door het raam heen, guns blazing.
Army of Two zal bovendien offline co-op via splitscreen bevatten, dus bovenstaande kun je ook met je echte beste vriend doen.

Kreatief met Fatalities in Mortal Kombat Armageddon

In Mortal Kombat Armageddon, de laatste in deze verhaallijn, krijgen spelers de mogelijkheid hun eigen fatality in elkaar te draaien. Klinkt leuk, het ziet er nog leuker uit.
Wanneer de announcer besluit dat je je tegenstander af mag maken, kun je losse fatality-moves loslaten op de ander. Dit varieert van in het kruis schoppen, tot iemand z'n arm eraf rukken en hem of haar ermee slappen.
Net zoals bij de vorige Mortal Kombats krijg je een beperkte hoeveelheid tijd om een fatality uit te voeren. Bij de Kreate-A-Fatality-moves krijg je een beetje tijd terug, en kun je zo een hele reeks moves uitvoeren alvorens je opponent de genadeklap te geven.

Aanschouw het gewelddadige schouwspel hier. De video met de titel "Sticks & Stones" is degene die Kreate-A-Fatality uitlegt.

Nederlandse volleybalvrouwen naar World Grand Prix

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben zich geplaatst voor de World Grand Prix. De laatste tegenstander in het kwalificatietoernooi, Azerbeidzjan, werd met 3-1 verslagen.

De derde set bracht de beslissing in de wedstrijd. Bij een 1-1 stand in sets trok Nederland de wedstrijd naar zich toe. Op 25-24 werd een aanval van Azerbeidzjan maar liefst drie maal geblokt. Nederland won de set daardoor met 26-24, stond met 2-1 voor en brak daarmee het verzet van het voormalige Sovjet-land.

Door de winst mag Nederland zich volgend jaar meten met de beste twaalf landen van de wereld.

Uitslag Ajax - IK Start

Met een wat experimenteel elftal trad Ajax in de ArenA vanavond aan tegen het Noorse IK Start uit Kristiansand. Met de 5-2 overwinning van twee weken geleden als uitgangspunt moesten de Amsterdammers zich plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Cup.

Al na zes minuten maakte Markus Rosenberg een einde aan enige eventuele illusies van de Noorse formatie. Door slecht verdedigen van Start had de jonge Zweed de bal voor het intikken uit een corner van Kenneth Perez. Kort voor het half uur breidde Rosenberg de score uit na een kenmerkende individuele actie, via een droog laag schot in Rune Nilssens rechterhoek. Kort voor rust was het Zdenek Grygera die een corner van Perez verwerkte tot een schitterende goal.

De tweede helft werd door Ajax gestart met een zwaar offensief. Daar het vizier niet bepaald op scherp stond bleef de 4-0 lang uit. De Noren konden echter bijkans vergeten hoe de bal er van dichtbij uitzag. Ook toen Start even met tien man in het veld stond tijdens een blessurebehandeling van Kjetil Pedersen kon het overtal niet worden uitgebuit. Pas na twintig minuten kwam de Noorse formatie voor het eerst serieus in de buurt van het doel van Kenneth Vermeer. Blijkbaar was dat het sein om de score toch verder op te schroeven; twee minuten later schoof Ryan Babel het leer koel langs Nilssen, nadat hij Kjetil Pedersen had afgetroefd. Tegen het einde van de wedstrijd sloop bij Ajax de nonchalance er enigszins in. De gasten konden hierdoor nog enige voorwaartse drang tonen, maar
strandden keer op keer net buiten het Amsterdamse strafschopgebied. Ajax sloot af met een avontuur van Stam, dat eindigde met een onzuivere pass van invaller Edgar Manucharyan.

Door de 4-0 overwinning gaat Ajax met een totaalscore van 9-2 door naar de groepsfase van de UEFA Cup. De loting hiervoor vindt volgende week dinsdag in het Zwitserse Nyon plaats.

Uitslag:
Ajax - IK Start 4-0
6' 1-0 Rosenberg
25' 2-0 Rosenberg
43' 3-0 Grygera
68' 4-0 Babel

Kaarten:
68' K. Pedersen (Start)
86' Hansen (Start)

Scheidsrechter: Ceferin (Slo)
Toeschouwers: 26.467

Opstellingen:
Ajax: Gentenaar (Vermeer/46), Ogararu, Stam, Vermaelen, Grygera, Maduro, Perez, Lindenbergh, De Mul (Manucharyan/72), Huntelaar (Babel/46), Rosenberg

IK Start: Nilssen, Borgersen, Kjetil Pedersen (Engedal/72), Steinar Pedersen, Hanssen, Strømstad (Kristoffer Paulsen/46), Schindzielorz, Fevang, Jónsson (Bärlin/62), Mikkelsen, Garba

[upd] Dode bij brand in ziekenhuis Almelo

Icoon BrandIn het Twenteborgziekenhuis in Almelo is vanochtend een 60-jarige vrouwelijke patiënt overleden nadat in een operatiekamer rond 10.50 uur brand was uitgebroken. De patiënte die is overleden, werd op het moment van de brand geopereerd.

Nog onbekend is wat de oorzaak is van de brand. De operatiekamer brandde volledig uit. De brandweer kon nog niet zeggen of de patiënte rechtstreeks aan de brand is overleden of door een onderbreking van de operatie.

De brandweer rukte met groot materieel uit en was rond 11.30 uur de brand meester. Patiënten van het ziekenhuis hoefden niet te worden geëvacueerd. Wel werden uit voorzorg een aantal ruimten rond de operatiekamer ontruimd.

Update 22.27 uur:
Op het moment van uitbreken van de brand, was de vrouw nog in leven en aanspreekbaar. Ze werd voor een redelijk kleine ingreep geopereerd en was gedeeltelijk verdoofd. Het is dus bijna zeker dat de vrouw overleden is aan de gevolgen van de brand.

De brand ontstond nadat een anesthesie-apperaat defect raakte. Om de operatie goed te laten verlopen was de vrouw vastgebonden. Hulpverleners konden door de vlammenzee de vrouw niet meer uit haar benarde positie bevrijden.


De brandweer in actie. Foto:Boeskoolmedia.nl


Met dank aan rick82, angel007, dj-scratch, Super Snackman, Maarten, Stienn, Weegink en sjerren voor de submit.

Massagraf in Duitsland ontdekt

Icoon BuitenlandsIn het West-Duitse Menden-Barge is een massagraf ontdekt. De autoriteiten vermoeden dat het om slachtoffers van het naziregime gaat.

Donderdagmiddag waren negentien lijken geborgen uit het graf aan de rand van een kerkhof: zeventien jonge kinderen en twee volwassenen. Een lijk vertoonde sporen van amputatie. Op de slachtoffers zijn mogelijk medische experimenten uitgevoerd in het kader van het nationaalsocialistische project om leven te vernietigen dat als minderwaardig werd beschouwd, zoals gehandicapten.

In de buurt van het kerkhof bevond zich een ziekenhuis, waarin dergelijke experimenten zouden zijn uitgevoerd. Zeker twee kinderen uit het graf waren gehandicapt. De speurtocht naar het massagraf begon na een reeks geruchten en verklaringen van getuigen, meldde de Duitse televisie.

Met dank aan derek0905 en babbelbox voor de submit.

Molyneux praat Fable 2

Peter Molyneux houdt van praten. Veel praten, en dan het liefst niet over games die uit zijn, maar over de games die nog komen gaan. Deze hobby zorgde ervoor dat Fable heel wat features miste die wel door Molyneux beloofd waren, zoals bijvoorbeeld een persistente gamewereld. Een persistente gamewereld houdt in dat als jij ergens een zaadje plant, dat daar een boom uitgroeit, die boom de rest van het spel daar blijft staan. Tenzij hij per ongeluk expres wordt omgehakt natuurlijk.

Geen nood, want op de X06 had Molyneux wederom de praatstoel gevonden, en beloofde hij ons, wederom, een persistente gamewereld. Maar dat is natuurlijk niet voldoende. Lionhead zal ook systeem introduceren waarmee de groei van dorpen wordt bijgehouden. Een dorp zal, onder de juiste omstandigheden, groeien tot een stad. Maar stel dat jij het dorp uitroeit, dan zal het dorp vervallen, en zal de natuur het overnemen.

Ook nieuw in dit deel is wat Molyneux omschrijft als "onvoorwaardelijke liefde". Je kunt trouwen, je kunt vervolgens seks hebben met je partner. Dat kan beschermd en onbeschermd. Draag je geen bescherming, dan bestaat de kans dat je partner, of jij als je een vrouwelijk personage hebt, zwanger raakt. Tijdens het spel zal de buik zichtbaar groeien, en na 9 maanden is het zover. Er zal geen bevallingsmini-game komen, volgens Peter, maar zal je na het doen van een quest thuiskomen, en hartelijk begroet worden door je kind. Je kind zal van je houden of je nu slecht of goed bent.

Elk gebouw in Fable 2 zal te koop zijn. Heb je een aardig kasteeltje op het oog? Een geinige cathedraal? Koop het! Sommige gebouwen zullen hidden content unlocken, dus doe je best. Volgens Molyneux is dit de evolutie van RPG's: huizen bezitten en rijk zijn.

Molyneux heeft het al gedemonstreerd met de mededeling dat het niets van Fable 2 was, maar Fable 2 zal "contrained combat" bevatten. Dit systeem houdt in dat je omgeving meetelt in het gevecht. Je zwaard, bijl of hamer zal niet langer door een rotsblok heen kunnen zwaaien, maar er van af stuiteren, en je open laten voor een vijandelijke aanval.

Tot slot heeft Molyneux z'n team met ontwikkelaars laten werken aan een feature die vooralsnog geheim moet blijven. Maar z'n team kon niet geloven dat hij het geïmplementeerd wilde hebben.

Ervaring leert dat de woorden van Peter Molyneux met een flinke korrel zout genomen dienen te worden, veel features die hij in Fable wilde doen waren niet haalbaar op de Xbox, het is afwachten of de 360 wél krachtig genoeg is voor de dromen van Peter.

Prijswinnaars week 38

Je kon vorige week weer een hoop prijzen winnen op de FP. Allereerst maakte je kans op een reis voor twee personen naar Ibiza plus kaarten voor het B-LIVE-evenement aldaar. Deze prijs is gewonnen door:


VioLenT


Daarnaast gaven we een iBOOD-doos weg gevuld met allerhande handige items. De doos is gewonnen door:


bombaman


Alle winnaars namens de hele FOK!crew gefeliciteerd! De prijzen zullen binnen enkele weken naar jullie opgestuurd worden. Vergeet niet deze week weer op de FOK!frontpage te kijken voor meer prijsvragen. Voor eventuele vragen kun je ons natuurlijk ook e-mailen.

Partydrankje Rudolph verboden

Icoon JustitieLiefhebbers van het partydrankje Rudolph opgelet! Geniet ervan zolang het nog kan, want naar alle waarschijnlijkheid verdwijnt Rudolph van de markt. Een Maastrichtse voorzieningenrechter besloot deze week dat de producent van het populaire drankje, Get Nosed B.V., onrechtmatig gebruik maakte van de naam en beeltenis van Rudolph the Red-Nosed Reindeer, de bekendste sleetrekker van de kerstman. De zaak was aangespannen door het Amerikaanse bedrijf St. Nicholas Music Inc. dat wereldwijd de rechten op Rudolphs 'identiteit' bezit.

Bij het uitblijven van een juridische wonderslag of het alsnog verkrijgen van een licentie van St. Nicholas Music Inc., ziet de toekomst er beroerd uit voor Get Nosed. Niet alleen dient de productie per direct gestaakt te worden, maar het bedrijf moet tevens vóór het verlopen van een vastgestelde termijn alle inbreukmakende producten vernietigen onder het toeziend oog van een deurwaarder. Het is nog niet bekend hoeveel mensen door het vonnis hun baan dreigen te verliezen.

Met dank aan maan_man voor de submit.

Uitslag FC Groningen - Partizan Belgrado

FC Groningen heeft zich niet weten te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Cup. Na de 4-2 nederlaag twee weken, wonnen de Groningers vanavond met 1-0, wat niet genoeg was.

Groningen speelde geen goede wedstrijd, ze wilden wel, maar ze leken veel moeite te hebben met de druk. In het eerste uur van de wedstrijd kwamen ze dan ook amper in de buurt van de Servische keeper Krajl. Nevland en Van der Laak kregen wel kansjes, maar allebei wisten ze het niet af te maken.

Aan het begin van de tweede helft kreeg Partizan twee kansen, Lomic mikte echter net voorlangs en Osita kopte over het doel. Na een uur spelen kwamen de Groningers dan toch op voorsprong. Suarez ging bij een hoge voorzet tussen twee verdedigers neer, de penalty die daaruit voortkwam werd door Van der Laak benut. Tien minuten voor tijd kreeg Groningen wederom een strafschop, nadat Fledderus wel erg makkelijk neerging in het strafschopgebied. Invaller Cornelisse nam de strafschop, maar hij miste. In de slotfase van de wedstrijd was Groningen nog een paar keer bij de 2-0, maar de treffer die nodig was viel niet.

FC Groningen - Partizan Belgrado 1-0
60' v.d Laak 1-0 penalty

Scheidsrechter: Balaj (Roe)
Levchenko, v.d. Linden (Groningen), Zajic, Lomic, Smiljanic, Rnic, Kralj (Partizan Belgrado)

Opstellingen

Groningen: Roorda, Silva, Sankoh, Kruiswijk, v.d.Linden, Lindgren, v.d.Laak (Cornelisse/78), Levchenko (Lovre/46), Fledderus, Suárez (Salmon/61), Nevland.

Partizan Belgrado: Kralj, Rnic, N.Djordjevic, Bajic, Lomic, Smiljanic, Nadj, Lazic, Zajic, Boya (Radoslavljevic/90+1), Odita (Vukelja/87).

Uitslag Feyenoord - Lokomotiv Sofia

Feyenoord heeft, net als eerder vanavond AZ, met de hakken over de sloot de groepsfase bereikt van de UEFA Cup. Na de 2-2 in Bulgarije werd het vanavond in de Kuip 0-0 tegen Lokomotiv Sofia.

Het eerste serieuze schot van de wedstrijd was in de zesde minuut van de Bulgaren, maar het schot ging ruim over. Even later was er een kans voor Feyenoord, maar het schot van Hofs kwam net naast het doel van doelman Goloebovic terecht. Feyenoord zette wel meer aan gedurende de eerste helft en was ook duidelijk de betere ploeg. In de 23e minuut was er een kans voor De Guzman maar het schot was te zacht. In de 25e minuut was er een kans voor wederom De Guzman, maar hij ging neer in het strafschopgebied, en scheidsrechter Bebek zag er geen strafschop in.

Nadat eerder het shirt van Boussaboun moest worden vervangen, was in de 38e minuut ook het shirt van Buijs gescheurd. Aangezien er geen shirts in de dug-out lagen, moesten de Rotterdammers even met tien man spelen, totdat John Metgod een nieuw shirt had gehaald uit de kleedkamer.

De rest van de eerste helft probeerde Feyenoord het wel, maar echte kansen kreeg het niet.

Net als in de eerste helft, lieten de Bulgaren ook aan het begin van de tweede helft weer een stukje toneel zien, door bij het minste geringste neer te vallen op het veld. Arbiter Bebek trapte er echter niet in. De tweede helft waren er weinig kansen voor beide ploegen. In de 84e minuut leek het alsof Feyenoord op 1-0 kwam, maar invaller Huysegems hinderde doelman Goloebovic waardoor arbiter Bebek de goal afkeurde. In de slotfase van de wedstrijd was er nog een kans voor De Guzman, maar de bal kwam niet goed op zijn voet, waardoor het schot over ging.

Feyenoord - Lokomotiv Sofia 0-0

Scheidsrechter: Bebek (Kro).
Boussaboun, van Hooijdonk (Feyenoord), Ivanov, Markov, Oratsjev, Savic (Lokomotiv Sofia).

Opstellingen

Feyenoord: Timmer, Buijs, Greene, Saidi, Drenthe, Lucius, Hofs (Kolkka/70), De Guzman, Pardo, v.Hooijdonk, Boussaboun (Huysegems/83).

Lokomotiv Sofia[: Goloebovic, D.Dontsjev, Markov (Tzvetkov/78), Savic, Dobrev, Koilov, Oratsjev, Karadzjinovic (Atanasov/66), Ivanov, Genkov, Antoenovitsj.

Twee uur voor alle sterren Mario 64

In vele filmpjes zijn al veelvuldig de eindcredits van Super Mario 64 in een razend tempo behaald. Toch heeft onlangs iemand een dermate bewonderenswaardige prestatie neergezet waardoor hij toch wel een vermelding verdient. Een fanatieke gamer heeft namelijk in iets meer dan twee uur alle 120 sterren weten te bemachtigen. Ter vergelijking: bij de meeste gamers gaat daar al gauw meer dan 30 uur in zitten. Om alles zo snel mogelijk te behalen maakt hij gebruik van de vele geheimen, maar ook bugs uit het tien jaar oude spel. Toch moet hij het bovenal hebben van zijn eigenschap om vrijwel alles foutloos te doen.

Bekijk film hier

Uitslag Kayserispor - AZ

Na SC Heerenveen heeft AZ zich als tweede Nederlandse club weten te plaatsen voor de groepsfase bij de UEFA Cup. Nadat ze de thuiswedstrijd met 3-2 wonnen, werd het in Turkije tegen Kayserispor 1-1.

AZ domineerde het begin van de wedstrijd en de koploper in de Eredivisie kreeg bovendien een aantal kansen. Kayserispor wachtte af, maar sloeg wel genadeloos toe bij de eerste de beste mogelijkheid op een doelpunt. De vrijstaande Ünal kon uit een voorzet van Topuz de 1-0 binnenkoppen. AZ had daarna wel het meeste balbezit, maar dat leidde niet tot kansen. De Turken kregen de kans op de 2-0, maar Basdag faalde.

In de tweede helft slaagde de Alkmaarders er in eerste instantie niet in om door de defensie van de Turken heen te komen. Maar na tien minuten was het toch raak, nadat een schot van Arveladze tegen de paal ging, waar vervolgens Cora na een voorzet van Martens de bal achter zijn doelman liet glijden. Na de gelijkmaker gingen de Alkmaarders een stuk beter spelen. Er kwamen nog kansen voor Mendes, Arveladze en Martens, maar ze faalden in de afwerking.

Kayserispor - AZ 1-1
11' Ünal 1-0
54' Cora 1-1 e.d.

Scheidsrechter: Královic (Tsj)
Akagündüz, Topuz (Kayserispor) Jaliens, Didulica (AZ).

Kayserispor: Ivankov, Bölükbasi (Parlak/84), Cora, Toledo, Ceylan (Johnson/66), Topuz, Mendez, Basdag (Akagündüz/75), Arslan, Ünal, Iglesias.

AZ: Didulica, Jaliens, Donk, Opdam (Steinsson/82), De Cler, Mendes da Silva, De Zeeuw, Martens (Molhoek/90), Schaars, Dembele, Arveladze.

Ritsma beslist in oktober over toekomst

Rintje Ritsma zal in oktober een beslissing nemen of hij zijn carrière verlengt. De voormalige Europees en Wereldkampioen heeft wel het probleem dat zijn sponsor Sitel.nl de samenwerking heeft beëindigd

Het bedrijf vond geen partners om de ploeg te financieren en haakte daarom af, zo maakte het Amsterdamse telecombedrijf donderdag bekend. Voor Ritsma kwam het nieuws niet als een verrassing. Wegens het ontbreken van een sponsor stond de samenwerking met trainer Jillert Anema al op een laag pitje, “ik doe nu alles zelf” aldus Ritsma.

Volgende maand zal Ritsma beslissen of hij schaatscarrière voortzet.“Ik wil aftasten of ik nog het niveau heb om goed mee te kunnen doen. Daarom heb ik nog geen vaart gezet achter de zoektocht naar een sponsor. Ik wil niet een geldschieter aantrekken en dan in november zeggen dat ik ermee stop.” Vooralsnog heeft Ritsma echter het idee dat hij zijn niveau van vorig jaar kan benaderen. “Op dit moment gaat het verrassend goed. Als ik op de NK afstanden start, dan maak ik het schaatsjaar ook af.”

Uitslag SC Heerenveen - Vitória Setúbal

Heerenveen heeft zich geplaatst voor de groepsfase van de UEFA Cup. Nadat de Friezen twee weken geleden met 3-0 wisten te winnen van Vitória Setúbal, bleef het vanavond in eigen huis 0-0

De Friezen liepen nauwelijks gevaar vanavond. Al mocht de ploeg van coach Gertjan Verbeek blij zijn dat de arbiter in de vierde minuut de Portugezen geen penalty toekende na een onbesuisde actie van een Heerenveen-verdediger. In de eerste helft had doelman VandenBussche weinig te doen, maar Heerenveen zelf kreeg amper kansen.

In de tweede helft bracht Setúbal een extra spits in voor een verdediger, maar de Friezen maakten geen gebruik van de extra ruimte die achterin ontstond. Daardoor bleef het 0-0.

SC Heerenveen - Vitória Setúbal 0-0

Scheidsrechter: Bozinovski (Mac)

Opstellingen

Heerenveen: Vandenbussche, Zuiverloon, Dingsdag, Hansson, J.Drost, Bosvelt, Prager, Pranjic, Nilsson, Friend, Alves.

Vitória Setúbal: Paulo, Nandinho, Hugo, Janício, Auri, Binho, Ribeiro, Sandro, Julien (Lebarthe/40), Lourenço, Amuneke.

Name that bitch!

De vraagstelling bij deze Name that bitch! is uiteraard weer niet moeilijk te bedenken: welke (oud)-politicus staat er op de foto waarvan hier onder een fragment te zien is? De eerste aanwijzingen leverden helaas nog geen goed antwoord op. Misschien dat het nieuwe stukje foto helpt...

En er zijn prijzen: The prizes

Even wat WID-regels van Tigertje en consorten erbij:

De regels

Je kan 2 punten voor het eerste goede antwoord verdienen.
Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 1 punt voor!
Ben je heel erg warm volgens mannee qua antwoord? dan kun je hiermee nog 1 punt verdienen!
crew is zoals altijd uitgesloten van deelname
Heb je toevallig de grotere afbeelding van de WID en je post deze dan kan men volgende keer raden welke user in het filmje onthoofd wordt.

The rules The prizes The game The score

Name that Bitch! is sponsored by:

[A1GP] "Lammers en A1GP ook veranwoordelijk"

Huub Rothengatter, manager van Jos Verstappen, geef zijn visie op alle commotie rond het verbreken van de race-relatie tussen A1 Team Netherlands en de Limburgse coureur. Hij vindt dat Jan Lammers en de A1GP organisatie ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Rothengatter geeft aan dat de reacties en emoties van de fans hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Speciaal voor de fans wil ik eens goed onze kant van het verhaal vertellen. Ik heb er zelf ook veel moeite mee als ik aan de fans denk die kaarten hebben gekocht om Jos te zien schitteren. Ook wij zijn diep teleurgesteld. Want de A1 is een fantastische serie om in te rijden."

Hij geeft aan dat Verstappen vorig jaar na het zetten van de benodigde handtekeningen vol enthousiasme in het A1GP avontuur is gestapt, maar dat er tijdens het seizoen financiële problemen om de hoek kwamen kijken. "Gedurende het vorig seizoen hebben we helaas moeten ervaren dat er financiële problemen waren. Wij merkten dat, omdat er niet of te laat betaald werd. Jos is werknemer en kreeg gewoon zijn salaris niet of in ieder geval veel te laat."

De verantwoordelijkheid wil Rothengatter niet bij de organisatie van de A1GP leggen. "Nee, want de A1 is onze partner niet. Dat is Jan Lammers, hij is de teambaas van A1 Team Netherlands, met hém hebben we een overeenkomst. Het is dus zijn verantwoordelijkheid."

Dit geschil doet geen afbraak aan het respect wat er voor Jan Lammers is, maar hij hekelt wel zijn zakelijke verantwoordelijkheden. "Jan is zelf een goede coureur en heeft enorm veel ervaring in de autosport. Het is slim van hem geweest om de allerbeste Nederlandse coureur aan te trekken en die in zijn oranje auto te zetten. Hij wist dat de kans van slagen voor de A1 in Nederland het grootst was als Jos in de auto zou zitten. Nou, aan de reacties en de kaartverkoop voor Zandvoort te zien bewijst dat Jan gelijk heeft gehad. Maar als je dan als werkgever afspraken maakt met je werknemer dan moet je als baas niet alleen prestaties verwachten van je personeel maar ook je zakelijke verantwoordelijkheid nemen. Hij verschuilt zich ten onrechte achter een ander. Jos heeft afspraken met Jan en niet met de A1."

Volgens Rothengatter heeft Lammers de problemen al lang aan zien komen. Er werd halverwege het vorige seizoen door het Verstappen-kamp aan de bel getrokken, er moest steeds op het geld gewacht worden. "Steeds excuses en uitvluchten van Jan Lammers; aanloopproblemen, we hebben geen geld, enzovoorts. Tja, om dan maar eens de woorden van Jan te gebruiken, dat is dan ondernemersrisico."

Op de vraag of Verstappen niet beter had kunnen wachten tot na de race op Zandvoort gaf Rothengatter geen krimp. "Nee, we zijn al zo lang aan het bakkeleien. De A1 heeft uiteindelijk alles betaald, maar wel een half jaar te laat. Zakelijk gezien is het te gek voor woorden. Toen ze zich uiteindelijk realiseerden dat het van onze kant menens was hebben ze gauw deze week het restant overgemaakt. Dat heeft nog te maken met vorig seizoen! Weet je hoe lang dat al geleden is? En nu doen ze net of er niks aan de hand is. Juist om Zandvoort te redden hebben we ze de ruimte én het voordeel van de twijfel gegeven om het op te lossen. Als je dan zó laat betaalt en dan nóg geen garanties wilt afgeven voor het komende seizoen dan willen en kunnen we niet verder. En Lammers moet mij eens vertellen waarom hij geen garantie wil afgeven voor een bedrag waar hij al eerder met ons contractueel is uitgekomen."

Wat is Dit: Opgave 51 - Ronde 1

Dit is de laatste opgave van dit kwartaal!

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor kwartaal 3 (dus de periode tot en met 1 Oktober) is Dutch Filmworks zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit 8 films uit de Supreme Editions:
IMAGINARY HEROES (2 DVD Edition) - Sigourney Weaver - Emile Hirsch - Jeff Daniels. Sc & R: Dan Harris
THE BRIDGE OF SAN LUIS REY - Robert DeNiro - Kathy Bates - Harvey Keitel - Gabriel Byrne. Sc & R: Mary McGuckian
THE BALLAD OF JACK & ROSE - Daniel Day-Lewis - Catherine Keener - Jason Lee. Sc & R: Rebecca Miller
THEIR EYES WERE WATCHING GOD - Halle Berry - Terrence Dashon Howard - Michael Ealy. R: Darnell Martin
11:14 - Barbara Hershey - Hilary Swank - Colin Hanks - Ben Foster - Patrick Swayze - Rachael Leigh Cook. Sc & R: Greg Marcks
ASYLUM - Ian McKellen - Natasha Richardson - Marton Csokas. R: David Mackenzie
I'LL SLEEP WHEN I'M DEAD - Clive Owen - Malcolm McDowell - Charlotte Rampling. R: Mike Hodges
THE LAST TRAPPER - Van de makers van Microcosmos en Winged Migration

De opgave:

Succes!

Karthikeyan blijft testrijder van Williams

Narain Karthikeyan blijft als testrijder actief voor Williams. Dit maakte het team van Frank Williams vandaag zelf bekend.

De 29-jarige rijder uit India is sinds januari dit jaar actief voor Williams. Even daarvoor was hij zijn stoeltje kwijtgeraakt bij Jordan, het huidige Midland. De reden dat Williams Karthikeyan wil behouden lijkt met zijn Jordan-verleden te maken te hebben. Jordan gebruikte Toyota-motoren. Williams gebruikt volgend jaar datzelfde Toyota als motorleverancier. Karthikeyan heeft daarnaast ervaring met Bridgestone-banden. Met deze banden worden alle Formule 1-teams volgend jaar uitgerust.

"Als een racer wil ik graag concurreren op de baan. Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat ik liever test voor een topteam, dan dat ik race voor een team met weinig mogelijkheden" zegt Karthikeyan.

Teambaas Frank Williams is tevreden met het aanblijven van de Aziaat. "Hij is populair in het team omdat hij hard en nauwkeurig werkt. Daarnaast heeft hij gewoon racekwaliteiten". Williams heeft nog een andere reden om zijn testrijder te koesteren: "Narain is medeverantwoordelijk voor de groeiende populariteit van Formule 1 in India. Dat is natuurlijk schitterend."

Honda weer met speciale livery in China

Het team van Honda zal, zoals elk jaar, in Shanghai starten met een alternatieve kleurstelling. Voorganger BAR deed dit ook al. De reden is dat hoofdsponsor Lucky Strike nauwelijks bekend is in China.

De auto's worden omgespoten naar de kleuren van het sigarettenmerk 555, wat wel bekend is in China. 555 is overigens ook onderdeel van British American Tabacco.

Ook de pitcrew zal in een nieuw jasje gestoken worden. In plaats van het traditionele wit-zwart, zullen er nu overalls in het geel-blauw van 555 gedragen worden. Naast Spyker MF1 is Honda nu het tweede team dat met een andere livery aan de start verschijnt, met het verschil dat deze eenmalig is.

[A1GP] Vooruitblik en terugblik

Dit weekend begint het nieuwe A1 Grand Prix-seizoen, de World Cup of Motorsport. FOK!sport blikt vooruit op het nieuwe seizoen én kijkt terug naar het eerste jaar van deze spectaculaire raceklasse.

Kalender



datumcircuitland
1 okt 2006ZandvoortNederland
8 okt 2006BrnoTsjechië
12 nov 2006BeijingChina
26 nov 2006SepangMaleisië
10 dec 2006SentulIndonesië *
21 jan 2007TaupoNieuw-Zeeland
4 feb 2007Eastern CreekAustralië **
25 feb 2007DurbanZuid-Afrika
18 mrt 2007nnbBrazilië *
25 mrt 2007Mexico CityMexico
15 apr 2007ShanghaiChina
29 apr 2007Brands HatchGroot-Britannië

*: Locatie moet nog goedgekeurd worden
**: Nog geen overeenkomst gesloten

Teams

teamteambaascoureurs
AustraliëAlan JonesRyan Briscoe
Karl Reindler
Ian Dyk
Barton Mawer
BraziliëEmerson FittipaldiNelson Piquet jr.
Christian Fittipaldi
Christiano Rocha
Fabio Carbone
CanadaJohn VillageSean McIntosh
James Hinchcliffe
ChinaChen ZhenhuanJiang Tengyi
Ma Qinghua
DuitslandWilli WeberTimo Scheider
Adrian Sutil
FrankrijkJean-Paul DriotNicolas Lapierre
Alexandre Prémat
GriekenlandDimitris NafpliotisStelios Nousias
Takis Kaitatzis
Vasilis Papafilippou
Nikos Zahos
Groot-BritanniëJohn SurteesRobbie Kerr
Darren Manning
Oliver Jarvis
IerlandMark GallagherRalph Firman
Michael Devaney
IndiaPatrick RobertsKarun Chandhok
Armaan Ebrahim
IndonesiëJohn AllenAnanda Mikola
Moreno Soeprapto
Italiënnbnnb
LibanonAnthony SnookKhalil Beschir
Alex Khateeb
Graham Rahal
Basil Shaaban
MaleisiëJulian RandlesAlex Yoong
Fairuz Fauzy
MexicoEric Boulliernnb
NederlandJan LammersJeroen Bleekemolen
Nieuw-ZeelandBob McMurrayJonny Reid
Matt Halliday
PakistanDavid SearsAdam Khan
Singaporennbnnb
TsjechiëAntonín CharouzTomᨠEnge
Jarek Jani¨
Jan Charouz
Turkijennbnnb
Verenigde StatenRick WeidingerAl Unser jr.
Bryan Herta
Phil Giebler
Zuid-AfrikaMike CarrollTomas Scheckter
Stephen Simpson
Gavin Cronje
Zwitserlandnnbnnb

Regels
Er zijn kleine aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar. Voor de duidelijkheid een overzicht van de belangrijkste regels van de A1 Grand Prix.

Het raceweekend bestaat uit drie dagen.

Op vrijdag worden twee vrije trainingen gehouden van ieder een uur. Op zaterdag vindt één vrije training van een uur plaats, 's middags gevolgd door vier kwalificatiesessies van ieder een kwartier. In iedere sessie mag ieder team één vliegende ronde rijden en op basis van de som van de twee snelste rondes per team wordt de startgrid voor de sprintrace bepaald. Ieder team moet minimaal twee rondetijden neerzetten in de kwalificatie, maar mag alleen aan de kwalificatie deelnemen als het in de vrije trainingen minstens drie rondetijden heeft laten noteren. Een team mag tijdens de races een andere coureur laten rijden dan in de kwalificatie, als de tweede coureur tijdens de vrije trainingen een rondetijd heeft neergezet die binnen 102% van de snelste kwalificatietijd van dat team valt.

De eerste race is de sprintrace, die een rollende start zal kennen en maximaal twintig minuten zal duren. Op basis van een combinatie van de uitslag van de sprintrace, de kwalificatieuitslag en de rondetijden, gereden in de sprintrace, wordt de startgrid van de hoofdrace bepaald. De hoofdrace duurt maximaal zeventig minuten en kent een staande start.

Ook anders dan vorig jaar is het puntensysteem. Dit jaar krijgt de winnaar van de sprintrace slechts 6 punten. Nummer twee krijgt 5 punten en zo verder tot de zesde plaats, die 1 punt oplevert. Een overwinning in de hoofdrace levert nog wel 10 punten op, aflopend tot 1 punt voor de tiende plaats. De snelste ronde van de dag levert nog steeds 1 punt op. Als een race wordt gestopt voordat deze voor de helft is verreden, worden halve punten uitgedeeld.

Terugblik 2005/2006
Het eerste seizoen van de A1GP begon op 25 september in Engeland. Nederland had de twijfelachtige eer de eerste uitvaller ooit te zijn, na een touché met Zuid-Afrika. Brazilië won de sprintrace makkelijk en stormde ook in de hoofdrace naar de overwinning. Libanon viel spectaculair uit met een koprol in de grindbak, Nederland haalde haar eerste punten met een zevende plaats.

Op de Eurospeedway in Duitsland bleek Frankrijk het sterkste team. Nederland viel in de sprintrace uit tijdens een grote crash in de eerste bocht en de hoofdrace moest Nederland zelfs vanuit de pitstraat starten. Frankrijk won beide races, Nederland werd opnieuw zevende in de hoofdrace.

In Portugal, op het circuit van Estoril, greep Nederland net naast het eerste podium. In de sprintrace won Frankrijk voor Brazilië en Zwitserland, maar Brazilië liet bij de start van de hoofdrace de motor afslaan, evenals Nederland. Frankrijk won opnieuw, Nederland viel uit toen Verstappen zich verremde en spectaculair de wagen van Duitsland ramde.

De races in Australië, op het circuit van Eastern Creek, zagen nog meer grote crashes. Terwijl Oostenrijk Japan van de baan ramde en Zuid-Afrika en Libanon elkaar uit de wedstrijd reden, won Frankrijk de sprintrace voor een steeds sterker wordend Portugal. Ook de hoofdrace was een makkelijke prooi voor Frankrijk, maar de meeste aandacht ging uit naar Hayanari Shimoda van het Japanse team, die tijdens een enorme crash zijn wagen in tweeën brak en afgevoerd moest worden naar het medisch centrum. Zijn verwondingen bleken mee te vallen.

Ook op het circuit van Sepang in Maleisië bleef de reeks overwinningen van Frankrijk aanhouden, al maakte Zwitserland in de sprintrace nog een goede kans op de eerste plaats. In de hoofdrace haalde Tsjechië haar eerste podium, na een incidentrijke wedstrijd waarbij China een aantal malen over de kop sloeg en Canada en Italië elkaar van het asfalt ramden. Vlak voor de finish viel de eerste regen van het A1GP-seizoen, maar dat leidde niet tot noemenswaardige incidenten.

In Dubai was het eindelijk eens niet Frankrijk dat op de hoogste trede van het podium stond. De sprintrace werd gewonnen door Zwitserland, dat van start tot finish aan de leiding had gereden. De hoofdrace was echter weer voor Frankrijk, mede omdat Zwitserland bestraft werd voor te hard rijden in de pitstraat. Ook Nederland kreeg die straf, maar Verstappen wist zich toch terug te vechten naar een negende plaats.

Nederland was de grote smaakmaker tijdens de races in Durban, Zuid-Afrika. In de sprintrace startte Nederland vanaf de vierde plaats, maar kwam al snel op een tweede plaats terecht. Verstappen vergooide die positie echter door te overmoedig leider Frankrijk aan te vallen en te spinnen. Hij herhaalde deze actie in de hoofdrace, maar nu lukte de inhaalpoging wel en won Nederland haar eerste wedstrijd in de A1GP. Frankrijk viel na de race nog verder terug door een tijdstraf.

In Indonesië won Frankrijk weliswaar de sprintrace, maar de hoofdrace kende opnieuw een nieuwe winnaar: Canada, ondanks dat de wagen bij de formatieronde op de grid achterbleef en het team tijdens de race een drive through-penalty kreeg. Door veel spins en uitvallers en met wat hulp van achterblijver India kon Canada naar de overwinning rijden.

De sprintrace in Mexico kende een van de vreemdste crashes van het seizoen. Tijdens een safety car-situatie schatte de Japanse coureur de snelheid van de wagens voor hem verkeerd in en lanceerde zich op het rechte stuk op de wagen van Nieuw-Zeeland. De wagen sloeg diverse malen over de kop, maar de coureur kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Nederland werd vierde, en behaalde in de hoofdrace zelfs de tweede plaats. Frankrijk won beide races.

Het raceweekend op Laguna Seca in de Verenigde Staten werd geteisterd door stortregens en het was lange tijd niet eens duidelijk of er wel gereden kon worden. De sprintrace kon uiteindelijk toch van start gaan en zag de eerste overwinning van Mexico. De tweede plaats was voor Frankrijk genoeg om het kampioenschap te winnen. Tijdens de hoofdrace was de baan al een stuk droger en kon Mexico haar tweede overwinning pakken. Nederland kreeg een drive through-penalty voor inhalen onder geel, maar tijdens het inlossen van deze straf reed Verstappen te hard in de pitstraat en kreeg opnieuw een drive through. Nog woedend over de eerste straf zette Verstappen de wagen in de pits en stapte uit.

Het seizoen werd afgesloten op het circuit van Shanghai in China. Maleisië won verrassend de sprintrace en ook de hoofdrace kende een nieuwe winnaar, namelijk Tsjechië. Indonesië, die in de sprintrace nog prima vijfde was gefinished, wist in de eerste ronde van de hoofdrace met een onbesuisde actie Ierland de grindbak in te laten rollen.

Eindstand 2005/2006

posteampunten
1 Frankrijk172
2 Zwitserland121
3 Groot-Brittanië97
4 Nieuw-Zeeland77
5 Maleisië74
6 Brazilië71
7 Nederland69
8 Ierland68
9 Portugal66
10 Canada59
--Mexico59
12 Tsjechië56
13 Australië51
14 Italië46
15 Duitsland38
16 Verenigde Staten23
17 Zuid-Afrika20
18 Indonesië16
19 Oostenrijk14
20 Pakistan10
21 Japan8
22 China6

Update 28-09
Kalender is nu bijna compleet. Brazilië is toegevoegd en een aantal data zijn gewijzigd.

Balkenende: zwaksten profiteren meest van opleving

De kwetsbaarste groepen in de samenleving profiteren het meest van de opleving van de Nederlandse economie. De aantrekkende werkgelegenheid zorgt voor een verbetering van de positie van jongeren, langdurig werklozen en allochtonen.

Premier Jan Peter Balkenende heeft dat donderdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Hij noemde de kritiek van de oppositie dat het kabinet de afgelopen jaren vooral de lasten heeft gelegd bij de zwakste groepen in de samenleving ''eenzijdig''. ''We hebben het nodige van burgers gevraagd, maar gezinnen en ouderen zijn zo veel mogelijk beschermd.''

Groter arbeidsaanbod
De afgelopen jaren waren economisch zwaar, maar Balkenende heeft ''veerkracht'' in de samenleving gezien om problemen aan te pakken. Zo zijn de lonen gematigd, zijn er sociale akkoorden gesloten met werkgevers- en werknemersorganisaties en hebben de mensen in de zorg, het onderwijs en bij de politie de kwaliteit van de dienstverlening verbeterd.

Nederland staat er inmiddels veel beter voor, aldus de premier. Er is een groter arbeidsaanbod en de lasten zijn lager. ''Nederland loopt weer voorop in Europa.'' Balkenende bestreed dat de Nederlandse economie later is aangetrokken dan in de andere Euopese lidstaten, zoals PvdA-leider Wouter Bos woensdag betoogde. Wel is de economische groei hoger dan in de andere landen.

Die ''megaprestatie'' is enerzijds veroorzaakt door de loonmatiging, waarvoor de premier de vakbonden en werkgeversorganisaties uitbundig prees, maar ook door de hervormingen van het kabinet bij onder meer bijstand, WAO en prepensioen. Volgens Balkenende zijn de problemen waarmee de Nederlandse economie de laatste jaren kampte voor een groot deel veroorzaakt in de periode van het tweede paarse kabinet. Nederland heeft zich toen ''vierkant uit de markt geprijsd'' doordat de lonen veel te sterk stegen.

Irak
Balkenende weigerde donderdag opnieuw een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse steun aan de inval in Irak. De linkse oppositie drong daar op aan, maar volgens de premier is de discussie hierover ''al tien, vijftien keer'' gevoerd.

Remkes: Weinig Nederlandse jihadgangers

TerrorismeEen zeer beperkt aantal radicale moslimjongeren is vorig jaar vanuit Nederland naar Irak gegaan om deel te nemen aan de jihad, de gewelddadige islamitische strijd tegen de ongelovigen. Hun aantal is op één hand te tellen.

Dat schrijft minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden naar aanleiding van het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens de bewindsman voelen veel jonge radicale moslims in ons land zich verontwaardigd over de strijd in Irak en andere 'jihadistische strijdgebieden'.

Een klein deel van hen zegt op jihad naar Irak te willen. ''Vooralsnog hebben de meeste van hen de daad (nog) niet bij het woord gevoegd of kunnen voegen'', schrijft Remkes, die verantwoordelijk is voor de AIVD. In ons land zijn volgens hem nog altijd rekruteurs actief om moslims te werven voor de internationale jihad.

Salafisme
Eerder dit jaar bleek dat radicale stromingen in steeds meer moskeeën en op internet snel aan invloed winnen. Vooral het salafisme rukt op, een radicale stroming die terug wil naar de 'zuivere' islam. Volgens de AIVD worden in enkele aan salafistische moskeeën verbonden basisscholen buiten de normale schooltijden lessen gegeven om radicaal-islamitische opvattingen over te dragen.

Gezien de expansiedrift vanuit de salafistische centra ligt het volgens Remkes voor de hand dat dit soort lessen zal toenemen. De AIVD is al langer alert op deze ontwikkeling, aldus de minister.

Shadowrun laat wat van zich zien op X06

Op de X06 was er natuurlijk een heleboel informatie over allerlei games die op de Xbox360 zouden verschijnen en ook het spel Shadowrun van developer FASA Studio was van de partij. Shadowrun is een FPS die zal verschijnen op de Xbox360 en Windows Vista. Gamers van beiden platforms kunnen samen gaan gamen en met elkaar praten.

Verdere informatie over het verhaal of een mogelijke releasedatum is nog niet bekend.






Nederlandse crickettalent aan de slag in Engeland

De 17-jarige Nederlander Alexei Kervezee heeft een contract afgesloten met de gerenommeerde Engelse club Worcestershire. Het crickettalent tekende voor twee jaar.

Kervezee speelde tot nu toe vier interlands voor Nederland. Worcestershire-manager Mark Newton voerde de druk vast flink op. "We kunnen wel stellen dat er sterke gelijkenissen zijn met een jonge Graeme Hick". Hick was een beroemd Engels international die in de jaren '80 ook op 17-jarige leeftijd bij de club van Newton debuteerde.

Kervezee zelf maakt zich voorlopig niet druk. "Ik ben hier zeer hartelijk ontvangen en heb een prima indruk van de club".

Negen jaar cel voor doden en inmetselen baby's

Icoon MisdaadDe 44-jarige Sabine K., die haar twee baby's om het leven bracht en liet inmetselen, is door de Duitse rechter wegens dubbele doodslag veroordeeld tot negen jaar cel. Dat meldden Duitse media donderdag.

"U heeft uw kinderen direct na de geboorte om het leven gebracht, omdat u in uw toenmalige levenssituatie geen nieuwe kinderen kon gebruiken", oordeelde de rechter. De man van de voormalige kleuterleidster sloeg haar regelmatig als hij dronken was. Bovendien moest Sabine voor haar zieke dochter en haar grootmoeder zorgen. Doordat haar man weigerde condooms te gebruiken en zij niet tegen de pil kon, werd ze opnieuw zwanger.

Ze zou haar zwangerschap geheim hebben gehouden en de baby op een toilet door verstikking om het leven hebben gebracht. Twee jaar later herhaalde dat drama zich met een andere dochter.

Nieuwe aanpak armoede in Amsterdam-ZO

BinnenlandsStadsdeel Amsterdam-Zuidoost wil de armoede in het stadsdeel bestrijden door mensen met een huurachterstand te helpen met hun financiën. Het stadsdeel hoopt dat het aantal gedwongen huisuitzettingen daardoor daalt. Donderdag ondertekende Amsterdam-Zuidoost met woningbouwvereniging Rochdale en de stichting Maatschappelijke Dienstverlening (MaDi) het Convenant Preventie Huisuitzetting.

Veel huishoudens met een minimuminkomen hebben problemen met het betalen van de huur en energie- en ziektekosten. De schulden lopen meestal rap op en de woningbouwvereniging loopt inkomsten mis. Veelal resulteert dit in een gedwongen huisuitzetting. In het convenant spreken de partijen af dat het dossier van de wanbetaler direct naar de MaDi gaat. Zuidoost telt ruim 9000 huishoudens die van een minimuminkomen moeten rondkomen.

Hulp
Deze aanpak is nieuw in Amsterdam. De woningbouwvereniging bespaart zo de kosten van de incasso en de uithuiszetting. Dit is een besparing van 2 miljoen euro voor de kosten voor de uitzettingen. De huurder krijgt hulp om de financiën goed te regelen en heeft de dreiging van een gedwongen uitzetting niet boven het hoofd hangen.

''Als we nu niets doen, komen we de kinderen die op dit moment in een armoedesituatie leven, later weer tegen als schoolverlater, tienermoeder of jeugdcrimineel. We moeten de cirkel doorbreken en nu ingrijpen'', aldus Jude Kehla-Wirnkar van het dagelijks bestuur van het stadsdeel, initiatiefnemer van het plan.

Woensdag werd bekend dat steeds meer Amsterdamse huishoudens langer in armoede leven en dat het aantal huishoudens met schulden steeg. In de stadsdelen Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer en Zuidoost leeft 25% van de huishoudens van een minumuminkomen.

Romme gaat door

Gianni Romme heeft definitief besloten om zijn schaatscarrière te verlengen. Deze week tekende de 33-jarige Romme een contract bij de marathonploeg Beelen Sloopwerken, en zal morgen deelnemen aan de marathon in Utrecht. Daarnaast richt Romme zich op het Nederlands kampioenschap afstanden, dat begin november wordt gehouden.

"Gianni doet dit niet voor het geld", aldus Orlando van den Bosch, de zaakwaarnemer van Romme. "De sportman Gianni wil kijken wat het lichaam nog aankan." Romme, voormalig olympisch kampioen, hoopt dat hij tijdens het NK afstanden op de lange afstanden kan meestrijden met de nationale top. "Hij pakt dit uiterst serieus aan",.

Hamilton waarschijnlijk niet in 2006

De kans dat Lewis Hamilton nog dit seizoen in een Formule 1-auto te bewonderen is, lijkt steeds kleiner te worden. De jonge Hamilton staat al langer in de belangstelling van McLaren Mercedes en wordt dan ook intensief ondersteund. Afgelopen week testte de coureur op Silverstone met een McLaren bolide. Dat zou echter niets te maken hebben met een op een handen zijnde debuut.

De Brit oefende onder andere pitstops en proefstarts, maar volgens de algemeen directeur van McLaren, Martin Whitmarsh, betekende dit echter niet dat Hamilton ook daadwerkelijk dit seizoen zijn debuut gaat maken. Whitmarsch heeft vandaag gezegd dat de beslissing over het wel of niet rijden, na de Grote Prijs van Japan gemaakt zal worden.

”Ik twijfel eraan, omdat we het niet nodig achten. We hoeven Lewis’ kwaliteiten in geen enkele week te laten tonen in de resterende races. We maken die beslissing na Japan. Ik denk dat het doel is om Lewis zo veel mogelijk te ontwikkelen, en vervolgens pas te kijken waar en wanneer hij zijn onafwendbare debuut zal gaan maken”, zo verklaarde de directeur, die over de Silverstone testen opmerkte: ”Hij deed alle dingen die je laten inzien over wat je nog nodig hebt om te leren. Alles in de wagen moet een deel van zijn lichaam worden, en wij vonden het interessant om hem bloot te stellen aan sommige van die aspecten.”

Behalve Whitmarsch, ziet ook de GP2-kampioen weinig reden om nog dit seizoen te rijden. ”Als die uitdaging aanwezig zou zijn, was ik nu aan het analyseren of ik er wel of niet klaar voor ben. Ik reed ongeveer zestig ronden op woensdag, en vijftig op donderdag, niet veel dus. Pedro heeft duizenden ronden erop zitten in deze bolide, en ik moet de wagen nog leren kennen”, aldus Hamilton.

Universiteit Nijmegen vergast duizend ratten

OnderwijsOngeveer duizend genetisch gemodificeerde ratten zijn in een laboratorium van de Radboud Universiteit Nijmegen vergast, omdat de onderzoekslijn waarvoor de beesten werden gefokt is opgeheven.

Volgens neurofarmacoloog Bart Ellenbroek betrof het unieke dieren, die nergens anders in de wereld voorkomen.

Ellenbroek werkte als universitair hoofddocent bij psychoneurofarmacologie. Maar de Raad van Bestuur heeft die onderzoekslijn per 1 oktober opgeheven, tot grote woede van Ellenbroek. De wetenschapper gaat bij de universiteit van Hamburg werken. Hij neemt enkele gemodificeerde ratten mee om het Nijmeegse onderzoek in Duitsland voort te zetten.

-
Meer info over het opheffen van de ondersoeksafdeling lees je op de site van universiteitsblad VOX.

[Update] P-Day in Japan

Vandaag is het de dag dat Pokémon Diamond en Pearl uitkomen in Japan, de nieuwste Pokémon voor de DS. Zoals altijd lange wachtrijen voor de winkels:

Gelukkig is er nog wat entertainment tijdens het wachten:

En hier doen ze het allemaal voor:

Exacte data komen in de loop van de dag, of anders morgen.

Update 16:20

Het is nog een gerucht, maar het schijnt dat ALLE twee miljoen exemplaren van de game (één miljoen per versie) uitverkocht zijn. Daarnaast zouden er een half miljoen DS lites verkocht zijn, de helft van het totale aantal dat Nintendo deze week voor Japan klaar heeft liggen.

Hert wordt aangereden, uit huis gezet, afgeschoten

Icoon OpmerkelijkEen onfortuinlijk Amerikaans hert heeft onlangs in korte tijd drie keer mogen ervaren waarom het beter is om bij de mensenwereld uit de buurt te blijven. Naar wordt vermoed was het dier eerst aangereden. Nog behoorlijk in shock verschafte het dier zich weinig zachtzinnig toegang tot de keuken van Truman en Hilda Schoental. Wakker geschrokken door het lawaai beneden, slopen de Schoentals naar de keuken om de 'inbreker' te confronteren. Toen ze het licht aandeden, stonden ze oog in oog met het zwaar bebloede hert.

Terwijl de Schoentals mensen om hulp gingen vragen, begon het hert aan een verkenningstocht van de woning. Na een bloedspoor door het huis te hebben getrokken, kwam het dier tot stilstand in de gastenkamer. Hilda Schoental was inmiddels teruggekeerd en kwam voor zichzelf tot de conclusie dat een gewond hert niets bij haar in huis te zoeken had. Ze greep het dier bij het gewei, draaide het om, en raakte vervolgens verwikkeld in een heftige worstelpartij om het hert uit huis te krijgen. Hierbij moesten vooral de vrouw en het interieur van de woning het ontgelden.

Na een kort verblijf in de woonkamer, kon het arme dier uiteindelijk met behulp van Truman Schoental uit huis gezet worden. Na de ravage eens goed te hebben bekeken, wierp Hilda nog een blik uit het raam. Tot haar schrik stond het hert als een standbeeld op de veranda. Truman besloot het dier uit z'n lijden te helpen, pakte zijn geweer en schoot vier keer. "Ik wou zeker zijn van mijn zaak", aldus Truman.

De Schoentals zijn nog steeds bezig met herstelwerkzaamheden.

Inbreker speelt piano

Icoon Domme criminelenEen man uit Tiel werd woensdagnacht wakker van het geluid van zijn eigen piano. Toen de man poolshoogte ging nemen, trof hij achter de piano een ladderzatte inbreker aan.

De 20-jarige man was via het badkamerraam naar binnen geklommen. De man had het huis doorzocht en daarbij een enorme ravage veroorzaakt. Aan het einde van zijn strooptocht besloot hij een riedeltje op de piano te spelen.

De bewoner van de woning werd wakker van het gepingel en belde de politie. Toen deze arriveerde, was de inbreker nog steeds piano aan het spelen. Donderdagochtend verklaarde de inbreker dat hij zich door overmatig drankgebruik niets meer van het voorval kon herinneren.

Met dank aan Innuendo en tha-bass voor de submit.

DC: Nederland loot Groot-Brittannië

Het Nederlandse Davis Cup-team speelt in april komend jaar in de tweede ronde een uitwedstrijd tegen Groot-Brittannië. Dat is de uitkomst van de lotind die vandaag in Rome werd gedaan.

Voor het eerst sinds 1991 speelt Nederland in de Europa/Afrika Zone. Het team van bondscoach Tjerk Bogtstra degradeerde vorige week uit de Wereldgroep na een nederlaag tegen Tsjechië. Voor de eerste ronde werd Oranje vrijgeloot.

Als Nederland Groot-Brittannië weet te verslaan, dan wacht het team een ontmoeting in de play-offs om een plaats in de Wereldgroep. Bij de Britten zijn talent Andy Murray, Tim Henman en Greg Rusedski de grootste namen.

'Aanpak Marokkaanse jongeren kan beter'

PolitieVolgens Eric Bervoets, onderzoeker van de Politieacademie, die vandaag promoveert aan de Universiteit Twente, kan de harde aanpak van Marokkaanse reljongeren beter geregeld worden. De harde aanpak die de politie nu uitoefent - die volgens veel burgers overigens nog veel te soft is - heeft alleen een korte termijn werking. Op lange duur kan zo'n harde aanpak juist leiden tot een kloof tussen politie en de buurt waardoor er nog meer spanningen ontstaan.

Bervoets onderzocht hoe de politie in Gouda, Utrecht en Amsterdam de afgelopen jaren omging met Marokkaanse jongeren. De politie zou er volgens hem steeds oog voor moeten hebben dat, juist in kwetsbare wijken, sommige bewoners er óók belang bij hebben om tegen jongerenoverlast in actie te komen. De onderzoeker pleit daarom voor een coalitie tussen bewoners, politie en het lokale bestuur. Als voorbeeld noemt hij de Marokkaanse buurtvaders en bewonersplatforms.

Hij pleit verder voor een wijkpolitie die zich tegenover probleemjongeren opstelt als een strenge, maar rechtvaardige huisvader. Dat optreden moet consequent, voorspelbaar gebeuren daarbij duidelijk de grenzen aangevend over het toelaatbare. ''Jongeren vragen om die duidelijkheid. Met de ene keer handhaven en de andere weer 'soft' optreden geeft de politie een verwarrend signaal af.''

Kayserispor - AZ toch live op tv

UEFA CupDe Uefacupwedstrijd tussen het Turkse Kayserispor en AZ komt vanavond toch live op de beeldbuis. Tot gisteravond was het onzeker of de wedstrijd, waarbij de Alkmaarders een 3-2 voorsprong verdedigen, rechtstreeks op de Nederlandse televisie te zien zou zijn. De NOS had alleen een samenvatting gepland laat op de avond.

RTL is er echter na moeizame onderhandelingen toch in geslaagd akkoord met Kayserispor te bereiken. Vanavond om 19.00 is de wedstrijd te zien via RTL 7.

Een Turkse moskee in Alkmaar had deze week overigens al aangeboden dat zo'n 60 AZ-fans bij hun de wedstrijd konden bekijken, daar de moskee een abonnement heeft op Turk Sat. De toegang zou gratis zijn, alleen alcohol werd niet geschonken zo zei het moskeebestuur.

NOS
De NOS zendt vanavond Feyenoord - Lokomotiv Sofia rechtstreeks uit vanaf 19.45 uur op Nederland 3. Vanaf 18.45 uur is de eerste helft van Heerenveen - Vitoria Setúbal te zien, later zijn er samenvattingen van de duels van Ajax (tweede helft live) en Groningen. De wedstrijd van de Groningers wordt overigens door TV Noord live via internet uitgezonden.

Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.

FC Twente begint professioneel vrouwenvoetbal

FC Twente gaat een professionele tak van vrouwenvoetbal oprichten. Een woordvoerder van de Tukkers heeft dit vandaag laten weten. Behalve een professioneel damesteam, dat het eerste professionele vrouwenelftal in Nederland zal gaan worden, gaat FC Twente ook een complete jeugdafdeling voor meisjes opzetten.

Uit cijfers van de KNVB blijkt dat vrouwenvoetbal flink in de lift zit. Sinds 2003 is het aantal vrouwelijke leden met tien procent gegroeid. Omdat er nog geen professionele competitie voor vrouwen is, zal het team vooralsnog in de amateurafdeling spelen. De club hoopt dan ook dat de start van een beroepselftal andere clubs zal beïnvloeden en dat die zullen volgen, zodat een professionele competitie mogelijk wordt.

"Het zou natuurlijk prachtig zijn als het ooit tot een professionele competitie komt. Ik hoop dat het plan van FC Twente navolging krijgt bij andere clubs. Kijk, een Ajax-PSV bij de vrouwen spreekt natuurlijk meer tot de verbeelding dan een wedstrijd uit de hoofdklasse. Maar misschien krijgt het professionele vrouwenvoetbal meer aantrekkingskracht als we met het nieuwe vrouwenteam van FC Twente bijvoorbeeld in de UEFA-cup gaan spelen," aldus Twente-manager Mary Kok-Willemsen.

Fikse boete voor beledigen Erdogan

Een 83-jarige Turk is door een rechtbank in Ankara veroordeeld tot 5.000 euro schadevergoeding wegens het beledigen van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De man had in een gedenkboek voor Atatürk - de Turkse vader des vaderlands - de euvele moed gehad om Erdogan ''een ongelovige'' te noemen.

De Turkse premier had 10.000 euro schadevergoeding geëist. Naar verluidt ontstak Erdogan bij het lezen van het stuk destijds zo in woede dat hij de desbetreffende pagina's uit het boek scheurde.

De bejaarde Turk vindt Erdogan en zijn AK-partij ''ongelovigen, die de islam manipuleren om de religieuze gevoelens van het volk uit te buiten.'' Ook zou de premier een slaaf zijn van de VS en de EU.

Met de schadevergoeding is de kous nog niet af voor de man. Hij loopt ook nog het risico voor 4 jaar in de cel te verdwijnen, omdat Erdogan ook een strafzaak tegen hem heeft aangespannen.



Erdogan 'zwaar beledigd'.

Barcelona moet Eto'o lang missen

Samuel Eto'o zal geruime tijd niet in actie kunnen komen voor Barcelona. De spits uit Kameroen raakte gisteravond in de Champions League-wedstrijd tegen Werder Bremen ernstig geblesseerd aan zijn rechterknie.

De clubarts van de Catalaanse club, Ricard Pruna, zei gelijk al dat de kans groot was dat de buitenmeniscus gescheurd zou kunnen zijn. Een mri-scan bewees donderdag zijn gelijk. Eto'o zal zo spoedig mogelijk onder het mes gaan, en de verwachting is dat hij twee tot drie maanden zal zijn uitgeschakeld.

Britse hooligans houden huis in Palermo

Icoon BuitenlandsSupporters van West Ham United, de meesten dronken, hebben woensdagnacht huisgehouden op Sicilië. Hun club speelt daar donderdag voor de UEFA-beker tegen US Palermo. Bij de ongeregeldheden vielen zeventien gewonden, onder wie zes politieagenten.

21 Engelse hooligans werden gearresteerd. Ruim honderd anderen moeten zich op het politiebureau komen identificeren. Allen lopen de kans meteen het land te worden uitgezet.

De politie heeft rond het stadion van Palermo strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. De fans van West Ham verpestten de sfeer twee weken geleden in de eerste wedstrijd al behoorlijk door hun Italiaanse gasten in woord en gebaar voor maffiosi uit te maken.

Kompas Britse woestijnheld tonnen waard

Het kompas dat de Britse oorlogsheld Lawrence of Arabia door de woestijn leidde, heeft samen met zijn goedkope horloge en sigarettenkoker tijdens een veiling in Londen ruim 390.000 euro opgebracht. Het veilinghuis Christie's had de memorabilia getaxeerd op 'maar' 24.000 euro.

De mythe van de woestijnheld was een anonieme bieder echter veel meer waard, meldde The Guardian donderdag. Lawrence of Arabia kreeg internationale bekendheid door zijn rol als Britse verbindingsofficier tijdens de Arabische revolutie van 1916 tot 1918. Arabieren beschouwen hem nog altijd als volksheld, omdat hij hen steunde in hun strijd tegen de Ottomanen en de Europeanen.



Beeldje van de woestijnheld

Twente begint professioneel vrouwenvoetbal

Icoon VoetbalFC Twente wil een professioneel vrouwenvoetbalelftal beginnen. Dit zou het eerste professionele vrouwenelftal in Nederland worden. Daarnaast wil de club uit Enschede ook een complete jeugdafdeling voor meisjes opzetten. Volgend jaar zal begonnen worden met de werving van jong talent.

Uit cijfers van de KNVB blijkt dat vrouwenvoetbal flink in de lift zit. Sinds 2003 is het aantal vrouwelijke leden met tien procent gegroeid. Helaas is er nog geen professionele competitie voor vrouwen, dus zal het team vooralsnog in de amateurafdeling spelen. De club hoopt dan ook dat de start van een beroepselftal andere clubs zal beïnvloeden en dat die zullen volgen, zodat een professionele competitie mogelijk wordt.

De voetbalsters zullen zes keer per week trainen onder leiding van trainers met minimaal Oefenmeester 1. FC Twente hoopt dat het uiteindelijk mogelijk wordt om trainers en coaches uit het betaalde voetbal voor het elftal in te kunnen zetten. De thuiswedstrijden zullen gespeeld worden in het Arkestadion.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport.

Davids niet tegen Slavia Praag

Edgar Davids zal vanavond niet in actie kunnen komen voor Tottenham Hotspur in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Slavia Praag. Een enkelblessure houdt de 33-jarige Nederlander aan de kant.

Davids is niet het enige blessuregeval bij de Spurs. Ook Jermain Defoe, Paul Stalteri en Anthony Gardner moeten de wedstrijd van vanavond aan zich voorbij laten gaan. Tottenham verdedigt tegen Slavia Praag een 1-0 voorsprong.

Deense cartoonist heeft geen spijt

Icoon BuitenlandsKurt Westergaard, de tekenaar van een van de Deense cartoons uit de Jyllands-Posten die een jaar geleden wereldwijd enorme ophef veroorzaakten, heeft deze week laten weten geen spijt te hebben van zijn tekeningen. Hij zei dat hij een volgende keer hetzelfde zou doen. Hij deed zijn uitspraken in een Deens televisieprogramma. Door de Deense veiligheidsdienst was hem overigens geadviseerd om zich stil te houden en niet meer de publiciteit te zoeken.

Westergaard ging in het tv-programma in discussie met Kasem Said Ahmad, de woordvoerder van de Deense Islamitische Geloofsgemeenschap (DIT). Ahmad was een van de mensen die met de Deense cartoons in het Midden-Oosten moslimleiders probeerde op te hitsen tegen de Jyllands-Posten. Later bleek dat er ook plaatjes gebruikt waren om de moslims boos te krijgen, die niet in de krant verschenen waren. Ahmad was echter snel klaar met het gesprek. Hij had gehoopt op een verontschuldiging en liep weg toen bleek dat die niet zou komen.

Inmiddels heeft Westergaard ook zijn normale leven weer opgepakt, tegen de zin van de Deense veiligheidsdienst in. Hij gaat weer gewoon met de bus naar de redactie. Ook heeft hij een tv-ploeg in zijn huis laten filmen. "Het is tijd om elkaar in de ogen te kijken en een dialoog op gang te brengen. Daarom koos ik ervoor om in de openbaarheid te verschijnen," aldus Westergaard.

[UPDATE] De X06 in je huiskamer

De X06 is dit jaar niet alleen in Barcelona, maar ook in de Nederlandse huiskamers! De komende dagen zal er erg veel content via Marketplace beschikbaar worden gesteld. Hieronder kun je een overzichtje vinden van welke trailers je nu al op marketplace kunt vinden.

Halo Wars
Lost Odyssey
Marvel Universe
Project Gotham Racing 4
Banjo Kazooie
Viva Piñata
Assassin's Creed
Splinter Cell Double Agent
Bioshock
CoD3
FIFA 07
Rainbow Six: Vegas
Kane & Lynch
Sonic
NHL 2k7
NBA 2k7
Shrek 3
The Darkness
Just Cause
Eragon
Import Tuner Challenge
Need for Speed Carbon
Battlestations: Midway

Update:
Er zijn weer wat nieuwe dingen te vinden op marketplace.

Trailers:
Tony Hawk's Project 8
Wheelman
Frontlines Fuel of War
Crossfire
X06 Game Montage

Demo's:
WWE Smackdown vs. RAW 2007

Gamer Pics en Themes:
Fable 2 Theme
X06 Theme

Met dan aan Lampie_ voor het melden



TROS zendt nieuwe Efteling-serie uit

RoodkapjeDe Efteling heeft de smaak van het maken van televisieseries goed te pakken. Aankomende maandag start de TROS met het uitzenden van een nieuwe 3D-animatieserie van het pretpark. 'Sprookjesboom' zal te zien zijn op Z@ppelin (Nederland 3). De tien bekendste sprookjesfiguren spelen hierin de hoofdrol. Onder anderen Roodkapje, Kleinduimpje, de Reus en de Wolf behouden het karakter zoals ze dat in het originele sprookje hebben, maar worden wel onderling gecombineerd.

Gedurende vijf minuten beleven de karakters een avontuur, een herkenbaar probleem voor kinderen. De verhalen worden ingeleid door een grote, vriendelijk sprekende sprookjesboom en verlopen steeds op dezelfde wijze: er is een probleem, dit wordt opgelost en ze leven nog lang en gelukkig. Vervolgens rondt de boom het verhaal af.

De serie is door Efteling Media gemaakt met behulp van motion capture techniek. Bovendien is de serie doorspekt met humor en zit er een subtiele boodschap in elk verhaal. De primaire doelgroep is 3 tot 7-jarigen. Er zijn 53 afleveringen van vijf minuten die iedere schooldag worden uitgezonden om 07:10 uur, 12:08 uur en 14.30 uur. Eerder was de Efteling ook al betrokken bij een televisieproductie samen met de Vlaamse VRT.

"Het is erg leuk om te zien hoe de boze Wolf met behulp van de fluit van de Fakir probeert Roodkapje te hypnotiseren", zegt Gerard Baars, Creatief Programmaleider van de TROS. "Of hoe de Heks en de Wolf zich in koor beklagen over hun gebrek aan geluk... De Efteling is dicht bij huis gebleven met de verhaallijnen en daardoor zullen ze naast de primaire doelgroep ook de meekijkers aanspreken. De sprookjesfiguren worden de nieuwe 'soapies' voor de hele familie."

Name that bitch!

De vraagstelling bij deze Name that bitch! is uiteraard weer niet moeilijk te bedenken: welke (oud)-politicus staat er op de foto waarvan hier onder een fragment te zien is? De eerste aanwijzing leverde helaas nog geen goed antwoord op. Misschien dat het nieuwe stukje foto helpt...

En er zijn prijzen: The prizes

Even wat WID-regels van Tigertje en consorten erbij:

De regels

Je kan 2 punten voor het eerste goede antwoord verdienen.
Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 1 punt voor!
Ben je heel erg warm volgens mannee qua antwoord? dan kun je hiermee nog 1 punt verdienen!
crew is zoals altijd uitgesloten van deelname
Heb je toevallig de grotere afbeelding van de WID en je post deze dan kan men volgende keer raden welke user in het filmje onthoofd wordt.

[ The rules The prizes The game The score

Name that Bitch! is sponsored by:

Oblivion bevestigd voor PS3 en PSP

1UP.com meldt dat in het november-nummer van Official PlayStation Magazine een coverstory komt te staan over Elder Scrolls IV: Oblivion op de PS3. De game wordt in essentie een poort van de Xbox 360 versie met als toevoeging een nieuwe faction: Knights of the Nine. Aldus de makers is dit een soort van goede versie van The Dark Brotherhood. Dat was volgens de makers het enige wat nog miste uit de game: de speler werd te weinig beloond als hij goed was.

Naast de PS3 versie is ook een PSP-versie van Oblivion onderweg genaamd The Elder Scrolls Travels: Oblivion. Volgens de coverstory is dit een soortgelijke game als Oblivion op de PC, 360 en PS3, maar in een heel andere setting. Meer over de twee nieuwe versies van Oblivion zal bekend worden als het verhaal in Official PlayStation Magazine openbaar wordt. Tot dan moeten we het doen met een aantal screenshots van de PS3-versie.




Motorwissel voor Sato

Takuma Sato zal aankomende zondag tien plaatsen verliezen op de startgrid tijdens de Grand Prix van China. Dit omdat de coureur van Super Aguri F1 zijn Honda-motor heeft moeten vervangen.

Aanvankelijk zou de Japanner de motor gebruiken waarmee hij ook de Grand Prix van Italië reed. Maar het team ontdekte echter een probleem bij de krachtbron, waardoor de motor alsnog moest worden gewisseld. Veel nadeel van zijn straf zal Sato niet ondervinden, omdat hij zich dit seizoen steeds in de achterhoede kwalificeert.

Wat is Dit: Opgave 50 - Laatste Ronde

Het doel van dit spel en de regels staan hier na te lezen.

De prijzen
Voor kwartaal 3 (dus de periode tot en met 1 Oktober) is Dutch Filmworks zo vriendelijk geweest om een mooi prijzenpakket ter beschikking te stellen. Dit prijzenpakket bestaat uit 8 films uit de Supreme Editions:
IMAGINARY HEROES (2 DVD Edition) - Sigourney Weaver - Emile Hirsch - Jeff Daniels. Sc & R: Dan Harris
THE BRIDGE OF SAN LUIS REY - Robert DeNiro - Kathy Bates - Harvey Keitel - Gabriel Byrne. Sc & R: Mary McGuckian
THE BALLAD OF JACK & ROSE - Daniel Day-Lewis - Catherine Keener - Jason Lee. Sc & R: Rebecca Miller
THEIR EYES WERE WATCHING GOD - Halle Berry - Terrence Dashon Howard - Michael Ealy. R: Darnell Martin
11:14 - Barbara Hershey - Hilary Swank - Colin Hanks - Ben Foster - Patrick Swayze - Rachael Leigh Cook. Sc & R: Greg Marcks
ASYLUM - Ian McKellen - Natasha Richardson - Marton Csokas. R: David Mackenzie
I'LL SLEEP WHEN I'M DEAD - Clive Owen - Malcolm McDowell - Charlotte Rampling. R: Mike Hodges
THE LAST TRAPPER - Van de makers van Microcosmos en Winged Migration

De opgave

Succes!

CD: Bonnie 'Prince' Billy - The Letting Go

Zijn naam mocht uiteraard niet ontbreken op de imposante American Recordings-reeks van wijlen Johnny Cash: Bonnie 'Prince' Billy. Wie anders dan 'man in black' Johnny Cash kon de singer-songwriter, die ruim 35 jaar geleden als Will Oldham in Louisville ter wereld kwam, vereren met een cover van het ontroerende I See a Darkness, het nummer van Oldham's gelijknamige meesteralbum uit 1999?
De projecten die Oldham in het verleden zoal op zijn, -of die van zijn 'alias' Palace en Palace Music-, heeft staan (onder andere: Slint, PJ Harvey, Björk, Zwan's Matt Sweeny en Tortoise), zijn haast te talrijk om op te sommen. Waar het nu om gaat is Bonnie 'Prince' Billy's nieuwe album: The Letting Go.

Duistere screenshots Warhammer: Mark of Chaos

Al enkele keren is de populaire tabletop strategy game Warhammer omgezet naar een stukje software, met wisselend succes. De Games Workshop (het bedrijf achter alle Warhammer franchises) is dan ook niet altijd even happig om de franchise uit te lenen. Dit laten ze liever over aan gerenomeerde developer (bijvoorbeeld Relic en Dawn of War). Black Hole Games, bekend van Armies of Exigo, werd waardig genoeg gevonden om aan de slag te mogen met Warhammer Fantasy.

Het resultaat draait om de strijd tussen Chaos, de Skaven, de High Elves en de Empire tijdens de nasleep van een allesvernietigende oorlog. Black Hole legt de nadruk vooral op grote gevechten en minder op resources en base-builden. Net zoals met de tabletop variant heb je veel invloed op de samenstelling en uitrusting van je troepen en Hero(es). 10 november moet deze game in de winkels liggen.



'Bin Laden leeft nog steeds in Afghanistan'

TerrorismeDe leider van het internationale terreurnetwerk al-Qaeda, Osama bin Laden, is nog altijd in leven en bevindt zich in de Oost-Afghaanse provincie Kunar. Dat heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf gezegd in een interview met de Britse krant The Times.

''Het is niet een vaag vermoeden'', zei Musharraf tijdens het gesprek in New York. De provincie Kunar grenst aan de (Pakistaanse) regio Bajaur. ''We weten dat er nesten van al-Qaeda in Bajaur zijn. We hebben daar een goede inlichtingenorganisatie.''

Musharraf ontkende daarmee een rapport van de Franse inlichtingendienst dat Bin Laden zou zijn overleden aan tyfus. Volgens hem zou de terroristenleider steun krijgen van de Afghaanse krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar.

Lamey vindt rode kaart belachelijk

In de slotfase van de Champions League-wedstrijd tegen Bordeaux kreeg PSV -er Michael Lamey een rode kaart. Lamey zelf was het absoluut niet eens met het feit dat hij van het veld werd gestuurd.

"Belachelijk. Als deze rode kaart niet wordt geseponeerd weet ik het echt niet meer. Ik verwacht niet dat ik hiervoor een schorsing krijg," aldus Lamey, die de rode kaart kreeg omdat hij tijdens een duel zijn elleboog te hoog geheven had. "Maar dat was echt niet zo. Ik was al onderweg naar de bal en hij springt van achter in mijn rug. Daar kan ik dus niets aan doen. Echt een belachelijke kaart."

'Verdonk meest irritante Nederlander'

Weekblad Nieuwe Revu heeft deze week een lijst geplaatst waarop de vijftig meest irritante Nederlanders prijken. Op één staat minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en integratie. De tweede plaats wordt ingenomen door premier Jan Peter Balkenende en op drie staat 'tv-diva' en Luv'-zangeres Patty Brard.


De rest van de top 10 luidt:
4. Emile Ratelband
5. Geert Wilders
6. Gordon
7. Wouter Bos
8. Paul de Leeuw
9. Ron Brandsteder
10. Robert Jensen

De rest van de top 50, die voornamelijk bestaat uit politici en tv-presentatoren, kun je hier vinden.

Wie wil weten waarom Verdonk - 'vertaal haar uitspraken niet in het Duits, want dan krijg je een angstaanjagend beeld' - precies op één staat en hoe anderen aan hun positie zijn gekomen, moet de Nieuwe Revu lezen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in een reactie onder dit bericht kwijt wie waarom de meest irritante Nederlander is.

Met dank aan static voor de submit.

Van Basten reageert morgen op Van Nistelrooy

Een woordvoerder van de KNVB heeft gezegd dat bondscoach Marco van Basten morgen waarschijnlijk zal reageren op de uitlatingen van Ruud van Nistelrooy. Tijdens de persconferentie morgen maakt Van Basten de selectie van Oranje bekend voor de EK-kwalificatieduels op 7 oktober in en tegen Bulgarije en Albanië, op 11 oktober in de Amsterdam Arena.

Van Nistelrooy haalde deze week in een interview met het blad Sportweek flink uit naar Van Basten. Zo zei hij onder meer dat "Het jammer is dat de bondscoach zich niet alleen laat leiden door voetbalkwaliteiten van spelers, maar ook door andere dingen. Ik noem dat het ‘ik mag je-gehalte."

Hogere inkomens profiteren meest van voorzieningen

EconomieNederlanders met de dikste portemonnee profiteren het meest van voorzieningen van de overheid zoals onderwijs, volkshuisvesting en kinderopvang. Wel zijn de mensen met de laagste inkomens steeds meer profijt gaan trekken van publieke diensten.

Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Publieke productie en persoonlijk profijt, dat donderdag is verschenen. De hogere inkomens profiteren voor 39 procent van de collectieve voorzieningen, de lagere en middeninkomens voor 28 à 29 procent.

Onderwijs
Van de 41 miljard aan overheidsuitgaven waar huishoudens in 2003 profijt van hadden, ging 55 procent naar het onderwijs. Het is ook de sector waar de hogere inkomens vooral van profiteren. Naar hen gaat ruim de helft (53 procent) van de onderwijsuitgaven, naar de laagstbetaalde huishoudens nog geen 15 procent. Dat komt onder meer omdat kinderen van rijke ouders meer op school zitten.

Lage inkomens profiteren vooral van het openbaar vervoer (waar studenten veel gebruik van maken) en thuiszorg, voorzieningen voor gehandicapten en rechtsbijstand. In de laatste sectoren komt dit omdat de prijzen samenhangen met het inkomen om de toegankelijkheid te waarborgen.

Ook bijdragen van de overheid aan de bestaanskosten, zoals de bijzondere bijstand en kwijtschelding van lokale heffingen, komt vooral ten goede aan de minstbedeelden. Dit gold in 2003, toen het ziekenfonds nog bestond, ook voor de zorgverzekeringen.

Erdogan: Paus moet echte excuses maken

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren wederom kritiek geuit op paus Benedictus XVI. Hij vindt dat de rooms-katholieke kerkvorst nu eens echt zijn excuses moet aanbieden voor zijn omstreden uitlatingen over de islam. De uitleg die de paus tot nog toe heeft gegeven noemt Erdogan ''manoeuvres'' om onder echte spijtbetuigingen te kunnen uitkomen. De door de paus aangehaalde citaten noemt hij zowel ''afschuwelijk als ongelukkig''.

Volgens Erdogan is het getoonde gebrek aan respect voor de profeet niet te tolereren: ''We houden evenveel van Jezus en Mozes als van onze eigen profeet. Niemand moet proberen zich met onze godsdienst te bemoeien. De paus maakte die fout.'' Moslims erkennen zowel Jezus als Mozes als door God gezonden profeten.

De paus bezoekt Turkije van 28 november tot 1 december. Hij ontmoet dan onder meer de Turkse president Ahmet Necdet Sezer. Volgens Erdogan zal de president het nodige te zeggen hebben in zijn gesprek met de paus, want Benedictus XVI ''sprak op een wijze die zelfs voor ons politici ongepast is.''

Steun
De Turkse premier kreeg gisteren steun van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 57 moslimlanden die zijn aangesloten bij de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC). Zij drongen er in een gezamenlijke verklaring op aan dat de paus ''de ongepaste opmerkingen over de islam'' in zijn toespraak van 12 september aan de universiteit van Regensburg aanpast danwel intrekt.

De OIC-ministers zeggen verder bezorgd te zijn dat de uitspraken van Benedictus ''een situatie van spanning kunnen veroorzaken tussen de moslimwereld en het Vaticaan, die schadelijk is voor de werkelijke belangen van beide partijen.''

De paus heeft zich tot nog toe vier keer uitgelaten over zijn omstreden uitspraken. Deze week sprak hij nog met de ambassadeurs van moslimlanden bij het Vaticaan over de kwestie.

Ronald Waterreus niet naar Newcastle

Ronald Waterreus gaat niet naar Newcastle United. De zaakwaarnemer van de keeper, Kees Ploegsma, heeft dit gezegd tegenover L1.

De Engelse club wilde Waterreus voor drie maanden vastleggen als vervanger van de geblesseerde eerste keeper Shay Given. Ploegsma zegt echter dat Waterreus andere plannen heeft. In oktober vertrekt de keeper samen met Ploegsma naar de Verenigde Staten om daar te praten over zijn toekomst. In januari begint de Amerikaanse competitie, en Waterreus heeft altijd aangegeven dat hij daar ooit eens wil spelen.

Vooruitblik GP China

De vooruitblik van FOK!sport op de Grand Prix van China. Hoe hebben de coureurs voorheen gepresteerd op dit circuit, wie mag er met een verse motor starten, hoe staat het er voor in de kampioenschappen?

Shanghai International Circuit

meer circuitinformatie

Tijdschema

dagtijdsessie
vrijdag05:00 - 06:00vrije training 1
vrijdag08:00 - 09:00vrije training 2
zaterdag05:00 - 06:00vrije training 3
zaterdag08:00kwalificatie
zondag08:00race

Kampioenschap coureurs

poscoureurpunten
1Fernando Alonso *108
2Michael Schumacher *106
3Felipe Massa 62
4Giancarlo Fisichella 57
--Kimi Räikkönen 57
6Jenson Button 40
7Juan Pablo Montoya 26
8Rubens Barrichello 25
9Nick Heidfeld 20
10Ralf Schumacher 18
11Pedro de la Rosa 14
--David Coulthard 14
13Jarno Trulli 12
14Jacques Villeneuve 7
15Robert Kubica 6
--Mark Webber 6
17Nico Rosberg 4
18Christian Klien 2
19Vitantonio Liuzzi 1
nog geen beslissing in kampioenschap mogelijk
* maakt theoretisch nog kans op wereldtitel

Kampioenschap constructeurs

posteampunten
1 Ferrari *168
2 Renault *165
3 McLaren97
4 Honda 65
5 BMW Sauber33
6 Toyota 30
7 Red Bull Racing16
8 Williams10
9 Scuderia Toro Rosso1
nog geen beslissing in kampioenschap mogelijk
* maakt theoretisch nog kans op wereldtitel

Motoren

wagencoureurteammotor
1Fernando AlonsoRenaultnieuw
2Giancarlo FisichellaRenaultnieuw
3Kimi RäikkönenMcLarenoud
4Pedro de la RosaMcLarennieuw
5Michael SchumacherFerrarinieuw
6Felipe MassaFerrarioud
7Ralf SchumacherToyotanieuw
8Jarno TrulliToyotanieuw
9Mark WebberWilliamsoud
10Nico RosbergWilliamsnieuw
11Rubens BarrichelloHondaoud
12Jenson ButtonHondaoud
14David CoulthardRed Bull Racingoud
15Robert DoornbosRed Bull Racingoud
16Nick HeidfeldBMW Sauberoud
17Robert KubicaBMW Sauberoud
18Tiago MonteiroMidlandnieuw
19Christijan AlbersMidlandoud
20Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rossooud
21Scott SpeedScuderia Toro Rossooud
22Takuma SatoSuper Agurioud
23Sakon YamamotoSuper Agurinieuw

Prestaties afgelopen jaren

wagencoureur20052004
1Fernando Alonso1 (1)4 (6)
2Giancarlo Fisichella4 (2)7 (7)
3Kimi Räikkönen2 (3)3 (2)
4Pedro de la Rosa  
5Michael SchumacherDNF (6)12 (20)
6Felipe Massa6 (11)8 (4)
7Ralf Schumacher3 (9)DNF (5)
8Jarno Trulli15 (12) 
9Mark Webber7 (10)10 (11)
10Nico Rosberg  
11Rubens Barrichello12 (8)1 (1)
12Jenson Button8 (4)2 (3)
14David Coulthard9 (7)9 (9)
15Robert Doornbos14 (20) 
16Nick Heidfeld 13 (14)
17Robert Kubica  
18Tiago Monteiro11 (19) 
19Christijan Albers16 (18) 
20Vitantonio Liuzzi  
21Scott Speed  
22Takuma SatoDNF (17)6 (18)
23Sakon Yamamoto  

de Grand Prix van China werd in 2004 voor het eerst verreden
gridpositie tussen haakjes; DNF = niet gefinished

Eén jaar geleden
Alonso pakt de pole position voor de laatste race van het seizoen. Het grootste nieuws bij de start is echter de crash van Michael Schumacher en Christijan Albers. Schumacher is voor de race langzaam onderweg naar de grid, als hij wordt geraakt door Albers, die op volle snelheid door een blinde bocht komt. Beide wagens kunnen niet worden gebruikt en de coureurs moeten vanuit de pitstraat in hun reservewagens starten. Schumacher krijgt de schuld van de crash van de FIA.

Bij de start krijgt leider Alonso hulp van Fisichella, die de goed startende wagens van Red Bull afhoudt. Al snel wordt echter de safety car ingezet, omdat er een rooster van een afwateringsgoot is losgekomen. Montoya rijdt er vol overheen en beschadigt zijn auto zo zwaar dat hij deze in de pits moet parkeren. De safety car is nog niet van de baan of Narain Karthikeyan rijdt zijn auto volledig aan puin. Na deze neutralisatie keert de rust wat terug in de wedstrijd.

Een mooi gevecht om de zevende plaats tussen Mark Webber, Jenson Button en Rubens Barrichello wordt gewonnen door Webber. Albers is de laatste uitvaller van het seizoen, als op volle snelheid een wielmoer van een achterwiel loopt en de Minardi stuurloos de grindbak in spint. Alonso wint de race, met Räikkönen en Ralf Schumacher achter zich. Met de vierde plaats van Fisichella is Renault ook verzekerd van de constructeurstitel.

Nieuwe technisch directeur voor Toro Rosso

Alex Hitzinger is door Scuderia Toro Rosso benoemd als de nieuwe technisch directeur van het team. Daarnaast zal de 35-jarige Duitser ook het hoofd zijn van de Advanced Technologies-afdeling van Red Bull.

Hitzinger, die eerder werkzaam was voor Cosworth en Toyota, zal zich onder andere gaan bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe technologieën die de Formule 1 energiezuiniger kunnen maken. De Duitser zal op 1 november beginnen aan zijn nieuwe baan.

Circusverbod in Winschoten

Icoon BinnenlandsCircussen met wilde en exotische dieren zijn voortaan niet meer welkom in de Groningse gemeente Winschoten. Dat heeft de gemeenteraad woensdag besloten. Winschoten is de eerste Nederlandse gemeente met een circusverbod.

Andere gemeenten in Nederland hebben al eerder geprobeerd om circussen te verbieden. Juridisch bleek dat niet mogelijk. Door één woord in de wet op een andere manier uit te leggen, bleek het voor Winschoten wél mogelijk om het verbod in te stellen.

Het idee voor het verbod is afkomstig van Stichting AAP, die samen met Wilde Dieren De Tent Uit, campagne voert tegen het gebruik van wilde en exotische dieren in het circus. Stichting AAP probeerde eerst gemeente Groningen aan te sporen tot een circusverbod, maar deze gemeente weigerde mee te werken. De stichting ging vervolgens op zoek naar een andere 'linkse' gemeente. Winschoten wilde graag meewerken aan het verbod.

De Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen is van plan om een proefproces tegen de gemeente aan te spannen. In Nederland zijn er ongeveer twintig circussen waarin dieren als tijgers, olifanten en leeuwen optreden. Verder zijn er vier buitenlandse circussen met wilde dieren die Nederland regelmatig aandoen. Ook andere gemeentes willen een circusverbod. In 85 gemeenten in België, is ook al een dergelijk verbod.

Armeense genocide

De CDA en PvdA hebben gedreigd drie kamerleden in spé uit hun respectievelijke partijen te kieperen. Het betreft hier Ayhan Tonca, Osman Elmaci (CDA) en Erdinc Sacan (PvdA), allen van Turkse afkomst. De reden hiervoor is dat zij allen de Armeense genocide ontkenden.

Inmiddels zijn zij weer in genade aangenomen daar zij een verklaring hebben uitgegeven waarin ze stellen dat ze zich hebben aangepast aan het fractiestandpunt van hun partij inzake de Armeense genocide.

In Nederland een genocide ontkennen ligt erg gevoelig. Zo gevoelig zelfs dat de Holocaust deels ontheven is van de vrijheid van meningsuiting. Ontkennen ervan is bij wet verboden. En als je dus als leden van een politieke partij een genocide gaat ontkennen kom je in de problemen. Het verband met de Holocaust is snel gelegd.

Maar zijn al deze aantijgingen tegen Ayhan Tonca, Osman Elmaci en Erdinc Sacan wel terecht?

Wie enigzins de moeite doet zich te verdiepen in de kwestie komt er al snel achter dat het allemaal niet zo eenvoudig ligt. In de eerste plaats ontkennen maar weinig Turken dat er iets heel ergs is gebeurd tussen 1915 en 1917. Zij ontkennen ook niet dat er tussen de tweehonderdduizend en twee miljoen Armenen zijn omgekomen (de cijfers zijn daadwerkelijk niet precies bekend). Zij ontkennen zelfs niet dat het door Turks toedoen zover is gekomen. Zij ontkennen wel dat het genocide is geweest.

Welnu, de term genocide is 1948 vastgelegd tijdens de genocide conventie: "Daden uitgevoerd met de intentie om, geheel of gedeeltelijk, een etnische, raciale of religieuze groep uit te roeien".

De Turken hebben, tussen 1915 en 1917, Armenen gedeporteerd. Tijdens die deportaties is er verkracht, gemarteld en vermoord. Er zijn geen (betrouwbare) documenten dat dit vanuit regeringswege is geïnitieerd. Maar de opdracht geven een volk door woestijn te deporteren getuigt niet bepaald van goede bedoelingen.

Of het genocide was valt moeilijk te bewijzen. En zolang het gebeurde zelf niet wordt ontkend kan ik er een heel eind in meekomen dat je als Turks lid van een politieke partij of als Turk in het algemeen wilt ontkennen dat het genocide betrof.

Sebastien Loeb breekt arm

Sebastien Loeb moet maar afwachten of hij zijn derde opeenvolgende titel in het WK rally kan behalen. De Fransman heeft zijn arm gebroken tijdens een mountainbiketraining in Zwitserland.

De Citroën-rijder Loeb leidt het WK rally met 35 punten voorsprong op de Zweed Markus Grönholm. Met nog vier rallys gaan is Loeb nog niet zeker van de titel. "Dit is echt vervelend", zegt Loeb op zijn website. "In een modderige afdaling blokkeerde mijn voorwiel. Ik werd gelanceerd en landde op mijn schouder".

Het is nog niet bekend wanneer Loeb zijn rentree kan maken. De rally van Turkije moet hij in ieder geval aan zich voorbij laten gaan.

Succesvolle rentree Venus Williams

Venus Williams heeft zich weten te plaatsen voor de achtste finales van het WTA-toernooi in Luxemburg. In haar eerste wedstrijd in drie maanden was de Amerikaanse met 6-3 en 6-4 te sterk voor Ana Ivanovic.


Op Wimbledon kwam Williams voor het laatst in actie. Daarna kon ze vanwege een polsblessure niet meer tennissen. Tegen Ivanovic begon Williams moeizaam, en leverde al gelijk haar service in. Maar door breaks in zowel de vierde als in de achtste game, pakte de Amerikaanse alsnog de set. In het tweede bedrijf nam Williams een dubbele break voorsprong. Ivanovic wist zich echter terug te vechten naar 4-5, en kreeg vervolgens twee breekkansen voor 5-5, maar die wist ze niet te benutten.

Cryptic en Marvel slaan handen ineen

Stonden ze niet zo heel erg lang geleden nog als twee vechthonden tegenover elkaar, nu gaan Marvel en Cryptic samenwerken. Cryptic kreeg last met Marvel omdat hun game City of Heroes het de spelers toestond om karakters te maken die wel heel erg op sommige Marvel-helden als Hulk, Wolverine en Silver Surfer leken.



Marvel lijkt eieren voor z'n geld gekozen te hebben, en besloten om van de kennis en kunde van Cryptic gebruik te maken. Cryptic en Marvel gaan namelijk een Marvel-MMORPG maken, getiteld "Marvel Universe Online". Spelers zullen niet met Cyclops, Captain America of Punisher kunnen spelen, maar deze herkenbare personages in de gamewereld ontmoeten, net zoals in World of Warcraft dat het geval is met bekenden uit de Warcraft-RTS-games. Ook de bekende supervillains uit de Marvel-comics zullen hun opwachting maken. Bereid je dus voor op een potje matten met Dr Doom, Dr Octopus, Galactus en Apocalypse.

Bovendien maakt MUO gebruik van het splinternieuwe Live Anywhere concept van Microsoft waardoor Xbox360-bezitters en PC-gamers in dezelfde gamewereld rond kunnen lopen.

Wanneer de Marvel- en MMORPG-adepten het Marveluniversum kunnen betreden is niet bekend gemaakt.

Ten Cate wil extra middenvelder halen

In een interview met het blad Voetbal International heeftAjax -trainer Henk ten Cate gezegd dat hij tijdens de winterstop een middenvelder wil halen. Één van de kandidaten is Saïd Boutahar van NEC.

"Neem Said Boutahar, ik zit er hard aan te denken zo'n speler naar Ajax te halen. Hij kan met een actie een tegenstander uitspelen, een medespeler vrij voor de keeper zetten", aldus Ten Cate. Of NEC bereid is om mee te werken aan een overgang is overigens nog maar de vraag, omdat de middenvelder sinds kort weer vaste waarde in De Goffert is. Boutahar zelf gaf eerder aan dat hij niet persé weg wil uit Nijmegen.

Jenner niet tegen Kayserispor

AZ-trainer Louis van Gaal heeft Julian Jenner niet opgenomen in de selectie voor het duel vanavond tegen Kayserispor. De Alkmaarders verdedigen in de eerste ronde van de UEFA Cup een voorsprong van 3-2.


"Dat ik Jenner thuis laat, heeft een tactische reden. Ik geef op dit moment de voorkeur aan Rogier Molhoek, aldus Van Gaal die Gijs Luirink moet missen. Luirink brak in de competitiewedstrijd tegen FC Twente zijn jukbeen. "Het herstel verloopt minder spoedig dan verwacht", aldus de trainer van de Alkmaarders.

New York overweegt vetverbod

Icoon OpmerkelijkDrie jaar nadat het rookverbod voor de horeca werd ingevoerd in New York hebben de gezondheidsdiensten van de Amerikaanse stad een nieuw plan bedacht. Ze willen namelijk een verbod invoeren op transvetzuren, een kunstmatig aangepaste plantaardige vetsoort die erg schadelijk is voor de gezondheid.

Vandaag presenteerde de gezondheidsraad van New York een voorstel waarin maatregelen staan die betekenen dat de koks van de 26.400 eetgelegenheden die de stad rijk is hun recepten grondig zullen moeten nakijken. Transvetzuren komen voornamelijk voor in margarine, frituurolie, en andere vette ingrediënten die regelmatig gebruikt worden bij de bereiding van eten.

Artsen zijn het er allang over eens dat transvetzuren een verhoogd risico vormen voor de gezondheid. Maar een vertegenwoordiger van de lokale horecaindustrie is ontstemd over het voorstel. Volgens hem zal er een chaos ontstaan in het restaurantwezen, omdat koks complete recepten moeten herzien en een enorme hoeveelheid aan voorverpakte ingrediënten niet meer aangeschaft kunnen worden.

Het voorstel zou ook voor een aantal bekende fastfoodketens problemen veroorzaken. Zo zouden Kentucky Fried Chicken en Dunkin' Donuts hun biezen wel kunnen pakken. Vele andere ketens, zoals McDonald's, zullen flinke aanpassingen moeten maken, zoals bijvoorbeeld de manier waarop ze hun friet bereiden.

McDonald's is echter al op de goede weg. In Denemarken gebruikt de keten al enige tijd een type olie zonder transvetzuren, nadat dit land de substantie in de ban deed. In de Verenigde Staten is dit echter nog niet doorgevoerd. Wel staat McDonald's open voor het plan en zal het het voorstel gaan onderzoeken.

Mocht het voorstel aangenomen worden, dan zullen restaurants voor 1 juli 2007 alle olie- en vetproducten moeten vervangen voor een alternatief en voor 1 juli 2008 zouden alle andere voedselproducten met transvetzuren vervangen moeten zijn door een alternatief product. Het verbod zou niet gaan gelden voor supermarkten en producten waar van nature transvetzuren in voorkomen, zoals bepaalde vleessoorten. Het voorstel wordt in december van dit jaar door de gezondheidsraad bekeken.

[Upd] [A1GP] Verstappen niet op Zandvoort

Jos Verstappen zal niet rijden voor Team Nederland tijdens de races op Zandvoort. Contractuele problemen zijn daarvoor de aanleiding. Jeroen Bleekemolen zal nu racen voor Nederland.

Volgens Huub Rothengatter, de manager van Verstappen, is er geen harde garantie van de organisatie van de raceklasse over het salaris en het prijzengeld. Verstappen zegt vorig jaar lang te moeten hebben gewacht op zijn salaris en is teleurgesteld dat daar nu geen goede afspraken over gamaakt kunnen worden.

"Ik heb echt maandenlang moeten wachten op mijn centen. Terwijl ik er alles voor doe om de A1 goed te promoten," licht de Nederlander toe. "Ga maar na, óók de laatste tijd. Ik was op de Masters in Zandvoort, in Assen, in Rotterdam. Allemaal promotie voor de A1, terwijl er nooit op tijd betaald werd. Pas vanmiddag zijn de laatste financiële zaken geregeld die nog met vorig seizoen te maken hadden! Het enige dat we geregeld wilden zien is dat we een garantie kregen voor de tijdige uitbetaling van mijn salaris. En dat wilden ze niet geven."

Verstappen hoopte nog op een tijdige oplossing, maar moet toch zijn fans op Zandvoort gaan teleurstellen. "Ik weet ook dat er veel fans naar Zandvoort komen om mij te zien. Ik besef dat ze zwaar teleurgesteld zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat ze de ware reden achter mijn besluit nu kennen," aldus Verstappen. Jeroen Bleekemolen zal nu de honneurs waarnemen.

Update:
Verstappen keert niet meer terug in de A1 Grand Prix. Tegenover journalisten verklaarde de coureur niets meer met de A1GP te maken willen hebben. "Dat Lammers zelf maar in die auto gaat rijden. Ik heb hem niet nodig voor mijn carrière."

DVD: Tsotsi

Verhalen over criminele jongeren uit sloppenwijken doen het goed in de filmwereld. In 2002 was daar het geprezen Cidade de Deus. Nu is de DVD van de Oscar-winnaar voor beste niet-Engelstalige film van 2005 uitgekomen; Tsotsi. Een indrukwekkende karakterstudie van een 19-jarige crimineel uit de townships van Johannesburg. Tsotsi, wat gangster of crimineel betekent, is de leider van een kleine bende die hun inkomsten bemachtigen in het criminele circuit. De grimmige sfeer in de stad en de bende wordt gedeeltelijk geromantiseerd door de esthetiek van de beelden en de manier waarop de personages naar voren worden gebracht. Drie van de vier bendeleden lijken vanaf het begin nog iets goedaardigs in zich te verschuilen, ze komen niet over als beruchte en gevreesde criminelen. Alleen Butcher heeft de uitstraling van een killer zonder hart. Het is dan ook vanaf de eerste tien minuten duidelijk dat er een psychische metamorfose aan gaat komen.

DVD: A Hole In My Heart

De Zweedse regisseur Lukas Moodysson zoekt altijd de grens op. De één vindt het schokkend en tegelijkertijd mooi, de ander vindt het om te kotsen. Dat films als Lilya 4-ever en Fucking Åmål tot de top van de Europese cinema van de afgelopen tien jaar behoren, daar kun je eigenlijk niet omheen. Met zijn nieuwste film A Hole In My Heart gaat hij nog een stapje verder, en volgens velen voorbij de goede smaak.


Eindejaarsbonus

Ik ben inkoper. Tenminste, daar word ik voor betaald. Ik heb er geen opleiding voor gevolgd en het hele keiharde, zakelijke inkopen is niet één van m'n sterkste punten. En of ik het leuk vind, daar zullen we het helemaal maar niet over hebben. Maar, tot op heden heb ik de afgelopen jaren alleen maar een positieve beoordeling gekregen dus m'n baas zal wel tevreden over me zijn. Of ik ben m'n grootste roeping misgelopen en had ik gewoon naar de toneelschool moeten gaan omdat ik zo leuk kan acteren?

Schietpartij in Amerikaanse school

Icoon MisdaadIn de Amerikaanse staat Colorado heeft zich opnieuw een schooldrama voltrokken. Een man ging een highschool in de plaats Bailey binnen en nam een aantal leerlingen in gijzeling en opende het vuur op anderen. Er is momenteel nog niets bekend over de motieven van de gijzelnemer, die volgens ooggetuigen twee schoten loste. Wel is bekend dat de man het met zijn leven heeft moeten bekopen nadat een team zwaarbewapende agenten de school bestormde.

In eerste instantie had de man zes vrouwen gegijzeld, maar hij liet er in de loop van de middag vier weer vrij. Alle overige leerlingen van de school, evenals alle leerlingen van een lagere school op hetzelfde terrein, zijn geëvacueerd. Voor enige tijd was er ook een team aanwezig van de explosievenopruimingsdienst. De gijzelnemer zou namelijk gedreigd hebben met een bom. Uiteindelijk besloot de politie in te grijpen en werd het klaslokaal waarin de man zich verschanste met de twee gijzelaars, bestormd. Als reactie hierop schoot hij op één van de twee leerlinges, en pleegde hij vervolgens zelfmoord. De leerlinge werd per traumahelikopter naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht, maar overleed enige tijd later aan haar verwondingen.

Het drama vond plaats in Jefferson County, de streek waar ook de stad Columbine te vinden is. Deze stad is bekend om het schooldrama dat zich daar in 1999 afspeelde en aan 13 leerlingen het leven kostte.

Tweeling als mascotte voor EK 2008

De mascotte voor het Europees kampioenschap voetbal in 2008 is een tweeling met piekhaar. Het opvallende kapsel staat voor de bergen in de twee organiserende landen Oostenrijk en Zwitserland. Woensdag is dat onthuld door het organisatiecomité.

De namen zijn nog niet bekend. Fans mogen kiezen uit drie mogelijkheden: Zagi und Zigi, Flitz und Bitz, Trix und Flix. Er is nu al kritiek op de mogelijke namen, Zigi zou te veel duiden op sigaret, en Trix doet denken aan Beatrix, terwijl de tweeling volgens betrouwbare bronnen uit jongens bestaat.

[UPDATE]Guitar Hero 2 komt naar de 360

Het gerucht dat eerder de ronde deed is waar: Guitar Hero 2 verschijnt ook voor de Xbox 360! Hoe kan dit beter gevierd worden dan met een groot gezamelijk concert van allerlei bekende gitaristen? Door drie screens van het spel vrij te geven natuurlijk!

Guitar Hero is een muziekspel waarbij je gebruik maakt van een echte gitaar waarmee je op het juiste moment de goede noot moet spelen en je een echte gitarist kunt voelen. Je zult kunnen kiezen uit rhythm-, lead- of bass-gitaar tracks. Met twee spelers kun je tegen elkaar spelen, maar ook gezamelijk co-op spelen. Alle liedjes zullen wel thuis horen in het rock-genre, maar het zal een mix worden van klassieke rock 'hair' metal, heavy metal en moderne rock.



[UPDATE]

Hieronder kun je zien waarmee je je buren slapeloze nachten kunt bezorgen



Clemente passeert Kezman

De Servische bondscoach Javier Clemente heeft Mateja Kezman niet opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen België op 7 oktober. De 27-jarige aanvaller van Fenerbahçe zat een schorsing van twee duels uit, naar aanleiding van de rode kaart die hij opliep tijdens het WK in Duitsland, maar keert niet terug in de selectie.

Vitesse-spits Danko Lazovic is wel opgeroepen voor de wedstrijd tegen de Belgen. Na twee wedstrijden staan de Serviërs in Groep A tweede met vier punten. Op 11 oktober speelt Servië ook nog tegen Armenië.

Stel een stomme vraag dag

Feestdagen zijn erg belangrijk en persoonlijk vind ik ook dat je die zeker vieren moet. En dan maakt het niet uit wat voor een feestdag, alles kan/mag/moet een reden zijn voor een feestje.

Niet iedereen weet bijvoorbeeld dat het vandaag de Stel-een-stomme-vraag dag is. Dit is jouw kans om eindelijk eens die ene stomme vraag te stellen.

Als een schildpad zijn schild kwijt is, is hij dan dakloos of naakt..??

CD: Trivium - The Crusade

De grootste zonde in de metal zal volgens velen begaan zijn door Metallica, toen die band haar cultstatus inruilde voor die van mega-act. De transformatie ging bovendien gepaard met het gedrag van verwende rocksterren en een aftakeling in genialiteit. James Hetfield was ooit cool, in alles wat hij deed, maar ook een fantastische songwriter en indrukwekkende zanger met een herkenbaar stemgeluid. Toen Metallica de metal opeens links liet liggen, ontstond er een gat dat nooit echt opgevuld is.

Zeven koperdieven geëlektrocuteerd

Icoon Domme criminelen Zeker zeven koperdieven zijn de laatste maanden in de Verenigde Staten geëlektrocuteerd. Alleen al in de stad Detroit kwamen drie personen om het leven toen zij stroomkabels doorknipten om aan het koper te komen.

Het gaat waarschijnlijk om het grootste aantal sterfgevallen door koperdiefstal sinds heel wat jaren, constateren de autoriteiten. De prijs voor het metaal is dit jaar geëxplodeerd door de vraag uit Azië.

IJsland half uur geheel donker

Icoon Buitenlands In IJsland gaan donderdag een half uur alle lampen uit, zodat mensen naar de sterren kunnen kijken. Dat hoopt althans de IJslandse schrijver Andri Snaer Magnason, de initiatiefnemer van het project.

In de IJslandse hoofdstad Reykjavik en twee andere steden gaat in ieder geval de straatverlichting uit. Magnason moedigt mensen thuis aan in het donker te gaan zitten. Ondertussen zal een astronoom op de nationale radio de sterrenhemel beschrijven.

"Als de lichten uitgaan, hebben we een schitterende hemel", aldus Magnason. Volgens de schrijver kunnen de 250.000 inwoners van de hoofdstad mogelijk het noorderlicht zien.

WK hockey: China en Duitsland onderuit

De Nederlandse hockeydames wisten gisteren maar nipt te winnen van India. Maar hun grootste concurrenten in poule A, China en Duitsland, verloren allebei hun wedstrijd op de openingsdag van het WK hockey.

China, de grootste verrassing tijdens de Champions Trophy afgelopen juli, ging met 2-3 onderuit tegen Engeland. Een kwartier voor tijd was het Crista Cullen die het winnende doelpunt scoorde.

De Duitse vrouwen kregen een hoop kansen in hun wedstrijd tegen gastland Spanje, maar wist geen van de kansen te benutten. Uit een strafcorner scoorde Raquel Huertas de 1-0 voor Spanje, en de Duitse vrouwen konden dat in de resterende veertien minuten van de wedstrijd niet meer goed maken.

Spelen met pijl en boog

Een filmpje over boogschutters, kan niet boeiend zijn hoor ik je denken, nou daar vergis je je lelijk in, ik heb niet vaak dat ik met een gevoel van wauw naar een filmpje zit te kijken, maar bij dit filmpje gebeurde het zeker.

Men neme een paar uitermate getalenteerde boogschutters en een paar ogenschijnlijk onmogelijke doelen om te raken/opdrachten om uit te voeren, meer zeg ik niet.

Kijk en wees verbaasd.

Anti-nazi aangeklaagd wegens gebruik nazi-symbolen

Icoon BuitenlandsDe Duitser Jürgen Kamm, een fel tegenstander van rechts-extremisme, moest woensdag voor een rechter verschijnen wegens het gebruik van nazi-symbolen op zijn anti-nazi handelswaar. Volgens openbaar aanklager Bernhard Häußler verbiedt de Duitse wet nadrukkelijk het gebruik van alle symbolen die geassocieerd kunnen worden met het nazi-regime, ongeacht de context waarin deze gebruikt worden. Tegen Kamm wordt een boete geëist van 6000 euro.

Kamm, eigenaar van het postorderbedrijf Nix Gut, zei niet te begrijpen waarom hij is aangeklaagd. Voor de rechter benadrukte hij dat een swastika in een rode cirkel, duidelijk met een rode lijn doorstreept, internationaal als anti-nazi symbool wordt herkend. "Ik geloof in mijn product. Elke burger zou zich tegen rechts-extremisme moeten uitspreken", aldus Kamm die, naar eigen zeggen, door het strafrechtelijk onderzoek financieel nagenoeg geruïneerd zou zijn.

Meerdere Duitse politici hebben de rechtszaak bekritiseerd, waaronder Claudia Roth van de politieke partij Die Grünen. Volgens Roth is de juridische gang van zaken contraproductief en een geschenk voor extreemrechts. Als blijk van steun voor Kamm maakte Roth zich 'schuldig' aan het dragen van een anti-nazi button met daarop een met een rode lijn doorstreepte swastika.

Het Duitse federale gerechtshof bepaalde in 1973 dat het legaal is om een swastika te produceren, onder voorwaarde dat deze duidelijk is aangepast en wordt gebruikt om tegen het nazisme te protesteren. De rechter doet hoogstwaarschijnlijk komende vrijdag uitspraak.


Gegen das Gesetz?

FIFA 07 in actie

De voetbalfans hebben er lang naar uitgekeken, maar vandaag is het dan eindelijk zover: FIFA 07 ligt in de winkels! Ben je er nog niet zeker van of je de graphics van de xbox 360 versie wel goed genoeg vindt? Dan is er nu een trailer voor je met alle antwoorden, helemaal vanuit Barcelona.

FIFA 07 is een voetbal game waar alle huidige voetbalhelden in voorkomen. De belangrijkste verandering ten opzichte van eerdere delen is dat de bal een geheel los object is in de game. Dit betekent dat hij niet tegen de spelers aan zal plakken. Dit is bijvoorbeeld te zien als een speler tijdens een dribble opeens stil gaat staan. De bal zal dan gewoon verder rollen. Als een bal te hard wordt geschoten zal hij ook van een speler afkaatsen. De richting waarin hij dan zal gaan wordt ook nog beïnvloed door de spin die de bal mee heeft gekregen.

Je kunt de trailer hier bekijken.


Volleybalsters winnen ook tweede duel

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben ook hun tweede duel van het kwalificatietoernooi voor de World Grand Prix gewonnen. Bulgarije werd in drie sets verslagen. Wint Nederland ook het laatste duel tegen Azerbeidzjan, dan plaatst men zich voor de World Grand Prix.

Het duel tegen Bulgarije verliep beduidend makkelijker dan de eerste wedstrijd tegen Polen. In drie sets (25-16, 25-17 en 25-10 ) werd het thuisland verslagen. Nederland dicteerde de gehele wedstrijd.

Bondscoach Avital Selinger wisselde er opnieuw driftig op los. Tegen Polen was dit nodig om de ploeg weer in het gareel te krijgen. Bulgarije bood echter zo weinig weerstand dat Selinger ditmaal gerust zijn wisselspelers kon gebruiken om de wedstrijd af te maken.

"Het duel met Azerbeidzjan zal een echte finale worden. We hebben de ploeg eerder dit jaar bij de Boris Jeltsin Cup al verslagen, maar toen was Azerbeidzjan niet op volle sterkte. Maar we hebben het in ieder geval in eigen hand" aldus assistent-coach Teun Buijs.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.