[A1GP] "Lammers en A1GP ook veranwoordelijk"

Huub Rothengatter, manager van Jos Verstappen, geef zijn visie op alle commotie rond het verbreken van de race-relatie tussen A1 Team Netherlands en de Limburgse coureur. Hij vindt dat Jan Lammers en de A1GP organisatie ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Rothengatter geeft aan dat de reacties en emoties van de fans hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Speciaal voor de fans wil ik eens goed onze kant van het verhaal vertellen. Ik heb er zelf ook veel moeite mee als ik aan de fans denk die kaarten hebben gekocht om Jos te zien schitteren. Ook wij zijn diep teleurgesteld. Want de A1 is een fantastische serie om in te rijden."

Hij geeft aan dat Verstappen vorig jaar na het zetten van de benodigde handtekeningen vol enthousiasme in het A1GP avontuur is gestapt, maar dat er tijdens het seizoen financiële problemen om de hoek kwamen kijken. "Gedurende het vorig seizoen hebben we helaas moeten ervaren dat er financiële problemen waren. Wij merkten dat, omdat er niet of te laat betaald werd. Jos is werknemer en kreeg gewoon zijn salaris niet of in ieder geval veel te laat."

De verantwoordelijkheid wil Rothengatter niet bij de organisatie van de A1GP leggen. "Nee, want de A1 is onze partner niet. Dat is Jan Lammers, hij is de teambaas van A1 Team Netherlands, met hém hebben we een overeenkomst. Het is dus zijn verantwoordelijkheid."

Dit geschil doet geen afbraak aan het respect wat er voor Jan Lammers is, maar hij hekelt wel zijn zakelijke verantwoordelijkheden. "Jan is zelf een goede coureur en heeft enorm veel ervaring in de autosport. Het is slim van hem geweest om de allerbeste Nederlandse coureur aan te trekken en die in zijn oranje auto te zetten. Hij wist dat de kans van slagen voor de A1 in Nederland het grootst was als Jos in de auto zou zitten. Nou, aan de reacties en de kaartverkoop voor Zandvoort te zien bewijst dat Jan gelijk heeft gehad. Maar als je dan als werkgever afspraken maakt met je werknemer dan moet je als baas niet alleen prestaties verwachten van je personeel maar ook je zakelijke verantwoordelijkheid nemen. Hij verschuilt zich ten onrechte achter een ander. Jos heeft afspraken met Jan en niet met de A1."

Volgens Rothengatter heeft Lammers de problemen al lang aan zien komen. Er werd halverwege het vorige seizoen door het Verstappen-kamp aan de bel getrokken, er moest steeds op het geld gewacht worden. "Steeds excuses en uitvluchten van Jan Lammers; aanloopproblemen, we hebben geen geld, enzovoorts. Tja, om dan maar eens de woorden van Jan te gebruiken, dat is dan ondernemersrisico."

Op de vraag of Verstappen niet beter had kunnen wachten tot na de race op Zandvoort gaf Rothengatter geen krimp. "Nee, we zijn al zo lang aan het bakkeleien. De A1 heeft uiteindelijk alles betaald, maar wel een half jaar te laat. Zakelijk gezien is het te gek voor woorden. Toen ze zich uiteindelijk realiseerden dat het van onze kant menens was hebben ze gauw deze week het restant overgemaakt. Dat heeft nog te maken met vorig seizoen! Weet je hoe lang dat al geleden is? En nu doen ze net of er niks aan de hand is. Juist om Zandvoort te redden hebben we ze de ruimte én het voordeel van de twijfel gegeven om het op te lossen. Als je dan zó laat betaalt en dan nóg geen garanties wilt afgeven voor het komende seizoen dan willen en kunnen we niet verder. En Lammers moet mij eens vertellen waarom hij geen garantie wil afgeven voor een bedrag waar hij al eerder met ons contractueel is uitgekomen."