Uitslag Ajax - IK Start

Met een wat experimenteel elftal trad Ajax in de ArenA vanavond aan tegen het Noorse IK Start uit Kristiansand. Met de 5-2 overwinning van twee weken geleden als uitgangspunt moesten de Amsterdammers zich plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Cup.

Al na zes minuten maakte Markus Rosenberg een einde aan enige eventuele illusies van de Noorse formatie. Door slecht verdedigen van Start had de jonge Zweed de bal voor het intikken uit een corner van Kenneth Perez. Kort voor het half uur breidde Rosenberg de score uit na een kenmerkende individuele actie, via een droog laag schot in Rune Nilssens rechterhoek. Kort voor rust was het Zdenek Grygera die een corner van Perez verwerkte tot een schitterende goal.

De tweede helft werd door Ajax gestart met een zwaar offensief. Daar het vizier niet bepaald op scherp stond bleef de 4-0 lang uit. De Noren konden echter bijkans vergeten hoe de bal er van dichtbij uitzag. Ook toen Start even met tien man in het veld stond tijdens een blessurebehandeling van Kjetil Pedersen kon het overtal niet worden uitgebuit. Pas na twintig minuten kwam de Noorse formatie voor het eerst serieus in de buurt van het doel van Kenneth Vermeer. Blijkbaar was dat het sein om de score toch verder op te schroeven; twee minuten later schoof Ryan Babel het leer koel langs Nilssen, nadat hij Kjetil Pedersen had afgetroefd. Tegen het einde van de wedstrijd sloop bij Ajax de nonchalance er enigszins in. De gasten konden hierdoor nog enige voorwaartse drang tonen, maar
strandden keer op keer net buiten het Amsterdamse strafschopgebied. Ajax sloot af met een avontuur van Stam, dat eindigde met een onzuivere pass van invaller Edgar Manucharyan.

Door de 4-0 overwinning gaat Ajax met een totaalscore van 9-2 door naar de groepsfase van de UEFA Cup. De loting hiervoor vindt volgende week dinsdag in het Zwitserse Nyon plaats.

Uitslag:
Ajax - IK Start 4-0
6' 1-0 Rosenberg
25' 2-0 Rosenberg
43' 3-0 Grygera
68' 4-0 Babel

Kaarten:
68' K. Pedersen (Start)