Armeense genocide

De CDA en PvdA hebben gedreigd drie kamerleden in spé uit hun respectievelijke partijen te kieperen. Het betreft hier Ayhan Tonca, Osman Elmaci (CDA) en Erdinc Sacan (PvdA), allen van Turkse afkomst. De reden hiervoor is dat zij allen de Armeense genocide ontkenden.

Inmiddels zijn zij weer in genade aangenomen daar zij een verklaring hebben uitgegeven waarin ze stellen dat ze zich hebben aangepast aan het fractiestandpunt van hun partij inzake de Armeense genocide.

In Nederland een genocide ontkennen ligt erg gevoelig. Zo gevoelig zelfs dat de Holocaust deels ontheven is van de vrijheid van meningsuiting. Ontkennen ervan is bij wet verboden. En als je dus als leden van een politieke partij een genocide gaat ontkennen kom je in de problemen. Het verband met de Holocaust is snel gelegd.

Maar zijn al deze aantijgingen tegen Ayhan Tonca, Osman Elmaci en Erdinc Sacan wel terecht?

Wie enigzins de moeite doet zich te verdiepen in de kwestie komt er al snel achter dat het allemaal niet zo eenvoudig ligt. In de eerste plaats ontkennen maar weinig Turken dat er iets heel ergs is gebeurd tussen 1915 en 1917. Zij ontkennen ook niet dat er tussen de tweehonderdduizend en twee miljoen Armenen zijn omgekomen (de cijfers zijn daadwerkelijk niet precies bekend). Zij ontkennen zelfs niet dat het door Turks toedoen zover is gekomen. Zij ontkennen wel dat het genocide is geweest.

Welnu, de term genocide is 1948 vastgelegd tijdens de genocide conventie: "Daden uitgevoerd met de intentie om, geheel of gedeeltelijk, een etnische, raciale of religieuze groep uit te roeien".

De Turken hebben, tussen 1915 en 1917, Armenen gedeporteerd. Tijdens die deportaties is er verkracht, gemarteld en vermoord. Er zijn geen (betrouwbare) documenten dat dit vanuit regeringswege is geïnitieerd. Maar de opdracht geven een volk door woestijn te deporteren getuigt niet bepaald van goede bedoelingen.

Of het genocide was valt moeilijk te bewijzen. En zolang het gebeurde zelf niet wordt ontkend kan ik er een heel eind in meekomen dat je als Turks lid van een politieke partij of als Turk in het algemeen wilt ontkennen dat het genocide betrof.