FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 maart 2005

Daar is de lente, daar is de zon ...

Neem nog snel een schnaps ter hand, zet de tv nog snel op "ZDF", steek nog snel de cd van "Anton aus Tirol" of de laatste "Après ski hitbox" in de speler, want zoals het eerste warme lentezonnetje dat door het raam momenteel naar binnen komt doet vermoeden: het wintersportseizoen is weeral bijna ten einde. En we hebben weer genoten! Een kleine bloemlezing van wat een gemiddelde zondagmiddag ergens in de afgelopen winter had kunnen zijn.

Hogeschool InHolland onder vuur

1034247 en Yordeman hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het is slecht gesteld met de Hogeschool InHolland. Deze scholenreus met zeventien vestigingen en 41.000 leerlingen scoort slecht bij docenten en studenten. Dat blijkt uit een vertrouwelijk onderzoek van InHolland zelf en uit een enquête van de landelijke studentenvakbond.

In de enquête klagen studenten dat ze te weinig leren. Ook de docenten geven de grootste onderwijsinstelling van Nederland een zware onvoldoende. Met dure reclamecampagnes onder de slogan 'Want je wilt toch gewoon goed onderwijs' worden de studenten naar de school gelokt. De hogeschool lijkt alleen daar veel geld aan uit te geven, want aan onderwijs wordt nauwelijks wat uitgegeven. Dankzij nieuwe wetgeving beslist niet de overheid, maar de school zelf hoe de inkomsten worden besteed.

De studenten vinden de organisatie chaotisch. Daarnaast zeggen ze dat ze veel te weinig colleges hebben en dat tentamens niet op tijd nagekeken worden. Ook is er een slechte begeleiding. Sommige studenten hebben een advocaat in de arm genomen om een deel van het betaalde collegegeld terug te vorderen. InHolland doet de beschuldigingen af als kinderziektes.

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft nu staatssecretaris Mark Rutte van onderwijs op het matje geroepen. De partij wil dat hij ervoor gaat zorgen dat meer geld bij het onderwijs terecht komt en minder bij de bureaucratie.

Voetbal: Majstorovic ontloopt schorsing

DoorBell had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuws Voetballer Daniël Majstorovic van FC Twente wordt niet geschorst wegens zijn vermeende elleboogstoten tegen tegenstander Martin Drent in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Er waren zeven wedstrijden tegen de voetballer geëist. FC Twente heeft verheugd op de uitspraak van de commissie van beroep gereageerd.

De KNVB-commissie van beroep heeft de aanklager in de zaak niet ontvankelijk verklaard. Volgens de regels van de FIFA mag de aanklager optreden als de scheidrechter een ernstige overtreding niet gezien heeft, maar dat was in deze zaak echter niet het geval. Scheidsrechter Ruud Bossen had namelijk verklaard dat hij de duels heeft beoordeeld, maar beide situaties zag als normale duels.

Zie voor veel meer voetbalnieuws de FOK! voetbalsite!

Bernie lobbyt voor nieuwe Concorde Agreement

Bernie Ecclestone is komend weekeinde aanwezig tijdens de GP van Maleisië. Hij zal daar de F1 teams een nieuwe deal aanbieden om de Concorde Agreement tot na 2008 te verlengen.

De teams hebben verklaard te zullen luisteren naar wat Ecclestone te zeggen heeft. Als er voldoende aan de voorwaarden van de teams is voldaan dan is er een mogelijkheid dat ze zich bij Ferrari aansluiten. Het Italiaanse team is al een verlenging van het Concorde Agreement aangegaan.

Wel is het zo dat geen enkel team verwacht dat er aan deze voorwaarden voldaan zal worden. Dat zou betekenen dat er geen verlening wordt getekend van het Concorde Agreement. Het is dan zeer waarschijnlijk dat er veel vergaderingen en bijeenkomsten zullen komen om het geplande GPWC kampioenschap snel van de grond te krijgen.

Kindermoordenaar opgehangen in Iran

Juusjuh, 314, thomas26 en FOKwa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws In Iran is bij een 23-jarige man op brute wijze de doodstraf voltrokken. Na eerst honderd zweepslagen te hebben moeten incasseren, werd de man voor een menigte van vijfduizend man opgehangen. De man was door de rechter schuldig bevonden aan het verkrachten en vermoorden van zestien jongens.

Terwijl de veroordeelde, Mohammed Bijeh, zijn zweepslagen kreeg, gooiden sommige toeschouwers stenen naar hem toe. Een familielid van één van de vermoorde jongens wist door het politiekordon rondom te breken en stak Bijeh met een mes in zijn rug.

Alle vermoorde en verkrachte jongens waren tussen de acht en vijftien jaar oud. Een andere man werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de moorden. Toch kreeg hij vijftien jaar cel, vanwege hulpverlening bij het ontvoeren van de jongens. De moorden schokten de Iraanse natie. Zestien politieagenten zijn berispt wegens nalatigheid in het onderzoek naar de moorden.

Kardinaal: 'Da Vinci Code is antikatholiek'

Trompetero69 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De Genovese kardinaal Tarcisio Bertone, die zich bezighoudt met de kerkelijk leer, wil liever dat niemand het boek 'de Da Vinci code' van Dan Brown gaat lezen. Hij geeft daarom ook iedereen het advies om het boek te vermijden. De voormalige hoge functionaris vindt het boek "antikatholiek".

De kardinaal baseert zijn bezwaar op het idee dat Brown in het boek suggereerde dat Jezus met Maria Magdalena trouwde en dat het huwelijk kinderen opleverde die families stichtten die nog steeds zouden bestaan.

"Er wordt gezegd dat iedere christen dat boek gelezen moet hebben. Ik ben het daar niet mee eens. Laat dat boek links liggen", aldus Bertone. "Ik vraag me af wat er zou zijn gebeurd als er een boek op de markt was gekomen vol leugens over Boeddha of Mohammed. Of een werk waarin de holocaust verkeerd wordt voorgesteld."

Van het populaire boek van de schrijver Dan Brown, dat twee jaar geleden is verschenen, zijn al miljoenen exemplaren verkocht en het boek is in 43 talen vertaald.


De kardinaal Tarcisio Bertone raadt iedereen het boek af

Dudot gaat met pensioen

Bernard Dudot, vice-directeur van Renault F1 heeft besloten om per één april 2005 met pensioen te gaan. Dit doet hij met volledige goedkeuring van President Patrick Faure en teambaas Flavio Briatore.

Het team van Renault F1 heeft twee vervangers aangewezen voor de vertrekkende Fransman, Rob White en André Lainé gaan zijn taken overnemen. White zal daarnaast verantwoordelijk blijven voor alle technische onderdelen, Lainé zal nog steeds verantwoordelijk zijn voor de ondersteunde onderdelen van het team.

Faure: "Ik wil hierbij Bernard hartelijk danken voor zijn bijdrage aan het team. Hij kwam op een zeer belangrijk moment weer terug bij het team van Renault F1, en hij speelde een hoofdrol in de successen van de afgelopen twee seizoenen."

Briatore: "Het teams sterkste punt is het personeel, en ik ben ervan overtuigd dat Rob en André zich in zullen zetten om het team naar nog grotere hoogtes te laten stijgen. De geweldige samenwerking tussen onze technische groepen in Frankrijk en Engeland hebben zich geuit in de prestaties van de auto en de motor van dit jaar. Deze samenwerking zal zeer belangrijk zijn om de komende seizoenen onze doelstellingen te behalen."

'Davidson misschien naar Sauber'

Er doen geruchten in het paddock de ronde dat Peter Sauber met BAR-tesrijder Anthony Davidson aan het praten is om mogelijk het zitje van Jacques Villeneuve over te nemen.

Villeneuve valt na zijn eerste race blijkbaar al zo tegen dat men voor alle zekerheid al op zoek is naar een vervanger voor de Canadees. Waarschijnlijk is er bij Davidson alleen nog maar gekeken of hij dit seizoen beschikbaar is om nog te racen voor een ander team. Hij zou het zitje van Villeneuve over kunnen nemen wanneer deze niet aan zijn doelstellingen in zijn tweejarige contract voldoet.

Villeneuve heeft tot nu toe geen geweldige testresultaten laten zien en in de GP van Australië reed hij een erg slechte race. Dat het Zwitserse team nu echter al bezig is met vervanging te zoeken is wel opmerkelijk.

Volgens de Canadees ligt het probleem bij Sauber, zij zouden niet genoeg hebben gedaan om hem thuis te laten voelen in het team, hij had daar meer van verwacht. Verder zegt hij dat de nieuwe wagen tegenvalt, maar als de wagen zo tegenvalt dan is het raar dat zijn teamgenoot Felipe Massa wel snelle tijden neer kan zetten.

Peter Sauber zelf ontkent tot nu toe dat hij bezig is met plannen om Villeneuve op korte termijn te vervangen. Wel zei de Zwitser dat zowel het team als de Canadees niet blij waren met het behaalde resultaat in Australië. Ook het team van BAR zegt nog geen contact te hebben gehad met het team van Sauber over het mogelijk overnemen van Davidson.

Politiek is ontevreden over Belastingtelefoon

Icoon politiek binnenland nieuwsCoalitiepartij VVD dreigt het vertrouwen op te zeggen in staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA). Wijn krijgt drie maanden de tijd om de bereikbaarheid en dienstverlening van de Belastingdienst flink te verbeteren, anders kan hij vertrekken. Dat stelde Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming vandaag in een debat.

Dezentjé Hamming meent dat de situatie bij de Belastingtelefoon 'schrikbarend' is. De bereikbaarheid is slecht, en de cultuur binnen de dienst deugt niet omdat er niet wordt geluisterd naar klachten van de eigen medewerkers, vond de VVD-politica. De extra mankracht die Wijn eerder dit jaar inzette is onvoldoende. Volgens de Kamer moeten er deskundige medewerkers bij. Daarnaast willen PvdA en VVD voorstellen om belastingplichtigen langer de tijd te geven hun aangifte in te dienen.

Volgens de oppositiepartijen heeft het kabinet de problemen aan zichzelf te wijten, omdat als gevolg van een bezuiniging duizenden ambtenaren moesten verdwijnen bij de fiscus. Wijn erkende dat de slechte service onder meer het gevolg is van de bezuinigingen. "Er zijn inschattingsfouten gemaakt", meende de staatssecretaris. Hij noemde de slechte bereikbaarheid 'buitengewoon vervelend en afschuwelijk voor de belastingbetaler'.

Status Quo viert 40-jarig bestaan in Brabant

IcoonRockgroep Status Quo komt naar Nederland om hun 40-jarig bestaan te vieren. Concertorganisator Mojo maakte vandaag bekend dat de band op 12 november in de Molenheide in Schijndel zal staan. Tijdens het jubileumconcert zullen ook de rockgroepen Manfred Mann's Earth Band en Ten Years After acte de présence geven.

Status Quo heeft gedurende zijn bestaan 50 Britse hitsingles gehad. In Nederland stond de groep 23 keer in de top 40. De groep scoorde eind jaren 60 zijn eerste hits, zoals in 1968 het psychedelische 'Pictures of matchstick man'. In de jaren 70 veranderden ze van stijl en gingen pure rock spelen, waarvan 'Down down', 'Roll over lay down' en 'Rockin' all over the world' enige voorbeelden zijn. In de jaren 80 scoorden ze een wereldhit met het door de Nederlandse broers Bolland geschreven 'In the army now'. De groep kreeg in 2000 een speciale Edison award voor hun gehele oeuvre.

De band bestaat overigens heden ten dage uit de originele leden Francis Rossi (zang/gitaar), Rick Parfitt (gitaar) en toetsenist Andrew Bown (sinds 1976). Ze worden aangevuld met bassist John 'Rhino' Edwards en drummer Matt Letle. Twee andere leden die in de hoogtijdagen actief waren, Alan Lancaster en John Coughlan, verlieten de groep in de jaren 80.

De voorverkoop van het jublieumconcert van Status Quo mét Manfred Mann's Earth Band en Ten Years After begint zaterdag 19 maart. Overigens treedt Status Quo ook op 28 mei in Nederland op, als onderdeel van het popfestival 'De Drentse Daver Dagen' in Ruinerwold.


'Quo' in de jaren 70.

-
Talloze links naar Quo sites.

Europarlementariërs willen meer salaris

BaraCuda had ons via de nieuws-submit te melden:

Logo EU met EuropaNederlandse europarlementariërs willen een hoger salaris. De politici vinden dat hun inkomen gelijk moet worden getrokken aan dat van een Tweede-Kamerlid. De Nederlanders in Brussel hebben sinds 1997 te maken met een kortingsregeling, omdat ze gebruik kunnen maken van de riante onkostenvergoedingen. Van het inkomen wordt bijna 12.000 euro per jaar ingehouden.

In een brief aan de Tweede Kamer en de Nederlandse regering laat Hans Blokland, parlementariër voor de ChristenUnie/SGP, namens een 'ruime meerderheid van de in Nederland gekozen Leden van het Europees Parlement' weten dat de afgelopen vijf jaar bij onafhankelijke controle niet gebleken is dat de onkostenvergoedingen buitensporig zouden zijn. De korting is voor enkele politici reden om een nieuwe gedragscode, waarin declaratiegedrag aan banden wordt gelegd en ondertekenaars afzien van een dubbel pensioen, niet te ondertekenen.

In de brief wordt het kabinet 'vriendelijk doch dringend' verzocht de korting van 12.000 euro in heroverweging te nemen. De eurofracties van de PvdA en de SP hebben laten weten de eis niet te ondersteunen.

Cristiano zes tot zeven maanden uit de roulatie

Aanvaller Christiano van Roda JC is dinsdag geopereerd aan een kruisband van zijn knie, en zal hierdoor zo`n zes tot zeven maanden uit de roulatie zijn.

De Braziliaan die dit seizoen al negen maal wist te scoren had al geruime tijd last van het gewricht. Nu de Limburgers Europees voetbal op hun buik kunnen schrijven, is besloten om over te gaan tot de ingreep.

Vorige week zei de trainer van de club uit Kerkrade, Wiljan Vloet, nog dat berichten over een operatie voor de Braziliaan te voorbarig waren. "Er is wel iets aan de hand met zijn knie, maar het is nog veel te vroeg om hem voor de rest van het seizoen af te schrijven. Zondag tegen Feyenoord zou hij ook kunnen spelen." Daarin had Vloet wel gelijk, want Cristiano viel afgelopen zondag in De Kuip een kwartier voor tijd in. Het komende half jaar zal de huidige clubtopscorer van Roda echter niet in actie kunnen komen.

Billy Joel opgenomen in afkickkliniek

Billy Joel is in een afkickkliniek opgenomen om van zijn alcoholverslaving af te komen. De 55-jarige Amerikaanse zanger en liedjesschrijver had last van darmklachten die door zijn verslaving veroorzaakt werden. In 2002 zat Joel ook al eens in een kliniek om van zijn drankverslaving te genezen.

In welke kliniek de zanger van onder meer de hits 'Goodnight Saigon', 'the River of Dreams' en 'Uptown Girl' is opgenomen, is niet bekendgemaakt.


Joel op een cd uit 2001

Reclamemascotte Loeki de Leeuw ontvoerd

tazmanian en DigiStorm hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsLoeki de Leeuw is ontvoerd. Een nog onbekende studentenvereniging uit Utrecht heeft de reclamemascotte weggenomen uit het gebouw van de STER in Hilversum. Volgens de vereniging is het leeuwtje 'gered' uit het stoffige archief.

Een woordvoerder van de STER bevestigde vanmiddag dat Loeki zoek is. De leeuw, ontworpen door Joop Geesink, verdween ongeveer anderhalf jaar geleden na meer dan dertig jaar trouwe dienst van de buis omdat de publieke omroep de mascotte niet meer vond passen bij de hedendaagse programmering. Het is niet bekend waar de ontvoerde leeuw momenteel verblijft, of wat de ontvoerders met hem van plan zijn.

Loeki de Leeuw
Asjemenou!

Oprichter Voodoo Extreme op 33-jarige leeftijd overleden

De oprichter van de gamesite Voodoo Extreme, Billy "Wicked" Wilson is gisteren op 33-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de familie vandaag bekend gemaakt. Een leveraandoening is hem fataal geworden.

Het in het begin van de site 24 uur per dag live updates geven van het laatste nieuws en reviews op zowel gaming- als hardwaregebied heeft Wilson destijds veel faam opgeleverd. Zijn persoonlijke, sarcastische en humoristische stijl van verslaggeven heeft zeker invloed gehad op de vele game- en hardwarenieuwsbronnen.

Toen er tijd van recessie begon op te treden in de ICT-sector, en de advertentie-inkomsten daalden is Wilson opgestapt bij Voodoo Extreme. Dit in combinatie met zakelijke conflicten en stijgende hostingkosten.
Nadat Wilson was opgestapt veranderde de stijl van de site volledig en werden ze overgenomen door het IGN Network, maar het kon de glorieuze tijd met Wilson niet vasthouden.

Wilson had zich ondertussen op een nieuw project gestort namelijk Gaming Groove. Helaas heeft ook deze site nooit het succes van de beginjaren van Voodoo Extreme kunnen evenaren.

'Actrice Demi Moore (42) zwanger'

Icoon Showbiz nieuwsActrice Demi Moore (42) is zwanger. Dat meldt de website van het Amerikaanse tijdschrift Star. De gelukkige vader is acteur Ashton Kutcher, bekend van onder meer de film The Butterfly Effect. Moore en de vijftien jaar jongere Kutcher zouden deze zomer willen trouwen.

Het stel heeft bijna twee jaar een relatie. De actrice, die acht weken zwanger zou zijn, heeft het nieuws nog niet officieel naar buiten gebracht. Volgens een bron in het ziekenhuis was Moore dolblij met het nieuws. Uit haar huwelijk met Bruce Willis, dat in 2000 werd ontbonden, heeft ze drie dochters, waarvan de oudste zestien is. USA Today meldt dat ex Willis ceremoniemeester zal zijn op de bruiloft van het tweetal.

Nederlandse export maar liefst 10% hoger

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

In de afgelopen 12 maanden is de export van Nederlandse bedrijven met 10% gestegen tot 21,1 miljard euro in januari. In januari 2004 bedroeg de uitvoer 'slechts' 19,3 miljard euro.

De invoer is het afgelopen jaar met maar liefst 12% toegenomen en kwam daarmee uit op 19,0 miljard euro. Dat is 2,0 miljard hoger dan het jaar daarvoor. Als gevolg hiervan is het overschot op de handelsbalans licht gedaald van 2,3 miljard euro naar 2,1 miljard euro.

De Nederlandse handel met landen van buiten de EU groeide relatief sterk in vergelijking met de handel met EU-landen. In januari 2005 kwam de waarde van de uitgevoerde goederen naar landen buiten de Europese Unie 15% hoger uit op 4,5 miljard euro. De waarde van de ingevoerde goederen uit deze landen bedroeg 8,5 miljard euro, 17% meer dan in januari 2004.

Binnen de Europese Unie werd in januari 2005 voor 16,7 miljard euro uitgevoerd. Hiermee lag de export 8% hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Meer dan 75% van de uitvoer had de Europese Unie als bestemming, de Nederlandse bedrijven hadden dus eigenlijk niet zo veel last van de forse daling van de dollar de afgelopen tijd. De euro is veruit de belangrijkste munt voor onze handel.

Vibrerende sekspop veroorzaakt bomalarm

Icoon opmerkelijk nieuwsEen pakketje dat plotseling begon te vibreren en 'merkwaardige geluiden' maakte heeft paniek veroorzaakt in een Duits postkantoor. Dat maakte een medewerker van de Duitse politie vandaag bekend. Uiteindelijk bleek het niet om een explosief maar om een tamelijk onschuldige inhoud te gaan. In het pakje zat een sekspop.

Medewerkers van het postkantoor in de Oost-Duitse stad Chemnitz wisten in allerijl de afzender van het poststuk op te speuren. Die kon de geschrokken postmedewerkers geruststellen, en vertelde dat hij het defecte exemplaar retour naar de fabrikant wilde zenden. De pop sloeg herhaaldelijk vanzelf aan. Na verwijdering van de batterijen mocht de man de pop alsnog verzenden.

Maart levert record-temperatuurcontrast op

Icoon Binnenlands nieuwsVan bittere vrieskou met een dik pak sneeuw naar zonnig terrasjesweer in minder dan twee weken tijd. Weerman Harry Geurts van het KNMI noemt het weercontrast dat we deze maand beleven 'heel uniek'. Voor zover het weerinstituut kan nagaan zijn er in maart nog nooit dergelijke temperatuurverschillen geweest.

In de nacht van 3 op 4 maart werd in het plaatsje Marknesse in Flevoland een koude record van min 20,7 graden Celsius gemeten. Vandaag steeg het kwik in Limburg naar ruim 20 graden, waarmee 16 maart de eerste officiële warme dag van 2005 is. Dat laatste is overigens geen record. In 1920 werd al op 19 februari de eerste warme dag geregistreerd.

Grote temperatuurverschillen zijn overigens in deze tijd van het jaar niet bijzonder zeldzaam. "Het is maar net in welke stroming we terechtkomen. Begin deze maand was dat een stroming uit het noorden, nu wordt lucht uit de Sahara naar ons toe geblazen", stelt Geurts. Hij vergelijkt het contrast van dit jaar met temperaturen in maart en april 1968, toen het begin maart zes graden vroor, eind maart ruim 25 graden Celsius was, op 8 april vervolgens weer zeven graden vroor en op 21 april in Venlo zelfs 32,2 graden Celsius gemeten werd.

Den Haag kort handweigerende uitkeringstrekker

Icoon Binnenlands nieuwsDe gemeente Den Haag trekt voor een maand de uitkering in van een islamitische man die uit geloofsovertuiging weigert vrouwelijke ambtenaren de hand te schudden. Dat bevestigde de Haagse PvdA-wethouder Pierre Heijnen (Sociale Zaken) via een woordvoerder.

De Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) meent dat er geen werk te vinden is voor mensen die weigeren vrouwen de hand te schudden. Medewerkers van de SZW mochten onlangs aangeven hoe men dacht over het weigeren van een handdruk. Naar aanleiding daarvan werd de regel opgesteld dat er in dat geval een andere respectvolle vorm van begroeting plaats moet hebben. Gebeurt dat niet, dan mag de sociale dienst sancties opleggen in verband met belediging.

Marokkaans meisje (8) afgetuigd

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In het Limburgse Venray is een meisje van acht jaar van Marokkaanse afkomst eind februari mishandeld en uitgescholden door drie jongeren met rechts-extremistische sympathieën. Dat kwam naar voren tijdens een uitzending van Premtime. Tevens werd ze door het drietal bedreigd met de dood indien ze het verder zou vertellen.

Het meisje, Sofia, is de dochter van de voorzitter van het Marokkaanse moskeebestuur, Hassan Najja. Uit een eerdere aflevering van Premtime werden spanningen tussen rechts-extremistische jongeren en de moskee getoond. De vader van Sofia wierp zich toen op als bruggenbouwer om de kloof tussen de jongeren en de moskeegangers te dichten.

Het aftuigen van het meisje bleek niet het enige incident van die dag. Zo werd een Marokkaans jochie mishandeld door jongeren toen hij van zijn basisschool naar huis ging. Presentator Prem Radhakishun sprak tijdens de aflevering met enkele jongeren. Eén van hen gaf aan er niet wakker van te liggen dat het meisje werd afgetuigd omdat ze buitenlands is.

De vader van Sofia wijt de spanningen in Venray deels aan het beleid van politici. Hij noemde onder andere minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie.

Venray staat bekend om haar spanningen. In januari haalde het 'Lonsdale Leo' het nieuws na het weigeren Prem Radhakishun een hand te geven. In november raakte een grote groep autochtonen en allochtonen met elkaar slaags. Eerder werd al een aanslag op de Marokkaanse moskee verijdeld.

GP Mexico in de problemen

Het wordt steeds meer onzeker of er volgend jaar een Grand Prix van Mexico zal plaatsvinden. De race stond voor 2006 op de kalender, maar met de bouw van het benodigde circuit is nog steeds niet begonnen.

Aan de hand van een ontwerp van Formule 1-architect Hermann Tilke moet er bij de badplaats Cancun een circuit verschijnen. De FIA had de organisatie van de Grand Prix al een maand uitstel gegeven tot oktober 2006, maar er is nog steeds geen actie rondom de beoogde bouwplaats.

Oorzaak van de vertraging is nog steeds een probleem met de milieudiensten.

NAC een maand zonder Zonneveld

NAC Breda kan een maand niet beschikken over middenvelder Mike Zonneveld.

Dinsdag is er bij de middenvelder door middel van een kijkoperatie een stukje buitenmeniscus weggehaald, en hij zal nu vier weken rust moeten nemen. "Ik ben blij dat ze iets gevonden hebben, want ik voetbalde al vanaf november met pijn", aldus Zonneveld."In de rust van de bekerwedstrijd tegen Feyenoord ging het echt niet meer", lichtte de speler toe.

[Upd] ‘Nieuwe regels omtrent motoren’

De FIA wil een verandering van de nieuwe reglementen wat betreft de motorenregel. De teams zouden met deze verandering aan moeten tonen dat de reden van uitvallen met motorproblemen te maken heeft.

Hiermee wordt gereageerd op de actie van BAR Honda tijdens de race op Albert Park. Het team liet beide rijders in de laatste ronde 'uitvallen' om zo voor de volgende race nieuwe motoren te kunnen plaatsen. Als de verandering in regels door wordt gevoerd dan moeten stewards, voordat de motor verwisseld wordt, de krachtbron hebben gecontroleerd.

Update om 13:00u:
De FIA laat het aan de stewards in Maleisië over om te beslissen of BAR alsnog gestraft zal worden voor het opzettelijk uitvallen. Als BAR de motoren uit Australië niet heeft meegenomen naar Sepang, zullen er nieuwe motoren worden gebruikt en is de kans groot dat beide coureurs tien plaatsen worden teruggezet op de startgrid.

Update 15.55:

De FIA heeft heeft laten weten dat er voortaan onderscheid zal worden gemaakt tussen duidelijk aanwijsbare redenen voor een uitval en uitvalbeurten die in scene gezet worden. Deze maatregel is met ingang van de Grand Prix van Maleisië van kracht.

Renault: "Niet BAR, maar de FIA bekritiseren

Ook Renault F1 heeft zich nu uitgesproken over de tactische zet van BAR Honda tijdens de Grand Prix van Australië. Het team vindt echter niet dat BAR, maar de makers van de regels de kritiek moeten krijgen.

BAR haalde in de laatste ronde van de race zowel Jenson Button als Takuma Sato van de baan om zo tijdens de Grand Prix van Maleisië te kunnen starten met nieuwe motoren. Het gebruik van dit gat in het reglement viel niet goed bij anders teams, zoals Toyota. Volgens Renault-topman Pat Symonds moeten deze teams echter klagen bij de FIA.

"Het ideaal van het gebruik van één motor tijdens twee weekeinden is in mijn ogen een goede. Maar het gat dat in de regels is gelaten, waarbij je de motor kunt vervangen als je express niet finisht, is belachelijk," aldus Symonds. "Een simpele verandering aan de interpretatie van de huidige formulering van de tekst zou voldoende zijn, maar het gat zal worden gebruikt tot het gesloten wordt."

De FIA heeft woensdag overigens laten weten dat de stewards in Maleisië mogen beslissen of BAR alsnog gestraft zullen worden.

Tandarts injecteerde patiëntes met sperma

Icoon opmerkelijk nieuwsEen tandarts uit de Amerikaanse staat North Carolina wordt ervan beschuldigd vrouwelijke patiënten met sperma te hebben geïnjecteerd. De 44-jarige Richard Hall is aangeklaagd voor onder meer aanranding van de eerbaarheid. Eerder was hij al geschorst door de plaatselijke orde van geneesheren.

"Ik heb mijn patiënten nooit met sperma geïnjecteerd. Dit is te gek voor woorden. Ik heb een dochtertje van tien jaar", verklaarde Hall naar aanleiding van de beschuldigingen. Zes patiëntes hebben echter een klacht ingediend. Tijdens een behandeling kregen zij een substantie te slikken, die later sperma bleek te zijn.

De zaak kwam aan het rollen nadat assistentes van de man het idee kregen dat er iets niet in de haak was. Bij een huiszoeking werden vervolgens injectienaalden en spuiten met resten van sperma gevonden.

[upd] Verdonk mag dossiers 'aanstellers' openbaren

Vandaag debatteert de Tweede Kamer, op aandringen van PvdA en GroenLinks, over het voornemen van VVD-minister Rita Verdonk om asieldossiers in de media te brengen. Beide partijen toonden zich ''geschokt'' door Verdonks voornemen en willen opheldering over dit plan van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie.

De partijen krijgen steun in hun kritiek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Dat stelt dat het openbaren van de gegevens "niet verenigbaar" is met het doel waarvoor die gegevens worden verzameld. Alleen aan het parlement zou soms info mogen worden verstrekt, als die vragen stellen over een bepaald geval.

Verdonk wil in sommige gevallen privé-gegevens van asielzoekers openbaar maken. Het gaat dan om asielzoekers die in de media actie voeren met 'zielige verhalen'. Ze wil zo het ''eenzijdige" beeld corrigeren dat asielzoekers of hun advocaten soms schetsen. Het CBP vindt dat de minister dat alleen in ''zeer uitzonderlijke'' gevallen kan doen, maar daarbij is "grote terughoudendheid" geboden.

Eerder al liet VluchtelingenWerk Nederland weten het plan van Verdonk buiten alle proporties te vinden.

Update 15:10
Een grote Kamermeerderheid vindt dat minister Verdonk soms gegevens over asielzoekers naar buiten mag brengen. Ook de PvdA vindt dat Verdonk, mits ze zorgvuldig, terughoudend en binnen de kaders van de privacywetgeving te werk gaat, delen van dossiers mag openbaren om correcte beeldvorming mogelijk te maken.

Alleen GroenLinks en de SP stemden tegen. Zij blijven tegen openbaarmaking van welke persoonlijke gegevens dan ook.

Verdonk verzekerde de Kamer dat zij uiterst terughoudend zal zijn en geen hele dossiers zal vrijgeven. De openbaarmaking van gegevens mag in ieder geval niet leiden tot risico of gevaar voor de betrokkenen. ''Dat zou anders alsnog een asielgrond opleveren'', aldus de bewindsvrouw.

Barrichello: "Ik kan kampioen worden"

Rubens Barrichello gaat dit jaar toch echt vechten voor de wereldtitel. De plaats achter Michael Schumacher is verleden tijd, een overname van diens wereldtitel het doel. Dat heeft de Braziliaan nogmaals laten weten.

Tijdens de Grand Prix van Australië werd Barrichello tweede, terwijl Schumacher de hele race niet veel liet zien en uiteindelijk zijn auto de pits in reed na een aanvaring met de wagen van Nick Heidfeld.

"Ik heb de hele tijd hard gewerkt om een titelkandidaat te zijn en ik denk niet alleen in termen van het slechts verslaan van Michael," aldus Barrichello op de website van Ferrari. "Ik heb alle ingrediënten om succesvol te zijn. Ik hoef alleen maar te kijken naar Australië waar ik als elfde van start ging en het finishen als tweede een fantastisch resultaat was, al helemaal omdat het pakken van punten terwijl we nog met de oude wagen rijden zeer belangrijk is."

Het komende weekend wordt een belangrijke test voor de teams als het gaat om de nieuwe motoren-regel, zo stelt Barrichello. "Dit is de echte test. Ik heb een zeker aantal mijlen op mijn teller en daar moet ik goed naar kijken. Michael heeft minder mijlen op zijn teller, dus hij kan tijdens de vrije training mogelijk meer ronden doen. Maar we werken als een team bij Ferrari, dus dat zal voor mij ook goed zijn."

Voormalige voorzitter Servette gearresteerd

De voormalige voorzitter van de failliete Zwitserse voetbalclub Servette Genève, Marc Roger, is woensdag gearresteerd. Roger wordt er van verdacht dat hij een dubieuze rol gespeeld heeft bij de ondergang van de club, die in zijn bestaan zeventien maal Zwitsers kampioen werd.

Roger kocht Serviette een jaar geleden en zei dat hij met behulp van de oud-voorzitter van Real Madrid, Lorenzo Sanz, Servette uit de financiële problemen te halen. Maar de voorzitter kon geen investeerders vinden om de schuldenlast van 7 miljoen euro weg te werken. In februari van dit jaar moest de club dan ook het faillissement aanvragen.

KNMI: Superstorm in Nederland mogelijk

Trompetero69, Scootmobiel en Dymphy hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Nederland kan in de toekomst te maken krijgen met superstormen. Superstormen zijn stormen met ongekende windsnelheden en extreme neerslag en zijn nooit in deze regio waargenomen. Dit blijkt uit promotie-onderzoek, begeleid door het KNMI, van Henk van den Brink aan de Universiteit van Utrecht.

Zeer uitzonderlijke omstandigheden, waarbij twee stormdepressies samenvloeien tot één depressie, kunnen leiden tot deze superstormen. Klimaatmodellen geven aan dat ze zouden kunnen optreden boven de Noord-Atlantische Oceaan. Door het broeikaseffect kan de regio, waar ze ontstaan, naar Europa verschuiven. De kans op deze verschuiving kan nog niet goed worden bepaald.

De resultaten zijn van groot belang voor het beheer van de dijken. De jaarlijkse kans op het doorbreken van een zeedijk mag niet meer zijn dan 1 op 10.000. De aanwezigheid van superstromen betekent dat deze norm niet meer gehaald wordt en de dijken daarmee verstevigd moeten worden.

Doden bij ontsporing Praagse tram

Muurbloempje en Maddy_K hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Bij de ontsporing van een tram in de Tsjechische hoofdstad Praag zijn woensdag tenminste twee mensen om het leven gekomen. Er vielen ook drie gewonden, waarvan er twee slecht aan toe zijn. Dat heeft de Tsjechische politie woensdag gemeld.

Op het Karelsplein in het centrum, één van de drukste haltes van de stad, ging het fout. De achterste wagon van een tram ontspoorde door nog onbekende reden, om vervolgens op de wachtende mensen bij de halte in te rijden.

Het netwerk van tramlijnen in de Tsjechische hoofdstad functioneert normaal goed. Hoewel veel trams erg oud zijn, gebeuren er relatief weinig ongelukken.


De ontspoorde tram reed op de wachtende mensen in - foto: ANP

'Regering-Bush liet nieuws-items produceren'

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Amerikaanse regering van president George W. Bush heeft nieuwsreportages gemaakt die vervolgens werden uitgezonden door televisiestations in de Verenigde Staten. Tenminste twintig departementen zouden met behulp van overheidsgeld het nieuws proberen te kleuren, zo meldt de New York Times.

Zo maakte het ministerie voor Binnenlandse Zaken een volledige reportage kort na de val van Bagdad tijdens de oorlog in Irak. "Thank you, Bush, thank you USA", juichte een in Kansas City woonachtige Irakees. Uit het nieuwsitem bleek op geen enkele manier dat de overheid de producent was. De reportage was op maat gesneden voor het format van de doorsnee televisiejournaals.

Gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger wordt van dezelfde praktijken beschuldigd. De voormalige filmster zou overheidsgeld hebben gebruikt voor korte pseudo-reportages voor lokale tv-stations. Zowel de nationale regering als de Californische overheid schreven zelfs de inleidende woorden voor de journaallezers.

Russisch vliegtuig met 45 inzittenden stort neer

Icoon Buitenlands nieuws Een Russisch vliegtuig met 45 mensen aan boord is woensdag neergestort tijdens de landing in het noorden van Rusland. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld op gezag van bronnen binnen de regering. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn. Reddingswerkers zijn nog onderweg naar de plaats van het ongeval.

Het gaat om een Antonov AN-24 toestel, dat door nog onbekende oorzaak neerstortte in de autonome regio Nenets. Na de crash brak er brand uit, waarbij in ieder geval gewonden zouden zijn gevallen. Meer informatie is nog niet bekend.

De Antonov AN-24 is een tweemotorig propellervliegtuig. Ondanks dat het eerste exemplaar al in 1959 werd opgeleverd, wordt het toestel nog altijd veel gebruikt.


Een Antonov AN-24 op archiefbeeld - foto Antonov

Friezen mogen geen kievitseieren meer rapen

Icoon Binnenlands nieuwsOok in Friesland mogen er geen kievitseieren meer worden geraapt. Dat heeft een rechtbank in Leeuwarden besloten. Eerder was al een verbod van kracht geworden voor de Europese Unie, maar Friesland kreeg daar op cultuurhistorische gronden ontheffing van. Met de streep door de uitzonderingspositie verdwijnt een eeuwenoude traditie.

De rechtszaak was een vervolg van een zaak uit het voorjaar van 2004, toen de Faunabescherming en de Vogelbescherming gezamenlijk de provincie, die de vergunningen verstrekt, voor de rechter daagden. De rechter bepaalde destijds dat er een onderzoek moest komen naar de schadelijkheid van het 'aaisykjen'. De resultaten van het onderzoek verschaften hier echter geen duidelijkheid over. De rechter besloot daarop om het eieren rapen definitief te verbieden. Het verbod gaat in de nacht van donderdag op vrijdag in.

TrackMania Sunrise demo beschikbaar

Slechts een paar uur na het beschikbaar komen van de Franstalige demo is ook de Engelstalige demo beschikbaar gekomen van Trackmania Sunrise. Het spel is een racespel met bizarre snelheden, futuristische banen en een hectische multiplayer.
In deze demo krijg je de kans om drie van de nieuwe singleplayer modes uit te proberen. Het spel zal in Europa uitkomen op 8 april.

Klik hier om de demo te downloaden.

Closing the gap

Het blijft natuurlijk de vraag of dit gewoon een vieze PR stunt is voor Forza motorsport, maar het idee staat me wel aan. Verder is het "onderzoek" opgezet door een derde partij, namelijk "Popular Science".

Het feit dat er later in het artikel een lead designer van de game aan het woord komt wekt dan wel weer argwaan. Misschien zouden ze dit soort shit een keer bij TopGear moeten doen. Kijken of ze daar ook tegen de "fear factor" aanlopen...

Trek in meer games? Bezoek dan FOK!games.

Scholier probeerde huis docent in brand te steken

Icoon Buitenlands nieuwsEen 16-jarige scholier in Duitsland is gearresteerd na een poging tot brandstichting bij de woning van een leraar. De jongen zou vrijdag een molotovcocktail tegen de muur van het huis hebben gegooid. Aanleiding was een ruzie over het openblijven van een schoolraam, zo verklaarde de politie.

De scholier zit vast en zal vermoedelijk worden aangeklaagd wegens brandstichting. Mogelijk kreeg de jongen hulp van een 15-jarige scholier. De politie onderzoekt nog de rol van de laatste.

Wonderkind (9 jaar) ingelijfd door Santos

Waar zowel ManU als Porto om de gunsten dongen van de 9-jarige briljant Jean Carlos Chera, lijkt het Braziliaanse Santos het pleit in haar voordeel te hebben beslecht.

Santos, de voormalige club van Pelé, zegt dat het een overeenkomst heeft gesloten met het linksbenige jongetje. Hij zal naar verluid een contract tekenen dat elk jaar zal moeten worden verlengd.

De huidige club van Chera, ADAP, is echter in verweer gekomen tegen de vermeende overgang. 'De handelwijze van Santos is piraterij van de hoogste orde', vertelt de club op zijn website. 'Wij geven geen toestemming voor het meetrainen van Chera bij Santos.'

'We zijn aan het uitzoeken in hoeverre de berichtgeving klopt. Als het waar blijkt te zijn, zullen we alle juridische wegen bewandelen om de rechten van onze atleet te beschermen', aldus de verklaring van de club.

Zoals eerder gemeld op Sport.fok.nl, zaten meerdere clubs achter het supergetalenteerde Braziliaanse jongetje aan. De kampioen van Brazilië claimt nu dus het jochie te hebben ingelijfd.

'Rafael nooit naar PSV'

In een interview met de Amsterdamse zender AT5 heeft de vader van Rafael van der Vaart gezegd dat zijn zoon na dit seizoen niet bij PSV zal voetballen.

'Rafael zal uit respect voor de Ajax-supporters nooit naar PSV verhuizen', aldus de vader van de Ajax middenvelder.

Zijn uitspraak is een reactie op de geruchten als zou Rafael van der Vaart komende zomer naar PSV verkassen. Hiddink heeft een dergelijke transfer geopperd binnen PSV kringen, waarop Van der Vaart zou hebben gereageerd hier niet op voorhand negatief tegenover te staan. Dat laatste is dus volgens Van der Vaart senior pertinent niet waar.

Topman Apple verdient één dollar

Lynxnick had ons via de nieuws-submit te melden:

Topman Steve Jobs van Apple verdiende vorige jaar om precies te zijn 1 dollar bij de Amerikaanse computeronderneming. De nettowinst van 106 miljoen dollar die het concern in het vierde kwartaal van 2004 draaide, was blijkbaar geen reden om de topman een loonsverhoging te geven. Jobs kreeg naast zijn salaris geen verdere beloningen als opties en aandelen toegekend.

Jobs richtte in 1976 samen met Steve Wozniak Apple op. Inmiddels werkt hij alweer enkele jaren voor 1 dollar. Toen dit honorarium werd vastgesteld, had Apple nog grote moeite om het hoofd boven water te houden op de computermarkt.

De introductie van digitale muziekspelers bracht verandering in de financiële situatie van Apple. Inmiddels zijn er al meer dan 10 miljoen iPods verkocht. Door dit verkoopsucces is de beurskoers vanaf eind september bijna verviervoudigd.

Ondanks zijn karige salaris leeft Jobs niet op water en droog brood. Het zakenblad Forbes vermoedt dat zijn vermogen 2,6 miljard dollar is. Daarmee komt hij wereldwijd op de 74ste plaats. Jobs is de op een na grootste aandeelhouder van Apple met een belang van 1,23 procent.

Naast zijn werk bij Apple is Steve Jobs ook de baas van Pixar. Dit bedrijf boekte de laatste jaren grote successen met animatiefilms als Toy Story, Monsters Inc. en Finding Nemo.

Next-Gen games waarschijnlijk duurder

In een discussieartikel in Investor's Business Daily over de prijzen van next generation console games heeft de CEO van Activision, Robert Kotick, commentaar geleverd op de prijzen. Activision zal waarschijnlijk de verkoopprijs met $10 gaan verhogen.

"De prijzen zijn al twintig jaar stabiel. Vergelijk het met de filmindustrie: hoewel de films nog steeds evenlang duren, is de prijs gestegen. Je betaalt nu twee keer zoveel als tien jaar geleden", aldus Kotick.

Andere grote publishers speculeren niet graag over de game-prijzen voor de launch van de Xbox2.

Opmerkelijk is dat de PSP gezorgd heeft voor een inflatie van de prijzen van handheld games, wat waarschijnlijk ook samenhangt met de blijkbaar gedaalde ontwikkelkosten. DS/GBA games worden momenteel in Amerika verkocht voor $30-35 en de launchgames van de PSP gaan waarschijnlijk $40-50 kosten, afhankelijk van het type game.

Geen schorsing voor Majstorovic

Voetballer Daniël Majstorovic van FC Twente wordt niet geschorst wegens zijn vermeende elleboogstoten tegen tegenstander Martin Drent in de competitiewedstrijd tegen FC Groningen. Er waren zeven wedstrijden tegen de voetballer geëist.

De KNVB-commissie van beroep heeft de aanklager in de zaak niet ontvankelijk verklaard. Volgens de regels van de FIFA mag de aanklager optreden als de scheidrechter een ernstige overtreding niet gezien heeft, maar dat was in deze zaak echter niet het geval. Scheidsrechter Ruud Bossen had namelijk verklaard dat hij de duels heeft beoordeeld, maar beide situaties zag als normale duels.

7 jaar eis wegens mishandelen winkelier

Voor de Alkmaarse rechtbank is gisteren wegens zware mishandeling van een winkelier tot 7 jaar celstraf geëist tegen twee inwoners van Den Helder. De twee, L. T. (20) en G. B. (21) schopten samen met een minderjarig broertje van T. op 3 december 2004 de Helderse winkelier bijna dood.

De mishandelde man, eigenaar van een computerwinkel, zag het drietal rond kwart voor elf 's avonds en vertrouwde de drie niet. Hij belde de politie en achtervolgde het trio. Die lieten weten daar niet van gediend te zijn en dat hij moest oprotten. Toen hij daar geen gehoor aan gaf zette T. de aanval in. Het slachtoffer kreeg een fiets in zijn nek gegooid en werd, op de grond liggend, door het drietal 'als een voetbal gebruikt'.

T. en B. zeiden dat de winkelier hen enkel achtervolgd had om hun huidskleur: ''we deden niets''. Ook verklaarden ze, tot woede van de officier van justitie, dat het slachtoffer een pistool zou hebben gehad. Allemaal leugens van de verdachten, die de zaak willen bagatelliseren, volgens de officier.

Tegen T. eiste ze 7 jaar omdat hij zich ook schuldig had gemaakt aan onder meer langdurige verkoop van cocaïne, mishandeling en bedreiging van zijn ex-vriendin en vernieling van de auto van een tweede vrouw. T. zei in een verklaring: ''Ik weet niet wat dat is met vrouwen, maar ze willen gewoon klappen hebben.'' Tot vijf keer toe zei hij tegen de rechter dat ''al die blanken er op uit zijn om mij te naaien.'' B. hoorde 4 jaar eisen. De zaak tegen het minderjarige broertje van T. werd achter gesloten deuren behandeld. Uitspraak over 14 dagen.

Doom 3 voor de Mac

We berichtten het al eerder, maar nu is ie te koop (in de USA).

Aspyr Media, al sinds 1996 bezig met games uit te brengen voor de Apple Mac heeft aangekondigd dat Doom 3 nu ook voor de Maccers beschibaar is.

Minimum System Requirements

Operating System: Mac OS X 10.3.8 or later
CPU Processor: PowerPC G4/G5 or later
CPU Speed: 1.5GHz or faster
Memory: 512 MB or higher
Hard Disk Space: 2.0GB free disk space
Video Card (ATI): Radeon 9600 or better
Video Card (NVidia): GeForce FX5200 or better
Video Memory (VRam): 64 MB
Media Required: DVD Drive

Recommended System Requirements

Doom 3 runs best on a Power Mac G5 2.0 GHz or faster

CPU Processor: PowerPC G5
CPU Speed: 2.0GHz or faster
Video RAM: 128MB

Veel fragplezier gewenst aan de Maccers

Buena Vista kondigt vijf UMD films aan voor de PSP

Gisteren kondigde Bob Chapek, president van Buena Vista Home Entertainment, aan dat ze van plan zijn vijf films voor de PlayStation Portable uit te brengen. Deze zullen vanzelfsprekend op een Universal Media Disc (UMD) gezet worden.

Het gaat om de volgende films:
- National Treasure
- Pirates of The Caribbean: The Curse of the Black Pearl
- Reign of Fire
- Kill Bill Volume 1
- Hero

"Buena Vista Home Entertainment is enthousiast over deze manier van films verspreiden. De kwaliteit van de PSP geeft ons voldoende vertrouwen in portable entertainment. We zijn er van overtuigd dat de aangekondigde vijf titels de PSP-consument zullen aanspreken", verklaarde Chapek.

Atlético beboet voor racistische fans

Atlético Madrid heeft een boete van 600 euro gekregen van de Spaanse voetbalbond.

Aanhangers van de Spaanse voetbalclub maakten zich afgelopen zondag in de competitiewedstrijd tegen Valencia CF (1-0) schuldig aan racistisch gedrag jegens de donkere speler Mohamed Sissoko. Sinds de interland Spanje-Engeland eind vorig jaar treedt de Spaanse bond steeds alerter op tegen racisme.

Tijdens die oefeninterland waren de Engelsen Ashley Cole en Shaun Wright-Phillips het onderwerp van racistische liederen. De Spaanse bond kreeg daarvoor een boete van 67.000 euro en doet er nu alles aan om racisme tegen te gaan. Deportivo La Coruña kreeg onlangs een boete van 600 euro omdat supporters van de club Roberto Carlos van Real Madrid beledigden en de Spaanse bondscoach Luis Aragonés moest 3.000 euro betalen voor hatelijk opmerkingen aan het adres van Arsenal-speler Thierry Henry.

Eén op de vijf console gamers speelt met illegale games

Althans, dat beweert MacroVision naar aanleiding van een onderzoek.
MacroVision besloot een onderzoek te houden onder 6000 console gamers in februari. Verrassend genoeg kwam ook naar voren dat 75% van de gamers best de games zou betalen, als ze maar niet gratis verkrijgbaar waren.

Het onderzoek leverde nog meer statistieken op: 74% van de piraten haalt zijn games van P2P netwerken. 21% kopieert spellen van vrienden.
64% van de piraten gebruikt een gemodificeerde console, de rest gebruikt exploits (omzeilingen) waarvoor geen chip nodig is.

Er zijn geen statistieken bekend gemaakt over hoeveel mensen met een gemodificeerde console geen illegale games spelen, wat op zich interessant zou zijn geweest getuige de grote gemeenschap van homebrew developers voor Xbox en PS2.

"Breedband internet en de beschikbaarheid van illegale games op netwerken, websites en P2P systemen maken het downloaden van de games relatief erg makkelijk. De bestanden verspreiden zich zeer snel", sprak Steve Weinstein, executive vice president van Macrovision.

"Piraterij zal over de komende jaren explosief toenemen als het gedrag van de gamer zich niet aanpast", waarschuwde hij nog.

Ardenne, VVD en CDA tegen asielcampagne

CDA-minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is tegen het project '26.000 gezichten' dat asielzoekers een gezicht geeft via filmpjes op televisie en kritiek uit op het asielbeleid van VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Het zint de minister niets dat de ontwikkelingsorganisaties 'Plan Nederland' en 'Icco' subsidiegeld aan het project hebben gegeven. Zij wil niet dat geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp wordt ingezet om het kabinetsbeleid te ondermijnen. Van Ardenne vindt bovendien dat de situatie van mensen veel te rooskleurig wordt afgeschilderd in de filmpjes.

De Tweede Kamerfracties van CDA en VVD hebben laten weten het eens te zijn met Van Ardenne. De partijen vinden dat overheidssubsidie ten onrechte wordt ingezet voor een campagne tegen het asielbeleid. Het geld moet dan ook worden teruggeven aan de minister, vinden zij.

'26.000 gezichten' wordt overigens door meerdere partijen gesteund, waaronder VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Democratie en Media en het Nationaal Fonds voor de Geestelijke Volksgezondheid. Het initiatief komt van een groep van ongeveer honderd (documentaire en drama-) filmregisseurs. Zij streven ernaar om dagelijks korte filmische portretten op TV te brengen over de groep asielzoekers die de komende drie jaar ons land dienen te verlaten. De filmpjes variëren in lengte van 1 tot 5 minuten. Ze zijn van plan er ongeveer 160 per jaar te maken, voor de duur van drie jaar.

Leraar rookt samen met leerlingen softdrugs

Rotterdam-Chello had ons via de nieuws-submit te melden:

Een leraar uit Fresno, Californië, is door de politie aangehouden op verdenking van het roken van marihuana in de klas en het aanzetten tot roken van marihuana van minderjarige leerlingen in z'n klas. De 22-jarige leraar Christopher Bochin vroeg midden in een lesuur aan twee leerlingen om even een hasjpijp en wat marihuana uit zijn auto te halen. De twee deden wat hun was opgedragen en bij hun terugkomst stak Bochin samen met tien minderjarige leerlingen zijn hasjpijp op.

Een ouder die later die dag constateerde dat zijn kind stoned uit school kwam, bracht de zaak aan het rollen. Een collega-docent kreeg later nog een sms-bericht te lezen op het mobieltje van een leerling, waarin ook werd opgeschept over het marihuanagebruik in de klas.

Bochin is door de schoolleiding op staande voet ontslagen. Op basis van de aanklachten riskeert hij bovendien gevangenisstraf. Inmiddels is hij wel weer op borgtocht vrij, maar moet hij later deze maand voorkomen. Sommige van zijn leerlingen zijn geschorst voor het gebruikt van de marihuana onder schooltijd.

Kunsthandelaar vergeet ets op beurs

Werd een week geleden nog een antiek doosje gestolen op de Maastrichtse antiekbeurs TEFAF, begin deze week raakte een kunsthandelaar door zijn eigen fout bijna een waardevol kunstvoorwerp kwijt. De Duitser was vergeten een ets van 20.000 euro mee te nemen.

De uit 1496 stammende ets, 'Dame te paard' van Albrecht Dürer, werd ontdekt door een elektricien. Terwijl hij bezig was met het afbreken van de verlichting zag hij een ingelijste tekening hangen. Inmiddels was ook de handelaar tot de ontdekking gekomen dat hij de ets vergeten was. "Ik was verlamd van schrik. Op zich is de beveiliging van de TEFAF uitstekend, maar je weet maar nooit of tussen die honderden pasjeshouders die toegang hebben tot de hal, niet toch iemand zit die zo'n werk mee naar buiten probeert te smokkelen."

Elektricien René Post nam de ets echter niet mee maar waarschuwde zoals het hoort de beveiliging. Als dank werd hem een vindersloon van 500 euro uitgereikt.

Student heeft recht op beurs in hele EU

Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg is van mening dat studenten uit de Europese Unie die in een andere lidstaat gaan studeren, in beginsel recht hebben op studiefinanciering van dat laatste land. Als enige voorwaarde mag gelden dat de student een 'zekere mate van integratie' bezit.

Aanleiding voor de gisteren gedane uitspraak was de zaak Bidar. Fransman Danny Bidar verhuisde in 1998 met zijn moeder naar Groot-Brittannië waar hij zijn middelbare schoolopleiding afmaakte en economie ging studeren. De Britse overheid vergoedde wel zijn collegegeld, maar een studiebeurs werd hem geweigerd. Daarop konden namelijk alleen Britse studenten aanspraak maken. Bidar was van mening dat er sprake was van ongeoorloofde discriminatie en legde de zaak voor aan een Britse rechter. Deze legde de kwestie voor aan het Luxemburgse Hof.

Chelsea naar elf punten voorsprong

Chelsea is in de Engelse Premier League uitgelopen tot elf punten voorsprong. De koploper won de inhaalwedstrijd dinsdag tegen West Bromwich Albion met 1-0.

Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de 26e minuut gescoord door Drogba. Na 29 wedstrijden heeft Chelsea nu 74 punten, elf meer dan de nummer twee, Manchester United, en dertien punten voorsprong op de nummer drie Arsenal.

Adriaanse laat AZ niet aanvallen

Co Adriaanse zal zijn ploeg woensdag in de UEFA Cup wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk niet op de aanval laten spelen.

"We gaan niet per se uit van drie punten, omdat dat goed voor het Nederlandse voetbal zou zijn", aldus Adriaanse die met AZ een 3-1 voorsprong verdedigt. "Plaatsing bij de laatste acht van de UEFA-beker is voor ons het primaire doel."

Normaal gaat de Alkmaarse ploeg altijd in het eerste kwartier vol op de aanval op zoek naar de eerste goal. "Maar daarmee speel je ze in de kaart", legde Adriaanse uit. "We hebben woensdag niet de intentie om het snel af te maken. Shakhtar is een elftal dat altijd op de counter speelt en daar moeten wij ze niet de gelegenheid toe geven."

De coach van de Alkmaarders beschikt over een geheel fitte selectie, en Barry van Galen is ook weer beschikbaar na het uitzitten van een schorsing.

Wat is het toch fijn, een camper te zijn...

Stilletjes zit ik verscholen op het dak van een hoog gebouw. Met m’n sniperrifle in m’n hand en nightvision op m’n hoofd speur ik de omgeving af. Al snel zie ik iemand rondlopen, aan z’n bewegingen te zien is hij niet al te ervaren. Hij loopt van deur naar deur, stopt nooit om even te luisteren en draagt een M4 Carbine bij zich. Ik blijf hem nog een tijdje volgen, hij kan zich toch nergens zo snel verstoppen, en ik zit toch goed. Uit mijn ooghoeken zie ik nog een donker vlekje in de groene waas van mijn nightvision. Nog een gamer. Ha, eens kijken wat er gaat gebeuren. Deze gamer pakt het toch een stuk tactischer aan en heeft de noob al snel gespot.

Diana verongelukte in vervangende auto

De Britse prinses Diana verongelukte in een andere auto dan waarin ze eigenlijk zou rijden. De wagen werd op het laatste moment bij het Ritz-hotel in Parijs vervangen omdat die niet wilde starten. Maar het kan ook zijn dat Diana en haar vriend Dodi al-Fayed op het laatste moment voor een andere auto kozen om paparazzi te misleiden. Dit blijkt uit correspondentie tussen Britse functionarissen en de regering in Londen kort na het ongeluk van 31 augustus 1997 in Parijs.

Door het wisselen van de auto kwamen ze bij de bestuurder Henri Paul in de auto. Hij was onder invloed van alcohol en antidepressiva, toen de auto in een tunnel verongelukte.


De Mercedes waarin Diana verongelukte

Amerikaanse kinderen vergroeid met media

Amerikaanse schoolkinderen zitten tot over hun oren in de media. Gemiddeld besteden ze 6,5 uur van hun dag aan verschillende media als televisie, radio en internet. Dit blijkt uit onderzoek van een organisatie die onderzoek verricht naar de gezondheid van de Amerikaanse samenleving. 2032 kinderen deden mee aan het onderzoek.

Het grootste verschil ten opzichte van andere jaren zit hem volgens de organisatie in het feit dat kinderen zich tegenwoordig openstellen voor twee of meer verschillende media. Je hebt nu eenmaal een vast aantal uren per dag, dus moet je op een gegeven moment wel meerdere media naast elkaar gebruiken om nog bij te blijven.

Het meeste wordt naar de televisie gekeken. Radio staat daar vlak achter. Daarbij zegt bijna de helft van de kinderen ook online te zijn. De organisatie meent dat de meeste data over jeugd en media bij adverteerders blijft liggen om later ingezet te worden voor commerciële doeleinden.

Lekkerste appeltaart in Eindhoven

Het lekkerste stukje appeltaart is te krijgen in Eindhoven. Dat blijkt uit de eerste Nationale Appeltaarttest van het Algemeen Dagblad. Bij Brasserie Bruegel in het Dorint Sofitel Cocagne Hotel in de Brabantse stad krijgen de vers gebakken mini-taartjes als enige een tien. Goede tweede en derde is taart uit Rotterdam en Den Haag. Beiden scoorden een 9,5.

Uit de test blijkt ook dat één op de vijf toefjes slagroom krioelt van de verkeerde bacteriën. De helft van de puntjes komt, ondanks een gemiddelde prijs van 2,27 euro, niet hoger dan rapportcijfer 5,5.

De slechtste appeltaart is inmiddels niet meer te koop. Café-restaurant de Theetuin in Ridderkerk besloot de lekkernij niet meer te serveren nadat ze onderaan de lijst eindigden.

Google: geen misdaden door autochtonen

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Mensen die via Google iets zoeken komen vaker voor vreemde verrassingen te staan door de veelal vreemde suggesties. Zo ook als men zoekt op 'misdaden door autochtonen'? Het resultaat luidt: "Bedoelde u: misdaden door allochtonen".

Het is bekend dat Google in het verleden al vaker de fout in ging met haar suggesties. Zo werd bij zoekopdrachten op 'kankervarken' verwezen naar 'kankerturken'. Verder wordt bij de zoekopdracht 'verkracht door autochtonen' gevraagd of de zoeker echt niet 'allochtonen' bedoelde.

Volgens Google is er geen opzet in spel. "Dat Google vraagt of je misschien allochtoon bedoelt in plaats van autochtoon heeft puur de maken met het linguïstische programma dat erachter zit", stelt Damaris Beems, woordvoerster van Google.

"Het is waarschijnlijk zo dat meer mensen vragen of zoeken op autochtoon en dat het programma even zeker wil weten dat jij dan op allochtoon wilt zoeken. Niets meer, niets minder."

Nietsvermoedende miljonair meldt zich bij Lotto

Een 30-jarige vrouw uit De Meern werd afgelopen zaterdag wel heel erg verrast toen ze haar lot inleverde bij de boekhandel. In de boekhandel kreeg de nietsvermoedende winnares te horen dat ze een miljoen euro had gewonnen.

Meteen na het horen van het goede nieuws, heeft ze contact opgenomen met een makelaar. Nu ze miljonair is geworden kon ze eindelijk overgaan tot de koop van haar droomhuis, aldus een woordvoerder van de Lotto. De prijs was uit de trekking van 26 februari.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.