Wat is het toch fijn, een camper te zijn...

-Mzraki-

Stilletjes zit ik verscholen op het dak van een hoog gebouw. Met m’n sniperrifle in m’n hand en nightvision op m’n hoofd speur ik de omgeving af. Al snel zie ik iemand rondlopen, aan z’n bewegingen te zien is hij niet al te ervaren. Hij loopt van deur naar deur, stopt nooit om even te luisteren en draagt een M4 Carbine bij zich. Ik blijf hem nog een tijdje volgen, hij kan zich toch nergens zo snel verstoppen, en ik zit toch goed. Uit mijn ooghoeken zie ik nog een donker vlekje in de groene waas van mijn nightvision. Nog een gamer. Ha, eens kijken wat er gaat gebeuren. Deze gamer pakt het toch een stuk tactischer aan en heeft de noob al snel gespot.

Geamuseerd bekijk ik het kat- en muisspel vanaf grote hoogte. De noob heeft de meer ervaren speler nu ook door en een heftig vuurgevecht breekt uit. Ze verschuilen zich elk achter enkele kratten en muurtjes. Al snel is de noob zwaargewond, hij verschuilt zich achter zijn kratten, hopend op het beste. Ik vind het nu wel welletjes. Snel zoom ik met mijn telescoop in op de nu voortsluipende ervaren gamer en ik richt mijn kruis des doods op zijn hoofd. Een enkele muisklik later heeft ons slachtoffer geen hoofd meer en is de muur achter hem donkerrood gekleurd. Een machtig gevoel bekruipt me. De noob heeft van dit alles weinig meegekregen. Nog altijd heftig bloedend zit hij daar, waarschijnlijk z’n laatste krachten bijeen schrapend voor nog een enkele aanval, hopend op een gelukstreffer. Genietend herlaad ik mijn geweer en zoom ik op deze makkelijke prooi in. Nog even bekijk ik hem door mijn vizier en druk dan af, om hem ook naar de eeuwige spectatorvelden te zenden.

Ja, campen, wat is dat toch enorm leuk. Het afschieten van onwetenden, het neerhalen van goede en slechte spelers, terwijl ze er helemaal niets tegen kunnen doen, heerlijk. En dan die frustratie van ze, dat maakt het mijns inziens alleen nog maar beter. Hoe goed voelt het om iemand die een kilometer verder wat aan het sluipen is met een klik neer te schieten, om dan een berichtje: “Fsckin camper” te zien te krijgen. Ja, dat is waar ik voor game.

Ha, ergens begrijp ik die frustraties ook wel. Jij bent de ownende 1337-speler. Je hebt immers enorm veel gespeeld en je kent iedere steen van iedere map. Je kunt granaten door een brievenbus mikken, circlestrafing is voor jou een peulenschil en headshots maken met je volautomatisch geweer is aan de orde van de dag. Noobs zijn kanonnenvoer of vormen een amusante speelbal. Soms ben je overmoedig en besluit je met slechts een handgun die inferieure noobs aan te pakken, en goed ook. Ongeacht wat je doet, telkens sta je bovenaan de fraglist. Je speelt daarbij ook nog eens in een zeer gewaardeerde clan die het ook goed doet op clanbase. Ja, jij r0x.

En dan opeens, wanneer je na het spawnen aan het bedenken bent welke van je geniale tactieken je nu weer eens zult toe gaan passen, stort je opeens ontzield ter aarde. Ja, dat is eventjes schrikken. De eerste reactie die in je opkomt is: “WTF, waar?” in je waterdichte plannetje had niemand nog zo dichtbij kunnen komen. Wanneer je enigszins van de schrik bekomen bent ga je zoals ieder normaal mens rationeel nadenken en uiteraard kom je tot de conclusie dat het wel een aimbot en wallhack moet zijn geweest. Simpel, met cheaters zijn we snel klaar. Helaas blijkt er na de punkbuster-check niets mis te zijn met onze verdachte. Echter, al snel heeft deze speler een zeer indrukwekkende score. Vijftien frags tegenover twee deaths, dat is toch wel opmerkelijk. Maar och, je slaat jezelf voor je kop, het antwoord is duidelijk; het is een camper!

Inspiratieloze, lamlendige kleine kutnoobs die zichzelf de kunst van het stilzitten en afwachten hebben aangemeten. Dat past volstrekt niet in jouw uitgekiende agressieve mêlée-speelstijl. Je bent het er dan ook niet mee eens en scheldt hem de huid mooi vol. Dat verdient hij dan ook helemaal; hij speelt het spelletje namelijk niet mee. Met zijn laffe terughoudende speelstijl vertraagt hij de potjes, damt hij jouw veilige zones in en creëert hij onzekerheid en onrust. Deze campers combineren namelijk de veiligheid van de immobiliteit met de kracht van het scherpschieten.

Hij klimt naar plekken met een goed uitzicht, moeilijke toegang en vooral goede schuilplaatsen. Wanneer je hem gelokaliseerd hebt en eropaf strafed word je midden in een sprong weer geraakt. Je kijkt snel omhoog en ziet hem, triomfantelijk bukkend, weer herladen. Een oogwenk later kun je weer tot de volgende spawn gaan aftellen.

Voor jou is de kous nu af: geïrriteerd sluit je het spel af en ga je naar je favoriete forum. Daar open je een topic waar je betoogt dat campers een pijnlijke dood moeten sterven, dat ze uitgekotst en verbannen moeten worden omdat ze met hun laffe speelstijl het hele spel verzieken. Jij pleit voor aanpassing van hun gereedschap; de sniper rifles. Die zijn veel te sterk, met een schot iemand neer kunnen schieten is compleet onzin. Daarbij dien jij beter uitgerust te worden met extra’s als smoke granaten en moeten alle maps herzien worden om het campen vrijwel onmogelijk te maken.

Ja, dat zal ze leren; jij begint een kruistocht tegen de campers. Iedereen die ook maar een moment stilstaat krijgt camper naar z’n hoofd geslingerd en weigert hij aan de strafende bunnyhop-hype mee te doen, dan krijgt hij al snel een kickvote. Een kickvote die vaak genoeg, dankzij jouw overtuigende argumenten, ook wel aangenomen wordt. Je voldoening haal je nu uit het zuur maken van de levens van alternatievelingen, en daarin word je gesteund door een leger van volgelingen, die zich allemaal, net zoals jij, fijn verstoppen achter de veiligheid van het conservatisme. Goh, dankzij jou is het spel echt een stuk leuker geworden.