7 jaar eis wegens mishandelen winkelier

Voor de Alkmaarse rechtbank is gisteren wegens zware mishandeling van een winkelier tot 7 jaar celstraf geëist tegen twee inwoners van Den Helder. De twee, L. T. (20) en G. B. (21) schopten samen met een minderjarig broertje van T. op 3 december 2004 de Helderse winkelier bijna dood.

De mishandelde man, eigenaar van een computerwinkel, zag het drietal rond kwart voor elf 's avonds en vertrouwde de drie niet. Hij belde de politie en achtervolgde het trio. Die lieten weten daar niet van gediend te zijn en dat hij moest oprotten. Toen hij daar geen gehoor aan gaf zette T. de aanval in. Het slachtoffer kreeg een fiets in zijn nek gegooid en werd, op de grond liggend, door het drietal 'als een voetbal gebruikt'.

T. en B. zeiden dat de winkelier hen enkel achtervolgd had om hun huidskleur: ''we deden niets''. Ook verklaarden ze, tot woede van de officier van justitie, dat het slachtoffer een pistool zou hebben gehad. Allemaal leugens van de verdachten, die de zaak willen bagatelliseren, volgens de officier.

Tegen T. eiste ze 7 jaar omdat hij zich ook schuldig had gemaakt aan onder meer langdurige verkoop van cocaïne, mishandeling en bedreiging van zijn ex-vriendin en vernieling van de auto van een tweede vrouw. T. zei in een verklaring: ''Ik weet niet wat dat is met vrouwen, maar ze willen gewoon klappen hebben.'' Tot vijf keer toe zei hij tegen de rechter dat ''al die blanken er op uit zijn om mij te naaien.'' B. hoorde 4 jaar eisen. De zaak tegen het minderjarige broertje van T. werd achter gesloten deuren behandeld. Uitspraak over 14 dagen.