Verdonk mag dossiers 'aanstellers' openbaren

Vandaag debatteert de Tweede Kamer, op aandringen van PvdA en GroenLinks, over het voornemen van VVD-minister Rita Verdonk om asieldossiers in de media te brengen. Beide partijen toonden zich ''geschokt'' door Verdonks voornemen en willen opheldering over dit plan van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie.

De partijen krijgen steun in hun kritiek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Dat stelt dat het openbaren van de gegevens "niet verenigbaar" is met het doel waarvoor die gegevens worden verzameld. Alleen aan het parlement zou soms info mogen worden verstrekt, als die vragen stellen over een bepaald geval.

Verdonk wil in sommige gevallen privé-gegevens van asielzoekers openbaar maken. Het gaat dan om asielzoekers die in de media actie voeren met 'zielige verhalen'. Ze wil zo het ''eenzijdige" beeld corrigeren dat asielzoekers of hun advocaten soms schetsen. Het CBP vindt dat de minister dat alleen in ''zeer uitzonderlijke'' gevallen kan doen, maar daarbij is "grote terughoudendheid" geboden.

Eerder al liet VluchtelingenWerk Nederland weten het plan van Verdonk buiten alle proporties te vinden.

Update 15:10
Een grote Kamermeerderheid vindt dat minister Verdonk soms gegevens over asielzoekers naar buiten mag brengen. Ook de PvdA vindt dat Verdonk, mits ze zorgvuldig, terughoudend en binnen de kaders van de privacywetgeving te werk gaat, delen van dossiers mag openbaren om correcte beeldvorming mogelijk te maken.

Alleen GroenLinks en de SP stemden tegen. Zij blijven tegen openbaarmaking van welke persoonlijke gegevens dan ook.

Verdonk verzekerde de Kamer dat zij uiterst terughoudend zal zijn en geen hele dossiers zal vrijgeven. De openbaarmaking van gegevens mag in ieder geval niet leiden tot risico of gevaar voor de betrokkenen. ''Dat zou anders alsnog een asielgrond opleveren'', aldus de bewindsvrouw.