Maart levert record-temperatuurcontrast op

Icoon Binnenlands nieuwsVan bittere vrieskou met een dik pak sneeuw naar zonnig terrasjesweer in minder dan twee weken tijd. Weerman Harry Geurts van het KNMI noemt het weercontrast dat we deze maand beleven 'heel uniek'. Voor zover het weerinstituut kan nagaan zijn er in maart nog nooit dergelijke temperatuurverschillen geweest.

In de nacht van 3 op 4 maart werd in het plaatsje Marknesse in Flevoland een koude record van min 20,7 graden Celsius gemeten. Vandaag steeg het kwik in Limburg naar ruim 20 graden, waarmee 16 maart de eerste officiële warme dag van 2005 is. Dat laatste is overigens geen record. In 1920 werd al op 19 februari de eerste warme dag geregistreerd.

Grote temperatuurverschillen zijn overigens in deze tijd van het jaar niet bijzonder zeldzaam. "Het is maar net in welke stroming we terechtkomen. Begin deze maand was dat een stroming uit het noorden, nu wordt lucht uit de Sahara naar ons toe geblazen", stelt Geurts. Hij vergelijkt het contrast van dit jaar met temperaturen in maart en april 1968, toen het begin maart zes graden vroor, eind maart ruim 25 graden Celsius was, op 8 april vervolgens weer zeven graden vroor en op 21 april in Venlo zelfs 32,2 graden Celsius gemeten werd.