Square Enix Plays 2022

FOK! kreeg een uitnodiging om in Londen een evenement van Square Enix bij te wonen. In de 1500 vierkante meter grote Fireworks Factory in de wijk Woolwich pakte de Japanse uitgever flink uit met verschillende speelbare demo's van op handen zijnde titels, interessante merchandise en enkele lekkernijen uit de Japanse keuken. Lees deze special verder voor een impressie van het event en nieuwtjes over aankomende Square Enix-titels.

Square Enix Plays 2022 is een exclusieve kans voor gamepers en andere fanatiekelingen om op uitnodiging te proeven van SE's line-up voor de aankomende herfst. We kregen de mogelijkheid voor hands-ons van verschillende titels die nog niet eerder speelbaar waren. Behalve langverwachte remasters en sequels van vertrouwde franchises was er ook veel moois te zien en te proberen voor specifiek Nintendo Switch-eigenaren. Verder was er een vrij uitgebreide keuken beschikbaar om naar wens de lege gamermagen te vullen, een bar met verschillende versnaperingen en zelfs een mini-supermarktje waar je enkele typische producten kon halen zoals Wasabi chips of spicy noodles.

Eén van de grote favorieten was natuurlijk Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion, de remaster van de welbekende prequel van Final Fantasy 7 die in 2007 uitsluitend verscheen voor PlayStation Portable. Crisis Core had dan ook de meeste plekken beschikbaar om de game uit te proberen. Vlak voor het event werd al bekendgemaakt dat de game op 13 december zal verschijnen voor PS4, PS5, Xbox One, Series X|S, Switch en pc. We konden genieten van zo'n 20 minuten speeltijd in de huid van Zach Fair, de hoofdpersoon in Crisis Core. In deze korte kun je het combatsysteem een beetje leren kennen terwijl je enkele minions en mini-bosses te lijf gaat, en uiteraard experimenteren met de DMW en je limit breaks.

Maar ook waren er minder voor de hand liggende titels die tot op zekere hoogte zelfs een beetje 'out of place' aanvoelden, tussen al het JRPG/Action-RPG geweld waar deze uitgever toch wel enigszins bekend om staat. Zo hadden we bijvoorbeeld uitgebreid de mogelijkheid om de virtuele hogedrukspuit te hanteren in Powerwash Simulator, een game die weliswaar alweer een paar maanden uit is maar kennelijk nog wat extra exposure behoefde.

Hoe suf het ook klinkt, zoals wel vaker het geval is met de legio 'Simulator'-games die de laatste tijd uitkomen, Powerwash Simulator is een verrassend bevredigende sim waarin je allerlei voertuigen en gebouwen mag powerwashen. Het is opvallend hoe uitgebreid de game is, met legio opzetstukken voor je spuit en talrijke gamemodi - inclusief co-op - om je in uit te leven.

Een game waar ik me langer mee wist te vermaken dan ik had verwacht was NieR: Automata - The End of YorHa Edition op de Nintendo Switch. Nu had ik de originele NieR: Automata in 2017 al gespeeld (en gereviewed) op Xbox One en het was dus alweer even geleden dat ik met de voortreffelijke 2B om me heen aan het zwaaien was met veel te grote zwaarden.

De game speelt fantastisch op Nintendo's handheld, niet in de laatste plaats omdat je te maken hebt met verschillende gameplaystijlen die naadloos in elkaar over gaan en perfect passen bij de Switch. Zo ben je het ene moment een Space Invaders-achtige gamemodus aan het spelen die overgaat in een verticale autoscroller/twin-stick shooter en enkele minuten later switch je weer naar het vertrouwde third-person hack-n-slash-perspectief. Met de joycon-sticks en de bumpers/triggers op Nintendo Switch zit je na enkele minuten helemaal in de game, die bovendien prima performt op de handheld. Petje af voor Virtuos, het gamebedrijf uit Singapore dat verantwoordelijk is voor de port naar Nintendo Switch. NieR: Automata - The End of YorHa Edition verschijnt over enkele weken, op 6 oktober.

Een andere Switch-exclusive die een klein beetje uit de toon viel tussen titels als Valkyrie Elysium en Star Ocean was Life is Strange: Arcadia Bay Collection. Deze bundel bevat zowel Life is Strange Remastered en Life is Strange: Before the Storm Remastered met, zoals de titels al doen vermoeden, geoptimaliseerde graphics, verbeterde animaties van personages inclusief facial mocap en mooiere omgevingen.

Als je dan toch docked speelt op een grote tv dan valt het grafische nog wel behoorlijk tegen, maar het is leuk om weer even te time-travelen met Max en met je superpowers rond te banjeren op de campus in Arcadia Bay. Life is Strange: Arcadia Bay Collection verschijnt op 27 september exclusief voor Nintendo Switch.

Eveneens exclusief voor de handheld van Nintendo is Dragon Quest Treasures, een spin-off binnen de Dragon Quest-serie met een jonge versie van Dragon Quest XI-personages Erik en Mia in de hoofdrol. In deze game moet je niet geheel onverwachts verschillende gebieden afstruinen op zoek naar schatten, om de waarde van je vault te vergroten en je basis uit te breiden.

Uiteraard heb je weer genoeg monsters aan je zijde om je bij te staan in gevechten, maar ook om bijvoorbeeld op moeilijk te bereiken te komen. De game speelde prima weg op de Switch, met goede parcours-achtige bewegings-mechanics en een makkelijk te besturen katapult om mee te schieten. Dragon Quest Treasures verschijnt op 9 december van dit jaar.

Na enkele typische delicatessen als yakitori en gefrituurde octopustentakel weggespoeld te hebben met een Brewdog IPA (op de catering was weinig aan te merken) was het tijd om Valkyrie Elysium even uit te proberen, de nieuwste iteratie in de Valkyrie Profile-franchise. Deze game gebaseerd op Noordse mythologie geeft je de besturing over een Valkyrie om de wereld te behoeden van Ragnarok, oftewel het einde de tijden.

Valkyrie Elysium is een action-RPG met razendsnelle combat, een lekker combosysteem en epische bossfights, allemaal in een ietwat melancholische setting. Het is de eerste keer sinds lange dat we weer een volwaardige Valkyrie-game te zien krijgen: het voorlaatste deel, Valkyrie Anatomia, verscheen wereldwijd in 2019 en alleen voor mobile devices. Elysium verschijnt op 11 november voor PS4, PS5 en pc.

Het evenement begon om 10:00 en eindigde om 17:00, maar na een uur of 4/5 heb je de meeste games toch wel gezien en/of gespeeld. In de namiddag nog even kennisgemaakt met Harvestella en DioField Chronicle. Harvestella is een, naar eigen zeggen, 'life-simulation RPG' waarin je een leven van zelfvoorzienendheid kunt ervaren: je werkt vanuit je thuisbasis terwijl er zich een rampenscenario voltrekt tijdens de verandering van het seizoen. Tot de activiteiten behoren het werken aan je groentetuin, handelen, koken en zorgen voor de mythische schepsels rondom je huis. 

DioField Chronicle is weer een compleet andere tak van sport. In deze strategy-RPG maak je gebruik van een innovatief combatsysteem dat Square Enix 'Real-Time tactical battle' noemt. In feite is het gewoon real-time combat met de mogelijkheid om voortdurend de game te pauzeren en strategische keuzes te maken voor je eenheden. Tevens opvallend in DioField Chronicle waren de indrukwekkende cutscenes. Het is in ieder geval goed om te zien dat Square Enix een leuke mix heeft van verschillende gamecategorieën. Harvestella en The DioField Chronicle komen uit op respectievelijk 4 november en 22 september.

En dat was het alweer. Square Enix Plays 2022 was een ideaal moment om nog even de aankomende titels van de grote Japanse publisher op een rijtje te hebben en natuurlijk her en der aan de tand te voelen. Naast een boel action-RPG heeft Square Enix voorlopig nog genoeg in petto om aan verschillende wensen te voldoen en met name Nintendo Switch-eigenaren die fan zijn van de uitgever kunnen hun lol de komende maanden op.