Nieuwe Xbox-consoles: wat we tot nu toe weten

Microsoft heeft tijdens E3 een boel nieuws aangekondigd maar ook veel verwarring gezaaid onder gamers. Op 25 mei berichtten wij al over de hardnekkige en vooral gedetailleerde geruchten over mogelijk nieuwe Xbox One-consoles. Deze berichten zijn op gamebeurs E3 door Microsoft bevestigd; het bedrijf komt later dit jaar met Xbox One S, die kleiner van formaat is en over een aantal extra features beschikt. Volgend jaar komt Project Scorpio, dat naar verluidt de absolute koploper in de consolemarkt wordt met een grote voorsprong op alle andere consoles wat betreft prestaties.

Xbox One S
De eerste aankondiging op het gebied van nieuwe hardware is de Xbox One S. Deze 'slim'-variant van de Xbox One is zo'n 40% kleiner dan de originele Xbox One en heeft geen reusachtige voeding meer, de zogenaamde power brick, deze is geïntegreerd in de console. Verder is de Xbox One S verkrijgbaar met 2TB aan opslagruimte en beschikt over HDR- en 4K-ondersteuning. HDR (high dynamic range) is een techniek waarmee televisies en monitoren een veel breder scala aan rijkere kleuren in hoger contrast kunnen weergeven, zoals veel lichter wit en betere zwartwaarden. Het gaat bij HDR dus vooral om contrast en kleur, in tegenstelling tot 4K, wat betrekking heeft op de resolutie (3840×2160).

Xbox One S

Een andere feature van de One S is de IR Blaster. Met de infrared blaster kun je via de console andere apparaten bedienen die normaal gesproken een eigen afstandsbediening nodig hebben. Denk aan het aansturen van mediaboxen of audio-apparatuur. Ook is de controller voorzien van een update; deze beschikt over een iets gelikter design, heeft een groter draadloos bereik en is uitgerust met een getextuurde rubberen grip aan de onderzijde, zoals dat nu ook al bij Microsofts elite en lunar controllers het geval is.

De One S lijkt daarmee een mooie set nieuwe features te bieden, met als belangrijk (en soms vergeten) oogmerk: een 4K blu-ray-speler. Hoewel er nog niet veel 4K-content beschikbaar is, is het wel een toekomstbestendige feature, vooral met de huidige prijzen van 'losse' 4K/UHD blu-ray-spelers in het achterhoofd.

Hoewel er niets officieel kenbaar gemaakt is over verbeterde prestaties, heeft gameontwikkelaar Rod Fergusson (The Coalition) in een interview gezegd dat de One S over meer rekenkracht beschikt. Hij deed zijn uitspraak op basis van Gears of War 4, wat op een Xbox One S een betere framerate en hogere resolutie zou aankunnen. Microsoft heeft sindsdien ontkend dat er sprake is van een merkbaar verschil, en wil absoluut niet dat mensen denken dat de One S een performance boost gaat geven.

Tenslotte vallen nog een aantal zaken op aan de One S. Zo beschikt hij niet langer meer over een Kinect-poort; omwille van de ruimte die gemaakt moest worden voor de integratie van de power brick moest de Kinect-poort wijken. Kinect is uiteraard wel compatible alleen hiervoor is een aparte USB-adapter nodig van 49 dollar. Aanvankelijk klinkt dat nogal als een klap in het gezicht van Kinect-bezitters, maar Microsoft belooft dat mensen die willen upgraden de adapter voor niets kunnen krijgen. Je hebt daarvoor wel (de serienummers van) alle drie apparaten nodig; De Xbox One, de Xbox One S en de Xbox One Kinect.

De One S is inmiddels al in meerdere varianten te preorderen; De 2TB-uitvoering kost 399 dollar. Daarnaast is er een 500GB-uitvoering die $299 kost en een 1TB-variant voor $349. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend maar dat gaat waarschijnlijk om dezelfde bedragen in euro's. Over de beschikbaarheid van de 2TB-variant bestaat nog onduidelijkheid; deze schijnt alleen in 'selecte markten' beschikbaar te worden. Daar gaan we ongetwijfeld binnenkort meer over horen. Xbox One S komt in augustus 2016 uit.

Onder andere techwebsite The Verge kreeg op E3 alvast de mogelijkheid tot een exclusive first look. In deze showcase worden de Xbox One S en de bijbehorende controller onder de loep genomen en is duidelijk te zien hoe de nieuwe variant zich qua omvang verhoudt tot de originele One.