Vijf filmtips voor de maand december

Filmtip 4: The Broken Circle Breakdown

Releasedatum: 13 december 2012
Genre: Drama
Regisseur: Felix van Groeningen
Acteurs: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en Nell Cattrysse
IMDb

Plot
Elise (Veerle Baetens) heeft haar eigen tattooshop. Wanneer zij de banjospelende Vlaamse cowboy Didier (Johan Heldenbergh) ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Hoewel de onderlinge verschillen groot zijn, vullen zij elkaar perfect aan en is het geluk compleet wanneer hun dochter Maybelle geboren wordt. Dit verandert echter wanneer Maybelle ernstig ziek wordt.

Verwachtingspatroon
Wat mij betreft mogen wij als Nederlanders best jaloers zijn op de films die afkomstig zijn van onze zuiderburen. De films van regisseurs als Koen Mortier (Ex Drummer), Michaël R. Roskam (Rundskop) en de gebroeders Dardenne (Le Fils) zijn stuk voor stuk uitstekend en zorgen daarnaast ook voor volle bioscoopzalen. Felix van Groeningen is een naam die ook aan dit rijtje kan worden toegevoegd. Met name met het zeer vermakelijke De Helaasheid der Dingen uit 2009 wist hij een groot publiek te bereiken.

Het succes van Van Groeningen wordt voortgezet met The Broken Circle Breakdown, zijn nieuwste film die in België inmiddels meer dan 250.000 bezoekers naar de zalen heeft gelokt. De film blijkt een intense dramafilm te zijn die gebaseerd is op hetzelfde materiaal dat eerder is vertaald in een toneelstuk van Johan Heldenbergh. The Broken Circle Breakdown is een film vol muziek, tranen, blijdschap en passie, waarbij de liefde en het noodlot onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

 


Filmtip 5: Life of Pi

Releasedatum: 20 december 2012
Genre: Avontuur/Drama
Regisseur: Ang Lee
Acteurs: Suraj Sharma, Irrfan Khan en Gérard Depardieu
IMDb

Plot
De vader van de zestienjarige Indiase jongen genaamd Piscine Patel (Suraj Sharma) heeft een dierentuin. Wanneer de familie besluit om India te verlaten en te vertrekken naar Canada, nemen zij de dierentuin mee op een groot vrachtschip. Door een reddingsboot te vinden, weet de jonge Pi zichzelf te redden wanneer het vrachtschip vergaat in de oceaan. Hij is echter niet alleen, op de reddingsboot bevinden zich ook een hyena, een zebra, een orang-oetan en een Bengaalse tijger van 200 kilo.

Verwachtingspatroon
De ervaren regisseur Ang Lee (Brokeback Mountain) is de uitdaging aangegaan om een waardige boekverfilming te maken van het veelvuldig bekroonde boek Life of Pi van Yann Martel uit 2001. Bekende namen als M. Night Shyamalan, Alfonso Cuarón en Jean-Pierre Jeunet waren eerder verbonden aan dit project. Mede door de religieuze ondertoon van het boek, het gebruik van dieren als personages en het gegeven van een jongen op niets meer dan een reddingsboot, zorgen ervoor dat deze opdracht voor iedere regisseur en scriptschrijver gezien kan worden als een behoorlijke uitdaging. Daarnaast was er ook nog de eis van producent Fox om de film in IMAX 3D uit te laten brengen.

Ang Lee lijkt samen met scriptschrijver David Magee (Finding Neverland) de klus geklaard te hebben. De beelden die te zien zijn in de trailer zien er indrukwekkend en redelijk natuurlijk uit. Gezien het succes van programma’s als Expeditie Robinson, zal een groot publiek gecharmeerd zijn van het avontuur waarin de jonge Pi terecht is gekomen. Hopelijk is het eindresultaat niet te melodramatisch en afgezien daarvan is het ook nog even afwachten in hoeverre religie een rol speelt in de film.