Vijf filmtips voor de maand december

Filmtip 2: Wreck-It Ralph

Releasedatum: 12 december 2012
Genre: Animatie
Regisseur: Rich Moore
Stemmen van: John C. Reilly, Sarah Silverman en Jane Lynch
IMDb

Plot
Wreck-It Ralph (stem van John C. Reilly) is de slechterik in zijn eigen spel, maar eigenlijk zou hij net zo geliefd willen zijn als Fix-It Felix (stem van Jack McBrayer), de held van het spel. Dus wanneer hij hoort van een nieuwe first-person shooter met de keiharde Sergeant Calhoun (stem van Jane Lynch), ziet Ralph zijn kans schoon en sluipt hij het spel in om op een heroïsche wijze een medaille te winnen. Dit gaat echter compleet mis, waardoor hij per ongeluk een dodelijke vijand bevrijdt.

Verwachtingspatroon
Marketingtechnisch lijkt Disney het op safe te spelen met het uitbrengen van Wreck-It Ralph. Op basis van de trailer is het alsof Disney een zo breed mogelijke doelgroep aan wil spreken. De film heeft niet alleen een kinderlijke uitstraling, het zit namelijk ook vol met gameverwijzingen. Dit spreekt gelijk een nieuwe doelgroep aan die vooral geïnteresseerd is in de games waarnaar verwezen wordt.

Technisch ziet de film er weinig innovatief uit en ook het verhaal lijkt weinig vernieuwing te bieden. Maar wanneer ik de scène in de trailer zie waarin Ralph zijn hart lucht in een groepstherapiesessie met befaamde slechteriken uit de gamehistorie, is mijn interesse onmiddellijk gewekt. Sowieso is Wreck-It Ralph goed ontvangen in de Verenigde Staten en wordt daarbij de vakkundigheid van de debuterende regisseur Rich Moore met betrekking tot de vele gameverwijzingen geprezen.

 


Filmtip 3: Seven Psychopaths

Releasedatum: 13 december 2012
Genre: Komedie/Misdaad
Regisseur: Martin McDonagh
Acteurs: Colin Farrell, Sam Rockwell en Christopher Walken
IMDb

Plot
De scenarioschrijver Marty (Colin Farrell) heeft moeite om zijn script genaamd 'Seven Psychopaths' af te maken. Het wordt hem niet makkelijker gemaakt wanneer zijn excentrieke vrienden Hans en Billy (Christopher Walken en Sam Rockwell) de geliefde Shih Tzu van de psychopathische gangster Charlie (Woody Harrelson) kidnappen en hij verstrikt raakt in een hondontvoeringszaak.

Verwachtingspatroon
Een aantal jaar geleden werd het bioscooppubliek verrast met het vermakelijke In Bruges van de toentertijd debuterende regisseur Martin McDonagh. Met In Bruges combineerde de Britse regisseur spitsvondige dialogen, bizarre personages en een aantal dramatische elementen op een succesvolle wijze. Het script, geschreven door McDonagh zelf, werd genomineerd voor een Oscar en hoofdrolspeler Colin Farrell werd beloond met een Golden Globe.

Nu is er eindelijk een opvolger met Seven Psychopaths, een film die op basis van de trailer niet heel veel afwijkt van de basisprincipes van In Bruges. Ook hier weer knotsgekke personages, vreemde plotwendingen en een uitstekende sterrencast, waarbij Colin Farrell wederom de hoofdrol heeft. Geheel vlekkeloos verliep de totstandkoming van de film niet. Zo was Mickey Rourke oorspronkelijk gecast in de rol van gangster Charlie, maar na een conflict met regisseur McDonagh werd hij vervangen door Woody Harrelson. Niettemin lijkt Seven Psychopaths een heerlijke film om even mee te pakken.