Duitsland in de ban van 'dönerflatie'

De tijd dat Duitsers massaal aan de bratwurst zaten, lijkt voorbij. Döner kebab is nu de populaire hap, maar de prijsstijgingen van het gerecht baren de oosterburen zorgen. Ze pleiten nu voor een ‘kebabprijsplafond’ en dat houdt zelfs de politiek bezig.

"8 euro döner, ik betaal 8 euro voor een döner! Praat met Poetin, ik wil 4 euro betalen”, roept een jonge Duitse Turk als bondskanselier Olaf Scholz na een werkbezoek terugloopt naar zijn auto.

Overal waar de Duitse regeringsleider komt, krijgt hij al bijna een jaar dezelfde vraag: waarom doet u niets om de kosten van de döner kebab te beteugelen? Zijn regering ziet zich inmiddels zelfs genoodzaakt om op sociale media uit te leggen dat de prijsstijgingen grotendeels te wijten zijn aan stijgende loon- en energiekosten. "Het is heel opvallend dat ik overal waar ik kom, de vraag krijg - vooral van jonge mensen - of er geen rem op de prijs voor de döner kan komen”, reageert Scholz.

Het befaamde broodje vlees, een moderne interpretatie van een oud Turks gerecht dat bedacht is door Kadir Nurman, is een van de populairste gerechten in Duitsland. Jaarlijks worden er naar schatting 1,3 miljard kebabs verkocht. Alleen al in Berlijn gaan er dagelijks 400.000 over de toonbank. Maar in de afgelopen jaren is de prijs op veel plekken zo’n beetje verdubbeld, van ongeveer 4 euro tot 8 of zelfs 10 euro nu.