The Dark Knight's Fall: een vooruitblik op The Dark Knight Rises

Wanneer de drie comics gecombineerd worden met wat we reeds weten over de film worden plotpunten zichtbaar die, met enige creativiteit, aan elkaar te plakken zijn. Alle drie de comics kennen een Batman die niet de overhand heeft. Hij is ongewenst in The Dark Knight Returns, ernstig verzwakt (en later uitgeschakeld) in Knightfall en in de minderheid tegen de gangs in No Man's Land. Alledrie de comics kennen een zekere mate van anarchie of oncontroleerbare criminaliteit in de stad. De focus ligt niet op de streken van een enkele bad guy, maar op de noodzaak voor een sterke held die boven anderen uit weet te stijgen.

Een Batman die na Dents dood in The Dark Knight de schuld op zich neemt, vlucht en onderduikt kan uit zijn verbergplaats worden gelokt door een Bane die een gebroken stad in zijn hand heeft, omdat de nood hoog genoeg is. "Do you think he's coming back?" vraag iemand aan politieagent John Blake in een trailer. Een teken dat Batman nodig is, maar nog niet in the picture. Persinformatie over de film leert ons dat Bruce Wayne in een herbouwd Wayne Manor, bovenop een nieuwe Batcave, niks zit te doen. Hij is niet meer de Batman, maar kan hem ook nog niet helemaal loslaten.

In de Rises trailers zien we rellen, een strijd tussen legers van criminelen en politieagenten, en Bane rijdt in Tumblers door de stad. Die situatie waar Gotham zich in bevindt doet denken aan No Man's Land. Een combinatie van de comics kan leiden tot een situatie waarin Bane de criminelen uit Arkham bevrijdt, hun gang laat gaan in de stad en dit laat leiden tot een situatie die voor de autoriteiten van Gotham onhoudbaar is. Een situatie die roept om een Batman.

Bane die Waynes rug breekt in Knightfall, Batman die zijn dood in scène zet in Returns en The Dark Knight Rises die de laatste film in de serie is (met the legend ends als tagline) doet bovendien suggesties over hoe het met Batman afloopt in deze film.

Gelukkig is er nog voldoende in de film te vinden waar vooraf weinig over te speculeren valt. Catwoman is geen hoofdfiguur in de genoemde comics, al is ze links en rechts wel aanwezig in de verhaallijnen. In The Dark Knight Rises lijkt Selina Kyle de dievegge zoals we haar kennen, en uit perspublicaties halen we dat ze initieel aan de kant van Bane lijkt te staan. We zien Kyle in trailers echter ook tegen Bruce Wayne aan schurken: ze 'steelt' zijn auto van een feestje, vecht aan zijn zijde, rijdt op de Bat-Pod en vliegt mee in The Bat. Zo mysterieus als het personage, zo weinig is bekend over haar verhaallijn, die origineel en uniek is voor deze film.

Enig mysterie omringt ook Bane. In de comics is hij een meesterlijk crimineel, een terrorist die enorm intelligent is en daarnaast eindeloos getraind, vaardig en simpelweg heel sterk. Hij staat ook bekend om zijn masker, dat verbonden is met de toevoer van 'venom', een middel dat hem nog sterker maakt dan hij al is. Dit masker komt terug in de film, maar dient als toevoer van pijnmedicatie. Ook in de film is hij bruut, sterk en intelligent, een planner met een specifiek doel. Bane lijkt niet veel van de comics af te wijken. Maar zoals Heath Ledger de Joker zoals hij geschreven is in het scenario van The Dark Knight naar een hoger niveau wist te tillen met zijn interpretatie, zo heeft Tom Hardy ongetwijfeld ook de mogelijkheid zijn eigen stempel te drukken op de big bad van The Dark Knight Rises. Of Bane een bijzonder personage wordt dat zich kan meten met Ledgers Joker, zal afhangen van zowel het script als zijn prestatie.

Na de vernietiging van Wayne Manor en de onderliggende Batcave in Batman Begins beloofde Wayne dat hij het opnieuw zou bouwen, precies zoals het was. We zien het resultaat in deze film, wanneer een benefietfeest voor Harvey Dent Day daar plaatsvindt, inclusief een nieuwe Batcave, die Wayne blijkbaar heeft laten bouwen terwijl hij niet meer actief is als Batman. Een teken dat hij het nog niet los heeft kunnen laten, wellicht, terwijl publicatie over de film vertelt dat bij aanvang van het verhaal de stad in een goede staat verkeert: Harvey Dent is een symbool voor het goede in de stad. Niemand in Gotham weet van de donkere kant die hij als Two-Face liet zien en de noodzaak voor Batman is er niet. Nog niet.

The Dark Knight Rises duurt twee uur en drie kwartier, wat langer is dan de twee voorgangers. Gezien de hoeveelheid elementen, personages en af te ronden verhaallijnen lijkt dat niet eens heel lang. Liefhebbers van Batman in het algemeen en de twee eerdere films in het bijzonder kunnen de lengte daarom alleen maar als positief punt zien: hoewel een lange zit, belooft Christopher Nolans reputatie dat elke minuut waarde heeft en we een bijzonder spektakel voorgeschoteld zullen krijgen. Zelfs al weet Rises, tegen de verwachtingen in, niet het niveau van The Dark Knight te halen, dan nog is het moeilijk voor te stellen dat bioscoopbezoekers teleurgesteld zullen worden.

The Dark Knight Rises is vanaf 20 juli te zien in de bioscoop. De film heeft ongeveer een uur aan in IMAX geschoten materiaal, dus een IMAX-kaartje is aan te bevelen.