Vijf Filmtips voor de maand Maart

Monsieur Lazhar

Releasedatum: 15 maart 2012
Genre: Komedie/Drama
Regisseur: Philippe Falardeau
Acteurs: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse en Émilien Néron

Plot
Bachir Lazhar (Mohamed Fellag), een Algerijnse immigrant, is ingehuurd om een basisschoollerares te vervangen die zichzelf heeft opgehangen in haar klaslokaal. Doordat zowel zijn leerlingen als de overige leraren zich bevinden in een proces van rouw en verdriet, besteedt verder niemand aandacht aan het pijnlijke verleden van Lazhar en het gegeven dat hij ieder moment het land uitgezet kan worden.

Verwachtingspatroon
De Canadese film Monsieur Lazhar werd niet alleen genomineerd voor de Oscar voor de beste buitenlandse film, maar won tevens de publieksprijs van het International Film Festival Rotterdam 2012. Hoewel de film bij voorbaat kansloos was voor het winnen van een Oscar, aangezien A Separation de prijs niet kon mislopen, heeft die nominatie voor veel extra aandacht gezorgd.

Op basis van de plotbeschrijving lijkt Monsieur Lazhar een zware dramafilm te zijn. Maar met name de trailer spreekt dit tegen. Deze beelden geven namelijk aan dat ondanks alle ellende, vooral de positieve aspecten in het leven worden benadrukt. Of deze toon de gehele film wordt aangehouden is maar de vraag, maar dat Monsieur Lazhar een film is die kan inspireren lijkt van tevoren al duidelijk.