Vijf Filmtips voor de maand Maart

Intouchables/Untouchable

Releasedatum: 22 maart 2012
Genre: Komedie/Drama
Regisseur: Olivier Nakache en Eric Toledano
Acteurs: François Cluzet, Omar Sy en Audrey Fleurot

Plot
Na een ongeluk tijdens het paragliden is Philippe (François Cluzet), een welgestelde aristocraat, genoodzaakt om huishoudelijke hulp in te schakelen. Verrassend genoeg besluit hij om Driss (Omar Sy) aan te nemen, een jongeman die net uit de gevangenis komt en dus vooraf de minst voor de hand liggende persoon voor deze taak lijkt.

Verwachtingspatroon
Intouchables wordt in Frankrijk allerminst gezien als een cinematografisch meesterwerk. Wel is het een film die van grote maatschappelijke waarde in Frankrijk is geweest. Het kaart namelijk de sociale ongelijkheid in Frankrijk aan en getuige de miljoenen bezoekers en vele staande ovaties is dit op een succesvolle wijze gedaan. In Franse films wordt zelden ingegaan op de sociale problemen die al vele jaren zorgen voor grote verdeeldheid in het land, hoewel de stijlvolle film La Haine uit 1995 een zeldzaam voorbeeld is van een film die daar wel in geslaagd is.

De film maakt nog meer indruk doordat het verhaal van Intouchables waargebeurd is. De trailer wijst erop dat het hier niet gaat om een loodzwaar drama net zoals La Haine. Het lijkt eerder een sympathieke en warme film te zijn die door veel mensen gewaardeerd zal kunnen worden. Het is alleen te hopen dat de film niet teveel doordraaft in het overbrengen van de boodschap en daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de film te zoetsappig zal zijn voor de doorgaans nuchtere Hollanders. Overigens heeft Harvey Weinstein inmiddels al de rechten gekocht om een Amerikaanse remake van de film te produceren.