Vijf Filmtips voor de maand Maart

Elena

Releasedatum: 29 maart 2012
Genre: Drama
Regisseur: Andrei Zvyagintsev
Acteurs: Nadezhda Markina, Andrey Smirnov en Igor Ogurtsov

Plot
Elena (Nadezhda Markina) en Vladimir (Andrey Smirnov) zijn een ouder echtpaar met verschillende achtergronden. Vladimir is een rijke en nogal koude man, terwijl de volgzame Elena afkomstig is uit een bescheiden milieu. Zij hebben elkaar pas op een latere leeftijd ontmoet waardoor zij alleen kinderen hebben uit eerdere huwelijken. Wanneer Vladimir een hartaanval krijgt en besluit om al zijn geld aan zijn enige dochter achter te laten, is dit logischerwijs een tegenvaller voor Elena. Zij dacht er namelijk aan om met dat geld haar werkloze zoon, die niet in staat is om zijn gezin te onderhouden, te ondersteunen. Dan bedenkt Elena een nogal wanhopig plan om dit te voorkomen.

Verwachtingspatroon
Elena is een film van de Russische regisseur Andrei Zvyagintsev. Met zijn debuutfilm en absolute meesterwerk Vozvrashchenie, beter bekend als The Return, heeft Zvyagintsev zijn naam gevestigd binnen de hedendaagse filmwereld. Elena is zijn derde film, die wederom over de onderlinge relaties in een familie gaat. Hierbij staat Elena niet voor een simpel karakter, maar representeert zij eerder een gehele sociale klasse. Dit alles verhoogt de herkenbaarheid van de film, waardoor iedere kijker zich in enige mate verbonden zal voelen met het verhaal en zijn karakters.

Met Elena won Zvyagintsev de juryprijs in de Un Certain Regard-categorie tijdens het laatste filmfestival van Cannes. Mede door de weldoordachte scripts en de krachtige camerabeelden is het werk van Zvyagintsev te vergelijken met het werk van de Russische grootmeester Andrei Tarkovsy. Of hij zal uitgroeien tot een waardige opvolger van Tarkovsky is nog even afwachten, maar met zijn eerste films lijkt hij in ieder geval de goede weg ingeslagen te zijn.