Oscars Special: De Beste Films: Welkom in de 21e eeuw

29-02-2004
The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) (11 Oscars)

The Lord of the Rings The Return of the King 1

In 2004 was er dan eindelijk erkenning voor één van de meest succesvolle trilogieën aller tijden. Lost in Translation, Master and Commander: The Far Side of the World, Mystic River en Seabiscuit moesten het alle vier afleggen tegen het afsluitende deel van de epische Tolkien verfilming.

The Lord of the Rings The Return of the King 2

De opvolger van The Fellowship of the Ring (2001) en The Two Towers (2002) is in meerdere opzichten monumentaal te noemen. Ten eerste was dat Peter Jackson, de Nieuw Zeelandse regisseur die zijn loopbaan aanving met legendarische cultfilms als Bad Taste, Braindead en Meet The Feebles, maar die ook prima in staat bleek om films van mythische proporties te maken. En in die laatste categorie mag de Lord Of The Rings-trilogie absoluut geplaatst worden. Epische veldslagen waarbij monsterlijke grote bomen over het strijdtoneel dwalen, de strijd tussen goed en kwaad en natuurlijke de prachtige rol van Andy Serkis als Gollem maken dit tot een waar spektakel wat je een keer gezien moet hebben.

The Lord of the Rings The Return of the King 3

The Lord of the Rings: The Return of the King werd genomineerd voor een elftal Oscars en won deze ook allemaal! Daarmee staat de film nog steeds, samen met Ben-Hur en Titanic, op de hoogste plaats in de ranglijst van films met de meeste Oscars. En wees eerlijk, wie weet er nog waar Seabiscuit over ging?

 The Lord of the Rings The Return of the King 4