Miljoenenboetes voor met asbest verontreinigd babypoeder

Het Amerikaanse farmaceutische en consumentproductenconcern Johnson & Johnson (J&J) heeft opnieuw een tegenslag te verwerken gekregen in de golf van rechtszaken over met asbest verontreinigd talkpoeder. Een jury in Portland kende de eiser en haar man gisteren 60 miljoen dollar schadevergoeding en een dwangsom van 200 miljoen dollar toe. Het bedrijf heeft aangekondigd in beroep te gaan.

Klaagster Kyung Lee werd vorig jaar op 48-jarige leeftijd gediagnosticeerd met mesothelioom. Lee voerde aan dat de fatale kanker van het weefsel rond haar hart te wijten was aan haar blootstelling aan asbest door J&J babypoeder en deodorants gedurende bijna 30 jaar.

Een advocaat van J&J zei tijdens de rechtszaak dat haar ziekte waarschijnlijk was veroorzaakt door asbest dat werd gebruikt in een fabriek nabij haar woning. De uitspraak was "niet in overeenstemming met tientallen jaren van onafhankelijke wetenschappelijke beoordelingen" die de veiligheid van het babypoeder hadden bevestigd: het zou volgens J&J geen asbest bevatten en veroorzaakte geen kanker.

Schikking
Het bedrijf wordt in de VS geconfronteerd met rechtszaken door meer dan 61.000 eisers vanwege het talkpoeder. De overgrote meerderheid van de eisers zijn vrouwen met eierstokkanker, slechts een kleine minderheid zijn mesothelioompatiënten.

Tijdens de golf van rechtszaken maakte Johnson & Johnson gebruik van een bijzonderheid in de Texaanse wetgeving en richtte de dochteronderneming LTL op om de claims af te handelen. LTL vroeg vervolgens faillissement aan. Johnson & Johnson probeerde dus de meerderheid van de talkpoederrechtszaken te schikken met één enkele deal en een schikkingsbedrag van in totaal 6,48 miljard dollar.

J&J heeft al miljarden moeten betalen
Twee eerdere pogingen van het bedrijf om de zaken te schikken na een faillissementsprocedure werden door de rechtbank afgewezen omdat de financiële nood van de dochteronderneming niet kon worden aangetoond. De groep heeft de steun van 75% van de overgebleven eisers nodig om goedkeuring te krijgen voor een faillissementsregeling, die een einde zou maken aan de rechtszaken, toekomstige zaken zou afsluiten en zou voorkomen dat mensen zich terugtrekken uit de deal.

De rechtszaken over het talkpoeder hebben tot nu toe in verschillende mate succes gehad voor de benadeelden. Een van de belangrijkste overwinningen  werd behaald in 2021 waarbij $2,1 miljard werd toegekend aan 22 vrouwen met eierstokkanker. In april won J&J een rechtszaak over eierstokkanker, maar werd veroordeeld tot het betalen van 45 miljoen dollar in een mesothelioomzaak.