Oscars Special: De Beste Films: Welkom in de 21e eeuw

24-03-2002
A Beautiful Mind (2001) (4 Oscars)

A Beautiful Mind 1

Op 24 maart 2002 keerden de Academy Awards, na 41 jaar, weer terug naar het Amerikaanse mekka van de film. Het Kodak Theatre in Hollywood, Los Angèles om precies te zijn. Het was vanaf dit jaar dat Oscars werden aangeduid als Academy Awards. Bij de strijd om het beeldje voor Beste Film ging de strijd vooral tussen A Beautiful Mind en The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, waarbij de laatste verrassend genoeg het onderspit moest delven.

A Beautiful Mind 2

A Beautiful Mind van Ron Howard was dan ook wel weer een speciale film. Net als in de winnaar van vorig jaar speelde Russell Crowe de hoofdrol in de rolprent over de briljante wiskundige John Nash. Nash is in staat om mentaal versleutelde berichten van de vijand - de film speelt zich af tijdens de koude oorlog - te ontcijferen en wekt zo de aandacht van het Pentagon die hem al snel uitnodigen voor een gesprek.
Hij belandt echter een een dubieuze samenzweringszaak en alleen zijn vrouw Alice lijkt hem te kunnen redden.

A Beautiful Mind 3

Crowe was niet Howards eerste keuze voor de rol van John Nash. Zo had de regisseur al lopen denken om de rol te geven aan Bruce Willis, Kevin Costner, John Travolta, Tom Cruise, John Cusack, Charlie Sheen, Robert Downey, Jr., Nicolas Cage, Johnny Depp, Ralph Fiennes, Jared Leto, Brad Pitt, Alec Baldwin, Mel Gibson, Sean Penn, Guy Pearce, Matthew Broderick, Gary Oldman of Keanu Reeves. Nadat hij echter Crowe in Gladiator had zien spelen stond zijn keuze vast. Schizofrenie werd zelden zo integer in beeld gebracht als in dit absolute meesterwerk van Howard.