Oscars Special: De Beste Films: Welkom in de 21e eeuw

26-03-2000
American Beauty (1999) (5 Oscars)

American Beauty 1

Op 26 maart 2000 vinden de eerste Oscar uitreikingen van de 21e eeuw plaats. Onder het oog van 46.5 miljoen toeschouwers werd een strijd gestreden tussen twee films. The Matrix en American Beauty. De film van Sam Mendes kwam als winnaar uit de enveloppe. The Matrix was, raadselachtig, niet eens genomineerd in de categorie Beste Film. De Oscars 2000, zoals de uitzending in de volksmond werd genoemd, was ook de eerste die een PG-14 label opgeplakt kreeg vanwege expliciete scenes uit American Beauty. Die ook nog eens voor het eerst in HD te bekijken waren.

American Beauty 2

Het feit dat The Matrix niet als Beste Film was genomineerd maakte de strijd in deze categorie niks minder spannend. American Beauty moest het namelijk opnemen tegen grootse films als The Green Mile, The Insider en The Sixth Sense.

American Beauty 3

In het door Alex Ball geschreven verhaal draait het om de kantoorklerk Lester Burnham (Kevin Spacey) die in een midlifecrisis is belandt en stiekem een verhouding begint met het knappe vriendinnetje van zijn dochter. Toen de film in september 1999 uitkwam rolden de journalisten over elkaar hun om hun bewondering voor de gewaagde film te kunnen spuien. Oké, de gerenommeerde filmfestivals (onder meer die van New York en L.A.) negeerden de film totaal bij hun prijsuitreikingen maar hierdoor kreeg de film eerder de titel van underdog bij de Oscars. De underdog had echter hard genoeg geblaft want bij de Academy Awards mocht de film van Mendes mooi 5 Oscars in beslag nemen.