Asus ROG Strix G15 G512LW

Republic of Gamers is een merk dat sinds 2006 door Asus wordt gebruikt en dat gericht is op pc-gaming. De lijn omvat zowel desktops als laptops met high-end specificaties. Asus stuurde de Asus ROG Strix G15 G512LW naar ons op om te laten zien dat je erg high-end kan gamen met een laptop. Helaas wel met een retour-label.

Wat zit er zoal in deze laptop:

  • Intel® CoreTM i7-10750H Processor 2.6 GHz (12M Cache, up to 5.0 GHz)
  • 16GB DDR4 geheugen
  • NVIDIA® GeForce RTXTM 2070 8GB GDDR6
  • 15.6”, Full HD (1920 x 1080), 144 Hz, IPS
  • 1TB M.2 NVMeTM PCIe® 3.0 SSD
  • Intel Wi-Fi 6(Gig+)(802.11ax)

Asus ROG Strix G15 G512LW (Foto: Asus)

Zoals je kunt zien, heeft het de huisstijl van de ROG Strix-serie: een geborstelde afwerking op het plastic en een slogan op de cover. Het toetsenbord is even wennen. Er is geen dedicated numerieke keypad, maar de touchpad kun daarin omtoveren. Daarop zit in de rechterbovenhoek een numlock-indicator die de cijfers op je touchpad laten zien als je die indrukt. Het ziet er tof uit, en een prima oplossing voor een laptop die je vooral koopt om te gamen, niet om administratief werk te doen.

Zeker in deze Corona-tijd vol virtuele meetings is het jammer dat er geen webcam boven het scherm zit. Ook als je zou willen streamen moet je dus een losse webcam aanschaffen. Een SD-sleuf was ook te veel gevraagd, dus mocht je veel met digitale fotografie bezig willen zijn dan zul je een USB-kaartlezer nodig hebben. Er zitten overigens drie USB-sloten en een audio-uitgang aan de zijkant, stroom USB-C en HDMI zitten aan de achterkant. Niet heel veel, maar als je alleen gamet met een bedrade muis en misschien nog een headset dan is het ruim voldoende.

En gamen kan de Asus ROG Strix G15. Met zo’n videokaart ga je ook uit dat elke game op Ultra op Full HD draait. Ook niet geoptimaliseerde games, zoals een bèta van WRC 9, draaien als een tierelier. Far Cry 5 op ultra settings haalt bijvoorbeeld gemiddeld 115 fps, met uitschieters naar 130fps en zakkers naar 90fps. Assassin’s Creed Odyssey haalt er gemiddeld 60fps, en dat op ultra high settings. The Witcher 3 op ultra settings? Die game haalt 90fps gemiddeld.

Nu draaide ik de spellen op de ‘performance’ setting. De zogenaamde ‘Intelligent Cooling’ zoals Asus het noemt is op die setting niet heel intelligent, maar vooral erg luid. Serieus, opeens moet je wel gamen met een koptelefoon en ik kan je melden dat dat in een hittegolf niet echt fijn is. In de winter daarentegen heb je een warme rechterhand, want daar blaast ook een van de fans hete lucht uit. Er is nog een turbo-setting om nog betere cijfers te halen, maar dan wil ik niet eens weten wat voor geluid daar uit komt. Op deze laptop was die setting uitgeschakeld, maar ik kan me een voorstelling maken van de hogere kloksnelheden en de daarbij behorende snellere fans.

Asus ROG Strix G15 G512LW - Armoury Crate (Foto: Asus)

Als je in ‘silent’ draait dan gaat de performance uiteraard naar beneden, maar dan is de laptop ook echt stil. Erg fijn als je eens een serie kijkt of wilt werken zonder afleiding door het geluid van de fans. Er is duidelijk nagedacht over het koelsysteem. Het scherm zit bijvoorbeeld vast aan de bovenkant van de body van de laptop. Als je het scherm openklapt dan hangt het ook niet voor een van de fans aan de achterkant. Klein detail, maar wel logisch bedacht. Een ander dingetje: de WASD-toetsen pakken wat airflow mee, zodat die koeler blijven.

Over het scherm gesproken, dit is wel erg fijn. Dit 15” Full HD-scherm heeft een 3ms responsetijd en ververst het beeld met 240Hz. Dat kijkt toch een stuk fijner dan wat ik gewend ben. Het scherm is simpel met een hand te openen en je kunt met de Asus-software allerlei profielen instellen. Mocht je eens een film op je laptop willen kijken dan zijn daar andere instellingen voor in een profiel.

Asus ROG Strix G15 G512LW (Foto: Asus)

Boven het reguliere toetsenbord zijn ook nog wat extra toetsen geplant. Zo kun je makkelijk wisselen van ‘silent’, ‘performance’ en ‘turbo’. Het audiovolume is daar ook aan te passen, en vreemd genoeg kun je daar een microfoon muten. Nu zit er helemaal geen webcam op deze laptop, het muten van mijn headset doe ik wel op dat apparaat. In mijn ogen een zinloos knopje. Zelf ben ik niet van alle blingbling, maar als je wil kun je heel je kamer laten verlichten in de RGB-waarden die jij wil door je laptop te configureren voor al dat lichtspektakel. Aura Sync zorgt er dan weer voor dat compatible apparaten mee kleuren, dus je headset en muis kunnen ook gezellig meedoen.

Dat deze laptop voor gaming is staat buiten kijf. De specs liegen er namelijk niet om: er zit een Intel Core i7-10750H Processor in die werkt met een snelheid van 2.6 GHz en kan stoeien met 12M Cache. De 1TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD zorgt ervoor dat je flink wat games kwijt kan en de NVidia GeForce RTX 2070 maakt dat spellen met gemak op high of ultra kunnen draaien. Het prijskaartje is wel stevig: zo'n 1600 euro. Maar dan heb je wel een draagbaar gamebeest dat een tijd mee kan.