DVD: The Wonder of Animals

Wat drijft het ene dier om het leven van dat andere dier tot een einde te brengen? Precies, overlevingslust. En dat is precies waar de natuurdocumentaire The Wonder of Animals zich op baseert bij het vastleggen van de wederom prachtige beelden. Ditmaal niet becommentariëerd door de iconische David Attenborough, maar door een wat andere stem dan de kijker gewend is wanneer er een BBC-natuurfilm wordt opgezet.

De documentaire is opgedeeld in zes delen: Predators, Super Brains, Opportunists, Colonisers, Survivors en Cold Blooded Killers. Zoals te zien is het allemaal met een wat ruwere toon dan misschien gebruikelijk is bij de BBC. Wat er daardoor wel gebeurt, is dat de docu iets toegankelijker is voor een doelgroep die nog niet vaak bereikt wordt met dit soort films en dat zijn de jongeren. Die zetten, zoals het er nu voorstaat, nog steeds liever een actiefilm op met veel geweld erin, terwijl een gracieuzer soort te vinden is in de natuur zelf. 

Het verhaal wordt ook op een gracieuze manier verteld door Chris Packham, een ervaren natuurdeskundige die net als Attenborough een hoop zelf weet te vertellen over de geheimen die de natuur waarborgt. Ook al is het niet helemaal wat men gewend is bij de BBC, wordt er met duidelijke taal een verhaal verteld met een amicale toon erin. Combineer dit met de prachtige beelden, die aan elkaar werden geregisseerd door Aaron Paul en er is een mooie uitkomst ontstaan van natuurgeweld en een mooie manier van in beeld brengen. De BBC weet al decennia lang door deze combinatie prachtige films te maken en laat daar generaties mee opgroeien en steeds weer opnieuw dingen leren over die natuur. Want dat er nog steeds veel geheimen zijn om te ontrafelen is een understatement. 

The Wonder of Animals is misschien niet gelijk toegankelijk voor iedereen. De splitsing in hoofdstukken zorgt voor een afleiding bij de kijker, alhoewel er ook gewoon voor gekozen kan worden om alles in een keer te kijken. De documentaire telt namelijk 300 minuten en kan dus in de loop van een dag worden afgekeken. Plezier is in ieder geval gegarandeerd, iets wat in de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden bij een genre dat het een tijd zwaar te verduren heeft gehad: de natuurfilm.