FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 november 2015

Vettel: "Botsing was race-incident"

Sebastian Vettel kwam gisteren bij de Formule 1 Grand Prix van Mexico niet over de streep. De Duitser belandde na driekwart race in de bandenstapels na een inhaalrace te hebben gereden. In de eerste ronde liep de bolide van de Ferraricoureur een lekke band op na contact met de Red Bull van Daniel Ricciardo. Aanvankelijk was Vettel not amused, maar na afloop van de race trok hij zijn beschuldigingen in.

Vettel: "Ik kwam vandaag niet goed weg bij de start en was na de botsing met Daniel heel erg kwaad, maar ik ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat niemand schuld had aan het incident. Hij kon me duidelijk niet meer ontwijken, omdat hij te snel ging voor de lijn die hij had gekozen. Die dingen kunnen echter gebeuren. Dit hoort bij het racen, al blijft het natuurlijk niet leuk wanneer zoiets je in de eerste bocht overkomt en je nog een hele ronde moet afleggen voor je bij de pits bent."

Bij zijn pogingen om terug te keren aan het front spinde Vettel eerst en belandde even later in de bandenstapels. "Ik hoopte na mijn lekke band op een vroege safety car-periode, maar die kwam er niet. Ik probeerde terug te komen, maar maakte twee fouten. Die laatste fout betekende het einde van mijn race. Ik baal er ontzettend van en ben er niet trots op. Ik probeerde uit alle macht  terug naar voren te komen en pushte daarbij misschien net iets te hard."

Ruim 200.000 kaarten weg voor The Bodyguard

Vijf weken na de première van The Bodyguard in het Beatrix Theater in Utrecht heeft Stage Entertainment meer dan 200.000 kaarten voor de musical verkocht. "Het blijft altijd spannend om een nieuwe show in de markt te zetten en het is ook altijd een risico. Daarom is het extra motiverend om te merken dat The Bodyguard aanslaat bij het publiek. Deze show heeft de wow-factor en daar ben ik ontzettend trots op", zegt producent Albert Verlinde.

Maandag begon Stage Entertainment met de kaartverkoop voor de voorstellingen in februari, maart en april 2016.

Hoofdrolspeelster Romy Monteiro werkt intussen hard aan haar verdere herstel. Zij hoopt binnenkort het podium weer te beklimmen nadat ze twee weken geleden haar arm brak tijdens een kledingwissel.

Nederland is het eerste land na Groot-Brittannië waar The Bodyguard als musical te zien is. In de voorstelling passeren grote hits van Whitney Houston de revue, zoals One Moment in Time, I Wanna Dance with Somebody en I will Always Love you,

Ruim 200.000 kaarten weg voor The Bodyguard
Ruim 200.000 kaarten weg voor The Bodyguard (Foto: BuzzE)

The Stone Roses gaan weer optreden

The Stone Roses spelen volgend jaar zomer drie grote shows. Het is de eerste keer in drie jaar tijd dat de band optredens doet, aldus de BBC.

Het gaat om twee concerten in thuisstad Manchester in juni en eentje in juli tijdens het Schotse festival T in the Park. The Stone Roses werden eind jaren tachtig bekend en scoorden hits als I Wanna Be Adored en I Am The Resurrection.

Halverwege de jaren negentig ging de band uit elkaar, maar in 2011 volgde een reünie en een nieuwe platendeal. In 2012 en 2013 speelden de Britse rockers nog een aantal grote shows. Over nieuwe opnames is niets bekend.

The Stone Roses gaan weer optreden
The Stone Roses gaan weer optreden (Foto: BuzzE)

VVD bedankt vertrekkende Loek Hermans

De VVD begrijpt het besluit van Loek Hermans om op te stappen uit de Eerste Kamer. Daar was hij voorzitter van de VVD-fractie. "We zijn hem veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan", liet het partijbestuur in een verklaring weten. Ook premier Mark Rutte is Hermans 'ongelooflijk dankbaar' voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan.

Hermans kondigde maandag aan dat hij vertrekt uit de Eerste Kamer. Hij kreeg veel kritiek van de ondernemingskamer voor zijn rol bij de ondergang van Meavita. Hermans was voorzitter van de raad van commissarissen bij de thuiszorggigant, die in 2009 failliet ging.

Hermans is al sinds de jaren zeventig actief voor de VVD. Hij was gemeenteraadslid, burgemeester, commissaris van de Koningin, minister, Tweede Kamerlid en Eerste Kamerlid. "Loek kennende, weet ik zeker dat we ook in de toekomst altijd een beroep kunnen doen op zijn expertise en jarenlange ervaring", verklaarde VVD-voorzitter Henry Keizer.

VVD bedankt vertrekkende Loek Hermans
VVD bedankt vertrekkende Loek Hermans (Foto: ANP)

Pegida vergelijkt minister met Goebbels

Opnieuw zijn maandagavond duizenden aanhangers van anti-islambeweging Pegida in het Duitse Dresden de straat opgegaan. Bij de bijeenkomst op de Neumarkt werden vluchtelingen in het algemeen belasterd als niet-integreerbaar en ongeschikt voor de Duitse arbeidsmarkt. Pegida-voorman Lutz Bachmann vergeleek minister van Justitie Heiko Maas (SPD) daarbij met nazi-propagandaleider Joseph Goebbels.

Volgens schattingen gaven zo'n 8000 mensen gehoor aan de oproep voor de bijeenkomst. Tegelijk demonstreerden honderden mensen bij het nabijgelegen postkantoor tegen haat en hetze en voor openheid naar de wereld. De politie was met vierhonderd tot vijfhonderd agenten ter plaatse en hield beide groepen op afstand.

De SPD reageerde verontwaardigd op de Maas-Goebbels-vergelijking. De sociaaldemocratische partij eist een onderzoek tegen Pegida-chef Bachmann.

Pegida vergelijkt minister met Goebbels
Pegida vergelijkt minister met Goebbels (Foto: ANP)

Van Barneveld treft Anderson op Grand Slam of Darts

Maandag is er geloot voor de Grand Slam of Darts, het toernooi met darters van de PDC en BDO. 32 darters zijn verdeeld in acht groepen van vier. Er zijn 24 darters van de PDC en acht van de BDO. Michael van Gerwen is gekoppeld aan onder andere Kim Huybrechts en Raymond van Barneveld treft Gary Anderson. 

Darters konden zich kwalificeren door het winnen van een darttoernooi of via diverse kwalificatietoernooien. Van Gerwen werd in groep A naast Huybrechts ook indedeeld met met Steve West en Mark Oosterhuis, die het toernooi haalde via een BDO-kwalificatietoernooi in Nederland. Jelle Klaasen werd gekoppeld in de poule met Ian White, Steve Beaton en Martin Adams, die voor het eerst een uitnodiging voor dit toernooi heeft aangenomen.

Gary Anderson en Raymond van Barneveld zullen het in de groep opnemen tegen Andy Boulton en Larry Butler, die onlangs nog de finale van de World Masters wist te halen. Michel van der Horst mag zich gaan voorbereiden op wedstrijden tegen James Wade, jeugdwereldkampioen Keegan Brown en Mark Webster. 

De Grand Slam of Darts begint op zaterdag en het toernooi duurt negen dagen. De titelverdediger is Phil Taylor. Hij won vorig jaar in de finale met 16-13 van Dave Chisnall. Van Gerwen heeft dit toernooi nog nooit weten te winnen. 

Loting Grand Slam of Darts 2015

Groep A Groep B Groep C Groep D
(1) Michael van Gerwen (8) Ian White (5) Adrian Lewis (4) Peter Wright
Kim Huybrechts Jelle Klaasen Michael Smith Dave Chisnall
Steve West Steve Beaton Wayne Jones Mervyn King
Mark Oosterhuis Martin Adams Andy Fordham Scott Mitchell
Groep E Groep F Groep G Groep H
(2) Gary Anderson (7) James Wade (6) Robert Thornton (3) Phil Taylor
Raymond van Barneveld Keegan Brown Terry Jenkins Rowby-John Rodriguez
Andy Boulton Mark Webster Jonny Clayton Robbie Green
Larry Butler Michael van der Horst Geert De Vos Martin Phillips

Lily Aldridge draagt beha van 2 miljoen

Lily Aldridge (29) mag dit jaar de fantasiebeha dragen tijdens de Victoria's Secret show in december. Het lingeriemerk heeft dat maandag bekendgemaakt op Instagram.

De beha vol diamanten en goud draagt de naam 'Fireworks' en is 2 miljoen dollar (ruim 1,8 miljoen euro) waard. "Eindelijk is het bekend", schrijft de vrouw van Kings of Leon-zanger Caleb Followill op Instagram. "Dank voor deze enorme eer!!!"

Aldridge treedt hiermee in de voetsporen van Tyra Banks en Heidi Klum.

Lily Aldridge draagt beha van 2 miljoen
Lily Aldridge draagt beha van 2 miljoen (Foto: BuzzE)

Jeb Bush blaast campagne nieuw leven in

De Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Jeb Bush blies maandag zijn campagne nieuw leven in door zich te presenteren als een conservatief met een 'can do'-mentaliteit die zal vechten tegen wat hij noemde 'een nieuw tijdperk van cynisme'.

Bush lanceerde zijn politieke comeback in Tampa, Florida met een toespraak die het begin markeert van een 'Jeb can fix it tour'. Tegelijkertijd bracht hij een e-book uit dat een meer persoonlijke kant openbaart van een kandidaat die zich maar moeilijk staande hield op het publieke toneel.

Zijn tegenvallende optreden in het debat van Republikeinse presidentskandidaten vorige week in Colorado was een extra last voor iemand die ooit werd beschouwd als de favoriet voor de nominatie van zijn partij bij de presidentsverkiezing van 2016. Nu lijdt Bush onder wegzakkende opiniepeilingen en een teruglopende fondsenwerving.

Jeb Bush blaast campagne nieuw leven in
Jeb Bush blaast campagne nieuw leven in (Foto: ANP)

Solange Knowles spreekt hater aan op gedrag

Solange Knowles heeft haar Instagramvolgers er fijntjes op gewezen dat ze niet gediend is van nare opmerkingen over haar zoon. De zangeres plaatste een foto van Julez in zijn Halloweenoutfit - hij was verkleed als rapper LL Cool J - en een van haar volgers vond het nodig om de jongen 'lelijk' te noemen.

In plaats van terug te schelden, koos het zusje van Beyoncé voor een chiquere aanpak. "Net toen het weer veilig voelde om foto's te delen, besluit jij om je tijd te besteden aan het verspreiden van lelijkheid", reageert Solange. "Ik neem het je niet kwalijk, ik kan alleen maar gissen naar de reden waarom je dit soort dingen wil zeggen. Ik hoop dat je in de toekomst betere beslissingen maakt over hoe je je uit tegenover onschuldige kinderen."

Ze voegt eraan toe dat haar zoon 'genoeg liefde en complimenten krijgt thuis'.

 

 

Young cool J too cool for ghost and goblins

Een foto die is geplaatst door Solange (@saintrecords) op30 Okt 2015 om 5:18 PDT

Mourinho één duel geschorst

Trainer José Mourinho van Chelsea wordt voor één wedstrijd geschorst voor wangedrag in de rust van de verloren derby bij West Ham United, eind vorige maand. De Portugese coach krijgt bovendien een boete van 40.000 pond (bijna 56.000 euro), maakte de Engelse voetbalbond FA maandag bekend.

Mourinho zocht in de rust van het duel met West Ham scheidsrechter Jon Moss op om verhaal te halen. De coach was onder meer kwaad over de rode kaart voor Nemanja Matic en werd door zijn gedrag zelf ook weggestuurd. Hij moest de tweede helft vanaf de tribune bekijken. Mourinho heeft toegegeven dat hij zich heeft misdragen, aldus de FA.

Door de slechte competitiestart van de Engelse landskampioen groeit de druk op de Portugese trainer, die voor het begin van dit seizoen zijn contract in Londen nog met vier jaar verlengde.

Mourinho één duel geschorst
Mourinho één duel geschorst (Foto: ANP)

Neergestort toestel was van Iers leasebedrijf

Het passagiersvliegtuig dat zaterdag in Egypte is neergestort, was eigendom van een Iers leasebedrijf. De Airbus A-321 was van Wilmington Trust SP Services, een bedrijf dat is gevestigd in Dublin, meldde de Ierse luchtvaartautoriteit IAA maandag.

De vergunning van het bedrijf om te mogen vliegen was Russisch. De IAA had de vergunning afgelopen voorjaar nog gecontroleerd. "Alle vergunningen waren op dat moment in orde", zei een woordvoerder.

Door de crash in de Sinaïwoestijn zijn zaterdag alle 224 inzittenden om het leven gekomen.

Neergestort toestel was van Iers leasebedrijf
Neergestort toestel was van Iers leasebedrijf (Foto: ANP)

VS blijven patrouilleren in Zuid-Chinese Zee

De Amerikaanse marine is van plan om ieder kwartaal twee patrouilles uit te voeren bij de omstreden kunstmatige Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Dat zei een Amerikaanse defensiefunctionaris maandag.

"We komen ongeveer twee keer per kwartaal of iets meer dan dat", zei hij. "Dat is een juiste geregelde hoeveelheid, maar niet een constante doorn in het oog. Het voldoet aan onze bedoeling om onze internationale rechten uit te oefenen en de Chinezen en anderen te herinneren aan onze visie."

De Chinese marinecommandant liet zijn Amerikaanse collega vorige week nog weten dat een klein incident oorlog kan ontketenen in de Zuid-Chinese Zee als de Verenigde Staten hun 'provocatieve acties' in dit gebied niet stoppen.

Vorige week leidde een patrouille van een Amerikaans oorlogsschip bij de eilanden tot een diplomatieke rel.

VS blijven patrouilleren in Zuid-Chinese Zee
VS blijven patrouilleren in Zuid-Chinese Zee (Foto: ANP)

Noodlanding toestel Norwegian op Schiphol

Een passagiersvliegtuig van maatschappij Norwegian heeft maandagavond een noodlanding gemaakt op Schiphol. Het toestel, een Boeing 737-800, was op weg van Londen Gatwick naar Kopenhagen toen er rookontwikkeling zou zijn ontstaan in de cabine.

Omstreeks 21.10 uur stond het aan de grond. Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio was het toestel 'zonder enige problemen geland'.

Noodlanding toestel Norwegian op Schiphol
Noodlanding toestel Norwegian op Schiphol (Foto: ANP)

Geen onderzoek naar nalatigheid bij ramp MH17

Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek instellen naar mogelijke nalatigheid rond de ramp met vlucht MH17. Dat heeft het OM met een bericht op de besloten website voor nabestaanden geantwoord op vragen.

Het gaat daarbij om nalatigheid van alle betrokken partijen, van de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines die over oorlogsgebied vloog tot Oekraïne dat het luchtruim niet had gesloten. Volgens een woordvoerder is het OM tot de conclusie gekomen dat er geen aanleiding is voor zo'n onderzoek. Ook het onlangs verschenen rapport over de ramp van de Onderzoeksraad voor Veiligheid biedt daar volgens het OM geen aanknopingspunten voor.

Geen onderzoek naar nalatigheid bij ramp MH17
Geen onderzoek naar nalatigheid bij ramp MH17 (Foto: ANP)

Schippers en Bolt bovenaan 'longlist' beste atleten

Dafne Schippers en Usain Bolt staan bovenaan de 'longlist' voor de verkiezing tot de beste atleet van 2015. De Nederlandse vedette, al uitgeroepen tot Europees atlete van het jaar, en de Jamaicaan kregen in de peiling die de IAAF vorige maand hield verreweg de meeste stemmen op de sprint. Dat maakte de internationale atletiekfederatie maandag bekend.

De namen van de acht kandidaten in de andere categorieën, waaronder horden, midden- en lange afstand, werpen en springen, volgen de komende dagen. Een internationaal panel van tien experts wijst vervolgens de drie finalisten bij vrouwen en mannen aan. De atleten van het jaar worden op 28 november gehuldigd tijdens het jaarlijkse gala in Monaco.

Schippers maakte grote indruk met haar wereldtitel op de 200 meter in een Europees record (21,63), het WK-zilver op de 100 meter (10,81) en eerder al een toptijd op de 60 meter indoor (7,05). Bolt veroverde in Peking driemaal goud. Hij prolongeerde zijn titels op 100, 200 en 4x100 meter.

Schippers en Bolt bovenaan 'longlist'
Schippers en Bolt bovenaan 'longlist' (Foto: ANP)

Cocu: "We hebben resultaat nodig"

PSV heeft in het cruciale duel met VfL Wolfsburg dringend een zege nodig om aan de knock-outfase in de Champions League te mogen blijven denken. "Als je niet wint, ben je niet direct kansloos maar sta je er veel minder goed op. Het uitgangspunt is thuis winnen. We hebben resultaat nodig", zei trainer Phillip Cocu maandag.

Hoe hij dat tactisch denkt te gaan doen tegen de Duitse tegenstander bleef ongewis. "Zoals gebruikelijk ga ik me daar niet over uitlaten. Het komt op kleine dingen aan, de details zijn belangrijk. Dus dat bewaren we voor morgen."

Cocu keek onder meer terug op het duel met De Graafschap in Doetinchem: van 0-3 via 3-3 naar 3-6. "Dat moeten we tegen Wolfsburg anders doen. Je moet de mindere punten proberen te verbeteren. Daar open voor staan, de discussie aandurven om sterker en stabieler te worden."

Cocu: we hebben resultaat nodig
Cocu: we hebben resultaat nodig (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 44

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Duidelijk:

Met muziek erbij is het helemaal geweldig:

De Nederlandse wielrenners zijn in Rio de Janiero om het parcours van de olympische wegwedstrijd te verkennen:

Collega Bram Tankink liet de fiets nog even staan:

Bekeravondje in Dordrecht:

Max wordt achtervolgd:

Pijnlijk:

Het was mooi geweest, maar helaas won AZ:

Jeroen Elshoff kreeg assistentie:

De dames hadden anders ook heel wat in de ArenA kunnen zien:

De terugkeer van de Formule 1 in Mexico ging niet ongemerkt voorbij. De fans hadden er wel zin in:

Mooi stukje geschiedenis:

En deze van deze week nemen we stiekem vast mee:

VS: Turkije moet persvrijheid beschermen

De Verenigde Staten zijn 'ernstig bezorgd' dat er druk is uitgeoefend op media en individuele journalisten rond de Turkse verkiezingen. Dat heeft het Witte Huis maandag gezegd.

Washington reageerde daarmee op berichten dat kritische media in Turkije de mond wordt gesnoerd. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis hebben de VS Turkije opgeroepen de grondwet na te leven.

VS: Turkije moet persvrijheid beschermen
VS: Turkije moet persvrijheid beschermen (Foto: ANP)

'Bloed homo gevaar voor mensen met hemofilie'

Mensen met hemofilie lopen mogelijk meer risico's nu homoseksuele mannen weer bloed mogen doneren. Dat zei de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP) maandag. Volgens de organisatie hebben mannen die seks hebben met mannen meer kans dan hetero's op ziektes als hiv, hepatitis en syfilis dan heteroseksuele mannen. Die ziektes kunnen levensbedreigend zijn voor mensen die bloed krijgen, aldus de NVHP.

Homo-mannen mochten lang geen bloed geven. Binnenkort mag dat als ze meer dan een jaar geleden voor het laatst seks hebben gehad met een andere man. Die wachttijd wordt in de toekomst misschien korter, zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Dat is geen goed idee, vindt de NVHP, die zegt dat twaalf maanden het absolute minimum is. De organisatie wil ook dat de minister direct ingrijpt als duidelijk wordt dat het risico op ziektes toeneemt.

Mensen met hemofilie hebben geen stollingseiwitten in het bloed. Als ze bloeden, duurt het dus langer voor het bloed stolt. Ongeveer 1600 Nederlanders hebben de ziekte. Zij krijgen regelmatig stollingseiwitten toegediend.

'Bloed homo gevaar voor mensen met hemofilie'
'Bloed homo gevaar voor mensen met hemofilie' (Foto: ANP)

Adele breekt Amerikaans downloadrecord

Adele blijft records breken. De Britse zangeres staat met haar nieuwe single Hello bovenaan de Billboard Hot 100 met de meeste Amerikaanse downloads in een week: 1,11 miljoen.

Het is het eerste nummer ooit dat in Amerika meer dan een miljoen keer wordt gedownload in een week, aldus Billboard. De zangeres stoot met haar Hello het nummer The Hills van The Weeknd na zes weken van de eerste plaats.

Het nieuwe album van Adele, getiteld 25, verschijnt op 20 november.

Adele breekt Amerikaans downloadrecord
Adele breekt Amerikaans downloadrecord (Foto: BuzzE)

Onderhandelingen over politie-cao hervat

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de politie worden hervat. Tijdens deze onderhandelingen zullen de politiebonden geen actie voeren.

Dat is maandagavond bekendgemaakt na een gesprek tussen minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en vertegenwoordigers van de politiebonden. Na het advies van 'verkenner' Hans Borstlap zien beide partijen voldoende aanknopingspunten om verder te praten.

Voorzitter Han Busker van de politiebond NPB zegt dat de minister heeft laten weten dat hij meer onderhandelingsruimte heeft. Dat is conform het advies dat 'verkenner' Hans Borstlap heeft gegeven. Hij was aangesteld om de partijen weer met elkaar in gesprek te brengen.

Onderhandelingen over politie-cao hervat
Onderhandelingen over politie-cao hervat (Foto: ANP)

Iceman traint Winfrey, Streisand en Bloom

Wim 'The Iceman' Hof verovert Hollywood. De Nederlander, bekend van zijn kouderecords en zijn ademhalingstechniek, traint nu grote sterren in Amerika.

"Ik ga naar Hollywood, zie de sterren die ik altijd op het witte doek heb gezien en van wie ik onder de indruk ben, en nu zijn zij van mij onder de indruk!", aldus een nog altijd verbaasde Hof tegen RTL Boulevard. "Het ging als een lopend vuurtje door Hollywood. Toen zat ik ineens bij Oprah Winfrey, Barbra Streisand, Orlando Bloom en Tom Hanks, iedereen. Dan lagen die sterren daar op het gras en zat ik instructies te geven. En iedereen zit daar dus nu te ademen."

Hij noemt Winfrey 'serieus, maar ook heel open'. "Ze vond het fantastisch en deed vol mee."

Volgens Hof zijn volgend jaar de Red Hot Chili Peppers aan de beurt. "Ik had geen tijd meer", verklaart The Iceman. Hij vervolgt: "Heel Hollywood gaat voor de bijl".

Iceman traint Winfrey, Streisand en Bloom
Iceman traint Winfrey, Streisand en Bloom (Foto: BuzzE)

Moeder liet dokter operatie Angelina beloven

De moeder van Angelina Jolie, Marcheline Bertrand, liet artsen en verpleegkundigen beloven dat zij de eierstokken van haar dochter zouden verwijderen. Dat onthulde Jolie maandag in een tv-interview, meldt Us Weekly. Bertrand overleed acht jaar geleden aan eierstokkanker.

Jolie (40) sprak in het interview samen met haar echtgenoot Brad Pitt over hun nieuwe film By The Sea, die voortkomt uit het gevoel van rouw dat de actrice ervaarde na de dood van haar moeder in 2007. Ze liet afgelopen voorjaar zelf haar eierstokken verwijderen, nadat ze eerder al haar borsten had laten weghalen. Jolie is drager van een erfelijk gen, wat haar kans op borst- en eierstokkanker vergroot.

"We hadden een aantal dezelfde verpleegkundigen en artsen. De dokter die mijn eierstokken verwijderde, was ook mijn moeders dokter. Blijkbaar had mijn moeder gezegd: 'Beloof me dat je Angie's eierstokken weghaalt'. Dus toen we bij elkaar kwamen, huilden we en zei ze: 'Ik heb het je moeder beloofd, ik moet dit doen'."

Niet minder vrouw
Hoewel de borstoperatie fysiek gezien een heftiger ingreep was, is de nasleep van de eierstokoperatie groter en zwaarder. "Je hormonen veranderen, je emoties veranderen. Je voelt je anders."

In het interview noemt Pitt zijn vrouw 'volwassen en krachtig'. Jolie voelde al die tijd dat ze onvoorwaardelijk op hem kon rekenen. "Ik wist dat ik me niet minder vrouw zou gaan voelen door die operaties, omdat mijn man dat niet zou laten gebeuren."

Moeder liet dokter operatie Angelina beloven
Moeder liet dokter operatie Angelina beloven (Foto: BuzzE)

Van Gaal: "Depay komt terug"

Hoewel bondscoach Danny Blind niet tevreden is over Mempis Depay en hem passeerde voor de komende twee oefenduels van het Nederlands elftal, blijft trainer Louis van Gaal geloven in het talent van de jonge aanvaller, die hij afgelopen zomer naar Manchester United haalde.

"Ik heb gezegd dat hij het grootste talent uit zijn leeftijdscategorie is, maar hij is pas 21 jaar en je kunt geen constant niveau van hem verwachten. Hij is op een punt in zijn carrière waarin hij zich moet aanpassen aan veel dingen. Ik ben ervan overtuigd dat hij terugkomt en misschien nog wel sterker dan voorheen maar we moeten hem tijd gunnen", zei Van Gaal maandag op een persconferentie bij Manchester United.

Depay past volgens Blind in de toekomst van Oranje maar hij moet volgens hem beter leren om in een team te functioneren. De voormalig PSV'er werd afgelopen maand bij ManUnited drie wedstrijden op rij gepasseerd door Van Gaal. Vanwege een lichte blessure, opgelopen tijdens een midweekse bekerwedstrijd, kwam de aanvaller afgelopen zaterdag ook niet in actie.

Van Gaal: Depay komt terug
Van Gaal: Depay komt terug (Foto: ANP)

Maleisië betaalt miljoenen voor MH17 en MH370

Maleisië heeft al 45,5 miljoen euro uitgegeven aan de zoektocht naar het vermiste vliegtuig MH370 van Malaysia Airlines. De nasleep van de crash van vlucht MH17, van Amsterdam naar Kuala Lumpur, kostte het land 2,7 miljoen euro. Dat heeft het Maleisische ministerie van Transport maandag gemeld.

Vlucht MH370 verdween negentien maanden geleden spoorloos tijdens een reis van Kuala Lumpur naar Peking, met aan boord 239 mensen. Het toestel is waarschijnlijk terechtgekomen in het zuidelijk deel van de Indische Ocean.

Vlucht MH17 werd in juli vorig jaar geraakt door een raket en stortte neer in Oekraïne, waardoor alle 298 inzittenden omkwamen. Onder hen waren 193 Nederlanders.

Volgens het ministerie hebben respectievelijk 236 en 74 nabestaanden van inzittenden van de vluchten MH17 en MH370 compensatie gekregen van in totaal 14,8 miljoen euro.

Maleisië betaalt miljoenen voor MH17 en MH370
Maleisië betaalt miljoenen voor MH17 en MH370 (Foto: ANP)

'Ook sjoemelsoftware in zwaardere motoren VW'

Er is ook sjoemelsoftware geïnstalleerd in de zwaardere 3 liter-motoren van autoconcern Volkswagen. Dat liet de Amerikaanse federale milieudienst EPA maandag weten.

Volgens de EPA is de software waarmee gefraudeerd kan worden met uitstootwaarden ook geïnstalleerd in luxeauto's van de Volkswagen-dochters Porsche en Audi met V6-dieselmotoren. Het gaat onder meer om de modellen Porsche Cayenne en Audi Quattro. Het is voor het eerst dat ook Porsches met sjoemelsoftware zijn ontdekt.

Volkswagen heeft eerder erkend dat wereldwijd is gesjoemeld met dieselmotoren met een inhoud van 1,2, 1,6 en 2,0 liter. Het gaat daarbij om 11 miljoen auto's.

'Ook sjoemelsoftware in zwaardere motoren VW'
'Ook sjoemelsoftware in zwaardere motoren VW' (Foto: ANP)

Blind passeert Van Persie, Vejinovic wel erbij

Vanmiddag maakte bondscoach Danny Blind de voorselectie bekend voor de oefeninterlands tegen Wales en Duitsland. De grote afwezige in het lijstje: Robin van Persie. De selectie telt overigens één debutant, Feyenoorder Marko Vejinovic.

Blind liet tijdens de persconferentie weten voorlopig geen beroep te doen op Van Persie. "Ik vind hem niet goed spelen en hij oogt niet scherp en fris", liet de keuzeheer weten. De speler van Fenerbahçe is bij een eventuele kwalificatie voor het WK van 2018 al 35 jaar. "Dus dan wil ik op die plek andere spelers zien, omdat ik naar de toekomst moet kijken."

De bondscoach benadrukte echter wel dat het niet om een definitief afscheid van Van Persie gaat. Tot nog toe speelde de aanvaller 101 interlands en was sinds 2006 bij vijf eindtoernooien aanwezig. Tijdens het WK van afgelopen zomer was hij zelfs aanvoerder en maakte in het duel tegen Spanje een prachtig doelpunt.

Naast de afwezigheid van Van Persie zijn ook Memphis Depay en Riechedly Bazoer afwezig. Daarom koos ervoor Blind om Vejinovic op te roepen. Daarnaast gaf de bondscoach toe contact te hebben gezocht met Dirk Kuijt. De aanvaller van Feyenoord had volgens hem alleen oren naar een terugkeer bij een gegarandeerde basisplaats.

Het Nederlands elftal oefent op vrijdag 13 november tegen Wales en neemt het vier dagen later op tegen Duitsland. Beide landen zijn, in tegenstelling tot Oranje, gekwalificeerd voor het EK in Frankrijk.

De volledige voorselectie:

Doel:
Jasper Cillessen (Ajax), Maarten Stekelenburg (Southampton), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging:
Virgil van Dijk (Southampton), Daley Blind (Manchester United), Daryl Janmaat (Newcastle United), Terence Kongolo (Feyenoord), Jeffrey Bruma (PSV), Karim Rekik (Olympique Marseille), Jairo Riedewald (Ajax), Kenny Tete (Ajax), Joël Veltman (Ajax)

Middenveld:
Jordy Clasie (Southampton), Vurnon Anita (Newcastle United), Davy Klaassen (Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Marko Vejinovic (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Newcastle United)

Aanval:
Bas Dost (VfL Wolfsburg), Eljero Elia (Feyenoord), Anwar El Ghazi (Ajax), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou), Arjen Robben (Bayern München)

Samus Aran in het echt in Metroid: The Sky Calls

Rainfall Films en regisseur Sam Balcomb hebben een korte film gemaakt in het Metroid-universum, waarin Jessica Chobot en America Young een rol spelen. Jessica kennen we uit Nerdist, terwijl we America nu in Halo 5 zien.

Metroid: The Sky Calls is gemaakt met de stijl die we kennen uit oude sci-fi-films. Jessica Chobot speelt Samus Aran, terwijl America Young de motion capture en stunts deed. Rainfall Films heeft eerder deze zomer een poll online gezet met de vraag wat het volgende 'Fantasy Filmmaking'-project moest worden. Dat werd Metroid: The Sky Calls. Eerder hebben ze Wonder Woman en The Legend of Zelda al eens onder handen genomen.

Nintendo heeft hier niets mee te maken, ze hebben er niet eens goedkeuring voor gegeven. Of deze gevraagd is is onbekend.

MaandagMetaal #17 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metal! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Helloween - Power

---

Frantic Amber - Ghost

---

Grave Digger - Liberty Or Death

---

The Charm The Fury - Colorblind

 ---

De Amerikaanse metalband "Cage" heeft hun 7e album uitgebracht op 30 Oktober. Hij wordt verkocht onder de naam "Ancient Evil". Hieronder staan wat nummers van dit nieuwe album, lekker! 

Cage - The Procedure

---

Cage - Behind The Walls Of Newgate

---

Cage - Blinded By Rage

---

Succes deze week en tot de volgende!

Google wil in 2017 pakjes bezorgen met drones

Google is van plan om in 2017 te beginnen met het leveren van pakketjes aan klanten met behulp van drones. Dat heeft een topbestuurder van het Amerikaanse bedrijf maandag laten weten.

Volgens David Vos, die leiding geeft aan het drone-programma Project Wing van Google, moet in dat jaar op commerciële basis worden begonnen met leveringen met onbemande vliegtuigjes. Hij zei dat op een bijeenkomst van luchtverkeersleiders in Washington. Er werden nog geen details gegeven over het type drones dat Google gaat gebruiken, noch werden er details prijsgegeven over het soort pakjes dat ze gaan bezorgen.

Google dacht in 2014 al na over bezorging via onbemande vliegtuigjes. Destijds werd dit opgezet binnen Google-X. Er wordt nu vanuit gegaan dat het ondergebracht wordt in Googles nieuwste moedermaatschappij, Alphabet. 

Ook internethandelaar Amazon heeft plannen om pakketjes via drones aan consumenten te leveren. Eerder al testte webwinkel Alibaba met het bezorgen van pakjes via drones.

Google wil in 2017 pakjes bezorgen met drones
Google wil in 2017 pakjes bezorgen met drones (Foto: ANP)

Rugbyheld Williams krijgt nieuwe medaille

Sonny Bill Williams heeft voor het winnen van het WK rugby een nieuwe gouden medaille gekregen. De Nieuw-Zeelandse held gaf zijn exemplaar zaterdag tijdens de ereronde op Twickenham aan een jonge fan. Deze sprong over de boarding om de overwinning van de All Blacks op Australië (34-17) mee te vieren en werd hardhandig getackeld door een veiligheidsfunctionaris.

Wiliams kreeg voor zijn troostende gebaar een staande ovatie, het filmpje ging de wereld over. "Ik had te doen met dat ventje", zei de voormalig zwaargewicht bokser. "Hopelijk maakt die plak de avond voor hem onvergetelijk. Het is beter dat hij hem heeft dan dat ik hem ergens thuis aan de muur moet hangen."

Nu zal hij, evenals zijn 32 ploeggenoten in de succesvolle selectie, toch op zoek moeten naar een geschikt plekje.


Het betreffende filmpje (YouTube)

Klaassen tot medio 2019 bij Ajax

Davy Klaassen is nog niet klaar bij Ajax en verlengde zijn overeenkomst met de Amsterdammers vandaag tot medio 2019. Dit is op het officiële thuis van de ploeg te lezen. De vernieuwde verbintenis gaat per direct in.

Klaassen trad in 2004 toe tot de jeugdopleiding van Ajax en maakte op 22 november 2011 zijn debuut in de hoofdmacht. Dit gebeurde tijdens het Champions League-duel tussen Olympique Lyon en Ajax. Tot nu toe speelde Klaassen 108 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers en was daarin goed voor 25 doelpunten.

De Graafschap ontzegt 'fan' toegang tot de Vijverberg

De Graafschap is achter de identiteit van de supporter gekomen, die afgelopen weekend verschrikkelijke teksten naar doelman Jeroen Zoet van PSV riep, en heeft hem de toegang tot de Vijverberg voorlopig ontzegd. De ploeg uit Doetinchem verloor het knotsgekke duel uiteindelijk met 3-6.

Na afloop van de wedstrijd tussen De Graafschap en PSV bekeek men de beelden van het incident en kwam te weten wie de man was. Hij is inmiddels uitgenodigd voor een gesprek en krijgt dat dan de mogelijkheid zich te verantwoorden voor zijn daden.

De Graafschap ondernam zondag al actie en maakte excuses aan Zoet.

Nieuwe serie Star Trek in de maak

Goed nieuws voor Trekkies. In januari 2017 zendt de Amerikaanse zender CBS een nieuwe reeks Star Trek-afleveringen uit. Het is de eerste serie die speciaal wordt gemaakt voor de streamingdienst All Access van CBS. Dat laat het bedrijf maandag weten.

De serie heeft nog geen naam. De eerste aflevering wordt ook op de reguliere zender van CBS uitgezonden, zodat ook mensen zonder streaming-abonnement kunnen kijken of het ze aanspreekt. De nieuwe reeks draait om nieuwe karakters. Eén van de schrijvers van de film Star Trek Into Darkness uit 2013 werkt als producer mee aan de nieuwe reeks. Over personages en acteurs is nog niets bekendgemaakt.

Star Trek werd vanaf 1966 uitgezonden op NBC. In de originele reeks speelden onder anderen William Shatner (captain Kirk) en Leonard Nimoy (mr. Spock). Er zijn allerlei nieuwe reeksen geweest door de jaren heen, waaronder het ook in Nederland erg populaire Star Trek: The Next Generation.

Nieuwe serie Star Trek in de maak
Nieuwe serie Star Trek in de maak (Foto: BuzzE)

Kritische journalisten opgepakt in Turkije

Een links Turks tijdschrift meldt dat de politie maandag zijn kantoren heeft doorzocht en dat twee journalisten zijn opgepakt die kritisch hadden geschreven over de verkiezingen. De jongste editie van het tijdschrift Nokta had op de cover de kop 'het begin van burgeroorlog', nadat zondag de regerende AK-partij een absolute meerderheid had gehaald.

Mensenrechtenbewegingen en de oppositie beschuldigen de regering van president Recep Tayyip Erdogan ervan kritische media het zwijgen op te leggen. In de dagen voor de verkiezingen werden twee oppositiekranten in beslag genomen en twee tv-zenders uit de lucht gehaald.

Het is niet de eerste keer dat Nokta de politie over de vloer had. Twee maanden geleden gebeurde dat na de publicatie van een 'selfie' met een lachende Erdogan en de doodskist van een soldaat. Dat was een verwijzing naar zijn uitlatingen dat nabestaanden van gesneuvelde militairen in de strijd tegen de Koerden blij mogen zijn met hun martelaarschap.

Kritische journalisten opgepakt in Turkije
Kritische journalisten opgepakt in Turkije (Foto: ANP)

Grote stroomstoring treft Zuid-Limburg

Zeker 100.000 aansluitingen in Zuid-Limburg hebben sinds maandagmiddag 16.47 uur geen stroom meer. Een woordvoerder van Enexis zei zo'n grote storing nog nooit te hebben meegemaakt.

Volgens deze woordvoerder ligt de storing bij het hoogspanningsnet van Tennet in Terwinselen (Kerkrade). Een woordvoerster van Tennet kon nog niets zeggen over aard en omvang van de storing.

Ook het treinverkeer ondervindt last van de storing. Zo vielen treinen uit tussen Kerkrade en Maastricht, maakten NS en vervoerder Veolia bekend.

Update 18:18
De stroomstoring lijkt voorbij te zijn. 

The Last Guardian wordt expres niet getoond

Sony toont expres weinig beeldmateriaal van The Last Guardian. Nadat de game werd geherïntroduceerd tijdens E3 hebben we niets te zien gekregen. Zelfs tijdens de Paris Game Week was The Last Guardian afwezig. Volgens baas Shuhei Yoshida is dit allemaal bewust.

Het heeft allemaal te maken met de natuur van de game, die erg verhaalgedreven is. Yoshida: ''De ontwikkeling gaat goed, maar omdat de game draait om het verhaal willen we niet teveel tonen. We wilden laten zien dat de game bestaat, het werkt, het draait. Het is niet alsof we voor de lancering niets gaan tonen, maar we gaan het wel limiteren.''

The Last Guardian staat vooralsnog gepland voor 2016.

The Last Guardian

Win Dragon Quest Heroes voor PlayStation 4

In Dragon Quest Heroes: The World Tree's Woe and the Blight Below zijn we in het koninkrijk Erusaze, waar de mensen en monsters in vrede met elkaar leven. Maar op een dag beginnen de monsters aan te vallen en mogen nieuwe helden met de hulp van oude bekenden de harten van de monsters terug winnen en de bron van al dit kwaad opsporen en natuurlijk stoppen.

FOK! mag twee exemplaren weggeven van Dragon Quest Heroes. Het enige dat je moet doen is antwoord geven op de volgende vraag: uit welk vorige deel van Dragon Quest komt de hoofdrolspeelster Aurora? Geef je antwoord hier door. Je kunt meedoen tot en met 5 november.

Rechter: wanbeleid van top failliet Meavita

De vroegere top van thuiszorgorganisatie Meavita heeft zich schuldig gemaakt aan wanbeleid. Dat heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam maandag bepaald. De FNV had een zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd.

Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten. FNV vond dat het bestuur verkeerde keuzes had gemaakt en dat commissarissen niet hadden ingegrepen. De vakbond wil daarom dat zij opdraaien voor de schade van medewerkers.

Rechter: wanbeleid van top failliet Meavita
Rechter: wanbeleid van top failliet Meavita (Foto: ANP)

Spekman nog een termijn PvdA-partijvoorzitter

Hans Spekman blijft nog eens vier jaar partijvoorzitter van de PvdA. Niemand heeft zich gemeld als tegenkandidaat, meldde de PvdA maandagmiddag. Daardoor is een ledenraadpleging niet nodig.

Spekman (49) is voorzitter van de PvdA sinds januari 2012. Voor die tijd was hij ruim vijf jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA en daarvoor vijf jaar wethouder in Utrecht.

Spekman kondigde in juli aan dat hij nog een termijn door wil. Zijn werk is nog niet klaar, zei hij toen. Hij wil 'de mensen in de wijken de zeggenschap over hun leven teruggeven'. Bovendien wil hij proberen het ledental van de PvdA omhoog te krijgen.

Ook wil hij meer samenwerken met andere linkse partijen als GroenLinks en SP. "We laten ons als linkse politiek te vaak tegen elkaar uitspelen. Rechts maakt iedere keer wel een front, dat moeten wij ook doen", zei Spekman in juli.

Spekman nog een termijn PvdA-partijvoorzitter
Spekman nog een termijn PvdA-partijvoorzitter (Foto: ANP)

Kabinet: definitief rijbewijs vanaf 17 jaar

Het experiment om zeventienjarigen hun rijbewijs te laten halen is een succes. Daarom wordt het definitief ingevoerd, meldde minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maandag.

Sinds de proef eind 2011 begon hebben al ruim 100.000 zeventienjarigen hun rijbewijs gehaald. Daarna doen ze dan tot hun achttiende verjaardag rijervaring op onder begeleiding van een coach. Alle betrokken organisaties zoals de Bovag en CBR zijn positief over het experiment.

Jonge automobilisten nemen het begeleid rijden serieus en doen veel belangrijke rijervaring op, blijkt volgens de minister uit een evaluatie. Het experiment 2toDrive duurt nog tot 31 oktober 2017. De beginnersperiode wordt na deze datum voor deze groep dan ook teruggebracht van zeven naar de gebruikelijke vijf jaar.

Kabinet: definitief rijbewijs vanaf 17 jaar
Kabinet: definitief rijbewijs vanaf 17 jaar (Foto: ANP)

Live-actie in Call of Duty

Activision gaat zoals elk jaar weer los met én een Call of Duty en een live-action trailer. Deze laatste heeft nu de weg naar het internet gevonden. In de video spelen onder andere Cara Delevingne, Michael B. Jordan en Marshawn Lynch.

Call of Duty: Black Ops III komt 6 november uit op PlayStation 4, Xbox One, pc, Xbox 360 en PlayStation 3. De laatste twee moeten het zonder singleplayer campaign doen.

Alicia Keys rent marathon New York

Ieder jaar zijn er wel een paar beroemdheden die zich aan de beroemde New Yorkse marathon wagen. Dit jaar renden onder anderen Alicia Keys en Ethan Hawke mee.

Keys liep de marathon uit om geld op te halen voor haar eigen stichting, Keep A Child Alive, die zich inzet voor het gevecht tegen aids in Afrika. "Het is haar gelukt!", zo werd na afloop van de marathon gemeld op de Twitter van de stichting. "Alicia Keys, je bent een ware supervrouw en een inspiratie voor ons allen." Vooraf stak filmregisseur Spike Lee de zangeres al een hart onder de riem. "Alicia Keys rent haar eerste New York City Marathon. Ren zuster ren", schreef hij bij een foto waarop hij poseert met de popster, die uiteindelijk een tijd van 5:50:52 neerzette.

Ook Ethan Hawke maakte zijn debuut in de marathon, eveneens om geld in te zamelen voor een goed doel. Samen met zijn vrouw rende hij voor het Doe Fund, een stichting die zich inzet voor daklozen en verslaafden. Hawke kwam na 4:25:30 over de eindstreep. Acteur Sean Astin, vooral bekend als Sam uit Lord Of The Rings, rende eveneens de marathon uit.

In eerdere edities van het jaarlijkse sportevenement waren regelmatig zwetende acteurs en popsterren te zien. Onder anderen Edward Norton, Diddy, Pamela Anderson, Katie Holmes en Alanis Morissette liepen de marathon uit.

Alicia Keys rent marathon New York
Alicia Keys rent marathon New York (Foto: BuzzE)

Kogalimavia: oorzaak crash buiten vliegtuig

De oorzaak van het neerstorten van een Airbus 321 van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalimavia zaterdag in Egypte heeft niets met het toestel zelf te maken. Dit beklemtoonde de luchtvaartmaatschappij maandag, volgens persbureau Sputnik.

Het toestel had eerder een mankement aan de staart, maar dat werd gerepareerd en er werd vastgesteld dat het vliegtuig in goede staat verkeerde. De bemanning was ervaren en verloor plotseling volkomen de controle over het vliegtuig. Alleen krachten van buitenaf kunnen dit zo plotseling hebben veroorzaakt, aldus Kogalimavia.

De onderneming heeft maandag ook beklemtoond dat er geen financiële problemen waren die op een of andere wijze de veiligheid van de passagiers in gevaar zou kunnen hebben gebracht. Het Russische persbureau RIA-Novosti meldde eerder maandag dat de onderneming volgens de arbeidsinspectie een aantal personeelsleden al twee maanden geen loon had uitbetaald.

Kogalimavia: oorzaak crash buiten vliegtuig
Kogalimavia: oorzaak crash buiten vliegtuig (Foto: ANP)

Defensie organiseert bijeenkomst over PX10

Begin 2016 komt er een bijeenkomst voor mensen van Defensie die hebben gewerkt met PX10, een schoonmaakmiddel voor wapens, meldde minister Jeanine Hennis maandag in de Kamer. Veel militairen zeggen ziek te zijn geworden door het gebruik van kankerverwekkende PX10.

Het RIVM heeft eerder onderzoek gedaan naar het gebruik van PX10 bij de krijgsmacht en geen causaal verband gevonden tussen het ziektebeeld en het werk bij Defensie. Volgens onder meer D66 en SP was dat onderzoek onvoldoende. Zij willen nieuw onderzoek.

Daar wil Hennis niets van weten. "Van nieuwe feiten is geen sprake." Zij hoopt met de bijeenkomst zorgen bij (oud)medewerkers weg te nemen. De oppositie is niet tevreden. Wasilla Hachchi (D66) sprak van een "handreiking" en Jasper van Dijk (SP) van een "kleine stap vooruit". Maar beiden blijven erbij dat het onderzoek opnieuw moet worden geopend.

Defensie organiseert bijeenkomst over PX10
Defensie organiseert bijeenkomst over PX10 (Foto: ANP)

Nicki Minaj verdedigt rolstoel-opmerking

Nicki Minaj kreeg een stortvloed aan kritiek over zich heen nadat ze een filmpje deelde waarin ze verkleed als fee met haar stokje zwaaiend 'loop!' riep naar een rolstoeler, maar dat was niets meer dan een grapje met een bekende, zegt ze op Twitter.

"Lol. Dat is geen invalide persoon en dat weet je", zegt ze tegen blogger Perez Hilton die een bericht plaatste over dat Minaj een grens overschreden zou hebben door een grap te maken over een willekeurige persoon in een elektrische rolstoel. "Dat was mijn vriendin in een scooter. Fijne dag nog." Minaj plaatste de video van het voorval zelf op haar Instagram, maar na de kritiek verwijderde ze het filmpje.

Het is dit weekend niet voor het eerst dat de zangeres aandacht krijgt vanwege politiek incorrecte acties. Zelf bekritiseerde ze op Instagram een foto van een stel dat voor Halloween verkleed ging als Bill Cosby met gedrogeerd slachtoffer. "Onze generatie is zo ongevoelig", schreef ze bij de betreffende foto waarna ze de kwestie in het nieuws bracht. Wel kon ze feestgangers waarderen die verkleed gingen als de popster zelf, op Instagram deelde ze foto's van haar tijdelijke dubbelgangers.

Nick Minaj verdedigt rolstoel-opmerking
Nick Minaj verdedigt rolstoel-opmerking (Foto: BuzzE)

Kassa voor Spectre met openingsrecord

Spectre, de nieuwste James Bondfilm, heeft het record voor beste openingsweekend in Nederland ooit verbroken. De film bracht van donderdag tot en met zondag al 3,4 miljoen euro op. Het vorige record was voor Skyfall (ook James Bond), met 2,9 miljoen euro.

Inclusief de voorpremières op woensdag heeft de film ruim 3,6 miljoen euro opgebracht. Al meer dan 380.000 Nederlanders hebben de film gezien, zo heeft Universal Pictures becijferd.

Spectre is afgelopen weekend in zes landen in première gegaan en heeft in totaal 80,4 miljoen dollar opgebracht. In het Verenigd Koninkrijk heeft de film een recordbedrag van 63,8 miljoen dollar opgebracht in de eerste zeven dagen van release en verslaat hiermee het vorige record van Skyfall.

Kassa voor Spectre met openingsrecord
Kassa voor Spectre met openingsrecord (Foto: ANP)

'Sterkste banengroei in industrie sinds 2011'

De Nederlandse industrie heeft een goede maand oktober achter de rug, met een toename van de bedrijvigheid en de sterkste stijging van de werkgelegenheid sinds mei 2011. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekend.

De Nevi-index die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 53,0 in september tot 53,7 vorige maand. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. De stijging komt vooral voort uit een aanhoudende toename van de productie. Volgens Nevi ligt de productie al 2,5 jaar boven de grenswaarde van 50.

Een andere oorzaak van de stijging van de bedrijvigheidsindex is een oplopende werkgelegenheid. "Deze indicator is nu al acht maanden positief en wijst op een relatief sterke toename van het aantal banen in de industrie".

'Sterkste banengroei in industrie sinds 2011'
'Sterkste banengroei in industrie sinds 2011' (Foto: ANP)

Moedermelk voor alle baby's in VUmc

Vanaf dinsdag krijgen alle zuigelingen op de afdeling neonatologie van het VU medisch centrum (VUmc) moedermelk. Als de eigen moeder dat niet kan geven, is er melk van een donor. Vier jaar geleden startte het Amsterdamse VUmc met een moedermelkbank.

Het is het eerste ziekenhuis in Nederland dat moedermelk aan alle baby'tjes aanbiedt, stelt het VUmc. Te vroeg geboren kindjes hebben veel baat bij moedermelk, blijkt uit onderzoek. Ze ontwikkelen zich beter dan baby's die kunstvoeding krijgen. Ze hebben minder vaak een ernstige darmontsteking en ook minder infecties. Moedermelk is dus het devies, maar niet elke moeder kan dat ook leveren.

VUmc startte in 2011 met de moedermelkbank en is inmiddels zo ver dat alle te vroeg geboren baby's moedermelk kunnen krijgen. De ouders moeten dan wel toestemming hebben gegeven. Een steeds wisselende groep van ongeveer 25 vrouwen levert melk. Deze vrouwen zijn pas bevallen en hebben bijvoorbeeld meer melk dan hun eigen kindje nodig heeft.

Er is een strenge selectie en screening, in samenwerking met Sanquin, die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt. In Europa zijn er inmiddels meer dan tweehonderd moedermelkbanken.

Moedermelk voor alle baby's in VUmc
Moedermelk voor alle baby's in VUmc (Foto: ANP)

Politieman vervolgd voor mishandeling

Een leidinggevende van de politie wordt vervolgd voor mishandeling van een man na de wedstrijd Feyenoord-Kuban Krasnodar in 2013. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

De politieman was leidinggevende van een groepje politiemensen die met de wapenstok klappen uitdeelden aan drie mannen, toen de zoon van een van hen in het gedrang dreigde te komen tussen politiepaarden. Zijn vader wilde naar hem toe en werd hardhandig verwijderd. Volgens het OM was dat waarschijnlijk een misverstand.

Dat geldt niet voor de man die onmiddellijk nadat de groep uit een busje was gekomen, werd geslagen. Deze man, een kennis van de vader, kreeg onmiddellijk van achteren een klap op de zijkant van zijn hoofd van de leidinggevende.

Politieman vervolgd voor mishandeling
Politieman vervolgd voor mishandeling (Foto: ANP)

Ambtenaar gemeente Enschede in gezicht gesneden

Een ambtenaar van de gemeente Enschede is maandagochtend gewond geraakt toen hij werd belaagd met een stanleymes.  Een bron weet Tubantia te melden dat de medewerker bij de aanval in zijn gezicht is gesneden. De man van het wijkteam Oost was volgens een woordvoerder van de gemeente aan het werk met een auto van de gemeente toen hij zonder duidelijke reden werd aangevallen door twee mannen. Zij zijn nog niet aangehouden. De auto van de gemeenteambtenaar raakte ook beschadigd.


De gemeente onderzoekt wat er precies is gebeurd. De ambtenaar heeft bij de politie aangifte gedaan van zware mishandeling. De gemeente Enschede heeft maandagmiddag een bijeenkomst gehouden voor de directe medewerkers, waarbij ze bijgepraat werden over het voorval. Zij werden verteld om zich in ieder geval in stadsdeel Oost niet uit te dragen als iemand van de gemeente Enschede. Dus niet met pasjes zwaaien en niet in vervoersmiddelen van de gemeente rijden.

Ambtenaar gemeente Enschede belaagd
Ambtenaar gemeente Enschede belaagd (Foto: ANP)

Amerikaanse toerist overleden in Amsterdam

Een 38-jarige Amerikaanse toerist is in de nacht van zaterdag op zondag in Amsterdam overleden. Hij stierf vermoedelijk aan de gevolgen van drugs- en alcoholgebruik, maakte de politie maandag bekend.

De man raakte rond 03.15 uur onwel in een horecazaak op de Prinsengracht. Toegesnelde hulpdiensten konden hem niet meer helpen. De recherche heeft de zaak onderzocht, maar van een misdrijf is geen sprake. Zijn lichaam is inmiddels vrijgegeven.

Amerikaanse toerist overleden in Amsterdam
Amerikaanse toerist overleden in Amsterdam (Foto: ANP)

Waarnemers kritisch over Turkse verkiezingen

De verkiezingen in Turkije werden gehinderd door beperkingen die de autoriteiten hadden opgelegd aan de media, door geweldsincidenten en door de veiligheidssituatie in het algemeen. Dat melden de officiële waarnemersmissies van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag.

Functionarissen en leden van partijen, vooral van de pro-Koerdische HDP, zijn in aanloop naar de parlementaire verkiezingen van zondag gearresteerd of aangevallen, waardoor ze niet goed campagne konden voeren, aldus de waarnemers. Zij zijn ook 'ernstig bezorgd' over de restricties op de persvrijheid.

De verkiezingen werden gewonnen door de AK-partij van zittend president Recep Tayyip Erdogan. "Helaas werd de campagne voor deze verkiezingen gekenmerkt door oneerlijkheid en, in ernstige mate, door angst", oordeelt Andreas Gross, hoofd van de parlementaire waarnemersmissie van de Raad van Europa.

Televisiezenders
"Hoewel Turkse burgers konden kiezen tussen politieke alternatieven in deze sterk gepolariseerde verkiezingen, werd het verkiezingsproces beïnvloed door een snel afnemende keuze van mediabedrijven en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting", aldus Sanchez Amor die de OVSE-missie leidde.

De AK-partij werd bevoordeeld door drie van de vijf nationale televisiezenders die werden gemonitord, zo werd verder vastgesteld. Bij een aantal zenders werd de internettoegang geblokkeerd, waardoor kiezers volgens de waarnemers minder toegang hadden tot een breed spectrum van ideeën en informatie.

Vreedzaam en efficiënt
Sommige mediakanalen werden zelfs gewoon overgenomen. De waarnemers uitten verder forse kritiek op de onderzoeken naar journalisten en mediabedrijven die terrorisme zouden steunen of Erdogan zouden beledigen. Verder had het geweld in het voornamelijk Koerdische zuidoosten van het land een 'significante' invloed op de verkiezingen.

De verkiezingsdag zelf verliep over het algemeen vreedzaam en efficiënt. Wel werd waarnemers bij zeven stembureaus gevraagd weg te gaan en werd mensen die wilden observeren namens politieke partijen in een aantal gevallen de toegang ontzegd. Het tellen van de stemmen verliep 'transparant', hoewel enkele onregelmatigheden werden geconstateerd.

Waarnemers kritisch over Turkse verkiezingen
Waarnemers kritisch over Turkse verkiezingen (Foto: ANP)

Rod Stewart komt naar Ziggo Dome

Rod Stewart geeft op zaterdag 14 mei een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het optreden is onderdeel van het Europese gedeelte van zijn Hits Tour. Concertorganisator Mojo begint vrijdag met de kaartverkoop.

De komende tournee van Rod Stewart staat in het teken van zijn grote hits, waaronder klassiekers als You Wear It Well, Maggie May, Da Ya Think I'm Sexy, Baby Jane, The First Cut is the Deepest, I Don't Want To Talk About It, Tonight's The Night en Sailing.

"Ik kijk uit naar een leuke, energieke reeks shows met mijn geweldige fans in Europa. Ik speel jullie favoriete hits en heb ook een aantal verrassingen", zegt de Britse rockzanger die onlangs zijn 29e studioalbum Another Country uitbracht. De eerste single Love Is, is in vier maanden tijd meer dan 675.000 keer online bekeken. Rod Stewart is een van de bestverkopende artiesten met meer dan 200 miljoen verkochte albums wereldwijd.

Rod Stewart komt naar Ziggo Dome
Rod Stewart komt naar Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

'VW verzuimde ongevallen te melden in VS'

Volkswagen heeft mogelijk nog een Amerikaanse toezichthouder niet goed geïnformeerd. Het autoconcern verzuimde volgens persbureau Bloomberg ten minste vier ongelukken met zijn auto's te melden bij de overheidsdienst op het gebied van verkeersveiligheid NHTSA.

Autofabrikanten zijn verplicht ongevallen te melden waarvan vermoed wordt dat ze zijn veroorzaakt door defecten aan auto's. De NHTSA verzamelt die gegevens zodat tekortkomingen die structureel voorkomen bij automodellen snel kunnen worden opgespoord.

Bloomberg liet maandag weten vier dossiers van rechtszaken tegen Volkswagen in handen te hebben die bij de toezichthouder niet bekend zijn. Een van de betreffende ongevallen had een dodelijke afloop. Het bedrijf zegt de zaak in overleg met de NHTSA te laten onderzoeken.

'VW verzuimde ongevallen te melden in VS'
'VW verzuimde ongevallen te melden in VS' (Foto: ANP)

Hennis kijkt naar toelating vrouwen mariniers

Minister Jeanine Hennis van Defensie gaat kijken of vrouwen kunnen worden toegelaten tot het Korps Mariniers. Maar ze verwacht geen 'grote toestroom' van vrouwen naar dit elite-onderdeel van de marine als het eenmaal zover is, zei ze maandag in de Kamer.

Er zal niet aan de functie-eisen van de zeesoldaten worden getornd, benadrukte de bewindsvrouw op vragen van D66. Bij het Korps Commandotroepen zijn vrouwen al wel welkom. De minister zal de Kamer over een aantal maanden laten weten hoe haar beslissing is uitgevallen.

Hennis kijkt naar toelating vrouwen mariniers
Hennis kijkt naar toelating vrouwen mariniers (Foto: ANP)

Arrestaties wegens lekken in Vaticaan

Twee leden van een commissie van paus Franciscus zijn aangehouden wegens het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Het Vaticaan heeft maandag bekendgemaakt dat de Spaanse priester Lucio Angel Vallejo Balda en Francesca Immacolata Chaouqui, die geen geestelijke is, zijn gearresteerd. Beiden zijn lid van een pauselijke commissie die zich buigt over hervormingen binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

De aanhoudingen zijn vlak voor de publicatie in Italië van twee boeken, waarin volgens de uitgevers nieuwe informatie zou staan over schandalen in het Vaticaan. Chaouqui is maandag weer vrijgelaten nadat ze had toegezegd mee te werken aan het onderzoek.

Arrestaties wegens lekken in Vaticaan
Arrestaties wegens lekken in Vaticaan (Foto: ANP)

Nederland scoort hoog in welvaartsindex

Noorwegen is almachtig in de top van de jaarlijkse welvaartsindex van de Britse denktank The Legatum, dat het Scandinavische land voor de zevende keer op rij op één zet. Nederland staat op de achtste plaats in de lijst.

Ons land heeft die positie te danken aan het aanbod van onderwijsmogelijkheden, waarmee Nederland vierde staat. Ook de gezondheidszorg (5e), de sociale participatie (7e) en de economie (10e) dragen bij aan de hoge rangschikking.

Noorwegen wordt gevolgd door Zwitserland, Denemarken, Nieuw-Zeeland en Zweden. Noorwegen heeft door zijn olievoorraden een gul uitkeringssysteem en vroege pensioenen. De vijf landen scoren goed voor factoren als onderwijs, ondernemerschap en kansen, economie, gezondheidszorg en sociale participatie.

Nederland scoort hoog in welvaartsindex
Nederland scoort hoog in welvaartsindex (Foto: ANP)

Omroep MAX gelast live-uitzending operatie af

Omroep MAX zou op dinsdag 10 november rechtstreeks een operatie uitzenden, maar dat gaat niet door. "Een ingewikkelde operatie is lastig te plannen en vraagt om optimale omstandigheden. Deze voorwaarden zijn onverhoopt niet aanwezig waardoor de uitzending niet kan doorgaan", staat in een verklaring.

In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zou op 10 november op NPO 1 een zogenoemde mamma intra operatieve radiotherapie (IORT) worden uitgevoerd. Dat is een nieuwe borstsparende operatietechniek voor vrouwen met borstkanker waarbij de tumor tijdens één operatie direct wordt verwijderd en er ook wordt bestraald.

MAX is een nieuwe uitzenddatum aan het zoeken voor Operatie Live, zoals het programma heet. In de serie met Charles Groenhuijsen waren eerder onder meer een keizersnede en een open hartoperatie te zien.

Omroep MAX gelast live-uitzending operatie af
Omroep MAX gelast live-uitzending operatie af (Foto: BuzzE)

Will Luikinga doet boekje open over Veronica

Will Luikinga (72) komt zijn belofte na; dinsdag presenteert hij een boek over zijn avonturen bij Veronica. In De Telegraaf vertelt de gepensioneerde radio-dj de namen van hoofdpersonen wel te hebben veranderd. "Ik kon het toch niet maken om in geval van drugsgebruik, overspel of omkoping man en paard te noemen?"

"Ik wilde al die mooie verhalen en schandalen wel aan het papier toevertrouwen, maar niet dat ik er mensen mee zou beschadigen", vertelt de insider, om eraan toe te voegen dat hij op zijn oude dag geen vijanden wil maken. Will deed zeven jaar over het schrijven van zijn boek, dat hij in 2008 aankondigde. "De verhalen zijn soms zó schokkend, ik moest een goede manier vinden om het netjes te houden."

'De Veronica Tapes: meer dan de waarheid' vertelt over de woelige tijden van zeezender Veronica, de zegetocht aan land en het onstuimige imago van seks, drugs & rock-'n-roll. Ad Bouwman overhandigt dinsdag het eerste exemplaar aan de auteur.

Will Luikinga doet boekje open over Veronica
Will Luikinga doet boekje open over Veronica (Foto: BuzzE)

'Ed Sheeran verdient 88.000 euro per show'

Ed Sheeran trekt volle zalen op zijn huidige wereldtour. Volgens Mirror haalt de zanger 63.000 pond (zo'n 88.000 euro) per show op.

Sheeran zou tot nog toe 6,2 miljoen pond (8,7 miljoen euro) hebben verdient met zijn X Tour. De toer duurt 17 maanden en is nu ongeveer op de helft. Zijn vermogen zal snel nog verder groeien nadat binnenkort zijn concertfilm Jumpers For Goalposts verschijnt.

Ondanks dat de singer-songwriter miljoenen verdient, leeft hij bescheiden. Eerder gaf hij al aan dat hij zichzelf slechts 1000 pond uitkeert. "Dat heb ik niet verhoogd omdat ik niet veel uitgeef", zei hij in een eerder interview. "Als ik al mijn geld in een keer op mijn rekening zou hebben staan zou ik het allemaal uitgeven, dus krijg ik een vast bedrag uitgekeerd."

'Ed Sheeran verdient 88.000 euro per show'
'Ed Sheeran verdient 88.000 euro per show' (Foto: BuzzE)

Mobiel dataverbruik 'explosief' toegenomen

Het dataverbruik op smartphones en tablets is afgelopen kwartaal met bijna een derde toegenomen. Dat komt doordat de consument dankzij snel mobiel internet (4G) en de grotere databundels die telecomproviders aanbieden, inmiddels zonder problemen televisie kan kijken op zijn mobieltje.

Bezitters van mobieltjes en tablets joegen er het tweede kwartaal in totaal 27,5 miljard MB aan mobiele data doorheen, tegen 'slechts' 21 miljard MB in de eerste drie maanden van het jaar. Dat verbruik staat gelijk aan het downloaden van tientallen miljoenen films, aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een maandag gepubliceerd rapport.

4G is volgens de ACM veruit de belangrijkste aanjager van de 'explosieve groei' van het dataverkeer. Meer dan de helft van het totale datavolume verloopt via deze technologie. De toezichthouder gaat ervan uit dat de sterke groei voorlopig aanhoudt. Pas komend voorjaar hebben alle aanbieders in ons land hun 4G-netwerk uitgerold.

De ACM stelt verder vast dat kabelbedrijven, met name Ziggo dat gefuseerd is met UPC, op het gebied van vaste aansluitingen terrein verliezen. Daarvan profiteren met name aanbieders van glasvezelverbindingen.

Mobiel dataverbruik 'explosief' toegenomen
Mobiel dataverbruik 'explosief' toegenomen (Foto: ANP)

Wageningen beste universiteit van Nederland

Wageningen University is de beste universiteit van Nederland. Dat blijkt maandag uit de Keuzegids Universiteiten 2016. De universiteit scoort al tien jaar op rij het hoogst. Vijftien van de negentien opleidingen in Wageningen mogen zichzelf 'topopleiding' noemen.

In totaal werden 404 bacheloropleidingen beoordeeld. De Keuzegids velt een oordeel op basis van onder meer statistieken over studiesucces, oordeel van deskundigen en het oordeel van studenten. 52 opleidingen zijn bekroond tot 'topopleiding'. Vooral technische, exacte en groene opleidingen doen het goed. Studies die veel studenten trekken zoals rechten, economie en psychologie zijn zelden toppers.

Opvallend is dat de Vrije Universiteit in Amsterdam, die de laatste jaren veel kritiek kreeg, voor het eerst in vier jaar hoger eindigt in de ranglijst dan de Universiteit van Amsterdam. De TU Eindhoven is de beste technische universiteit van Nederland.

Wageningen beste universiteit van Nederland
Wageningen beste universiteit van Nederland (Foto: ANP)

Serious Request helpt duizenden meisjes

Het Rode Kruis heeft dit jaar duizenden vrouwen en meisjes kunnen helpen die te maken kregen met seksueel geweld in conflictgebieden. 3FM-dj Giel Beelen presenteerde maandag de eerste resultaten van de hulp die dankzij Serious Request mogelijk werd.

Het Rode Kruis heeft dit jaar in Colombia, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Zuid-Sudan getroffen vrouwen en meisjes geholpen met de opvang, de medische zorg en het opbouwen van hun toekomst. De organisatie deed dat met geld dat is ingezameld tijdens Serious Request, met als hoogtepunt het Glazen Huis, waarin drie dj's zich een paar dagen laten opsluiten, 24 uur per dag radio maken en niet eten.

Van het geld zijn in de drie landen zorginstellingen geholpen, is medisch personeel getraind en zijn behandelingen uitgevoerd en gefinancierd. Zo zijn in de DRC 851 slachtoffers van seksueel geweld medisch geholpen.

Opbouwen van toekomst
Verder is psychologische hulp mogelijk gemaakt, zijn luisterhuizen (waar slachtoffers hun verhaal kwijt kunnen) gebouwd of hersteld en hebben vrouwen en meisjes voedsel, gereedschap en zaden gekregen om te helpen bij het opbouwen van een toekomst. Bovendien zijn bijna honderdduizend mensen bereikt met bewustwording- en informatiecampagnes om seksueel geweld of andere vormen van misbruik tegen te gaan

Deze benefietactie van 3FM bracht de afgelopen drie jaar telkens rond de 12 miljoen euro op. De hulpverlening om babysterfte (3FM Serious Request 2012) en kindersterfte door diarree (2013) terug te dringen is ook nog in volle gang.

Serious Request helpt duizenden meisjes
Serious Request helpt duizenden meisjes (Foto: ANP)

China toont zelfgemaakt verkeersvliegtuig

China heeft maandag voor het eerst een zelfgemaakt groot verkeersvliegtuig gepresenteerd. Het vliegtuig van de Comac (Commercial Aircraft Corporation of China) heet C919 en biedt plaats aan 158 passagiers, meldde maandag het persbureau Xinhua vanuit de fabriekshal in Shanghai.

Het toestel kan ruim 4000 kilometer overbruggen. Er zijn er al meer dan vijfhonderd van besteld, volgens de vliegtuigbouwer. De klanten moeten geduld hebben want de eerste vlucht staat voor volgend jaar gepland en dan volgen nog drie jaren van proefvluchten.

De praktijk en de ambitie van de nationale vliegtuigindustrie in China gaan volgens waarnemers ondanks grote investeringen niet gelijk op. Al sinds de jaren tachtig worden westerse, Russische en Braziliaanse toestellen geassembleerd, maar Chinese toestellen voor de burgerluchtvaart zijn nog niet op de markt.

Erg traag
De vliegtuigindustrie komt erg traag van de grond. De kleinere Comac ARJ-12 (Advanced Regional Jet of ARJ-21 Xiangfeng) had in 2007 al aan klanten verkocht moeten zijn en vliegen. Maar in dat jaar rolde pas na veel vertraging het eerste prototype van de band. De eerste twee vliegtuigen van dit type worden waarschijnlijk eind dit jaar aan Chengdu Airlines geleverd.

Waarnemers vrezen dat de vertragingen de industrie parten zal spelen. De C919 zou technisch al achter lopen op soortgelijke toestellen van Airbus, Boeing, Bombardier en Embraer. De omvang van de Chinese vliegtuigindustrie neemt ondertussen af, ondanks de sterke expansie van de industrie en de export van bepaalde vliegtuigonderdelen.

China toont zelfgemaakt verkeersvliegtuig
China toont zelfgemaakt verkeersvliegtuig (Foto: ANP)

Nominaties Zilveren Radioster bekend

De organisatie van het RadioGala heeft maandag de nominaties voor de Zilveren Radioster bekendgemaakt. Het gaat om drie mannen en drie vrouwen. Het gala is op woensdag 11 november en dan is bekend welke man en welke vrouw de ster heeft gewonnen.

De genomineerden voor de Zilveren Radioster Vrouw 2015 zijn: Eva Koreman (NPO 3FM), Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM) en Tineke de Nooij (NPO Radio 5). De kanshebbers bij de mannen zijn: Bert Haandrikman (NPO Radio 2), Gerard Ekdom (NPO Radio 2) en Lex Gaarthuis (100%NL).

Vorig jaar kregen Rob van Someren en Claudia de Breij de prijs.

Nominaties Zilveren Radioster bekend
Nominaties Zilveren Radioster bekend (Foto: ANP)

RvS: meer tijd voor sluiten kolencentrales

Het kabinet moet energiemaatschappijen meer tijd gunnen voor het sluiten van vijf kolencentrales. Dat staat in een maandag gepubliceerd advies van de Raad van State. Het kabinet wil de vijf meest vervuilende centrales uit de jaren tachtig sluiten om de CO2-uitstoot te verminderen.

Het is een afspraak uit het Nationale Energieakkoord. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbood in 2013 de sluiting van de vijf kolencentrales omdat het in strijd zou zijn met de regels die concurrentiebeperking tussen bedrijven verbiedt.

Daarop besloot het kabinet medio vorig jaar de rendementseisen voor de oude centrale op te schroeven wat feitelijk neerkomt op sluiting. De eerste drie centrales gaan dicht per 1 januari 2016 en op 1 juli 2017 volgen de beide andere kolencentrales. Volgens de Raad van State is er geen sprake van een redelijk termijn voor de sluiting.

RvS: meer tijd voor sluiten kolencentrales
RvS: meer tijd voor sluiten kolencentrales (Foto: ANP)

Aanklager wil Duplan twee duels schorsen

De aanklager betaald voetbal wil Edouard Duplan twee duels schorsen. De speler van ADO Den Haag kreeg zondag een rode kaart toen hij op een been van Feyenoorder Bilal Basaçikoglu ging staan.

Duplan kreeg maandag een schikkingsvoorstel aangeboden van drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Als hij akkoord gaat, dan mist hij de komende duels met Roda JC en Vitesse.

Aanklager wil Duplan twee duels schorsen
Aanklager wil Duplan twee duels schorsen (Foto: ANP)

Derde zege basketballers Toronto

De basketballers van Toronto Raptors hebben ook hun derde wedstrijd van het nieuwe seizoen in de NBA gewonnen. Ze versloegen zondag (plaatselijke tijd) Milwaukee Bucks (106-87). Jonas Valanciunas scoorde negentien punten voor de winnende ploeg.

Toronto leidt voorlopig samen met Detroit Pistons de Eastern Conference. In de Western Conference zijn Golden Staten Warriors, Oklahoma City Thunder en LA Clippers na drie duels nog zonder puntverlies.

Alle uitslagen van zondag:
Charlotte - Atlanta 92 - 94
Boston - San Antonio 87 - 95
Miami - Houston 109 - 89
Toronto - Milwaukee 106 - 87
Chicago - Orlando 92 - 87
Oklahoma - Denver 117 - 93
LA Lakers - Dallas 94 - 102

Derde zege basketballers Toronto
Derde zege basketballers Toronto (Foto: ANP)

De Haan blijft hooguit tot winterstop

Foppe de Haan maakt het seizoen niet af als trainer van sc Heerenveen. "Ik vind het prachtig om te doen, maar het kost me ook veel energie", vertelt hij op de website van zijn club. "Ik blijf hooguit tot de winterstop."

De 72-jarige De Haan heeft de selectie van sc Heerenveen tijdelijk onder zijn hoede sinds het vertrek van trainer Dwight Lodeweges twee weken geleden. Hij won zondag met zijn geliefde club van SC Cambuur: 2-0.

De Haan blijft hooguit tot winterstop
De Haan blijft hooguit tot winterstop (Foto: ANP)

FC Utrecht klaar met deel fanatieke aanhang

Wilco van Schaik, directeur van FC Utrecht, is helemaal klaar met een deel van de fanatieke aanhang van zijn club. Fans op de Bunnikside lieten zich zondag tijdens het thuisduel met FC Twente opnieuw van hun slechte kant zien. Op het moment dat Thomas Agyepong, een Ghanese speler van de tegenstander uit Enschede, op de grond lag met een blessure zongen ze: "ik heb geen bananen vandaag".

"Wij gaan dit incident niet bagatelliseren", zegt Van Schaik op de site van FC Utrecht over de racistische spreekkoren. "We willen het juist publiekelijk en nadrukkelijk benoemen en één glasheldere boodschap meegeven: wij zijn hier echt hé-lé-máál klaar mee. En met wij spreken we ook over ons publiek dat zich tegen dit spreekkoor liet horen." Van Schaik wil in kaart brengen wie de spreekkoren zongen. "We hebben onze buik vol van die randfiguren die elke keer proberen een mooie voetbalmiddag te verpesten."

Supporters op de Bunnikside zongen vorig seizoen antisemitische liederen tijdens een thuisduel met Ajax. De KNVB bestrafte dat met een boete van 10.000 euro en oordeelde dat de Bunnikside op 13 december leeg moet blijven als Ajax weer op bezoek komt. FC Utrecht besloot vervolgens dat fans van de Bunnikside het duel met de rivaal uit Amsterdam wel op andere tribunes mogen bekijken. Burgemeester Van Zanen van Utrecht maakte vorige week bekend dat fans van Ajax volgende maand niet welkom zijn in de Galgenwaard.

Ajax is erg ontstemd over die maatregel. "Wij vinden het schandalig dat de daders van deze zeer kwetsende spreekkoren nu bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn en wij zonder supporters af moeten reizen", reageerde Ajax-directeur Jeroen Slop.

FC Utrecht klaar met deel fanatieke aanhang
FC Utrecht klaar met deel fanatieke aanhang (Foto: ANP)

Honkballers Kansas City winnen World Series

De honkballers van Kansas City Royals hebben zondag (lokale tijd) voor het eerst sinds 1985 de World Series gewonnen. De ploeg versloeg New York Mets in de vijfde wedstrijd met 7-2 en bepaalde hiermee de eindstand in de best-of-sevenserie op 4-1.

De Mets kwamen nog wel op een 2-0-voorsprong. Pitcher Matt Harvey blonk uit en liet in de eerste acht innings slechts vier honkslagen toe. In de negende inning kantelde de wedstrijd. Mets-coach Terry Collins wilde Harvey wisselen, maar de pitcher maakte duidelijk dat hij wilde blijven staan. Dat bleek een foute keuze, want de Royals maakten gelijk. In de twaalfde inning stelden de bezoekers de titel met vijf runs veilig.

"Ik beschouw dit als een fout van mij", zo nam trainer Collins alle schuld op zich. "Ik dacht de wedstrijd wel te kunnen blijven controleren", treurde Harvey. "Het publiek schreeuwde mijn naam en ik voelde me heel sterk. Helaas liep het anders af."

Salvador Perez

Kansas City Royals verloor vorig seizoen de World Series door de beslissende zevende wedstrijd te verliezen van San Francisco Giants. New York Mets won de World Series voor het laatst in 1986.

Salvador Perez, de catcher van Kansas City Royals uit Venezuela, werd na het beslissende duel verkozen tot beste speler van de finale van het Amerikaanse honkbal. Perez kreeg in de beslissende wedstrijd een bal tegen zijn masker, zijn sleutelbeen en op zijn vingers. Maar de catcher verbeet de pijn. "Nu voel ik niets meer", jubelde hij na de wedstrijd. "Ik voel me geweldig."

Perez tijdens de derde wedstrijd van de World Series (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Perez tijdens de derde wedstrijd van de World Series (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Zwarte doos Russische crashvlucht registreerde geen noodsignaal

Uit een eerste onderzoek van de zwarte doos van het neergestorte Russische vliegtuig blijkt dat de piloot geen noodsignaal heeft uitgezonden. Het onderzoekscomité van de Egyptische overheid meldde maandag tevens dat het toestel daarbij niet door een voorwerp van buitenaf was geraakt.

Moskou is het daar niet mee eens, de Russen willen alle opties open houden omdat het onderzoek (dat net begonnen is) nog niet eens is afgesloten. Het Kremlin vindt bijvoorbeeld dat ook een aanval door terroristen nog steeds tot de mogelijke oorzaken moet worden gerekend.

De Airbus 321 van de maatschappij Kogalimavia stortte zaterdag in de Egyptische Sinaï neer. Alle 224 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Zwarte doos registreerde geen noodsignaal
Zwarte doos registreerde geen noodsignaal (Foto: ANP)

Ziggo lanceert gratis sportzender

Vanaf 12 november krijgen Ziggo-klanten een nieuwe gratis sportzender: Ziggo Sport. Het was al eerder bekend dat Ziggo bezig was met een sportzender, maar vandaag zijn de details bekend geworden.

Op Ziggo Sport zullen grote sportevenementen te zien zijn zoals de Formule 1, het Spaanse voetbal en het NBA-basketbal, maar ook sportgerelateerde films en documentaires. De zender zal ook meer aandacht besteden aan Nederlandse competities. Door de samenwerking met Sport1 mag Ziggo deze wedstrijden uitzenden, maar competities waar Sport1 de rechten niet van heeft, zullen niet op het nieuwe sportkanaal te zien zijn.

Ook is een nieuwe talkshow aangekondigd. Jack van Gelder en Frank Evenblij zullen wekelijks in Peptalk te zien zijn. "Je krijgt niet elke dag de kans om een nieuwe sportzender op te zetten, dat is fantastisch," zei Van Gelder in een persbericht van Ziggo. "Omdat het een gratis kanaal is voor alle Ziggo-klanten hebben we een potentieel miljoenenpubliek."

Door de samenwerking zal ook Sport1 ophouden met bestaan. De zes Sport1-kanalen zullen worden omgedoopt tot Ziggo Sport Select, Voetbal, Golf, Racing en twee extra kanalen. De invulling van deze zenders zal verder niet veranderen.

Russen helpen mee in Rainbow Six Siege

Operators van de Russische Spetsnaz zijn ook te kiezen in Rainbow Six Siege. In onderstaande video zien we wat de leden van deze speciale elite-eenheid tot in staat zijn.

In Rainbow Six Siege krijg je verschillende uitdagingen om terroristen verslaan en een noodsituatie zo goed mogelijk op te lossen. Er zijn ook online co-op en online versus, waarin je ook als terrorist kunt proberen het te winnen van de operators.

Verder geeft Ubisoft aan dat het spel goud is gegaan, kortom, de drukker is druk met het drukken van de game-schijfjes. Rainbow Six Siege komt 1 december uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Van der Steur praat met politiebonden

Politieminister Ard van der Steur gaat maandag met de politiebonden overleggen of de onderhandelingen over de cao kunnen worden hervat. Dat heeft het ministerie laten weten na een bericht in het AD.

Er ligt allang een bod van de minister, maar de bonden vinden dat te karig. Het overleg zat zo vast, dat 'verkenner' Hans Borstlap moest worden ingezet om te zien hoe de partijen uit het conflict kunnen komen.

Borstlap zou hebben geadviseerd meer geld uit te trekken. In zijn advies zou staan dat de duur van de cao drie jaar in plaats van twee moet zijn, met een extra loonsverhoging voor het derde jaar. Ook moet volgens de berichten de piketvergoeding omhoog en zouden agenten een bonus moeten krijgen vanwege de reorganisatie bij de Nationale Politie.

Aan het gesprek van maandag liggen de bevindingen van de verkenner ten grondslag.

Van der Steur praat met politiebonden
Van der Steur praat met politiebonden (Foto: ANP)

Van Dam staatssecretaris Economische Zaken

Martijn van Dam, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Dat hebben bronnen in Den Haag bevestigd na een bericht in De Telegraaf van maandag.

Hij volgt dan Sharon Dijksma op, die zoals verwacht naar Infrastructuur doorschuift als opvolgster van Wilma Mansveld. Zij moest vorige week het veld ruimen naar aanleiding van de Fyra-affaire.

De officiële benoemingen van beide staatssecretarissen worden niet eerder dan halverwege deze week verwacht.

Van Dam staatssecretaris Economische Zaken
Van Dam staatssecretaris Economische Zaken (Foto: ANP)

Rolling Stones maken misschien nog een album

The Rolling Stones gaan mogelijk op korte termijn de studio in om een nieuw album op te nemen. De bandleden hebben onlangs over dat plan gesproken, zei Keith Richards (71) in een gesprek met The Sunday Times Magazine.

Begin volgend jaar maken de Stones een tournee door Zuid-Amerika en meteen daarna zou de band volgens de gitarist de studio kunnen induiken. Er ligt materiaal genoeg, dat is het probleem niet. "We worden er niet jonger op, maar we worden nog wel steeds beter."

The Rolling Stones maakten hun laatste album, A Bigger Bang, alweer tien jaar geleden. Richards zelf bracht onlangs voor het eerst in 23 jaar een soloalbum uit, Crosseyed Heart.

Rolling Stones maken misschien nog een album
Rolling Stones maken misschien nog een album (Foto: BuzzE)

Nog 12 reclameklassiekers in race voor prijs

In de race om de Ster Gouden Loeki Aller Tijden doen nog twaalf commercials mee. Een vakjury heeft ze uitgekozen. De Ster, die dit jaar vijftig jaar bestaat, komt met deze prijs voor de populairste tv-reclame die het meest in ons geheugen is blijven hangen. De winnaar wordt op 25 november bekendgemaakt.

De overgebleven commercials zijn volgens de jury 'gegrift in ons collectieve geheugen, bepalend voor een tijdperk en pareltjes die de tand des tijds glansrijk doorstaan hebben'. Een onafhankelijk publiekspanel beoordeelt de genomineerden en kiest uiteindelijk de winnaar.

De twaalf genomineerden zijn: Bommetje (Melkunie, 1997); Der Rudi (Heineken, 2002), Goeiemoggel (KPN, 2007); Klok (Centraal Beheer Achmea, 1989); Lekker lang bellen (Telfort, 2012); Met de Fiat Panda lach je iedereen uit (Fiat, 1983); Olifant (Rolo, 1996); Petje Pitamientje (Calvé, 1985); Pietertje (Calvé, 2010); Stoplicht (Fruit Joy, 1996); Walk-in-fridge (Heineken, 2009) en Zwanen (KLM, 1995).

De top 12 is hier te bekijken.

Nog 12 reclameklassiekers in race voor prijs
Nog 12 reclameklassiekers in race voor prijs (Foto: ANP)

Goedele weigert exclusief Brits tv-contract

Goedele Liekens heeft zo veel succes in Groot-Brittannië met haar programma Sex in Class dat Channel Four haar een exclusief contract heeft aangeboden. De Vlaamse peinst echter niet over een overstap, zo stelt ze gerust in het AD.

"Op zich kan het, want ze hebben me al gevraagd of ik een exclusief contract zou willen voor een aantal verschillende programma's. Maar de Nederlandse televisie opgeven? Nee, dat nooit! Al is het maar dat ik bij jullie de Nederlandse mosterd kom halen", vertelt Goedele aan de krant.

"Sex in Class is in Engeland supergoed ontvangen. Ik heb nog nooit in mijn leven zo'n bom aan positieve reacties over mij heen gekregen. The Guardian schreef: 'We moeten die vrouw klonen'. Dat was echt schrikken hoor. Vooral voor een Vlaming. Trots zijn zit niet echt in onze genen.''

Goedele Liekens tekende begin vorig jaar een contract van twee jaar bij RTL Nederland. Sindsdien is ze regelmatig te zien aan tafel bij RTL Late Night. Met Nicolette Kluijver presenteert ze vanaf maandag een tweede seizoen van Sex Academy op RTL5.

Goedele weigert exclusief Brits tv-contract
Goedele weigert exclusief Brits tv-contract (Foto: BuzzE)

'Kinderen moeten rookvrij opgroeien'

Kinderen moeten rookvrij kunnen opgroeien. Dat is het doel van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. De drie organisaties starten daarom maandag een campagne om kinderen vrij van tabaksrook en de verleiding om te gaan roken te laten opgroeien.

Uit onderzoek blijkt dat iedere dag zo'n honderd kinderen in Nederland beginnen met roken, stellen de organisaties. Ruim de helft van hen blijft roken en raakt verslaafd, weten ze. "Terwijl er in Nederland jaarlijks 20.000 mensen sterven door roken en enkele duizenden door meeroken. Dat zijn er méér dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar."

De fondsen hopen op de hulp van het publiek en de politiek om tot een rookvrije generatie te komen. Ze stimuleren diverse initiatieven zoals betere voorlichting en ondersteuning voor jonge ouders in spe en rookvrije schoolpleinen en sportverenigingen.

'Kinderen moeten rookvrij opgroeien'
'Kinderen moeten rookvrij opgroeien' (Foto: ANP)

Win: Jonas Jonasson- Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

Header Jonas Jonasson Gangster Anders

Het Boek

Jonas Jonasson, bekend van zijn hilarische roman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, schreef een eigentijds avontuur dat zich dit keer volledig afspeelt in het heden en in Zweden.

Gangster Anders, vers uit de gevangenis; Johanna, een pastor, recent uit haar kerk gezet; en Per, receptionist in het hotel waar ze verblijven, kleinzoon van een geruïneerde miljonair. Een snood plan smeden ze: Anders moet goedbetaalde vuile klusjes gaan opknappen voor de Zweedse onderwereld, de pastor en de receptionist worden zijn strategische partners.

Gaandeweg blijkt Gangster Anders maar matig geschikt voor de job en dan begint hij zich op een dag in de Bijbel te verdiepen. Hij besluit een kerk te stichten, de Kerk van Anders, met als motto: geven is beter dan nemen. Daar zijn Johanna en Per het maar half mee eens. Met inmiddels de halve onderwereld achter zich aan moeten zij als de bliksem een nieuw, lucratief plan verzinnen …

Onze review van dit boek is hier te vinden.

Winnen

Kijk hier hoe je het boek kan winnen.

Mannen gelukkiger dan vrouwen

De Nederlandse man is vaker gelukkig dan de Nederlandse vrouw. 69 procent van de mannen zegt (bijna) altijd gelukkig te zijn tegenover 64 procent van de vrouwen, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Mannen voelen zich daarnaast ook kalmer. 72 procent van de mannen voelt zich (bijna) altijd kalm. Onder vrouwen is dat bijna 61 procent. Zij voelen zich vaker zenuwachtig en somber.

Ruim 85 procent van de Nederlanders was in 2014 over het algemeen tevreden met het leven. Mannen en vrouwen blijken daar hetzelfde over te denken. Slechts 3 procent is ontevreden. Dit is sinds 1997 vrij stabiel. Vrouwen (91 procent) vinden de dingen die ze doen wel vaak zinvoller dan mannen (87 procent).

Relatie

Nederlanders zijn vooral tevreden over hun relatie (94 procent), vrije tijd (75 procent) en financiële situatie (70 procent). Over het gewicht is 65 procent van de Nederlanders tevreden.

In Drenthe, Friesland en Zeeland zijn mensen het meest tevreden over hun leven. 87 procent van de inwoners van deze provincies zegt blij te zijn met zijn leven. In Flevoland zijn inwoners het minst tevreden (81 procent).

Nederlandse mannen gelukkiger dan vrouwen
Nederlandse mannen gelukkiger dan vrouwen (Foto: ANP)

Acteur en politicus Fred Thompson overleden

Law & Order-ster Fred Thompson is zondag op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte zijn familie bekend.

"Het is met pijn in ons hart en veel verdriet dat we het overlijden mededelen van onze broer, man, vader en grootvader. Hij is vreedzaam in Nashville overleden in het bijzijn van zijn familie", zo is te lezen in een statement aan de Amerikaanse pers. Thompson was beroemd om zowel zijn acteercarrière als zijn politieke inspanningen. Tussen 1994 en 2003 diende hij als senator voor zijn thuisstaat Tennessee en in 2008 wierp hij zich op als Republikeinse presidentskandidaat. Na enkele maanden trok hij zich terug uit de race, die uiteindelijk werd gewonnen door John McCain.

"Hij zei ooit dat zijn wereldbeeld en manier van aanpakken werd gevormd door op te groeien in een dorp in Tennessee", merkt zijn familie op. "Fred was dezelfde man op zowel de vloer van de senaat, als in de filmstudio als op het dorpsplein van Lawrenceburg, zijn thuis."Voordat hij furore maakte als senator speelde hij in kaskrakers als Die Hard 2, The Hunt for Red October en Cape Fear. Nadat hij aftrad als senator speelde hij wederom een iconische rol, die van Arthur Branch in de televisieserie Law & Order.

Acteur en politicus Fred Thompson overleden
Acteur en politicus Fred Thompson overleden (Foto: BuzzE)

Verdachten liquidatie Endstra staan terecht

Drie mannen die volgens justitie betrokken waren bij de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra in 2004 staan vanaf maandag terecht in Amsterdam. Het gaat om Ali N. (31), Özgur C. (35) en Ziya G. (41). Ze worden verdacht van het medeplegen van de moord.

N. en C. zijn in 2006 al eens opgepakt, maar kwamen toen vrij wegens gebrek aan bewijs. In 2011 pakte de politie hen opnieuw op. G. is altijd uit handen van de politie gebleven.

De daadwerkelijke schutter zou de Rus Namik Abbasov zijn. Hij overleed in 2012 in de gevangenis op 47-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hersenbloeding.

De op 17 mei 2004 geliquideerde Endstra stond bekend als de 'bankier van de onderwereld'. Crimineel Willem Holleeder is inmiddels ook aangeklaagd voor betrokkenheid bij de liquidatie van de vastgoedmagnaat, in een zaak die losstaat van die van Ali N., Özgur C. en Ziya G. Holleeder is eerder al veroordeeld voor het afpersen van Endstra.

Verdachten liquidatie Endstra staan terecht
Verdachten liquidatie Endstra staan terecht (Foto: ANP)

Verdachte moord Van den Hurk voor rechter

Jos de G. (48) moet maandag voor de rechtbank verschijnen in Den Bosch, in de cold case zaak rond de dood van Nicole van den Hurk in 1995. Justitie verdenkt TBS'er De G. ervan het meisje verkracht en gedood te hebben.

De vijftienjarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd ze vermoord en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

De G. werd in januari 2014 aangehouden, omdat volgens justitie zijn DNA is gevonden op het lichaam van het meisje. Hij ontkent alle betrokkenheid.

De Helmonder werd begin van deze eeuw veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. In 2000 had hij in Valkenswaard een wildvreemde vrouw van haar fiets getrokken, haar een rietveld in gesleurd en haar meerdere keren verkracht.

Verdachte moord Van den Hurk voor rechter
Verdachte moord Van den Hurk voor rechter (Foto: ANP)

Vreemdeling voor straf nog vaak in isoleercel

Vreemdelingen zitten in Nederland nog relatief vaak in een isoleercel. In de eerste helft van 2015 was 75 procent van de straf- en ordemaatregelen een gang naar de isolatiecel, blijkt maandag uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd via een Wob-verzoek.

In 2013 pleegde de Russische vluchteling Aleksandr Dolmatov zelfmoord in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam. Ex-staatssecretaris Fred Teeven van Justitie beloofde daarna dat vreemdelingen minder vaak in de isoleercel zouden worden gezet.

Volgens de krant is die belofte ingelost als wordt gekeken naar absolute aantallen. Die afname is echter het gevolg van dat minder asielzoekers in detentiecentra zitten. Naar verhouding wordt de maatregel nog net zo vaak toegepast.

Vreemdeling voor straf nog vaak in isoleercel
Vreemdeling voor straf nog vaak in isoleercel (Foto: ANP)

162 slachtoffers vliegtuigcrash gerepatrieerd

De eerste slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Egypte zijn zondagavond vanuit Caïro naar Rusland gevlogen. De 162 lichamen zijn naar Sint-Petersburg gebracht. Daar zullen de slachtoffers verder worden onderzocht en geïdentificeerd.

De Airbus A321 van de Russische chartermaatschappij Kogalimavia verdween zaterdagochtend van de radar boven de Sinaï-woestijn. Het was op weg naar Sint-Petersburg vanuit het vakantieoord Sharm al-Sheikh. Alle 224 inzittenden kwamen om het leven. Duizenden mensen brachten zondagavond in Sint-Petersburg een eerbetoon aan de slachtoffers.

162 slachtoffers vliegtuigcrash gerepatrieerd
162 slachtoffers vliegtuigcrash gerepatrieerd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: witte wieven

De mist die gisteren over ons land trok, verpest ook vanmorgen het uitzicht. Ook deze ochtend geldt namelijk nog code geel voor mistbanken. In de loop van de dag trekt de mist wat weg, maar plaatselijk kan de mist blijven hangen en blijft het een grauwe grijze dag. De temperaturen liggen tussen de 10 en 15 graden. 

Ik kreeg van Klapmongeaul ook een serie foto's toegestuurd. Ik zal ze niet allemaal tegelijk plaatsen, maar deze vond ik ontzettend toepasselijk bij het weer van gisteren, vandaag en wellicht ook dat van morgen nog! 

Zon door de mist heen  (Foto: klapmongeaul)
Zon door de mist heen (Foto: klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

* Vandaag is het hoogfeest Allerzielen

* In 2005 wordt de Amsterdamse top-crimineel John Mieremet geliqideerd in Thailand. Zijn 'brother in crime' Kees Houtman loopt ook de dood tegen het lijf in Amsterdam. 

* In 1170 neemt de Zuiderzee tijdens een storm bezit van het Creiler Woud

* in 1947 vind de eerste en enige vlucht plaats van de Spruce Goose. Het vliegtuig heeft de grootste vleugelspanwijdte waarme ooit gevlogen is. 


The Fog 

'Boy George sliep niet met Prince'

Dat een grappig bedoelde opmerking uit de hand kan lopen bewijst Boy George. Hij zei dat hij met Prince had geslapen, maar dat was toch echt maar een grapje, verzekert zijn woordvoerder aan People.

De zanger maakte de opmerking tijdens een de Britse versie van The Voice, waar hij een van de coaches is. Maar die werd volgens zijn woordvoerder te letterlijk opgevat: "Hij zei alleen maar van 'oh schat, ik sliep met hem'. Hij zei vervolgens dat hij in zijn jeugd posters van Prince aan de muur had." Ook werd er onterecht gemeld dat de opnames van het programma werden stilgelegd vanwege de opmerking: "Dat is helemaal niet gebeurd."

Volgens het eerdere bericht, dat door The Sun werd gepubliceerd, had George gelijk al toegevoegd dat het een grapje zou zijn, maar door de ophef die in het publiek en onder zijn collega-coaches ontstaan zou zijn werd dat naar verluidt niet meer geloofd.

'Boy George sliep niet met Prince'
'Boy George sliep niet met Prince' (Foto: BuzzE)

Humor met vluchtelingen, racisten en Gutmenschen

Soms heb je van die weken dat er niets, maar dan ook helemaal niets te zien valt. Dat is best wel funest voor iemand die het woord “ziet” in zijn titel heeft. Er valt op zich wel veel te kijken, maar je wilt ook een beetje humor, nietwaar? Vluchtelingenproblematiek is nu niet het onderwerp waar je heel humoristisch over kunt schrijven. Laat dit nu dan ook nog eens het nieuws zijn dat al het andere een beetje overschaduwt. Het Nederlands elftal was er zelfs stiekem erg blij mee. Viel hun blamerende uitschakeling niet op.

Turkse premier wil nieuwe grondwet

De Turkse premier Ahmet Davutoglu van de regerende AK-partij heeft de andere politieke partijen opgeroepen samen aan een nieuwe grondwet te werken. Hij stelde zondag na de parlementsverkiezingen voor gezamenlijk te werken aan een Turkije dat vrij is van conflicten en spanningen.

De AK van Davutoglu en president Recep Tayyip Erdogan kreeg bijna 50 procent van de stemmen en heeft daardoor 316 van de 550 zetels in het parlement. Door de uitslag kan de AK weer zonder coalitiepartner regeren. Maar de 316 zetels zijn niet genoeg om een referendum over het wijzigen van de grondwet te kunnen houden. Daarvoor is de steun van 330 parlementariërs nodig. Via een grondwetswijziging zouden er meer bevoegdheden kunnen worden gegeven aan president Erdogan, de oprichter van de AK.

Turkse premier wil nieuwe grondwet
Turkse premier wil nieuwe grondwet (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.