Danceparty: Qountdown 2010

Het jubileumjaar 2010 werd door Q-Dance feestelijk afgesloten met een uitverkochte editie van Qountdown in de Heineken Music Hall. Dit jaar ging Qountdown back to basics. Geen awards of andere rare fratsen, gewoon een knallend uiteinde maar natuurlijk wel in een chique setting waar een black tie of cocktailjurk als dresscode niet verplicht maar wel gewenst was.

qountdown 2010

Aangekomen bij de Heineken Music Hall kon iedereen redelijk vlot naar binnen. Eenmaal binnen was Pavelow het publiek al aan het opwarmen met wat early-hardstyle gemengd met andere stijlen. De stage was dit keer aangekleed met een groot doek waarop een soort van Romeinse tempel stond afgebeeld. Als de doeken open gingen kwam er een groot video scherm tevoorschijn waar tijdens de intro’s van de dj’s filmpjes op werden afgespeeld. De filmpjes speelden allemaal in een oldies toneel, beetje jaren '60.

Overview
foto: www.q-dance.nl

Om 22.00 was het tijd voor de Q-Dance Showcase. Hier krijgen 4 opkomende hardstyle dj’s de kans om zich te presenteren aan het publiek. Dit jaar was het de beurt aan The Vision, Frequencerz, Waverider en Nitrouz. The Vision ging meteen hard van start met een bootleg van Cygnus X – Superstring en hij knalde meteen door met D-Block & S-te-Fan – War Coz I’m Hard (2010 DJ Tool). Omdat een beetje opbouw in de avond ook wel lekker is, werd het tijd om in de bovenzaal een kijkje te gaan nemen bij Slim Shore.

Slim Shore
Slim Shore foto: www.q-dance.nl

Slim Shore heeft een heel eigen stijl van produceren en ook qua track-keuze tijdens het draaien is hij altijd origineel, zo ook vanavond. Hij wisselde eigen producties af met “gouwe ouwe” als Tuneboy – Housenation (DJ Isaac Remix) en Atlantic Wave – The Creation (2007 Remix). Het aanwezige publiek kon deze platen duidelijk waarderen en in combinatie met het gruwelijk lekkere geluid, zorgde dit voor een supersfeer. Na zijn eigen King Of The Stage gehoord te hebben schakelde Slim Shore via Donkey Rollers – Innocent over naar het nieuwere werk en kwam 2011 dichterbij.

show
foto: www.q-dance.nl

Voor het twaalf-uur moment werd er natuurlijk weer naar beneden verhuisd. Traditiegetrouw nam Q-Dance de bezoekers via beelden op het videoscherm mee op een reis langs de verschillende Q-Dance evenementen die afgelopen jaar plaatsvonden. Gedurende deze beelden kwamen er ook verschillende hits van het afgelopen jaar voorbij en als die-hard partyganger komen er dan toch altijd wel weer mooie herinneringen boven. Terwijl de rest van Nederland elkaar al een gelukkig nieuw jaar had gewenst, het was immers al een paar minuten over twaalf toen het filmpje was afgelopen, konden de bezoekers van Qountdown elkaar dan ook een knallend 2011 wensen.

De eer om het nieuwe jaar te openen was voor de Noisecontrollers,  ze openden het nieuwe jaar met Noisecontrollers vs Wildstylez – Stardust en gooiden er daarna een leuke edit van Duck Sauce – Barbra Streisand tegenaan. De Noisecontrollers lijken weer wat meer terug te zijn bij hun eigen, meer melodieuze, stijl in plaats van het beukwerk wat zo bij Fusion pastte. Dat is wat mij betreft een goede ontwikkeling. Verder draaiden ze nog hun samenwerking met Headhunterz, Robot’s Dream, en Headhunterz – From Within welke ook goed werden ontvangen door het publiek. Datzelfde publiek heeft vaak kritiek op Headhunterz, maar deze heeft met From Within weer een dijk van een plaat geproduceerd. De melodie ligt lekker in het gehoor en de kick beukt heerlijk door. Op de een of andere manier doet het terugdenken aan Rock Civilization of iets dergelijks maargoed, hoe je het wilt noemen maakt niet uit: het is gewoon een heerlijke plaat. From Within en het geluidssysteem van de Heineken Music Hall bleken een gouden combinatie, één van de hoogtepunten van de avond.

Noisecontrollers
Noisecontrollers foto: www.q-dance.nl

Het stokje werd overgenomen door Ivan Carsten & Stephanie. Op de een of andere manier wisten zij het publiek niet te kunnen boeien. Technoboy’s Catfight kwam nog voorbij en Ivan Carsten – The Vision maar waar op Qlimax het publiek blij was met de Saifam-sound kwam het deze keer niet los, jammer. Hierna was het tijd voor de revelatie van 2010: Psyko Punkz. Zij hadden een yearmix gemaakt waarin ze het publiek trakteerden op hun grootste hits en natuurlijk ook recente tracks als Psyko Punkz & Sound Freakerz – Voices en Psyko Punkz vs Coone – Dirty Soundz (Ra-Ta-Ta), succes gegarandeerd. 

Overview
foto: www.q-dance.nl

Na dit half uur vol hits kreeg het publiek geen tijd om op adem te komen, want het was tijd voor Wildstylez. Wildstylez heeft een topjaar gehad vol dikke releases en vette boekingen, er werd dan ook uitgekeken naar zijn set. Helaas voor hem liet de techniek hem in de steek waardoor het geluid echt minuten lang stil viel ongeveer een kwartier nadat hij was begonnen. Gelukkig voor Wildstylez ging het wel enorm los op de momenten dat het wel werkte. Hij draaide enorm vette tracks als Alpha² & Wildstylez – Breathe en de nieuwe D-Block & S-te-Fan, Underground Tacticz. Zonder de technische problemen was dit zeker de set van de avond geweest.

Wildstylez
Wildstylez foto: www.q-dance.nl

Na vorig jaar al grandioos te hebben afgesloten met zijn maatje Luna, was het dit jaar aan Crypsis om te laten zien wat hij in zijn eentje in zijn mars had. Deze Nederlandse Pool is dit jaar duidelijk gegroeid, en dat is ook niet zo gek als je ziet waar hij allemaal heeft mogen draaien. Hij draaide een lekker stevig setje waar naast zijn gebruikelijke eigen tracks als Strike en Nackt ook plaats was voor Adaro – Hit You With That Bang Shit en Josh & Wesz – Let’s Get Dirty. Twee heerlijke tracks die ook precies op het juiste moment werden gedraaid.

Crypsis
Crypsis foto: www.q-dance.nl

Aan The Pitcher de taak om aan dit geweld een vervolg te geven. Hier had deze Brabander totaal geen moeite mee. Zijn album Smack is nu een tijdje uit en logischerwijs bracht hij veel tracks van dit album ten gehore zoals The Pitcher ft. B-Front – Noctus Noa en natuurlijk ook de titelsong Smack. The Pitcher draaide een lekker tempo met als verdere hoogtepunten toch wel B-Front – Inner Creativity, een van de vetste tracks van het moment, en de afsluiter The Pitcher & Noiscontrollers – Cherish.

Stage
foto: www.q-dance.nl

De afsluiter van Qountdown 2010 was Zatox. Deze Italiaan is de man achter de tegenwoordig zo populaire “rawstyle”, leve de hokjes. Zatox heeft een erg vette stijl maar al zijn tracks hebben ook heel kenmerkende elementen. Dit heeft tot gevolg dat als hij een uur lang zijn tracks draait, het een beetje eentonig word. Dit was nu ook een beetje het geval, maar al met al ging het nog redelijk los. Zatox & Tatanka – Kickin’ Ass blijft het goed doen en ook zijn samenwerking met D-Block & S-te-Fan Madhouse is een floorfiller. Ik wil deze Italiaanse held nog wel iets meegeven; oude tracks als Machinehead – Headwave of Zatox – Tanz Electric mag je best oppompen en in een nieuw jasje steken maar laat de oude melodie dan alstublieft ook terugkomen. Genoeg gezeurd over Zatox, met Zatox & Tatanka – Loops and things 2010 zorgde hij voor een heerlijke afsluiter van Qountdown 2010.

Zatox
Zatox foto: www.q-dance.nl

Qountdown 2010 was een leuk feest, de line-up bood voldoende variatie en dankzij een hardcore-programmering in de bovenzaal kon er beneden met stevige hardstyle worden afgesloten. Een slimme zet van Q-Dance. De drukte was precies goed zo, je had overal lekker de ruimte en ook aan de bar hoefde je niet lang te wachten. Dat het twaalf uur moment “te laat” was kan me persoonlijk niet zoveel schelen maar de sentimentele medemens vindt dat misschien wel storend, iets om de volgende keer aan te denken. Het blijkt maar weer dat een goed en uitwerkbaar thema voor de nieuwjaarsnacht moeilijk te vinden is, al is het begrijpelijk dat na zoveel jaren Qrimetime er toch naar iets anders word gezocht. Aan de andere kant; is een thema wel zo belangrijk? Met je vrienden losgaan op je favoriete muziek in een vette locatie is al voldoende voor een meer dan geslaagde jaarwisseling! Qountdown 2011, here we come!

Laser
foto: www.q-dance.nl