Danceparty: Q-BASE - RAVEOLUTION

Een oude luchtmachtbasis in het Duitse Weeze vormde afgelopen zaterdag het decor van de onofficiële afsluiter van het festivalseizoen. Q-BASE georganiseerd door Q-Dance was alweer toe aan zijn achtste editie en waar het weer de festivals deze zomer behoorlijk in de steek liet, was dit ingrediënt nu gelukkig wel aanwezig. De speciale locatie, een leuke line-up en het snoeiharde geluid deden de rest. 

Q-BASE

Gedurende de 7 edities hiervoor heeft het Q-BASE virus zich verspreid onder een enorm aantal liefhebbers. Deze grote groep mensen is inmiddels niet meer te stoppen en zij strijden onder aanvoering van 7 grote leiders voor dat ene waar zij zoveel van houden: We will have our right to party. Tijdens Q-BASE werd één ding duidelijk, the RAVEOLUTION will rise.
 

Deze zeven leiders hadden ieder hun eigen area die een bepaalde stroming vertegenwoordigden. Ook dit jaar had Q-Dance weer een wedstrijd uitgeschreven waarmee organisaties met een bepaald concept een plekje op Q-BASE konden winnen. Met Andere Koek en Hit ’n Run als winnaars waren er weer twee totaal verschillende area’s toegevoegd aan dit steeds breder wordende evenement. Want naast deze winnaars was er dit jaar ook een plekje voor de populaire Prspct en Footworxx labels. Natuurlijk kon de hardstyle niet ontbreken, dit blijft de drijvende kracht achter het festival en was met drie area’s goed vertegenwoordigd. De hardcore werd dit jaar verzorgd door Hardcore Italia.

Aangekomen op het terrein blijkt dat er aan de indeling wat is veranderd. Gedurende de avond zal blijken dat deze veranderingen grotendeels een heel positieve uitwerking hebben gehad. Je had overal wat meer de ruimte als andere jaren en ook de looproutes waren beter begaanbaar. Het enige wat jammer was, was de afstand tussen de Hangar, TILLT/A² records bunker en de Open Air-strip. Op de Open Air-strip zagen we vandaag twee oude bekenden weer eens terug op de main van een groot evenement: D-Block & S-Te-Fan en Showtek

Showtek
Showtek foto:www.q-dance.nl

De Open Air strip zag er netjes uit met een aantal ijzeren punten die haaks de lucht in staken, het leek wel het strand van Normandië. Toen het wat donkerder werd en de lichten hun werken konden doen zag het er netjes uit. Tijdens D-Block & S-Te-Fan was al te horen dat het geluid echt gruwelijk was, naast hun nieuwe track "Dream Goes On" kon ook "The Magical Mystery" op een goede respons van het publiek rekenen. Tijdens Showtek kwam het helaas niet los, toch jammer gezien het aantal strakke producties ze de laatste tijd hebben afgeleverd. Tekenend was misschien wel dat *insert hype* "Benny Benassi – Cinema (Skrillex remix)" *hype out* nog op de meeste reactie kon rekenen terwijl ze ook tracks draaiden als "Showtek - Music on my mind" en "Tuneboy – Hear This".

Open Air Strip
Open Air-strip foto:www.q-dance.nl

Over naar de Hangar voor Josh & Wesz, bij binnenkomst word je werkelijk weggeblazen. Wát een geluid, zo zuiver, zo diep: geweldig. Alhoewel de Hangar niet helemaal vol stond werd er wel volle bak losgegaan en hoe kan dat ook anders als er oude klappers langskomen als: "2 Best Enemies – Les Drums" en "Builder – Her Voice (Superbass remix)" Daarnaast natuurlijk ook tracks van het tweetal zelf: "Like Thiz" en het ongelooflijk ondergewaardeerde "Oblivion". Als er dan word afgesloten met "Crypsis – Gangsta Shit" is het duidelijk. Deze jongens snappen het gewoon, de perfecte afwisseling tussen oud en nieuw, *insert hype* raw *hype out* en hardstyle zoals het hoort te zijn.

Josh & Wesz
Josh & Wesz foto:www.q-dance.nl

Terwijl het ondertussen alweer zondag is geworden wordt het tijd om wat te eten. Er is gelukkig van alles te krijgen: van Thais, een simpel frietje tot belegde broodjes. Het was allemaal prima geregeld en je hoefde nergens lang te wachten. Tijdens het eten krijg je het besef dat het toch eigenlijk wel een heel erg goede en gezellige editie van Q-BASE is, een fijne gedachte met nog een aantal feesturen te gaan!

Hangar show
Hangar foto:www.q-dance.nl

Even na middernacht mocht Ran-D de A² Records-bunker openen. De zaal liep goed vol en het was duidelijk dat het publiek speciaal voor dit muzikale genie was gekomen. Zijn edit van de hit "Living For The Moment" liet zien dat het niet rauw hoeft te zijn om los te gaan, de oude melodie gecombineerd met nog dikkere kicks dan voorheen liet de bunker op haar grondvesten schudden. Evenals op The Qontinent liet Ran-D zien dat hij het vermogen heeft om een zaal gedurende zijn hele set te boeien. Hij draait de juiste tracks op het juiste moment, mixt vlot door en neemt waar nodig zelf ook de microfoon ter hand.  Uiteraard kwam dé hit van het moment, "Gunz 4 Hire – Put it On", ook nog voorbij. De energie die deze plaat met zich meebrengt bracht de zaal in vervoering.

Q-BASE staat bekend om haar relatief duistere karakter, maar voor de liefhebbers van een wat softere sound is er ook de Qlub Underground area. De Space Pirates maakten hier acte de presence. Na spetterende optredens op Defqon.1 en Wish Outdoor lijkt het grote publiek nu ook helemaal om. De vier mannen maken er een leuke show van en hun mix van pakkende melodieën en dikke electro maken het plaatje compleet. Owja, zonder Space Pirates-masker hoor je er natuurlijk helemaal niet bij! 

Qlub Underground
Qlub Underground foto:www.q-dance.nl

Wat sommige podia precies moesten voorstellen was lastig maar het stond buiten kijf dat de stage in de Hangar er ontzettend gaaf uitzag. In de A² Records bunker keek een grote anarchistische A uit over het publiek. Hetzelfde publiek wat later op de avond helemaal los ging tijdens de set van Alpha² vs Wildstylez. Deze twee acts zijn naast Ran-D de globetrotters van het label en lieten dit ook blijken. Het hardere werk van het 'Unleashed'-album kwam voorbij en daarnaast natuurlijk ook de nieuwe remix van "Tonight" gemaakt door Alpha². Terwijl de mannen op de booth gingen staan werd het publiek voor een laatste keer opgezweept en hiermee zat Q-BASE voor FOK! er weer op. De echte diehards hadden nog een paar uur te gaan om te genieten van de sound van bijvoorbeeld B-Front of Korsakoff die de eer hadden om de afsluitende sets te mogen verzorgen.

Q-Dance kan trots zijn op deze Q-BASE die toch een beetje in een nieuw jasje was gegoten. We verwelkomden weer een aantal nieuwe muziekstijlen, het terrein was wat anders ingedeeld en er is afgestapt van het Daylight into Darkness- en Lost in Dreams-thema. Deze veranderingen waren positief, vooral de indeling van het terrein zorgde overal voor wat meer ruimte en dat resulteerde in een gezellige sfeer. Wat wel is gebleven is het gruwelijke geluid en natuurlijk de fantastische locatie. Ik heb het gevoel dat Q-Dance veel in petto heeft om Q-BASE naar een nog hoger plan te tillen en ben erg benieuwd wat The RAVEOLUTION ons volgend jaar september zal brengen. Tot Q-BASE 2012 !

Eindshow