Warhammer: Mark of Chaos

De helden zijn de welbekende units die wat speciale krachten bezitten en ook voorwerpen zoals health-poitions kunnen drinken. Verwacht geen epische verhalen of introscenes, want die moet je er zelf even bij verzinnen. Wel kan je ze helemaal volstoppen met zwaarden, schilden en de hipste klederdracht. Je kan zelfs een paard onder hun kont schuiven en ze nieuwe vaardigheden leren door skill-points te verdelen na elke level-up. Zulke items kan je kopen in steden, maar ook vaak tijdens de veldslagen \\\"vinden\\\" als je een vijandelijk leger hebt afgemaakt. Je kan ze koppelen aan een eenheid zodat ze deze extra boosts kunnen geven d.m.v. special moves, maar zodra je ze op een paard zet willen ze plotseling geen voetsoldaten meer aanvoeren. Het skillsysteem is best goed uitgewerkt, je hebt drie skill-trees, ééntje voor het betere beukwerk, ééntje om de manschappen aan te sterken, en ééntje vol met skills die alleen in duels kunnen worden gebruikt.


Lelijk is het spel zeker niet
<\/center>
Duelleren is een speciale vechtmodus die wordt geactiveerd als twee vijandige heroes op elkaar beginnen te meppen. De heroes kunnen dan niet geraaakt worden, behalve door de andere hero. Hoewel het een leuk idee is, voegt het eigenlijk niks toe aan de gameplay; het enige wat je kan doen om het duel te beinvloeden is zorgen dat je veel health-potions bij je hebt, veel op de speciale duelvaardigheden van je held klikken en wachten op de cooldown. De tijd die de ontwikkelaars in deze feature hebben gestopt hadden ze beter nog even in de gameplay en het beta-testen kunnen stoppen. Sommige locaties op de kaart zijn speciaal voor deze duels, waar de speler dus geen verdere veldslag hoeft te leveren. Meestal krijgt de speler na het halen van zo\\\'n duellokatie een item die door de heroes kan worden gebruikt. Nog een klein probleempje: de speler kan in steden en andere menu\\\'s geen items uitwisselen tussen heroes. Om items te wisselen moet je eerst weer te velde trekken, daar het item op de grond laten vallen, en deze door je andere held weer laten oppakken. Best vervelend als je volgende level een duelleerlokatie is en dat goede zwaard per ongeluk in de rugzak van een andere held zit. Hoewel ikzelf nog steeds geen andere oplossing heb gevonden, neem ik aan dat dit met een patch wel wordt opgelost.


Ah, daar zijn eindelijk mijn...swordsmen. nee. eh... zijn het wel mijn units?

Daar zitten units van mij tussen...maar welke...
<\/center>
Het spel ziet er in het algemeen wel goed uit, als de camera inzoomt zien je manschappen er uit om door een ringetje te halen. Probleem: dit inzoomen doe je in het begin misschien twee keer per veldslag: als je nieuwe units tegenkomt moet je toch even kijken wat ze moeten voorstellen. De rest van de tijd moet je flink uitzoomen omdat je constant aan het rondrennen bent met je leger, en omdat de units zich erg snel kunnen bewegen en ver kunnen schieten. De mooie legers veranderen dan in grote krieoelende massa\\\'s pixels - zelfs op hogere resoluties. Vooral in grote veldslagen geeft mijn PC er echt de brui aan en valt de FPS gigantisch omlaag. Op zich is dit geen probleem -zo nieuw is mijn PC niet, en kan ik een spel niet zomaar afrekenen op system specs- maar als ik aan het spelen ben heb ik uiteindelijk een spel voor m\\\'n neus dat er niet erg mooi uitziet, maar dat wel een high-end PC vereist. Ook op de laagste settings zal menig PC gaan kreunen om dergelijke (grafisch) middelmatige prestaties neer te zetten.

Het online gedeelte heb ik helaas niet over het internet kunnen spelen, en een skirmish optie ontbreekt. Het online spel gaat nog verder terug naar de origine van Warhammer. De spelers kunnen naast de startlokaties ook zelf kiezen welke units ze inzetten. Wel moeten ze zich aan een bepaald budget houden dat per game kan worden ingesteld. De spelers kunnen tijdens het spelen units \\\"bijverdienen\\\" door strategische lokaties over te nemen. Hier kan dus ook worden gekozen voor de Skaven en de High Elves. Deze hebben minder heroes (wat logisch is, zonder eigen storyline), maar hebben verder een volledige range aan units tot hun beschikking.