CD: The Mojomatics - Don't Pretend You Know Me

Bij Venetië denk je al snel aan gondels, romantiek, het Piazza San Marco, basilieken en het beroemde carnaval. Cultuur, sfeer en feest dus eigenlijk. De hedendaagse muzikale aspecten van het Venetïaanse zijn niet zo bekend in ons eigen land. Toch is er een band die de drie bovengenoemde elementen combineert, zeker op hun nieuwe album Don't Pretend You Know Me.


Het verscholen geheim achter de maskers van Venetië zijn The Mojomatics. Veel maskers zijn er echter niet, twee welteverstaan. MojoMatt (vocalen, gitaar en harmonica) en DavMatic (drums) zijn namelijk The Mojomatics. Ze zijn ook wel bekend als de "Two Men Band" en mengen geluiden die totaal niks met de authentieke sfeer uit de oude stad te maken hebben. Zuidelijke americana, bluegrass, folk en blues roots vormen een alliantie met garagepunk en Britse rock 'n roll. Alsof American Airlines en British Airways alle aandelen Alitalia opgekocht hebben en alle Italiaanse kenmerken overboord gegooid hebben. Geen gondels meer die sereen over het water dobberen, maar opgefokte speedbootjes die door de Venetiaanse kanalen scheuren en witte schuimende koppen achter zich laten. De basiliek wordt een ware feestzaal waar gitaren losgaan in plaats van orgels en waar de pastorale klanken van zangkoren eruit geschreeuwd worden door MojoMatt. In ruil voor gracieuze rode wijnen vloeit er nu single malt whisky en plain ol' beer op de piazza's. Dit is het nieuwe Venetië, waar romantiek plaats maakt voor uptempo garagerock.


Vanaf de eerste noten van 'Wait A While' gaat het duo al goed los. Pakkende melodiën vergrijpen zich aan een rammelende gitaar en de pompende drums voeden de energieke bodem. De voetjes gaan van de vloer op 'Miss Me When I'm Gone' waarin vette rock prachtig verwoven wordt met de zuidelijke klanken van een harmonica. Aanstekelijk tot op het bot. Elke track heeft wel een speelse hook, meeslepende melodie of een interessant muzikaal tintje. Een verfrissende zomerplaat vol snelheid waar menig ingekakt barbecuefeestje mee opgeluisterd kan worden.


Label: Ghost Records Datum: April 2008 Waardering: