CD: Malcolm Middleton - A Brighter Beat

"If I was forced to describe it, which I am, I'd probably say it was a pop album for people who hate pop music. Or maybe I'd describe it as love songs for depressed people who find it hard leaving the house sometimes and worry too much about dying and the consequences of their daily actions and thoughts to be able to enjoy life fully."




De Schot Malcolm Middleton, bekend van Arab Strab, is zoals uit bovenstaand citaat wel blijkt nogal een depressieveling. Zijn eerste twee soloalbums stonden vooral vol met trage maar wonderschone songs over een ellendig, eenzaam bestaan vol drank, liefdesverdriet en sigaretten. Er lijkt echter licht aan de horizon. De hoes en de titel van zijn nieuwste plaat spreken wat dat betreft boekdelen. Maar wie het boekje doorbladert kijkt meteen al tegen een donker kerkhof aan. Opener 'W're All Going To Die' belooft ook weinig goeds. Muzikaal lijkt Middleton wel meteen een nieuwe weg in te slaan. Een depressieve akoestische gitaar maakt plaats voor riffs waar Johnny Marr trots op zou zijn en zelfs blazers en strijkers worden niet geschuwd. Je zou er haast vrolijk van worden.

A Brighter Beat is harder, kleurrijker en gewaagder dan de twee voorgangers, maar nog steeds typisch Middleton. 'Fight Like The Night' bestaat uit scheurende gitaren en een dosis elektronica, maar zang en tekst, een duet tussen Middleton en Jenny Reeve (Reindeer Section), staan gelukkig nog altijd centraal. Een duet dat er mag wezen trouwens, het contrast van de heldere, hemelse vrouwelijke vocalen versus Middleton's eeuwige klaagzang (met verdomd charmant accent, dat wel) werkt perfect.




Hoe cru het ook klinkt, we mogen blij zijn dat Middleton nog steeds dezelfde pessimist is als op zijn vorige platen. A Brighter Beat begint wel luid, agressief en redelijk optimisch, maar op de tweede helft staan genoeg trage, trieste songs die het geheel naar hors catégorie tillen. Voorzichtig wrint hij zich tussen de grote 'superhero songwriters'. Tijdens de eerste seconden van 'Somebody Loves You' zou je zelfs zweren dat wijlen Elliott Smith weer achter de microfoon heeft plaatsgenomen. Het is te hopen dat er binnekort weer een Schotse deerne zich op zijn pad begeeft om vervolgens zijn hart te breken. Misschien nog een sterfgeval in de familie erbij, en we kunnen binnenkort weer genieten van een prachtig, persoonlijk muzikaal dagboek.

Of je nu een hekel hebt aan popmuziek of je je zorgen maakt over sterven en de consequenties van je dagelijks handelen, elke muziekliefhebber dient het in ieder geval een kans te geven. Begin daar alvast maar mee op www.malcolmmiddleton.co.uk. Met een goede fles Johnny Walker en een slof sigaretten uiteraard.


Label: Pias Releasedatum: 3 maart 2007 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!