GSM Review: Sharp GX-10

Sharp begeeft zich nog niet zo lang op de markt van mobiele telefoons. De GX-10 werd alleen voorgegaan door de GX-1, ook een mobiele telefoon met ingebouwde camera. Ook deze telefoon werd alleen in combinatie met een specifiek abonnement verkocht (O2).

Uiterlijkheden

Het eerste dat opvalt aan de telefoon is de afwerking. Het toestel maakt zeker geen fragiele indruk, dit in tegenstelling tot de vroege generatie uitklap/inklap telefoons. Externe connectors (voor oplader/datakabel of headset) zijn netjes afgedekt en de telefoon is met zijn zilvergrijze kleur een lust voor het oog.

Aan de buitenkant van het toestel bevindt zich een klein display waar signaalsterkte, GPRS status, tijd, datum en de batterijstatus wordt weergegeven. Een druk op de toetsen aan de zijkant doet het scherm oplichten, wat ook gebeurt bij een inkomende oproep. Op dat moment verschijnt de naam en/of het nummer van de beller in beeld.

De degelijkheid van het toestel brengt me meteen bij het eerste minpunt. Waar de trend in mobiele telefonie even geleden nog "kleiner en dunner" was, is deze Sharp weliswaar niet zo groot, maar wel redelijk dik.

Gelukkig heeft ook dit nadeel een voordeel, als de telefoon open wordt geklapt valt het grote TFT scherm meteen op. Het scherm is van goede kwaliteit, de helderheid en contrast zijn prima (en regelbaar). Fel zonlicht is geen probleem voor de GX-10.


Zeg kaas!

Sharp bouwde een camera in de GX-10, met spiegeltje naast de lens om jezelf te kunnen zien voordat je glimlachend de foto neemt (of als je hele goede ogen hebt om gewoon even je haar te checken). De foto's kunnen in drie formaten genomen worden: 288 x 352, 120 x 160 en 60 x 80. Gemaakte foto's kunnen worden bijgesneden om een leuke achtergrond te maken, ook kun je met de camera inzoomen (al raad ik je dat af, de kwaliteit wordt er niet beter op) en zit er een zelfontspanner op. Al met al voldoende mogelijkheden dus.

Wederom een (in mijn ogen groot) nadeel: als je van plan bent om foto's te kopieren naar je pc, of te versturen via infrarood, zal alle moeite vergeefs zijn want dit is niet mogelijk. Versturen via MMS is uiteraard wel een optie en is met de GX-10 erg makkelijk.

De kwaliteit van de camera is hieronder te beoordelen.