Software Review: Magix Music Maker

Gebruik

Het maken van een arrangement is eigenlijk snel gebeurd als je een idee in je hoofd hebt. Zelfs als je nog geen idee in je hoofd hebt selecteer je gewoon een paar geluiden en gaat daarmee aan de slag. Het programma is erg gebruiksvriendelijk en werkt op sommige gebieden net zoals de professionele programma's, zij het dat Music Maker uiteraard een stuk minder uitgebreid is. Zo ondersteunt het bijvoorbeeld geen MIDI.

Heb je een arrangement klaar, dan kun je dat gaan voorzien van videobeelden. De werkwijze is hetzelfde, maar bij videobeelden maakt het, in tegenstelling tot bij audio, wel degelijk uit welk videobeeld je op welke track plaatst. Daarnaast is het mogelijk om je video ondersteboven of in spiegelbeeld af te spelen en kun je er nog meer vervormingen op toepassen.

Met een beetje meer geluk dan ik heb je nu je eerste hit! Tijd om aan het grote publiek te presenteren dus. Met de Mixdown-functie kun je je beeld en geluid opslaan als AVI-bestand. Dit kun je dan op cd branden (want het is, afhankelijk van hoe lang je nummer is, vrij groot). Een probleem dat ik ondervond was dat, als ik tijdens het opslaan van het bestand naar een ander programma schakelde, Music Maker niet meer reageerde. Even geduld dus als je je werk gaat opslaan als videobestand!

Tenslotte is er ook de mogelijkheid om je nummers te publiceren op Internet. Je krijgt een uitgebreide gebruikersovereenkomst te zien, die je moet accepteren alvorens je je werk op internet kunt zetten. Hierin staat wat Magix voor rechten heeft over jouw muziek, wat je zelf voor rechten behoudt en welke rechten je afstaat. Dit klinkt allemaal heel serieus, maar als ik heel eerlijk ben zou het me niets uitmaken. De kans op een hit of enig commercieel succes met een Music Maker nummer is nu eenmaal heel klein.

Toch geen hit helaas, misschien bij de volgende versie van Music Maker?

Conclusie

Magix Music Maker is niet meer wat het was en da's maar goed ook. De hoofdlijn van het programma blijft nog hetzelfde, het gebruik van verschillende loops en videobeelden. Dit is juist erg positief want het programma is gemaakt voor de mensen die 'gewoon leuk' met muziek bezig willen zijn, dat kan prima met deze programma's!

Om de beperkte mogelijkheden van vorige versies uit te breiden zijn de Silver Synth, Scratchbox 2.0 en de Drum & Bass effecten toegevoegd. De klank is in orde en ze zijn niet moeilijk in gebruik. Een goede manier om de mogelijkheden uit te breiden zonder dat dit ten koste gaat van de gebruiksvriendelijkheid.

Wil je muziek maken en er niet al teveel moeite voor doen? Dan is dit het perfecte programma voor jou! Zoek je toch meer professionele mogelijkheden dan heeft Magix bijvoorbeeld Magix Music Studio 2003 voor je.



Magix Music Maker Hip-Hop & RnB Edition en Techno & Trance Edition zijn los te koop en kosten ¤ 29,99 per stuk.