Smith na dagzege naar Premier League-playoffs in Londen

In de Utilita Arena in Sheffield is donderdagavond de zestiende en laatste avond afgewerkt van het reguliere seizoen in de Premier League Darts. Drie van de vier tickets voor de playoffs waren al vergeven, het laatste startbewijs stond donderdag op het spel.

Kwartfinales
Luke Littler en Peter Wright openden de avond en in leg vijf stal Littler alvast de show: hij gooide 120 niet met de standaard shanghai-20 uit, maar gooide alledrie de pijlen in de dubbel-20. Wright bleef daarna wel aardig bij, maar Littler won met 6-4 en verzekerde zich zo gelijk van eindwinst in het reguliere seizoen.

Nathan Aspinall en Michael Smith kwamen het podium op, met een duidelijke inzet: de winnaar zou naar de playoffs mogen. Ze verdeelden de eerste zes legs netjes, maar op 4-3 knalde Smith er een prachtige break in met een 132-finish, waarna hij het met 6-3 afmaakte en zijn plekje bij de laatste vier binnen sleepte.

Het was vervolgens aan Luke Humphries en Gerwyn Price, waarbij de wereldkampioen steeds net een stapje voor Price liep. Op 170 liet hij een eerste matchdart liggen, maar daarna maakte Humphries het keurig af: 6-4.

Michael van Gerwen en Rob Cross sloten de kwartfinales af en met een paar snaarstrakke finishes speelde Cross zich overtuigend naar 4-1. Van Gerwen knokte zich echter terug en kwam met een 89-finish op 4-4, waarna hij zijn comeback fraai afrondde met een 6-4 overwinning.

Halve finales
Littler en Smith troffen elkaar en bij een 4-1 voorsprong voor Littler was het Smith die zich met een 156-finish weer wat in de wedstrijd speelde. Dat zette de oud-wereldkampioen door en uiteindelijk moest een beslissende leg uitkomst bieden, waarin Smith de winst pakte: 6-5.

Humphries en Van Gerwen stonden tegenover elkaar en al snel had de wereldkampioen zich naar een 5-2 voorsprong gespeeld. Een leg later maakte Humphries het keurig af: 6-3.

Finale
Smith en Humphries speelden voor de laatste dagzege van het jaar en met een 170-finish pakte Humphries een 3-1 voorsprong. Smith kwam echter op dreef en ging erop en erover, waarna hij het af wist te maken voor een 6-3 overwinning.

Stand
Littler pakte de eindwinst in het reguliere seizoen, Humphries staat als enige bij hem in de buurt. Van Gerwen en Smith completeren het kwartet dat het op 23 mei tegen elkaar op gaat nemen voor de titel - Aspinall, Cross, Price en Wright mogen zich op andere zaken gaan richten.