Gadget Review: De Irman

De Irman, ontworpen en geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Evation, stelt eigenlijk weinig voor, het is een zwart kastje ter grootte van een pakje sigaretten met een snoertje aan de achterkant. Het apparaatje moet aangesloten worden op de seriële poort, een aansluiting waar een moderne PC er tegenwoordig nog wel een of twee van heeft. De Irman kon in ieder geval probleemloos naast mijn modem die op de eerste seriële poort zit aangesloten worden. Het is jammer dat de Irman geen USB-aansluiting heeft, dit zou de al erg makkelijke installatie nog eenvoudiger maken.

Het ziet er allemaal veelbelovend uit. De ontvanger van de Irman is erg gevoelig en kan nog infrarood-signalen over een afstand van 10 meter ontvangen onder een hoek van 80 graden. Verder heeft de Irman geen externe voeding nodig.

Uit de doos komt naast de Irman ook nog een CD'tje rollen, hier staat ongetwijfeld nog wat benodigde software op. Echter, lui als ik ben heb ik gewoon meteen de nieuwste software van de website van Evation gedownload. Hier kun je een compleet pakket vinden waarmee je de belangrijkste programma's op je PC met de afstandsbediening kunt besturen. Hierbij moet je dus denken aan Winamp, Sonique, PowerDVD en natuurlijk niet te vergeten Windows zelf: het is wel namelijk wel erg melig om je PC met je afstandsbediening uit te kunnen zetten.

De installatie van de software is gemakkelijk: je kunt precies aangeven welke onderdelen je wil installeren en welke niet. Als laatste moet je na de installatie nog even de software de codes van je eigen afstandsbediening leren. Dit gaat erg eenvoudig: kies een functie voor een bepaalde toets, druk de toets in terwijl je de afstandsbediening op de Irman richt en kijk aan, de functie is aan de toets gekoppeld. Vervolgens kun je de bewuste functie in ieder door de Irman ondersteund programma gebruiken.

Mocht er geen ondersteuning zijn voor je favoriete programma dan kun je ook nog een programma genaamd Girder gebruiken. Hiermee kun je macro's en toetscombinaties onder een toets van de afstandsbediening zetten. Dit is wel lastig en daarom heb ik dit verder niet geprobeerd. De ondersteuning voor verschillende programma's is standaard al erg uitgebreid: die-hard Tweakers kunnen ondanks dat dus hun afstandsbediening met letterlijk ieder programma laten werken.