The Seven Deadly Sins: Knights of Britannia
The Seven Deadly Sins is een manga die in 2012 is uitgebracht. Later is daar een anime van gemaakt. Toevallig heeft Netflix de rechten om de Engelstalige versie te streamen, dus dat maakt het al voor veel mensen makkelijker om te kijken. Binnenkort komt de eerste videogame gebaseerd op de manga/anime naar het westen met The Seven Deadly Sins: Knights of Britannia.
De Seven Deadly Sins waren ooit een actieve groep ridders in Brittania. Ze zijn opgejaagd door de elitegroep genaamd de Holy Knights nadat ze beschuldigd werden van een staatsgreep in Liones Kingdom. Ze zouden zijn gedood, maar er waren ook geruchten dat ze ondergedoken waren. Tien jaar later plegen de Holy Knights zelf een staatgreep. De koning is vastgezet en de niet zo heilige ridders heersen over het koninkrijk. Prinses Elizabeth ontvlucht het kasteel en gaat op zoek naar de Seven Deadly Sins om hun hulp te vragen het koninkrijk te bevrijden.
In de Adventure modus, zeg maar de verhaalmodus, begin je als Elizabeth en je komt al snel Meliodas, de Dragon's Sin of Wrath, tegen, al weet ze in het begin niet dat hij een van de Deadly Sins is. Elizabeth en hij zullen de geruchten die ze horen moeten checken om zo de andere leden op te sporen. Er is op de grote map een rumor-meter te zien, dus je weet al hoe dicht je bij een waarheid zit. Door zijmissies te doen vind je nieuwe geruchten waarmee je verder in het hoofdverhaal komt. Het stukje hoofdverhaal dat ik kon spelen eindigt met een gevecht van Meliodas tegen Twigo, een Holy Knight in de leer. Er zijn Battle Quests te doen, waarin je een aantal vijanden moet verslaan voordat je de missie gehaald hebt. Er is soms een tijdslimiet om de druk op te voeren. Niet zo'n limiet waarbij je denkt "hoe dan", tenminste ik heb ze nog niet gezien.
De gameplay van The Seven Deadly Sins: Knights of Britannia is uitgebreid genoeg om snelle actie af te wisselen met een goede verdediging. Zwakke aanvallen kun je in een combo verwerken, terwijl zware aanvallen de vijand de lucht in kunnen werpen. En dan kun je natuurlijk zonder risico daar verder timmeren. Ieder personage heeft een aanval voor op langere afstand. Sommige grote vijanden, zoals Twigo, lopen niet veel schade op uit jouw normale aanvallen, maar als je maar vaak genoeg timmert vallen ze op de grond en kun je ze flink toetakelen, totdat ze weer opstaan. Met genoeg magie in de magiemeter kun je met een simpele schouderknop en een van de drie actieknoppen drie soorten magische aanvallen doen. Dan is er nog een Special Meter, die eenmaal vol een speciale aanval uit je handen laat komen.
Een aanval mijd je door een stapje opzij te doen of te blokken. Een snelle dash en een super jump behoren ook tot de mogelijkheden tijdens de gevechten. Erg handig is de mirage step. Als een vijand aanvalt en jij met goede timing reageert sta jij al achter de vijand om hem genadeloos af te straffen. Sommige missies mag je met twee teamleden Als je met twee teamleden in Co-Op Battle Quests speelt heb je alsnog maar een levensmeter. Is die leeg, dan is het voor beide game over. Als je in een team aanvalt, vul je een co-op-meter. Is die vol dan kun je een sterke duo-aanval doen. Zoals gezegd, niets wat we nog nooit gezien hebben, maar prima om gevechten gevarieerd te houden.
Als je huizen, grote stenen en andere grotere objecten vernietigt, dan kunnen deze magische vallen worden. Wie er in trapt krijgt extra veel schade. Aan de kleur van de val kun je zien wat er gaat gebeuren. Een rode val gaat exploderen met een vuurbal, een ijsblauwe val, tja, wat denk je zelf? Ook de tegenstander kan hier gebruik van maken, het is niet alleen in jouw voordeel. Na een gevecht krijg je wat magische kristallen. Deze leveren je punten op waarmee je nieuwe magie kunt kopen. Denk daarbij aan items die je meters extra snel laten oplopen of een grotere maximale levens- of magiemeter geven. Maar ook krachtigere fysieke en magische aanvallen zijn op deze manier te krijgen.
Het aparte van The Seven Deadly Sins: Knights of Britannia is dat er naast de verhaalmodus ook een fighter-modus is. Er zijn tussen de 25 personages die te kiezen waren vele bekenden uit de serie te zien, zoals het varkentje Hawk of de tovenares en tevens Deadly Sin Merlin. Na je keuze begint het gevecht en kom je in een 3D-arena te staan. De kratten, muren en dergelijk kunnen kapot of vormen ook magische vallen waarin je tegenstander of jij in kunnen trappen. Ik verwacht niet dat deze modus zal gaan concurreren met echte fighting-games, maar het is een leuke toevoeging. De makers hebben er wat humor ingestopt, zoals het varkentje Hawk met zijn Roll Over Ham-move, waarbij hij zich tot een bal oprolt en in de aanval gaat.
The Seven Deadly Sins: Knights of Britannia heeft naast het al bekende verhaal ook compleet nieuwe verhaallijnen in zijmissies gekregen om het wat uit te diepen. Tof van de makers is dat er later gratis content komt wanneer in 2018 het nieuwe seizoen The Seven Deadly Sins: Revival of the Commandments uitgezonden wordt. De verhaalmodus zit qua content dus wel goed. De Duel-modus is een fan-service waarbij de personages het tegen elkaar opnemen in een 3D-arena. Het is geen supertechnische fighter, maar wel leuk om je tegenstander te proberen in de val te lokken. De personages zijn zeker gevarieerd te noemen en dat maakt deze modus voor een tijdje leuk. Of het op de langere termijn op vechtevenementen als EVO gaat zijn verwacht ik niet, maar soms is iets gewoon leuk en waardeer ik de feature voor wat het is. Toen ik plaatsnam op de demo-opstelling had ik amper verwachtingen. Een zoveelste licentiegame zeg maar. Het spel heeft me daarentegen positief verrast. De gameplay is uitgebreid genoeg om spelers bezig te houden, of dat ook voor het leveldesign kan worden gezegd is nog even de hamvraag. Dat weten we pas wanneer het complete spel te spelen is. Heel lang daar op te wachten hoeven we niet meer, want The Seven Deadly Sins: Knights of Britannia komt 9 februari uit op PlayStation 4.