Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 8

Twee re-releases van films van de Franse filmmaker Claire Denis, een nieuwe van Ethan Coen, een animé en nog een aantal films die de aanbod lekker breed maken. Wat wordt jouw must-see voor deze week?

Drive-Away Dolls

In deze humoristische film, geschreven door Ethan Coen en Tricia Cooke, maken we kennis met Jamie, een onbevangen vrije geest die klaagt over de zoveelste relatiebreuk met een vriendin, en haar terughoudende vriendin Marian, die nodig eens wat losser moet worden. Op zoek naar een nieuwe start, beginnen de twee vriendinnen aan een geïmproviseerde roadtrip naar Tallahassee. Maar het gaat al snel mis als ze onderweg een groep stuntelende criminelen tegenkomen.

Land of Bad

Als dronepiloot van de Amerikaanse luchtmacht ondersteunt Reaper (Russell Crowe) een speciale missie op de Filipijnen. Als er iets vreselijk misgaat wordt de jonge officier Kinney (Liam Hemsworth) ingezet om in het slagveld gegijzelde teamleden terug te halen. Hierbij is hij afhankelijk van Reaper die vanuit de lucht als zijn ogen fungeert. Wanneer Kinneys team wordt ontdekt en in een grootschalig gevecht belandt, moet Reaper tot het uiterste gaan om iedereen in veiligheid te brengen.

Rapito

Het is het jaar 1858. In de Joodse wijk in Bologna, dringen soldaten van de Paus het huis van de Mortara’s binnen. Op bevel van de kardinaal moeten ze de zevenjarige zoon Edgardo meenemen. Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen. Met brede steun van binnen en buiten de Joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de Kerk en de paus hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië, weigeren ze de jongen op te geven

Blackbird Blackbird Blackberry

Etero koestert haar vrijheid even veel als haar winkel en de bramen die ze plukt. In haar Georgische dorp is ze het middelpunt van geroddel omdat ze geen man heeft, maar toch is ze trots op haar onconventionele leven. Tot ze, na een bijna-doodervaring, als een blok voor leverancier Murman valt. Na 48 jaar maagdelijkheid en ongebondenheid komt Etero plots in een gepassioneerde seksuele wervelwind terecht, waarna ze voor de onvermijdelijke keuze komt te staan: alleen door of samen? Met veel charme en schilderachtig camerawerk meandert dit internationaal geprezen portret van een eigenwijze vrouw tussen het plezier van seksuele ontdekking en de bevrijdende zelfstandigheid van alleen zijn.

Le Successeur

Ellias Barnès is onlangs aangesteld als artistiek directeur van een beroemd modehuis in Parijs. De verwachtingen zijn dusdanig hooggespannen dat ze hartklachten bij hem veroorzaken. Als zijn vader komt te overlijden en de begrafenis in Montreal geregeld moet worden, komt Elias tot de ontdekking dat hij iets veel ergers heeft geërfd dan het zwakke hart van zijn vader…

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba - To the Hashira Training

Aflevering 11 van de Swordsmith Village Arc - met de uitkomst van de felle strijd tussen Tanjiro en Upper Four, Hantengu en Nezuko’s overwinning op de zon - voor het eerst in de bioscoop. Daarna volgt aflevering 1 van de Hashira Training Arc, met het begin van de training die door de Hashira wordt gegeven ter voorbereiding van de komende eindstrijd tegen Muzan Kibutsuji, die ook voor het eerst op het grote doek te zien is.

Kina & Yuk

De documentaire volgt een poolvossenpaar dat wordt gescheiden wanneer het mannetje vast komt te zitten op een stuk losgeraakt ijs. Zijn hoogzwangere partner moet alleen zien te overleven, terwijl honger en roofdieren dichterbij komen. Het familiedrama brengt de poolvossen in contact met een groot aantal andere Arctische dieren, waaronder lemmingen, ijsberen, rode vossen, poolwolven en nertsen.

Chocolat (1988, re-release)

Voor haar debuutfilm Chocolat baseerde Claire Denis zich op haar eigen jeugd, die ze gedeeltelijk in West-Afrika doorbracht als kind van een Franse koloniale bestuurder. Kenmerkend voor Denis is de subtiele aanpak van het thema: haar film schildert in associatieve flashbacks het leven in een kolonie, waarin het witte kind de Ander is voor de Afrikaan en omgekeerd. Spaarzame dialoog, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn: Chocolat bevat alle stijlkenmerken van het latere werk. De film was onderdeel van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes en is nu digitaal gerestaureerd (4K).

Beau Travail (1999, re-release)

Een verbluffende film van schoonheid, mysterie, sensualiteit en kracht. Galoup blikt vanuit Marseille terug op zijn tijd bij het vreemdelingenlegioen in het Afrikaanse Djibouti. Er ontvouwt zich een hypnotiserend verhaal van onderdrukte verlangens en jaloezie, vooral gericht op de populaire nieuwkomer Sentain. Een lyrisch meesterwerk, dat een onuitwisbare indruk maakt op eenieder die hem ziet. Allemaal zijn ze als vreemdeling hier gekomen, toch lijkt Galoup (Denis Lavant) hier, als sergeant van zijn eenheid, helemaal op zijn plek. Hij heeft een lokale vriendin in de stad en een hechte, bijna vader-zoon relatie, met zijn meerdere (Michel Subor). Hij gedijt bij de strenge hiërarchie, codes en vaste rituelen van het leger. Onder zijn leiding doen de soldaten de was, strijken hun kleren en trainen in de woestijn. De mannen zijn nog jongens. Ze geven zich over aan de Spartaanse omstandigheden, als ware het een spel. Ze bewegen zich met de gratie van Japanse dansers door het adembenemende, desolate landschap. Maar dit zorgvuldig opgebouwde leven stort langzaam maar onherroepelijk in elkaar met de komst van de knappe, mysterieuze rekruut Sentain (Grégoire Colin)