FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 november 2023

Oostenrijkse skiërs pakken 1-2-3'tje op World Cup-slalom in eigen land

Het Oostenrijkse Gurgl, nabij Sölden, heeft zaterdag voor het eerst een World Cup-wedstrijd in het alpineskiën georganiseerd. De mannen werkten op de Tiroler sneeuw een slalom af, de eerste van het seizoen, en dat werd een flink feest voor de thuisfans.

In de eerste run haalde Manuel Feller voor eigen publiek bijzonder hard uit: de Franse olympisch kampioen Clement Noël stond al op 0,94 seconden, een zeldzaam groot verschil tussen de eerste twee plekken. Feller's Oostenrijkse landgenoot Fabio Gstrein, afkomstig uit de omgeving van Gurgl, stond op 0,99 seconden op plek drie, voor de Zwitser Loïc Meillard (+1,10), de jonge Noor Alexander Steen Olsen en de derde Oostenrijker, Marco Schwarz (beiden +1,16).

In run twee pakte Schwarz alvast ruimschoots de leiding, waarna een stel aandachtsvragende herrieschoppers de boel tijdelijk kwam verklooien in het finishgebied. Nadat het krapuul uit het finishgebied opgeruimd was kon Steen Olsen in actie komen, maar de jonge Noor verloor meer dan tien posities. Meillard ging al bij een van de eerste poortjes in de fout, Gstrein leverde zes plekken in en zo stonden er nog twee mannen boven.

Ook Noël zakte ver weg, zelfs tot buiten de top-10, waardoor Schwarz en ook landgenoot Michael Matt zeker waren van een podiumplaats. Feller mocht het afmaken en zijn enorme voorsprong was net groot genoeg: hij won met 0,23 seconden voorsprong, Schwarz en Matt - na run één nog zeventiende - completeerden het volledig Oostenrijkse podium, de eerste bij de mannen sinds de afdaling in Garmisch-Partenkirchen in februari 2015.

In het Zwitserse Zermatt zouden de vrouwen zaterdag een afdaling afwerken, maar dat ging niet door: het waaide te hard. Vorig weekeinde werden twee afdalingen voor de mannen daar ook al afgelast, de vraag is of de afdaling voor vrouwen zondag wel door kan gaan. Vorig seizoen werden alle wedstrijden in Zermatt al afgelast vanwege teveel wind en sneeuw.

Nederlands elftal na magere zege tegen Ierland zeker van EK voetbal

Het Nederlands elftal heeft zich definitief gekwalificeerd voor het EK voetbal in 2024. In een zeer zwakke wedstrijd won de ploeg van bondscoach Ronald Koeman met 1-0 van Ierland.

Het Nederlands voetbalelftal kwam in de Johan Cruijff Arena in de twaalfde minuut op voorsprong dankzij Wout Weghorst. De spits van Oranje draaide goed weg bij zijn tegenstander en schoot vervolgens met overtuiging raak en liet de doelman van Ierland kansloos.

Na de 1-0 kon Oranje niet overtuigen tegen Ierland. Vroeg in de tweede helft kreeg het Nederlands elftal wel kansen om de score te verdubbelen. Xavi Simons kreeg op aangeven van Denzel Dumfries een goede kans. Vrij snel na de goede kans van Simons was Tijjani Reijnders dicht bij de 2-0, maar zijn schot eindigde op de paal.

Ierland kon weinig inbrengen tegen Oranje. Toch leken de Ieren na een kwartier in de tweede helft op gelijke hoogte te komen na zwak optreden van Bart Verbruggen, maar de doelman kon opgelucht ademhalen doordat de 1-1 werd afgekeurd vanwege buitenspel. In de slotfase kreeg invaller Donyell Malen nog twee kansen op de 2-0, maar ook de invaller was niet scherp genoeg voor het doel en zo bleef het in Amsterdam 1-0 voor Oranje. Door de zege is het Nederlands elftal nu zeker van kwalificatie voor het EK voetbal in 2024.

In de andere poulewedstrijd won koploper Frankrijk met maar liefst 14-0 van Gibraltar. Het was de grootste zege ooit van de Fransen.

Martin maakt MotoGP-titelstrijd nóg spannender met sprintwinst in Qatar

Op het Losail International Circuit is zaterdag de sprintrace verreden voor de Grand Prix van Qatar in de MotoGP. In het voorlaatste weekeinde van het jaar kon vooraf de wereldtitel in theorie vergeven worden, hoewel dat na de sprintrace van zaterdag niet meer mogelijk is.

We begonnen met Luca Marini verrassend op poleposition en Fabio Di Giannantonio met diens teamgenoot Alex Marquez ook op de eerste rij. Titelrivalen Francesco Bagnaia en Jorge Martin vormden met Martin's teamgenoot Johann Zarco de tweede rij, voor Marc Marquez, Maverick Viñales, Raul Fernandez, Aleix Espargaro, Brad Binder en Augusto Fernandez. Zelfs rij vijf was echter gevaarlijk, met Marco Bezzecchi, Fabio Quartararo en Enea Bastianini.

In de openingsbochten ging het fout in het achterveld: Bastianini, Espargaro en Oliveira gingen onderuit. Voorin had Marini een prima start en kwam hij als leider de eerste ronde door, met Alex Marquez in zijn kielzog en een klein gaatje naar Bagnaia, Martin, Marc Marquez, Di Giannantonio en Zarco. Martin drukte zijn Ducati al snel fraai binnendoor bij Bagnaia, die ook gelijk een ontketende Di Giannantonio langszij zag komen.

Martin reed het gat naar de duellerende Marini en Alex Marquez dicht en had Di Giannantonio in zijn kielzog, terwijl Bagnaia uit alle macht probeerde in de buurt te blijven. Marquez kwam niet voorbij Marini en dus zette Martin zijn Ducati langs de één jaar oudere versie van Marquez, die aangevallen werd door teamgenoot Di Giannantonio - Martin nam nog geen ronde later ook al de leiding over van Marini.

Richting de slotfase wist Di Giannantonio voorbij Marini te gaan en aan te sluiten bij Martin, waar hij vervolgens rondenlang vlak achter bleef zitten. Een echte aanval kwam er niet, dus de winst was voor Martin, voor Di Giannantonio en Marini, die Alex Marquez van zich af hield. Bagnaia moest het doen met een vijfde plek, waardoor Martin in het wereldkampioenschap tot op zeven punten genaderd is, met nog één sprintrace en twee Grand Prix' te gaan.

Zondag wordt de racedag om 15.00 uur Nederlandse tijd geopend door de Moto3, waar Collin Veijer tussen teamgenoot Ayumu Sasaki en Romani Fenati op de tweede rij staat - Daniel Holgado, Diogo Moreira en Deniz Öncü vormen daar de eerste startrij.

Om 16.15 uur gaat de Moto2 dan van start met de verrassende polesitter Joe Roberts en Celestino Vietti met Aron Canet naast hem, gevolgd door Fermin Aldeguer, Sam Lowes en Jake Dixon. Zonta van den Goorbergh start dan vanaf plek veertien, Bo Bendsneyder moet het met de 25e plek doen. Om 18.00 uur gaan de startlichten voor de MotoGP dan uit.

Leerdam na 18 zeges verslagen op 1000m, Roest weer de beste op 5 kilometer

In het Chinese Beijing is zaterdag de tweede dag afgewerkt van de tweede World Cup voor de langebaanschaatsers. Er stonden drie reguliere individuele afstanden op het programma, gevolgd door de teamsprint bij de mannen en de massastart bij de vrouwen.

1000m vrouwen
Antoinette Rijpma-De Jong zette in de tweede rit met 1:15,67 al een prima tijd neer, die pas in rit acht werd verbroken: de Amerikaanse Kimi Goetz dook er met 1:14,45 minuten ruimschoots onderdoor. Jutta Leerdam nam het vervolgens op tegen de Amerikaanse Brittany Bowe en won weliswaar, haar 1:14,88 was niet genoeg voor de winst en dus werd Leerdam voor de eerste keer sinds haar olympische zilveren medaille in februari 2022 - op dezelfde baan - verslagen op de 1000 meter.

Voor Goetz kwam de winst er uiteindelijk ook niet: Miho Takagi was in de slotrit één honderdste van een seconde sneller en won, voor Goetz en Leerdam. Rijpma-De Jong werd uiteindelijk vijfde, Naomi Verkerk werd in de B-groep vierde (1:17,57), twee plekken voor Helga Drost (1:17,94).

500m mannen
De vanuit de B-groep gepromoveerde olympisch kampioen Gao Tingyu uit China zette met 34,94 seconden al vroeg een podiumwaardige tijd neer, waar onder meer Kai Verbij (35,09), Janno Botman (35,13) en Hein Otterspeer (35,44) zich op stuk zouden bijten.

De Zuid-Koreaan Kim Jun-ho kwam met 35,08 in de buurt, maar in rit negen was het dan echt raak: Wataru Morishige uit Japan knalde naar een dijk van een tijd in 34,69 seconden, tegen 34,81 van zijn Canadese tegenstander Laurent Dubreuil. De Japanner Yuma Murakami kwam in de slotrit nog tot 34,82 seconden en pakte zo de derde en laatste podiumplek. Verbij werd uiteindelijk zevende, Botman achtste, Merijn Scheperkamp twaalfde (35,25) en Otterspeer zeventiende, terwijl Sebas Diniz in de B-groep met 35,26 plek twee pakte.

5000m mannen
Chris Huizinga (6:22,02) en WCKT-verrassing Jesse Speijers (6:24,80) reden in de vroege ritten een prima tijd, maar dat was niet genoeg om op het podium te mogen hopen. De eerste die dat wel kon was de Noor Hallgeir Engebråten, die naar een prima 6:18,94 reed. In de zesde rit liet Patrick Roest echter zien wat hij kon: tegen Sverre Lunde Pedersen bouwde hij zijn race weer prachtig op om vervolgens te finishen in een ijzersterke 6:11,40 minuten, tegen 6:18,58 van Pedersen.

Ted-Jan Bloemen reed zich daarna met 6:16,89 naar plek twee, maar de fraaie slotrit duwde de Canadees van het podium af. Davide Ghiotto en Sander Eitrem namen het tegen elkaar op in een prachtig duel, waarbij de Italiaan in de slotfase de sterkere was: 6:14,25 tegen 6:15,42 voor de Noor Eitrem, die achter Roest en Ghiotto wel plek drie pakte. Huizinga werd uiteindelijk negende, Speijers twaalfde - Gert Wierda won eerder de B-groep in 6:20,81 minuten, Marwin Talsma werd daar derde in 6:21,42.

Teamsprint mannen
De Chinese thuisploeg had op het laatste moment een geheim wapen opgesteld: Ning Zhongyan, superster op de 1500 meter. Met een fenomenale slotronde hielp hij China naar 1:20,72 minuten en de leiding, waar pas in de slotrit verandering in kwam. Nederland reed met gelegenheidstrio Hein Otterspeer, Wesly Dijs en Janno Botman tegen de Amerikanen Conor McDermott, Cooper McLeod en Zach Stoppelmoor en die bleken het snelst: 1:20,27 tegen de 1:20,73 van Nederland, dat daarmee net achter China op plek drie eindigde.

Massastart vrouwen
Irene Schouten en Marijke Groenewoud vormden weer een topteam namens Nederland: Groenewoud sprong weg, Schouten's Canadese concurrente Ivanie Blondin sprong mee en dus liet Groenewoud het lopen. Schouten kreeg het niet voor elkaar om weg te rijden, waarna Groenewoud het nog eens probeerde. Dit keer kwam ze alleen weg en ze soleerde naar een fraaie zege, Blondin sprintte ruim achter de Nederlandse naar plek twee, vlak voor landgenote Valerie Maltais - Schouten kon niet echt meer sprinten en werd vijfde.

Wade en Humphries winnen fantastische kwartfinales op Grand Slam of Darts

In Wolverhampton zijn vrijdagavond de eerste twee halve finales gespeeld van de Grand Slam of Darts. Dat werden twee werkelijk fantastische wedstrijden, met een erg hoog niveau en vooral ook bijzonder veel spanning.

De eerste kwartfinale ging tussen James Wade en Josh Rock, waarbij Rock met een 132-finish op een 4-2 achterstand voor een eerste hoogtepunt zorgde. Wade bleef daarna steeds net een kleine voorsprong houden, tot Rock met een 81-finish op 7-7 kwam. Wade won gelijk daarna weer twee legs, maar Rock gooide een heerlijke 156-finish er achteraan.

Met een 102-finish op 10-9 trok Rock de stand wederom gelijk en vervolgens nam hij zelfs een break voorsprong: 13-11. Dat bouwde hij in rap tempo uit naar een 15-12 voorsprong en dus een mooi rijtje matchpoints voor een plek in de halve finale. Met een 126-finish stelde Wade dat uit, waarna hij 121 nét liet liggen om het nog eens uit te stellen.

Rock liet een matchdart liggen, Wade kwam terug tot 15-14 en trok de stand zelfs helemaal gelijk. Een beslissende leg was nodig, waarin Rock mocht beginnen met gooien. Zijn eerste poging liep echter fout op 136, waarna Wade vanaf 121 dubbel-14 voor de wedstrijd liet liggen. Dit keer had Rock drie matchdarts in handen, maar die eindigden allemaal boven de dubbel-20 en Wade maakte het - met veel moeite - via dubbel-3 af: 16-15.

Het was vervolgens aan Luke Humphries en Gary Anderson, die in rap tempo de eerste drie legs naar zich toe trok met zeer indrukwekkend spel. Humphries pakte met een 170-finish zijn eerste leg en kwam wat beter in de wedstrijd, maar een 128-finish bracht Anderson toch weer naar een 6-3 voorsprong en via een 150-finish kwam de Schot op 7-4.

Humphries gaf uiteraard niet op en met een fraaie 120-finish speelde hij zich terug tot 8-7 en via een 76-finish zelfs 8-8. Anderson begon het erg moeilijk te krijgen en Humphries nam een 12-10 voorsprong, waarna Anderson een mooie 132-finish gooide. De Schot maakte een prachtige 131-finish af via twee keer dubbel-20 en kwam terug tot 13-13, waardoor de spanning volledig in de wedstrijd bleef.

De volgende twee legs werden netjes verdeeld, Humphries kwam met een strakke 81-finish op 15-14. Hij liet een eerste matchdart liggen, maar met drie darts in de hand maakte hij het af: 16-14 en Humphries won de tweede kwartfinale van een weergaloze avond.

SpaceX-raket explodeert bij prachtige testlancering Starship

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zaterdag de tweede zogenaamde integrated flight test uitgevoerd van de krachtigste raket op aarde, de Super Heavy, met bovenop het Starship, dat uiteindelijk onder meer mensen richting de maan moet gaan brengen.

Vanuit SpaceX's Starbase in Boca Chica in Texas ging het enorme gevaarte zaterdag de lucht in, waarbij de 33 Raptor-motoren een bizarre hoeveelheid geweld creeërden. De lancering verliep nagenoeg perfect en het hoofddoel werd bereikt: Starship de ruimte in krijgen.

Super Heavy werd losgekoppeld van Starship, volgens plan, en zou naar de aarde terugkeren om daar in zee te storten. De bedoeling was om dat op gecontroleerde wijze te doen, maar dat lukte niet helemaal: even na het loskoppelen en de beweging richting aarde knalde de raket uit elkaar.

Starship ging wel door in een baan om de aarde en leek de gevaarlijkste momenten overleefd te hebben, maar na een tijdje was het contact verloren. Het gevaarte zou enkele honderden kilometers ten noorden van Hawaii in het water moeten 'landen', maar naar alle waarschijnlijkheid is Starship ontploft.

De explosies betekenen overigens logischerwijze niet dat de test mislukt is, verre van zelfs. Men is bijzonder veel verder gekomen dan tijdens de eerste testvlucht, in april dit jaar, en heeft daarnaast schatten aan data kunnen verzamelen om een volgende test nog succesvoller te kunnen maken.

38:00 voor de lancering, 41:30 voor de ontploffing van Super Heavy

Studie: planten kunnen meer CO2 opslaan dan gedacht

Volgens een onderzoek kunnen planten meer CO2 opslaan dan eerder werd aangenomen. Onderzoekers uit Australië zijn van mening dat eerdere modelberekeningen te simplistisch zijn en geen rekening houden met belangrijke biologische processen.

Het team heeft zijn berekeningen gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances. De onderzoekers hielden rekening met hoe CO2 zich door de binnenkant van de bladeren transporteert, hoe planten zich aanpassen aan verschillende temperaturen en hoe voedingsstoffen in de bladeren worden verdeeld. Volgens de onderzoekers heeft dit alles invloed op hoeveel CO2 een plant kan opslaan. Als er meer broeikasgassen aanwezig zijn in de lucht, kunnen planten dus meer CO2 opnemen.

Ondanks deze belangrijke bevinding benadrukken de milieuwetenschappers achter het onderzoek dat dit op geen enkele manier moet worden opgevat als een teken voor de regeringen van de wereld om te stoppen met het verminderen van de CO2-uitstoot. Simpelweg meer bomen planten en bestaande vegetatie beschermen is geen ultieme oplossing, maar het onderzoek onderstreept wel de vele voordelen van het behoud van dergelijke vegetatie.

"Planten nemen elk jaar een aanzienlijke hoeveelheid kooldioxide (CO2) op en vertragen zo de schadelijke effecten van klimaatverandering, maar het is onzeker in hoeverre ze deze CO2-opname in de toekomst zullen voortzetten," legt Dr. Jürgen Knauer uit, die het onderzoeksteam leidde van het Hawkesbury Institute for the Environment aan de Western Sydney University.

"Wat we hebben gevonden is dat een gerenommeerd klimaatrekenmodel dat wordt gebruikt voor wereldwijde klimaatvoorspellingen door bijvoorbeeld het IPCC een sterkere en aanhoudende koolstofopname voorspelt tot het einde van de 21e eeuw, dan wanneer rekening wordt gehouden met de invloed van een aantal cruciale fysiologische processen die bepalen hoe planten fotosynthese uitvoeren."

Fotosynthese is de wetenschappelijke term voor het proces waarbij planten CO2 omzetten - of 'fixeren' - in de suikers die ze gebruiken voor groei en metabolisme. Deze koolstoffixatie werkt als een natuurlijke vermindering van klimaatverandering door het terugbrengen van de hoeveelheid koolstof in de atmosfeer; het is deze verhoogde opname van CO2 door vegetatie die de belangrijkste oorzaak is van de afgenomen hoeveelheid koolstofneerslag in de natuur die de afgelopen decennia is waargenomen.

Het gunstige effect van klimaatverandering op de koolstofopname door de vegetatie zal echter niet eeuwig duren en het is lang onduidelijk geweest hoe de vegetatie zal reageren op CO2, temperatuur en veranderingen in neerslag die aanzienlijk verschillen van wat vandaag wordt waargenomen. Wetenschappers hebben lang gedacht dat intense klimaatveranderingen, zoals intensere droogtes en hevige hitte, de opnamecapaciteit van terrestrische ecosystemen bijvoorbeeld aanzienlijk zouden kunnen verzwakken.

In het deze week gepubliceerde onderzoek presenteren Knauer en collega's echter de resultaten van hun modelstudie die is opgezet om een klimaatscenario met hoge emissies te beoordelen, om te testen hoe de koolstofopname door vegetatie zou reageren op de wereldwijde klimaatverandering tot het einde van de 21e eeuw.

De resultaten waren duidelijk: de complexere modellen die meer van onze huidige kennis over plantenfysiologie omvatten, voorspelden consistent een sterkere toename van de wereldwijde koolstofopname door vegetatie. 

Silvia Caldararu, assistent-professor aan de Trinity School of Natural Sciences, was betrokken bij het onderzoek. Over de context van de bevindingen en hun relevantie zei ze:

"We denken vaak dat klimaatmodellen alleen maar over natuurkunde gaan, maar biologie speelt een enorme rol en dat is iets waar we echt rekening mee moeten houden.  Dit soort voorspellingen heeft gevolgen voor natuurgebaseerde oplossingen voor klimaatverandering zoals herbebossing en bebossing. Het planten van bomen alleen zal echter niet al onze problemen oplossen. We moeten absoluut de uitstoot van alle sectoren verminderen. Bomen alleen kunnen de mensheid geen gemakkelijke uitweg bieden."

'Het menselijke gezicht van Israelische soldaten, zuipen en dansen zonder shirt'

Zo zien we het disciplinaire Israëlische leger eigenlijk nooit in de media. Half naakt en dansend met een geweer in hun hand. De beelden zijn opgenomen tijdens een 'huiskamerconcert' van Avihu Pinhasov. De zanger werd binnengebracht in een laadbak van een bulldozer voor een verrassingsoptreden om de soldaten moreel te steunen. De feestbeesten hebben echter niet lang kunnen nagenieten, want ze zijn disciplinair gestraft. Senior commandanten waren not amused over het gedrag van de groep reservisten van het IDF op een buitenpost in Noord-Israël, met name vanwege de grote hoeveelheden alcohol die werd genuttigd.

Zwaarbewapende Afghaanse mensensmokkelaars helpen migranten de EU in

Een eenzame schutter staat in het niemandsland tussen Servië en Hongarije, vlakbij de zwaarbewaakte oostgrens van de Europese Unie. Gehuld in een capuchon en masker richt hij zijn geweer op de CCTV-camera's die hebben geregistreerd hoe hij het metershoge, met prikkeldraad bedekte grenshek tussen de twee landen doorbreekt.

Achter hem maken tientallen illegale migranten zonder papieren zich klaar om hem te volgen, met als doel het blok daarachter binnen te dringen.

In hun weg staan Hongaarse grenswachten, vastbesloten om nog een inbreuk te voorkomen op wat een zwakke schakel is geworden in de buitengrenzen van de EU. De Hongaarse autoriteiten zeggen dat de schutter deel uitmaakt van een door de Taliban overgenomen mensensmokkelorganisatie met behulp van het Afghaanse Haqqani-terreurnetwerk in een gewelddadige strijd op de meest actieve route naar de EU. Eenmaal over het hek gooien de migranten onder het toeziend oog van een zwaarbewapende mensensmokkelaar stukken hout, knikkers en stenen naar de grenswachten in de hoop het nabij gelegen bos te bereiken en zo verder de EU in te trekken.

György Bakondi, de Hongaarse nationale veiligheidsadviseur, zei dat hij inlichtingenrapporten heeft gedeeld met de NAVO die aantonen dat de Afghaanse geheime dienst de groeiende migratiecrisis in Europa probeert uit te buiten.

Honderden mensen verlaten het Shifa ziekenhuis in Gaza

In Gaza City hebben naar verluidt honderden mensen het Shifa ziekenhuis verlaten. Het Israëlische leger is daar al dagen aanwezig. Israël beschuldigt Hamas ervan het gebouw te misbruiken voor terroristische doeleinden en er een commandocentrum onder te hebben.

Duizenden Gazanen hadden na het begin van de oorlog beschutting gezocht voor de Israëlische bombardementen in het Shifa ziekenhuis. Het Israëlische leger kondigde aan dat er een veilige route uit het ziekenhuis was ingesteld op verzoek van de directeur van het ziekenhuis. Tegelijkertijd benadrukte het leger dat het nooit opdracht had gegeven om patiënten of medisch personeel te laten evacueren.

Daarmee sprak het de verklaring van de door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteit tegen. Deze verklaarde 's ochtends een evacuatiebevel te hebben ontvangen van het Israëlische leger. Het persagentschap AFD meldde, zich beroepend op een lokale verslaggever, dat talloze mensen naar het zuiden waren gevlucht.

De informatie uit het oorlogsgebied kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Ook het hoge noorden laat BBB vallen

Bij de verkiezingen op 22 november lijkt het erop dat Nieuw Sociaal Contract, samen met GroenLinks-PvdA en de VVD, de grootste partij zal worden in Groningen, Drenthe en Friesland. Stemmers van BBB in het Noorden stappen massaal over van Caroline van der Plas naar Pieter Omtzigt.

Dit blijkt uit een representatieve peiling onder inwoners van Groningen en Drenthe van 30 jaar en ouder, uitgevoerd door bureau Enigma Research. Het is belangrijk om op te merken dat jongeren niet goed vertegenwoordigd zijn in deze groep, waardoor de peiling geen volledig beeld geeft van de uiteindelijke uitslag, maar vooral een trend aangeeft.

Minder dan 20 procent van deze kiezers weet nog niet op welke partij ze volgende week zullen stemmen. Onder de Groningers en Drenten die wel een beslissing hebben genomen, lijkt Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt potentieel de grootste te worden, met ongeveer 16 procent van de stemmen.

Valve viert 25-jarig jubileum van Half-Life met documentaire

Valve heeft dit jaar weer wat te vieren. Het is inmiddels 25 jaar geleden sinds dat de originele release van Half-Life uitgekomen is. En om dat te vieren is er een documentaire uitgekomen en een nieuwe patch die onder andere eerder geschrapte content terugbrengt.

Voor de wat oudere gamers onder ons brengt het misschien weer wat warme gevoelens naar boven. En het spel is inmiddels zo oud dat een nieuwe generatie gamers nog niet eens geboren was. Het stond aan de bakermat en evolutie van games op het gebied van 3D en storytelling. En het was het eerste spel dat via de Steam Store uitgebracht was en Valve hiermee voor de toekomst op de kaart heeft gezet.

Gabe Newell met zijn team in de beginjaren van Valve
Gabe Newell met zijn team in de beginjaren van Valve

Ik zou zeggen pak er een bak koffie erbij, plof lekker op de bank en kijk naar deze documentaire.

De nieuwe patch bevat o.a. het volgende:

  • Half-life Uplink - mini campaign
  • 4 nieuwe Multi-player maps
  • Nieuwe grafische resolutie instellingen voor moderne schermen
  • Verbeterde controller- en netwerkondersteuning
  • Volledige Steam Deck ondersteuning

En voor wie de game nog niet heeft of gespeeld heeft. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum is Half-Life nog tot 20 november gratis te downloaden via Steam.

The Last of Us Part II Remastered aangekondigd

De langverwachte remastered versie van The Last of Us 2 is aangekondigd. De Award-winning game uit 2020 krijgt een kleine oppoetsbeurt waardoor deze nu beter de capaciteit benut van de PlayStation 5 en diens nieuwe dualsense controller.

In de remastered editie, zitten er een aantal extra's ten opzichte van het origineel uit 2020. Naast wat kleine toevoegingen zoals nieuwe outfits, een photo-mode, speedrun en een vrije gitaarspeel modus, bevat de game ook nog een survival-mode genaamd "No Return" en biedt het wat extra levels aan genaamd "Lost Levels" die het origineel destijds niet gehaald hebben.

The Last of Us 2 PlayStation 5
The Last of Us 2 - PlayStation 5

De releasedatum is al snel, op 19 januari 2024 zal het spel uit te komen voor de PlayStation 5. Voor de terugkerende spelers hebben ze ook iets meer in petto, voor degenen die de PlayStation 4 versie eerder al aangeschaft hebben, kunnen tegen een luttele €10,- upgraden naar de PlayStation 5 versie. Voor de pc-bezitters die hierop zaten te wachten is helaas nog geen datum aangekondigd.

F1: Leclerc pakt eerste poleposition in Las Vegas, Verstappen derde

Charles Leclerc heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Las Vegas. De Monegask was met een tijd van 1.32,726 een fractie sneller dan Ferrariteamgenoot Carlos Sainz. Max Verstappen reed de derde tijd, maar start de race van plek twee omdat Sainz door het putdekselincident tien plekken gridstraf opliep.

In de eerste sessie in de casinohoofdstad begon het rustig, maar tegen het einde nam de grip zodanig veel toe dat de tijden beter en beter werden. Bijna alle coureurs moesten drie snelle ronden rijden om een kans te maken om door te gaan naar het tweede deel. Opvallend was dat McLaren het zeer lastig had terwijl ze met Lando Norris in de vorige races nog op het podium eindigden. Nadat de vlag gevallen was ging Norris er uit, net als teamgenoot Oscar Piastri, Esteban Ocon, Guanyu Zhou en Yuki Tsunoda.

Q2 gaf eenzelfde beeld als het eerste deel waarbij vrijwel alle coureurs direct weer naar buiten gingen. Opnieuw werden de rondetijden sneller en sneller waarbij Red Bull veel risico nam door Sergio Perez enkele minuten voor het einde binnen te halen. De Mexicaan kwam van een koude kermis thuis, want hij werd er op het laatste moment uit gekegeld, net zo verrassend als Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Lance Stroll en Daniel Ricciardo.

Ferrari zette met Leclerc direct de toon in het laatste deel met een tijd van 1.33,021 waarbij Sainz en Verstappen een fractie langzamer waren. In de tweede run door Leclerc met een 1.32,726 ruim onder zijn tijd door en hield zo nipt Sainz van het lijf. Verstappen verbeterde zich niet en bleef maar nipt derde omdat George Russell op acht duizendste strandde. Pierre Gasly verraste met plek vijf, voor de al even verrassende Williams-coureurs Alexander Albon en Logan Sargeant. Valtteri Bottas ging naar plek acht, voor Kevin Magnussen en Fernando Alonso.

Marvel-serie What If...? duikt verder in het multiversum

De animatieserie What If...? leek in 2021 gewoon een leuk zijprojectje in het Marvel Cinematic Universe, waarin alternatieve ideeën over bekende Marvel-helden werden getoond, totdat duidelijk werd dat de serie nauw verweven was met het Multiverse Saga. In de nieuwe trailer wordt snel duidelijk dat er in het tweede seizoen nog meer te vertellen valt.

Diverse acteurs uit de films zijn opnieuw te horen in de serie, waaronder Michael Douglas (Hank Pym/Ant-Man), Chris Hemsworth (Thor), Cate Blanchett (Hela), Laurence Fishburne (Bill Foster/Giant-Man) en Jeffrey Wright is opnieuw de Watcher.

Het tweede seizoen van What If...? start op 22 december op Disney+, met dagelijks een nieuwe aflevering tot het einde van het jaar.

Madame Web ziet de toekomst in eerste trailer

In een trailer die bijna verhult dat het überhaupt iets net superhelden te maken heeft toont filmstudio Sony ons de eerste blik op Madame Web, een personage uit de wereld van Spider-Man. Haar ding is: een sterk ontwikkelde 'spider-sense'.

De trailer laat, naast Dakota Johnson als Cassie Webb, glimpen van andere Spider-personages zien, waaronder de slechterik van de film.

Madame Web is geregisseerd door S. J. Clarkson, die het scenario schreef samen met Claire Parker en als regisseur van onder andere Heroes, Jessica Jones en The Defenders al een beetje superhelden-ervaring heeft. Naast Johnson zien we in Madame Web ook Sydney Sweeney en Celeste O'Connor als twee varianten van Spider-Woman en Isabela Merced als Araña. De film verschijnt op 15 februari 2024.

Russell op één in laatste training Vegas, Sargeant 3e

In de straten van Las Vegas is zaterdagochtend, of vrijdagavond lokale tijd, de derde en laatste vrije training afgewerkt voor de Grand Prix van Las Vegas van zaterdagavond - of zondagochtend 07.00 uur Nederlandse tijd. Dat verliep beter dan de chaotische openingsdag, zonder loskomende putdeksels.

George Russell reed zijn Mercedes zowaar naar de snelste tijd en sloeg een mooi gat van bijna vier tienden van een seconde naar Oscar Piastri. De grootste verrassend stond op plek drie: niemand minder dan Logan Sargeant zette zijn Williams op de derde tijd in de tijdenlijst, voor de Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Perez en met teamgenoot Alexander Albon op plek zes, de beste training in hele lange tijd voor Williams.

Het was overigens niet alleen goed nieuws bij Williams: vijf minuten voor het einde van de sessie reed Albon zijn band eraf tegen de muur, wat met een rode vlag ook het einde van de sessie betekende. Om 09.00 uur gaat de kwalificatie in Vegas van start.

FOK! Wat een weer: regen

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend komt er in het (noord)oosten eerst mist voor, die later oplost. Verder is het bewolkt en gaat het van het zuidwesten uit regenen. In het noordoosten blijft het tot de middag nog droog. De wind uit het zuiden is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is het zwaar bewolkt en regent het overal langdurig. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 6°C in het noordoosten tot 10°C in het zuidwesten. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidenwind, aan zee is de wind krachtig tot hard, windkracht 6-7.

Vanavond wordt het van het westen uit droger, maar blijft het nog af en toe motregenen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Komende nacht regent het eerst nog af en toe, later wordt het van het westen uit op de meeste plaatsen droog. Het blijft zacht met minimumtemperaturen van 10°C. De wind is zuidwest en matig, aan de kust vrij krachtig tot krachtig.

Tot morgen! 

                   

 Herfst in de Cranenweyer te Kerkrade. (Foto: Luuntje)
Herfst in de Cranenweyer te Kerkrade. (Foto: Luuntje) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Nuis met prachtige 1500m te sterk voor Roest in World Cup Beijing

In Beijing is vrijdag het tweede World Cup-weekeinde voor de langebaanschaatsers afgetrapt. Men is terug op de olympische baan van begin vorig jaar, waar het zeker niet vol zat, maar waar er in elk geval wel enige interesse was van het lokale publiek, dat de Spelen niet bij mocht wonen.

1500m vrouwen
Al in de openingsrit zette Marijke Groenewoud met 1:57,31 minuten op zich een prima tijd neer, die was in rit zes verbeterd werd: Ragne Wiklund snelde naar 1:57,16. Nog een rit later maakte Mei Han voor eigen publiek indruk: de Chinese knokte zich naar 1:55,92 en de leiding, maar in de rit erna was die positie al weg.

Favoriete Miho Takagi had het beduidend moeilijker dan een week eerder, maar met 1:55,52 was de Japanse wel gewoon de snelste. Ze nam de Chinese Li Qishi mee naar 1:57,01 en een derde plek, achter Han. Joy Beune greep net naast het podium: in de slotrit noteerde ze met 1:57,14 de vierde tijd. Groenewoud werd zesde, Antoinette Rijpma-De Jong zevende (1:57,32) en Esther Kiel veertiende (1:58,88). Melissa Wijfje werd eerder tweede in de B-groep in 1:59,20.

500m mannen
De 35,03 seconden van de Pool Damian Zurek uit rit één bleef geruime tijd staan, tot Merijn Scheperkamp in de vijfde rit naar 35,00 ging. Dat deed Kim Jun-hoo kort daarop ook, maar in de duizendsten was de Zuid-Koreaan sneller. Het was daarna tijd voor twee Japanse onderonsjes en in de eerste daarvan snelde Wataru Morishige naar een toptijd van 34,72 seconden. Tatsuya Shinhama leek een rit later op weg die tijd te verbeteren, maar maakte een grote misslag en bleef in de binnenbocht maar net overeind.

Yuma Murakami sprintte in de slotrit na een topopening naar 34,82 seconden en plek twee, achter Morishige en voor Kim. Scheperkamp werd vierde, Janno Botman twaalfde (35,24). De overige Nederlanders kwamen in actie in de B-groep, waar de Chinese olympisch kampioen Gao Tingyu in zijn eerste wedstrijd sinds het olympisch goud in 34,87 de snelste was. Kai Verbij werd in 35,28 tweede, Sebas Diniz zesde (35,59) en Tim Prins elfde (35,80).

500m vrouwen
Bij de vrouwen duurde het wat langer tot het echt hard ging, de Chinese Tian Ruining was met 38,19 de eerste met een mogelijke podiumtijd. In rit negen werd die tijd verbeterd en fors ook: olympisch kampioene Erin Jackson knalde na een topstart naar 37,91 seconden, tegen 38,00 van Kim Min-sun uit Zuid-Korea.

In de slotrit kwam Jackson's landgenote Kimi Goetz nét tekort: ze snelde naar plek twee in 37,92 seconden, voor Kim. Jutta Leerdam ging met Goetz mee naar een tijd van 38,01 seconden en de vierde plek, Marrit Fledderus werd zesde (38,31), Dione Voskamp achtste (38,31) en Naomi Verkerk negentiende (39,01) - Helga Drost werd eerder in de B-groep achtste in 39,18 seconden.

1500m mannen
In een prachtige rit tegen de Canadees David La Rue reed Hendrik Dombek uit Duitsland naar een bijzonder fraai PR van 1:45,91 minuten, maar een rit later dook Patrick Roest er met 1:45,36 wel vrij ruim onderdoor. De Noor Sander Eitrem reed tegen Wesly Dijs (1:46,13) naar een keurige 1:45,73 minuten, waarna Kjeld Nuis het opnam tegen thuisheld Ning Zhongyan. Nuis klapte er vól in vanaf de start en met een dijk van een race snelde hij naar de toptijd van 1:44,80 minuten, tegen 1:45,51 van Ning.

In de uiterst matige laatste twee ritten, waarbij de Noor Peder Kongshaug gehinderd werd door Seitaro Ichinohe, kwam niemand meer in de buurt. De winst was zo voor Nuis, met Roest en Ning ook op het podium. Dijs werd zevende, Thomas Krol negende (1:46,35) en in de B-groep ging plek twee naar Louis Hollaar in 1:46,74 minuten.

Random Pics van de Dag #1104

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.