Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 44

Een Nederlandse verfilming van een Belgisch boek, een verfilming van een virale Twitter-thread, een letterlijke verfilming van een FBI-transcript; de inspiratie voor nieuwe films komt deze week overal vandaan. Welke gaat jouw zaterdagavond vullen?

Het Smelt

Eva worstelt met menselijke connectie. Ze is vervreemd van haar ouders en nu haar jongere zus gaat verhuizen, is ze al helemaal eenzaam. Wanneer ze een bericht op social media ziet waarin de herdenking van een lang geleden overleden vriend wordt aangekondigd, brengt dat haar terug naar de zomer waarin ze dertien jaar oud was. Die zomervakantie bracht ze door als derde musketier met twee wat oudere jongens. Ze speelden een raadselspel met plaatselijke meisjes, met een schokkende afloop. Eva besluit terug te keren naar haar geboortedorp om de zomer die haar leven voor altijd veranderde achter zich te laten. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Lize Spit.

Reality

Reality Winner is een doorsnee twintiger: ze is dol op haar huisdieren, houdt van reizen, doet aan CrossFit en deelt selfies met haar volgers op social media. Maar als Reality na wat boodschappen op 3 juni 2017 thuiskomt, treft ze daar twee FBI-agenten aan. Winner, een luchtmacht veteraan en yoga instructeur, wordt ter plekke ondervraagd over haar werk bij de inlichtingendienst en in het specifiek of ze een geheim document heeft gelekt over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Aan de hand van de dialogen die letterlijk uit het originele FBI transcript zijn gehaald, toont Reality wat er die middag in het huis van Winner plaatsvond.

Dear David

Vlak nadat striptekenaar Adam reageert op internet ‘trolls’ op zijn Twitter-pagina lijkt hij geesten te zien. Als hij zijn bovennatuurlijk ervaringen deelt in een Twitter-thread, begint Adam te geloven dat hij achtervolgd wordt door de geest van een overleden kind met de naam David. Terwijl zijn baas hem aanmoedigt dit onderwerp verder te onderzoeken en er een stuk over te schrijven, begint Adam steeds verder grip te verliezen op wat zich online en wat zich in de realiteit afspeelt. Gebaseerd op de virale Twitter thread van BuzzFeed striptekenaar Adam Ellis.

White Plastic Sky

2123, de mensheid leeft in steden onder beschermende koepels en kan alleen overleven door op 50-jarige leeftijd te transformeren in een boom die weer dient als zuurstof en voedsel. Als Stefan ontdekt dat zijn geliefde Nora zich vrijwillig heeft aangemeld, ruim voor haar tijd, gaat hij op een avontuurlijke reis om haar ten koste van alles te redden en overtreedt alle regels van het systeem.

Dovbush (Довбуші)

Het zijn donkere tijden: in de 18e eeuw heerst een tirannie van de Poolse adel en de broers Oleksa en Ivan Dovbush vluchten noodgedwongen de Karpatische bergen in. Van daaruit plannen ze hun wraak op degenen die hun ouders hebben vermoord. Ivan is uit op geld, terwijl Oleksa strijdt voor gerechtigheid, en ze komen recht tegenover elkaar te staan. Oleksa leidt het rebellenleger en is de onderdrukkers keer op keer te slim af. Zo is de legende van de Karpatische ridder Dovbush, die generaties later blijft inspireren, geboren. 

Drawing Lots

Drawing Lots is een karakterschets van een kustplaatsje in Georgië waar een flatgebouw en een binnenplaats als amfitheater dienen voor een mysterieus machtsspel tussen de bewoners, wier levens met elkaar verweven zijn. Op meesterlijke wijze biedt Khalvashi de kijker slechts een glimp van de geheimen en dromen van de flatbewoners: een melodramatische elektrische gitarist, tieners die aan onbeantwoorde liefde lijden, een klassieke violist in een midlifecrisis en een onlangs teruggekeerde misdadiger. Deze vluchtige inkijkjes leiden tot intriges en spanningen als het dagelijks leven en de voyeuristische neigingen van de bewoners met elkaar in botsing komen.