NFL: Deelnemers Super Bowl LIV bekend

De San Francisco 49ers en de Kansas City Chiefs mogen over twee weken uitmaken wie zich een jaar lang “World Champion” mag noemen. De 49ers hadden geen enkele moeite met de Green Bay Packers en de Chiefs zetten de Tennessee Titans uiteindelijk relatief makkelijk weg om zich te plaatsen voor Super Bowl LIV.

Tennessee Titans @ Kansas City Chiefs (AFC Championship)
De Titans begonnen de wedstrijd sterk en kwamen al snel op een 10-0 voorsprong met een 30-yard field goal en een rushing touchdown van sterspeler Derrick Henry. De Chiefs antwoordden net voor het einde van het eerste kwart met een korte touchdown pass van Patrick Mahomes naar Tyreek Hill (10-7).

In het tweede kwart liepen de Titans weer uit naar een voorsprong van tien punten na een 1-yard pass van Ryan Tannehill naar de 146kg wegende offensive tackle Dennis Kelly (17-7).  Hiermee werd Kelly de zwaarste speler ooit die, tijdens een play-offs wedstrijd,  een touchdown wist te vangen.

De laatste paar minuten van de eerste helft waren een ware Patrick Mahomes show. De MVP (Most Valuable Player) van vorig jaar liet weer zien waarom hij ook dit jaar weer de grooste kanshebbers is voor die titel. Een 20-yard pass naar nogmaals Tyreek Hill zorgde voor een stand van 17-14. Met nog 23 seconden op de klok was het dit keer Mahomes zelf die met een ongelovelijke 27-yard run, waarbij hij maar liefst zes Titans verdedigers wist te ontwijken, een touchdown maakte (17-21).

In het derde kwart werd niet gescoord, maar vroeg in het vierde en laatste kwart waren het weer de Chiefs met een touchdown. Na een lange drive van ruim zeven minuten was het Damien Williams die wist te scoren met een 3-yard run (17-28). Een prachtige 60-yard touchdown pass van Mahomes naar Sammy Watkins zorgde voor een voorsprong van maar liest 18 punten (17-35). De Titans deden vlak voor het einde nog iets terug met een mooie 22-yard pass van Tannehill naar Anthony Firkser (24-35).

Na Super Bowl I (1967) en Super Bowl IV (1970) wordt dit de derde Super Bowl voor de Kansas City Chiefs. Tijdens Super Bowl IV wisten de Chiefs hun eerste en enige titel te pakken.

Green Bay Packers @ San Francisco 49ers (NFC Championship)
De 49ers domineerde de wedstrijd van begin tot einde en de overwinning kwam eigenlijk geen enkel moment in gevaar. De Packers werden tijdens de eerste helft compleet weggespeeld en wisten vooral geen manier te vinden om running back Raheem Mostert te stoppen. De 49ers maakten hier dankbaar gebruik van door de bal keer op keer aan Mostert te geven.

Het was dan ook Mostert die, in het eerste kwart, met een 36-yard run de score opende (0-7). Gedurende het tweede kwart waren het kicker Robbie Gould (twee field goals) en weer Mostert (twee touchdowns) die de Packers het leven zuur maakten. De Packers mochten met een achterstand van maar liefst 27 punten de kleedkamers opzoeken.

De Packers kregen vroeg in de tweede helft nog wat hoop door een touchdown van Aaron Jones (7-27). Het antwoord van de 49ers bleef niet lang uit. Het was weer Mostert met een 22-yard running touchdown (7-34). In het vierde kwart gingen de 49ers eindelijk van het gas af en kwamen de Packers wat terug in de wedstrijd met touchdowns van Aaron Jones (13-34) en Jace Sternberger (20-34). Een field goal van Gould zorgde voor de eindstand van 20-37 in het voordeel van de 49ers.

De 49ers mogen met deze overwinning naar hun zevende Super Bowl. Van de vorige zes Super Bowls die ze speelden wisten ze er maar liefst vijf te winnen. De New England Patriots en Pittsburgh Steelers zijn de enige twee teams met zes Super Bowl overwinningen, dus bij een eventuele winst in Miami zullen de 49ers dit record evenaren.

Super Bowl LIV

Super Bowl LIV wordt zondag 2 februari gespeeld in het Hard Rock Stadium van de Miami Dolphins.

Dit jaar zal het volkslied gezongen worden door Demi Lovato en de halftime show wordt verzorgd door Jennifer Lopez en Shakira. De Super Bowl trekt jaarlijks wereldwijd ruim 150 miljoen kijkers en een reclameblok van dertig seconden kost gemiddeld maar liefst vier miljoen dollar.