FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 januari 2020

Flinke bobsleecrash voor Duitsers, Friedrich slaat dubbelslag

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is een weekeinde bobsleeën afgerond. Dat zorgde met name bij de mannen wat betreft de winst helaas niet voor veel spanning, maar het leverde wel een flinke crash op - gelukkig zonder al teveel fysieke schade bij de heren.

Dames
Na één run was het bijzonder spannend bovenaan de ranglijst: samen met Annika Drazek stond de Duitse olympisch kampioene Mariama Jamanka op één, maar de tegenwoordig Amerikaanse veterane Kaillie Humphries en remster Sylvia Hoffmann stonden op slechts één honderdste van een seconde en het Duitse duo Stephanie Schneider/Ann-Christin Strack gaf slechts 0,04 toe. Laura en Erline Nolte - geen familie - volgden op 0,14 seconden en ook Christine de Bruin/Kristen Bujnowski (+0,16) uit Canada deden nog volop mee.

In de tweede run kon Nolte haar voorsprong op De Bruin iets uitbreiden, waarna Schneider met een behoorlijke glijpartij terugviel achter beide dames. Ook Humphries kwam niet aan de tijd van Nolte, die dus verzekerd was van in elk geval plek twee. Jamanka en Drazek startten weer eens snel en de olympisch kampioene hield de slee keurig onder controle, waardoor Jamanka 'eindelijk' haar eerste zege van het seizoen pakte en waardoor Nolte na drie World Cup-races in haar carrière al van elke kleur één medaille heeft.

Tweemansbob
Voor de zoveelste keer stond Francesco Friedrich weer eens bovenaan na één run. Met remmer Thorsten Margis pakte hij 0,16 seconden op zijn beduidend minder ervaren landgenoot Richard Ölsner en diens remmer Tobias Schneider, terwijl de Britten Brad Hall en Greg Cackett knap op 0,23 seconden stonden, voor de Fransen Romain Heinrich/Dorian Hauterville (+0,29), de Duitsers Nico Walther/Malte Schwenzfeier en de Zwitsers Michael Vogt/Cyril Bieri (beiden +0,30).

Walther wist Vogt met twee honderdsten van zich af te schudden in de tweede run, waarna Heinrich kort achter de Duitse én Zwitserse slee plaats moest nemen. De door zichzelf gefinancierde Hall en Cackett doken dan weer onder de tijd van Walther uit het machtige Duitse programma door. Ölsner leek zijn voorsprong op Hall weg te geven, leek het met geweldige snelheid toch te houden...maar kwam er dan toch 0,01 seconden achter terecht. Op Friedrich stond zoals wel vaker geen enkele maat: met topremmer Margis knalde hij 0,74 seconden onder Hall door en pakte hij zijn zoveelste zege.

Overigens was er nog een vrolijk momentje voor wereldtopper Oskars Kibermanis. De Let moest wegens een blessure in de slee starten, waardoor remmer Matiss Miknis in z'n eentje 270 kilogram vooruit moest duwen. Dat deed hij naar behoren, terwijl Kibermanis op z'n gemakje even poseerde voor een leuke foto tijdens de start. Ivo de Bruin kwam ook in actie en eindigde met Dennis Veenker als zestiende op 1,94 seconden van Friedrich.

Viermansbob
Voor de verandering stond Duitsland weer eens op één na de eerste run en wederom was het Francesco Friedrich en zijn team. Johannes Lochner volgde op slechts 0,06 seconden, terwijl de Amerikaan Hunter Church al op 0,19 tellen stond. Alleen de derde Duitser, Nico Walther, kwam verder met 0,21 seconden nog een beetje in de buurt, de rest stond al op minstens een derde van een seconde.

Walther nam met een prima run de leiding in handen, maar na de finish ging het niet zo best: de Duitse slee sloeg om en met het nodige geweld denderde het gevaarte door het finishgebied de rubberen matten op, waar de slee tot stilstand kwam voor de baan tot een einde kwam. Gelukkig liep het zo redelijk goed af, maar de heren waren woest over de slechte conditie van de baan in het gedeelte waar geremd moet worden.

Church en zijn team doken 0,07 seconden onder Walther's tijd door, waarna Lochner op zijn beurt 0,09 seconden sneller was dan de Amerikaan. Op Friedrich stond uiteraard weer geen maat: het Duitse superstartteam verloor onderaan nog wat tijd, maar was maar liefst 0,33 seconden sneller dan Lochner over twee runs. Ivo de Bruin werd zestiende met Joost Dumas, Dennis Veenker en Jelen Franjic, die in run twee dusdanig veel moeite had om zijn been in de slee te krijgen dat hij geblesseerd leek te raken.

Run twee in de viermansbob, met Walther's crash na zo'n 42 minuten

Batwoman is lesbisch

Batwoman, gespeeld door actrice Ruby Rose, heeft Gotham City zondagavond de waarheid over haar seksuele geaardheid medegedeeld. In de aflevering van de superheldenserie vertelde Batman's nicht, Kate Kane, de wereld dat ze een lesbische crimefighter is.


Is uit de kast komen voor een superheld nuttig? (Bron: YouTube)

De keuze om uit de kast te komen was niet eenvoudig, maar in de aflevering met de welluidende naam 'How Queer Everything Is Today!' kwam het hoge woord eruit. De heldin maakte na te aanhoren van het zielige verhaal van een personage wiens ouders weigerden haar seksuele identiteit te accepteren, de deur van de kast dan definitief open. 

Batwoman ging in oktober 2019 in première met het gerucht dat het de eerste superheldenreeks in de televisiegeschiedenis zou zijn met een LGBTQHPWVF^NB==D-personage in de hoofdrol. Kate Kane neemt tijdens de mysterieuze afwezigheid van de iconische beschermer van Gotham, Batman, de rol op zich om het kwade te bestrijden.

"Het meisje onder het kostuum is zo tevreden met wie ze is en zo comfortabel met eerlijk zijn, daardoor is ze nooit echt in de kast geweest", aldus de mysterieuze verklaring van Caroline Dries, producent en schrijver.

Duitse rodelaars viesslecht, Oostenrijkers schrijven historie

De bobslee- en rodelbaan in het Noorse Lillehammer is niet een van de meestgebruikte banen ter wereld en tijdens de World Cup rodelen zorgde dat in het weekeinde voor interessante resultaten. Vooral Duitsland viel op, en bepaald niet in positieve zin: dé grootmacht in het rodelen viel vies tegen op de olympische baan van 1994. De wedstrijden zijn zoals altijd hier terug te kijken.

Vrouwen
Tatyana Ivanova leek hard op weg naar de snelste tijd in run één, maar een flinke fout onderin wierp haar terug naar de derde stek op 0,073 seconden van de Duitse Julia Taubitz, die op haar beurt welgeteld vijf duizendsten van een seconde sneller was dan Ivanova's landgenote Viktoriia Demchenko. Op één duizendste van Ivanova deed ook de Amerikaanse Summer Britcher nog volop mee en daar weer één honderdste achter stond Madeleine Egle uit Oostenrijk.

Egle kende een matige tweede run en moest uiteindelijk genoegen nemen met plek zes, nog achter de Italiaanse Andrea Vötter. Britcher deed het juist uitstekend, maar zag hoe Ivanova het foutje dit keer níet maakte en 0,117 seconden sneller was. Demchenko ging nu echter de fout in en kwam op 0,170 van haar landgenote terecht, waarna leidster Taubitz het ook niet kon bolwerken: de Duitse werd achter Britcher derde op 0,142 seconden van Ivanova.

Dubbels
Ook hier zat het weer lekker dicht bij elkaar in de eerste run, met Rusland bovenaan: Aleksandr Denisev en Vladislav Antonov noteerden ietwat verrassend de snelste tijd. De Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller gaven 0,036 seconden toe en de eveneens jonge Italianen Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner zaten er met 0,063 seconden ook nog uiterst dicht in de buurt. Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov (+0,101) deden nog volop mee en amper vier honderdsten verder naar onderen stonden Toni Eggert en Sascha Benecken...op de achtste plek, wat betekent dat de verschillen enorm klein waren.

Yuzhakov en Prokhorov kenden een sterke tweede run en passeerden Rieder en Kainzwaldner, waarna Steu en Koller 0,072 seconden onder de tijd van de Russen doken. De winst zat er echter niet in voor misschien wel hét team van dit jaar, want Denisev en Antonov breidden hun voorsprong uit en wonnen met 0,100 seconden voorsprong. Tobias Wendl en Tobias Arlt werden op een dikke halve seconde zevende namens Duitsland en dat was bijzonder: het was de eerste keer sinds Innsbruck in november 2010 (!) dat Duitse dubbelteams aanwezig waren, maar geen enkele podiumplek pakten.

Mannen
Het ging ook hier niet lekker met de Duitsers: Johannes Ludwig was na één run op de zevende plek de beste, maar al wel op 0,271 seconden van de Russische leider Semen Pavlichenko. De stylist pur sang zag dat alleen Dominik Fischnaller, een andere échte glijder, hem kon volgen: de Italiaan gaf slechts 0,002 seconden toe. Pavlichenko's landgenoot Roman Repilov volgde al op 0,128 tellen, voor olympisch kampioen David Gleirscher (+0,183) uit Oostenrijk, Dominik's neef Kevin Fischnaller (+0,242) en de derde Rus, Stepan Fedorov (+0,254).

In run twee werkte Aleksandr Gorbatcevich zich vanaf plek acht voorbij Ludwig en Fedorov, waarna Kevin Fischnaller een geweldige run weggooide met een flinke fout, waardoor hij vlak achter Gorbatcevich eindigde. Gleirscher hield vervolgens wel stand en zag World Cup-leider Roman Repilov daar weer onderdoor duiken, gevolgd door Dominik Fischnaller die de leiding pakte. Alleen Pavlichenko stond nog boven, maar de Rus kwam er verrassend genoeg niet aan en eindigde 0,174 seconden achter Fischnaller op de tweede plek.

Estafette
Met het dominante optreden van de Russen was de estafettezege natuurlijk een feit...tot Ivanova onderin haar run zwaar in de fout ging en een seconde door het putje spoelde. Pavlichenko en Denisev/Antonov konden dat uiteraard niet goedmaken tegenover de Oostenrijkse leiders en de winst was weg voor Rusland. Met Taubitz, Ludwig en Wendl/Arlt kwamen ook de Duitsers er niet aan: ze eindigen ruim zes tienden achter Oostenrijk.

Andrea Vötter en Dominik Fischnaller hielden Italië op 0,061 seconden van de Oostenrijkers, maar Ivan Nagler en Fabian Malleier konden het gat niet dichten en Italië werd op 0,108 seconden tweede, voor Letland (+0,631), dat Duitsland ook hier van het podium hield. Voor Oostenrijk was het overigens - opvallend genoeg - pas de eerste estafettezege ooit in de World Cup.

Rapper Lil' Kleine volgt Famke Louise op als 'Dom Bontje'

Rapper Lil' Kleine is de 'grote winnaar' van de Dom Bontje 2019-verkiezing. Volgens stichting Bont voor Dieren versloeg hij met een ruime meerderheid van de stemmen rapper Boef en Gerard Joling.

Kleine is verkozen omdat hij zou 'pronken met bont'. De stichting stelt dat de rapper dit ook heeft gedaan nadat hij al genomineerd was als 'Domste Bontje 2019'. Daarnaast maakte de artiest tijdens een eerdere editie ook al kans op de 'eretitel'.

'Ware verhaal achter zijn bontkraag'
"Ik betreur dan ook zijn keuze om zich niet te verdiepen in het ware verhaal achter zijn bontkraag", stelt Moranni te Winkel, campagneleider van Bont voor Dieren. "Wij hopen alsnog dat hij openstaat voor bewustwording. Veel jongeren zien Lil’ Kleine als een rolmodel, en bij hen ligt de bontvrije toekomst."

Famke Louise
Zangeres Famke Louise werd vorig jaar benoemd tot 'Domste Bontje'. Zij lijkt inmiddels haar leven te hebben gebeterd. Ze deelde weliswaar een omstreden bontfoto op Instagram, maar dat bleek later een publiciteitsstunt te zijn.

Op 9 januari lanceerde de zangeres namelijk de documentaire 'Bontgirl', waarmee ze aandacht wil vragen voor de misstanden in de bontindustrie. Het management van Lil' Kleine was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.

Heracles kan miljoenenklapper verwachten met naderende transfer van Czyborra

Atalanta is dicht bij de komst van Lennart Czyborra, zo weten onder meer Sky Italia en TC Tubantia maandag te melden. "We hebben Lennart toestemming gegeven om tot een akkoord te komen met de andere club", zegt Tim Gilissen, technisch manager van Heracles, in gesprek met de regionale krant. Volgens de berichtgeving uit Italië is een deal inzake de back al rond. Naar verluidt gaat er met de transfer ongeveer vier miljoen euro gemoeid. Czyborra wordt bij Atalanta waarschijnlijk de stand-in van Robin Gosens, die eveneens een verleden heeft bij Heracles.

De twintigjarige Czyborra werd anderhalf jaar geleden door Heracles opgepikt in de jeugdopleiding van Schalke 04 en is inmiddels een vaste waarde in de defensie van de Almeloërs.

Atalanta eindigde vorig seizoen verrassend als derde in de Serie A en kent opnieuw een uitstekende voetbaljaargang. In de competitie is men na negentien speelrondes terug te vinden op een vijfde plaats, terwijl de werkgever van Hans Hateboer en Marten de Roon ook nog altijd actief is in de Champions League.

Vanaf volgende maand wacht in de achtste finales van het miljardenbal een tweeluik met Valencia.

Ballenmeisje mag niet aan banaan zitten

Fransman Elliot Benchetrit is een verwende donder. En tennisspeler. Tijdens de kwalificaties voor tennistoernooi Australian Open had Benchetrit tussen twee games in wel trek in een banaantje.

De Fransman gaf een banaan aan het dichtsbijzijnde ballenmeisje met de opdracht om deze voor hem te pellen. De scheids was het daar niet mee eens en droeg de Fransman op zijn banaantje zelf maar te ondoen van de schil.

Het schuchtere ballenmeisje gaf de banaan terug aan de tennisser die protesterend op zijn stoel bleef zitten. Uiteindelijk was hij niet al te veel van zijn à propos, aangezien hij zijn partij tegen Dmitry Popko in drie sets won: 4-6 6-2 6-3

'Chong krijgt van Internazionale contractvoorstel van minimaal tien miljoen'

Internazionale wil Tahith Chong erg graag inlijven. De twintigjarige aanvaller, die bij Manchester United beschikt over een aflopend contract, heeft volgens berichten uit Italië een concrete contractaanbieding van i Nerazzurri ontvangen. Naar verluidt kan Chong de komende vijf jaar twee miljoen per seizoen verdienen.

Chong is al met diverse clubs in verband gebracht, waaronder Sporting Clube de Portugal en Juventus. Ook Inter werd gelinkt aan de jonge Nederlander, waarbij de zaakwaarnemer reeds gesprekken zou hebben gevoerd met de Italiaanse grootmacht.

Een week geleden werd er nog niet gerept over een contractaanbieding, maar inmiddels zou Inter een concreet voorstel hebben gedaan.

Mohammed Sinouh, vertegenwoordiger van Chong, zou namens zijn cliënt een contractaanbieding van vijf seizoenen hebben ontvangen, waarbij de aanvaller twee miljoen euro per jaar kan opstrijken. Als Chong bepaalde prestaties bij de huidige nummer twee van de Serie A behaalt, dan zou het genoemde bedrag nog kunnen oplopen middels diverse bonussen.

Sinouh zou ook een aardige som krijgen als Chong bij Inter tekent. Bij een krabbel zou Sinouh een commissie van vijf miljoen euro krijgen. Een langer verblijf bij United lijkt uitgesloten voor Chong. De grootmacht wilde de buitenspeler graag langer aan zich binden, maar Engelse media wisten eerder al te melden dat de onderhandelingen zeer moeizaam verlopen.

Betsema mag weer het veld in na schorsing van zes maanden

Veldrijdster Denise Betsema mag weer in actie komen. Dat heeft wielerunie UCI maandag bekendgemaakt. De 26-jarige Nederlandse werd begin april 2019 op non-actief gezet na een positieve test op anabole steroïden.

Betsema werd positief bevonden bij een controle op 27 januari 2019 na afloop van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide en werd op vijf april geschorst door de UCI. Later werd ook bekend dat ze positief testte bij de Superprestige Middelkerke (16 februari 2019). Ook in de B-staal werden sporen gevonden van anabole steroïden.

Betsema, die vorig jaar doorbrak in het profcircuit, hield vol dat ze onschuldig was. De UCI schorste haar uiteindelijk voor zes maanden, waardoor ze direct weer in actie mag komen. De eigenlijke schorsing liep af op 4 oktober 2019, waardoor de 26-jarige Nederlandse direct weer in actie mag komen. Zaterdag is de eerste wedstrijd van Betsema na haar schorsing. Dan start ze in het Belgische Zonnebeke.

Dinsdag zal ze op een persconferentie haar verhaal doen. Op Instagram zegt ze alvast het volgende: "Yes, ik mag per direct weer crossen! Ontzettend blij en opgelucht met dit onwijs goede nieuws."

Moeder doet luchtig over nepwapen 13-jarige zoon: 'mag gewoon'

De politie in Rotterdam-Oost stond afgelopen weekend met hun mond vol tanden toen zij een 13-jarige aanhielden die met een waarheidsgetrouwe kopie van een Walther P99 in zijn broeksband rondbanjerde in een wijk in Rotterdam Zevenkamp. 

Het verhaal begon zaterdagmiddag toen een vrouw de politie belde dat ze een groep jongeren zag waarvan er één een vuurwapen in zijn broeksband droeg. Eenmaal ter plaatse besloten de agenten de groep omzichtig te benaderen. Al snel gaf één van hen toe een wapen op zak te hebben: "het is een neppe!" voegde de 13-jarige er aan toe. 

Nadat de agenten het wapen bekeken constateerden ze dat het een exacte kopie betrof van het vuurwapen dat de politie zelf draagt: een Walther P99. Ze namen het wapen in beslag en escorteerden de knul naar huis voor een goed gesprek met zijn moeder. Dat ging echter anders dan gepland, zo schrijft de politie op Facebook. 

Moederlief weigerde namelijk om de agenten binnen te laten, dus deden de agenten noodgedwongen hun verhaal aan de voordeur. Ze probeerden haar uit te leggen wat er gebeurd zou zijn als de jongen niet naar de aanwijzigingen van de agenten had geluisterd, maar dat was tegen dovemansoren gericht: haar zoon had het wapen met haar toestemming gekocht, en volgens haar stond er op de website waar het speeltje was aangeschaft ook dat het gewoon buiten op straat mocht worden gebruikt. 

Het ongeloof en de verbazing van de agenten werden nog groter toen de vrouw de agenten, die notabene in uniform en in een herkenbare dienstauto aangekomen waren, verzocht om zich te legitimeren als zijnde agenten: "Kennelijk bestond er over de echtheid van hun hoedanigheid wel twijfel? En dan sta je daar als agent, letterlijk tenenkrommend, maar geleerd empatisch en professioneel te blijven... Ga er maar aan staan!"

De politie heeft een zorgmelding gedaan bij Veilig Thuis, en omdat de moeder uit het verhaal naar eigen zeggen nog nooit iets in de media heeft gezien of gehoord over de campagne Nepwapens zijn levensgevaarlijkbesloten om het verhaal te delen op Facebook: "In de hoop dat zij en andere ouders dit verhaal lezen en daarna voor eens en voor altijd zullen onthouden dat dit soort fratsen levensgevaarlijk zijn."

Malen over EK: 'Ik ga de tijd nemen om goed te herstellen'

Donyell Malen is teruggekeerd in Nederland. De aanvaller van PSV verbleef voor een knieoperatie de afgelopen twee weken in de Verenigde Staten. De jonge spits meldde zich maandag weer langs het trainingsveld van de Eindhovenaren, al was dat wel op krukken en met een constructie om zijn linkerbeen om de knie te ontlasten. Malen heeft veel contact met Memphis Depay, die vanwege een zware kruisbandblessure ook maandenlang moet revalideren.

Malen kent de recente Instagram-filmpjes van Depay, waarop te zien is dat de Nederlandse aanvaller van Olympique Lyon duidelijk vorderingen maakt in zijn hersteltraject. Soms wordt de bal er al bij betrokken. "Dat doet hij heel goed", zegt Malen maandagmiddag in gesprek met De Telegraaf over de Oranje-international. "We hebben contact over hoe het gaat en elkaar veel sterkte gewenst."

Voor Malen zitten de eerste twee weken van de herstelperiode erop. De aanvaller, die in december geblesseerd raakte in de uitwedstrijd van PSV tegen Feyenoord, heeft echter nog een lange weg te gaan. Er is desondanks reden tot optimisme. "De schade valt mee, gelukkig had ik geen schade aan mijn kruisband, maar er moet wel wat herstellen", waakt Malen voor al teveel euforie. "Nu moet ik eerst mijn been weer een beetje gaan buigen en het rustig aan opbouwen. Ik sta er heel positief in."

Malen, met vier interlands namens Oranje achter zijn naam, kan niet precies aangeven wanneer hij terugkeert bij PSV. Er kan door de aanvaller dus ook nog niet veel worden gezegd over eventuele deelname aan het EK. "Het is een maandenlang traject, dus om te zeggen of ik het wel of niet ga halen… Ik ga goed genezen." Malen staat er goed op bij bondscoach Ronald Koeman, waardoor de kans aanwezig is dat de PSV'er bij gebleken fitheid wordt opgenomen in de definitieve EK-selectie van Oranje.

'Ayoub verlaat Feyenoord en vindt nieuwe club'

Yassin Ayoub staat voor een vertrek bij Feyenoord. Het Algemeen Dagblad en ELF Voetbal melden maandagmiddag dat de 25-jarige middenvelder op het punt staat de Rotterdamse club te verlaten voor een avontuur bij Panathinaikos. Naar verluidt gaat Ayoub voor drieënhalf jaar tekenen in Griekenland.

"De twee partijen voeren al ruim een maand gesprekken, maar kwamen er niet uit qua salaris. Nadat Ayoub gepolst werd door het Bulgaarse Ludogorets, kwam hij weer bij Panathinaikos uit", zo meldt het Algemeen Dagblad. Afgelopen week heeft Ayoub gesproken met de trainer en directeur van Panathinaikos en inmiddels zou alles rond zijn.

De middenvelder komt ook onder trainer Dick Advocaat niet aan de bak, waardoor Feyenoord openstaat voor een transfer. Ayoub ligt momenteel nog tot de zomer van 2022 vast in De Kuip. Volgens ELF Voetbal moet de verdedigende middenvelder nu eerst nog zijn contract bij Feyenoord gaan ontbinden alvorens hij kan tekenen bij Panathinaikos. Ook volgens Voetbal International is het de bedoeling dat het contract van Ayoub bij Feyenoord wordt ontbonden, zodat hij transfervrij kan verkassen.

Ayoub sloot zich medio 2018 transfervrij bij Feyenoord aan na een dienstverband bij FC Utrecht, maar kon nooit overtuigen in Rotterdam. Zowel Giovanni van Bronckhorst, Jaap Stam als Advocaat maakten weinig gebruik van de middenvelder.

Vader en dochter opgepakt voor mishandeling vader en dochter

Een arrestatieteam hield maandag 20 januari in hun woning in Uden een vader en zijn dochter aan. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij een incident in Uden in oktober van het afgelopen jaar.

De aangehouden 19-jarige vrouw wordt verdacht van het inrijden met haar auto op een 18-jarige vrouw uit Uden. Het slachtoffer kon op tijd wegkomen. Dit gebeurde het afgelopen jaar op 27 oktober net na middernacht in de buurt van de woning van het slachtoffer. De 58-jarige opgepakte man wordt ervan verdacht de vader van het slachtoffer bij zijn keel te hebben gegrepen kort na poging om de 18-jarige aan te rijden.

Na uitvoerig onderzoek werden de twee verdachten vanochtend aangehouden. Een arrestatieteam viel binnen en hield de verdachte vader aan. Later werd zijn dochter ook in de woning opgepakt door de politie. Het tweetal zit vast voor verder onderzoek.

Minister Slob in hoger beroep tegen uitspraak rond wegsturen bestuur Haga

Minister Arie Slob gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak tegen het Cornelius Haga Lyceum. De rechtbank oordeelde vanmiddag dat er onvoldoende reden was om het voltallige bestuur van de islamitische school weg te sturen.

De uitspraak is een gevoelige tik voor Slob. De onderwijsminister zegt dat de uitspraak hem een 'ongemakkelijk gevoel' geeft. 'De rechtbank constateert namelijk dat er ruimte is in deze school voor personen met een anti-democratisch en anti-integratief gedachtegoed. De AIVD waarschuwde daar al voor.'

Slob gaf in september de aanwijzing waarmee hij het schoolbestuur dwong op te stappen. Hij concludeerde dat het schoolbestuur schadelijk handelde voor de leerlingen. Ook meende hij dat er financieel wanbeheer zou zijn. 

De uitspraak van de rechter heeft nu gevolgen voor de toekomst van de school; het lijkt er sterk op dat Slob de financiering aan het Haga Lyceum moet voortzetten.

Politie zoekt fietsende billenmepper

De politie stelt een onderzoek in na een drietal meldingen van onzedelijk gedrag door een tot nu toe onbekende man in de omgeving van het station in Kapelle.

Drie vrouwelijke slachtoffers hebben bij de politie gemeld dat zij door een man op een donkergekleurde fiets op hun billen geslagen zijn toen deze man hen voorbijfietste. Van de onbekende man is bekend dat hij mogelijk in de omgeving van het station in Kapelle verbleef. Hij zou vorige week vrijdag 17 januari tussen 16.00 en 23.00 uur zijn gezien, aldus de melders. De meldingen zijn later binnengekomen bij de politie.

De blanke man die de slachtoffers op hun billen heeft geslagen zou gekleed zijn in donkergekleurde kleding. Hij heeft een normaal postuur en is tussen 1.80 en 1.90 meter lang. Hij heeft korte donkere haren waarbij de zijkanten zijn opgeschoren, bovenop zijn hoofd draagt de man zijn haar wat langer. Mogelijk fietst hij op een zwarte fiets zonder verlichting. De man zou ongeveer 30 jaar oud zijn.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook via WhatsApp kan er contact worden gelegd met de politie.  Ook worden slachtoffers die zich nog niet gemeld hebben, opgeroepen om dat alsnog te doen. 

Panda's Ouwehands hebben hun eerste wipje gemaakt

Heugelijk nieuws uit Ouwehands Dierenpark, de daar woonachtige panda's hebben voor het eerst gepaard. Sinds komst van Wu Wen en Xing Ya dromen de verzorgers al van baby panda's en daarvoor is nu een eerste stap gezet.

Nakomelingen regelen is nog niet zo makkelijk bij reuzenpanda's. Dat de vrouwtjes maar een paar dagen per jaar vruchtbaar zijn en dat panda's aartsluie dieren zijn maakt het geheel nogal ingewikkeld. De verzorgers hebben er de afgelopen jaren hard aangewerkt om dit hoogtepunt te bereiken.

Vorig jaar resulteerde alle voorbereidingen slechts in wat gesnuffel, waarschijnlijk omdat het duo nog wat te speels was. Maar dit jaar werd er heel anders gespeeld. De verzorgers verspreidden bijvoorbeeld urine van de dieren in elkaars verblijf. Ook kreeg het mannetje Xing Ya pandaporno te horen (geluidsopnames van reuzenpandamannen in de paartijd) en is hij getraind om op zijn achterpoten te staan omdat panda's het graag doggystyle doen.

Omdat de vruchtbaarheidsperiode zo kort is, hielden de verzorgers de laatste tijd regelmatig de vinger aan pols om te zien of het moment suprême al daar was. Aan de hand van de urine van Wu Wen kon worden vastgesteld dat ze haar hormonenpiek naderde. Toen was vastgesteld dat ze in haar vruchtbare periode kwam werd het 'neukscenario' gestart.

Beide panda's werden bij elkaar gebracht in een speciaal wipverblijf en daar vond afgelopen weekend het speciale moment plaats. Of dit wipje tot een zwangerschap heeft geleid zal de komende weken blijken.

Het enige slechte nieuws voor de dieren is dat hun pandapuntenteller weer op 0 staat.

Uitkeringstrekker opgepakt met ketting van 42.500 euro

De politie heeft in de nacht van zaterdag 18 januari op zondag 19 januari nabij de A4 in Amsterdam een man aangehouden als verdachte van witwassen. De verdachte, een 41-jarige man uit Capelle aan den IJssel, had ruim €6.000,- contant geld en voor ruim €50.000,- aan sieraden bij zich waarvoor hij geen aannemelijke verklaring had.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen op de A4 nabij Amsterdam een huurauto rijden. Op de Oude Haagseweg in Amsterdam controleerden de agenten de auto. Deze bleek gehuurd te zijn door een vriend van de bestuurder. De vriend was echter niet aanwezig. Wel zaten de 24-jarige vriendin van de bestuurder en haar 28-jarige vriendin uit Amsterdam in de auto. Tijdens de controle ontstond de verdenking van een misdrijf op het gebied van drugs of witwassen. De agenten doorzochten hierop de huurauto.

PGP-telefoons
Bij de doorzoeking van de auto trof de politie een drietal mobiele telefoons aan. Van twee van deze telefoons is bekend dat deze vaak worden gebruikt als “Pretty Good Privacy” telefoons, ook wel bekend als PGP-telefoons. Deze telefoons worden vaak door criminelen gebruikt om elkaar geheime berichten te sturen. Naast de telefoons troffen de agenten ook een bundel van 100 vijftig euro biljetten aan. De bestuurder kon echter niet aantonen hoe hij aan deze biljetten was gekomen. Zijn verklaring dat hij coffeeshophouder was in Rotterdam bleek niet te kloppen. In plaats daarvan had hij een Wajong uitkering.

Sieraden
Wat opviel was dat de verdachte een gouden koningsketting en een Rolex horloge bij zich had. De 18 karaat gouden ketting was voorzien van 120 diamanten. De waarde werd getaxeerd op €42.520,-. Het horloge had een waarde van €7.500,-. Het was ingelegd met stenen ter waarde van €2.800,-. Voor de agenten ontstond er voldoende verdenking om de verdachte aan te houden voor witwassen. Bij de fouillering van de verdachte op het politiebureau trof de politie nog een bundel geld aan. Dit maal ging het om €1020,-. Ook voor dit geld had de verdachte geen aannemelijke verklaring.

Man wil vrouw helpen en wordt knock-out geslagen

Zondagochtend 12 januari werd een man mishandeld op de Herenstraat in Hilversum. De politie zoekt getuigen. Tussen 06.15 en 06.40 uur liep de man op de Herenstraat. Daar zag hij dat een man een vrouw lastig viel en hij wilde haar helpen.

Wat er daarna precies gebeurde, weet het slachtoffer op dit moment niet meer. Hij kwam met kneuzingen en een hersenschudding bij. De politie wil graag in contact komen met de vrouw, die door het slachtoffer geholpen werd. De vrouw, en eventuele getuigen kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Martelpsychologen Guantanamo Bay getuigen voor militair tribunaal

De twee psychologen die achter het Amerikaanse War on Terror-martelprogramma zitten, zullen maandag voor het eerst publiekelijk getuigen wanneer ze voor een militair tribunaal in Guantánamo Bay verschijnen.


James Mitchell in gesprek met NBC (Bron: YouTube)

James Mitchell en Bruce Jessen waren voormalige psychologen van de Amerikaanse luchtmacht die in 2002 namens de CIA het Amerikaanse 'geavanceerde ondervragingsprogramma' ontwierpen en tot 2009 toezicht hielden op de werking ervan.

Vanaf 2005 deden ze dit via een privébedrijf, dat ondervragers en beveiligingsmedewerkers aan geheime CIA-faciliteiten buiten de Verenigde Staten leverde. In deze CIA-faciliteiten werden vermoedelijke terroristen vastgehouden, ondervraagd en gemarteld. Tussen 2005 en 2009 kreeg het bedrijf van Mitchell en Jessen ongeveer 81 miljoen dollar betaald.

Het tweetal zal maandag voor een militair tribunaal in het beruchte detentiecentrum van Guantánamo Bay in Cuba getuigen als onderdeel van een hoorzitting over de moslimaanslagen van 9/11. In tegenstelling tot een verkiezingsbelofte van voormalig president Barrack Obama, zitten nog steeds veertig gevangenen vast in het kamp.

Advocaten van de beklaagden zeggen dat de getuigenissen van Mitchell en Jessen een kans is om te laten zien dat zowel de CIA als de FBI medeplichtig waren aan de marteling van gevangenen. De CIA heeft het programma erkend, maar meerdere rapporten suggereren dat de FBI ook directe kennis had van het proces.

De CIA heeft toegegeven dat ten minste 39 gevangenen werden onderworpen aan 'geavanceerde ondervraging', waaronder het gooien van gevangenen tegen muren, het opsluiten in kleine cellen en het simuleren van verdrinking, beter bekend als waterboarden.

De American Psychology Association heeft beide mannen beschuldigd van 'het overtreden van de beroepsethiek en het achterlaten van een vlek op de discipline van de psychologie.' Beide mannen hebben er echter op aangedrongen dat ze niets verkeerd hebben gedaan, met als argument dat hen werd gevraagd om dingen te doen die legaal werden verklaard door de regering George W. Bush en dat ze de ergste excessen van andere ondervragers moesten voorkomen.

Politie haalt zwalkende zatlap van de snelweg

Op zondag 19 januari omstreeks 23.30 uur kregen surveillerende agenten een melding dat er een man op de snelweg A17 zou lopen ter hoogte van Zevenbergen. De dronken man (29 jaar uit Nistelrode) werd inderdaad aangetroffen.

Agenten zagen hem meerdere malen de snelweg oversteken. Vanwege dit levensgevaarlijke (en verboden) gedrag is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij kreeg bekeuringen voor het lopen op de snelweg en openbare dronkenschap.

Leerlingen met zonnebril op naar school voor zonnepanelen

De leerlingen van scholengemeenschap 't Rijks uit Bergen op Zoom zijn vandaag op school verschenen met hun zonnebrillen op, niet vanwege het stralende weer maar omdat ze zonnepanelen op het dak van de school willen!

De leerlingen hopen met dit protest te bereiken dat de schoolleiding werk maakt van het 'groener' maken van het dak van de school, zo lezen we op de site van Omroep Brabant. De schoolleiding gaf aan wel te willen maar daarbij hulp van de gemeente nodig te hebben.


Leerlingen met zonnebril op naar school voor zonnepanelen ( Bron: YouTube/Omroep Brabant)

Hostelgasten in kelder ingesloten door kokendheet water, vijf doden

Vijf hostelgasten zijn overleden en drie zijn in het ziekenhuis met ernstige brandwonden opgenomen, nadat een warmwaterpijp in een hostel in Rusland was gebroken. Het incident gebeurde in Perm, ongeveer 1100 kilometer ten oosten van Moskou.

De pijp barstte maandagochtend rond 02.00 uur lokale tijd en zorgde voor veel stoom en een constante stroom kokendheet water door het kleine hostel, gelegen in de kelderverdieping van een appartementencomplex. Aangezien de kamers van het hostel zich in de kelder bevonden, verzamelde het kokende water zich razendsnel in de kamers en hadden de gasten geen kans om te ontsnappen.

"Er was veel stoom en het water heeft de ingang van het hostel bereikt. Ik wil me niet voorstellen hoe het er in het gebouw aan toe was", vertelde een getuige aan de lokale media. Een video toont dikke witte stoom die uit de deuren en een raam van het hostel worden geblazen.

Een bewoonster van het appartement vertelde verslaggevers dat de trap van het gebouw gedeeltelijk met stoom was gevuld. "Onze verlichting ging onmiddellijk uit en de verwarming werd uitgeschakeld. Toen kwamen de ambulances. Ik hoorde ze alleen maar roepen: 'ga-ga, sneller-sneller", aldus de vrouw.

Volgens de hulpdiensten zijn vijf gasten in het hostel gedood. Drie slachtoffers werden in het ziekenhuis opgenomen met brandwonden aan hun voeten en rug. Twee hulpverleners liepen ook brandwonden op aan hun voeten.

Lokale media meldden dat de betreffende pijp al 60 jaar dienst doet. Het onderhoudsbedrijf was van plan om het verwarmingssysteem in 2019 'volledig' te vervangen, maar het is onduidelijk of dat werk daadwerkelijk is verricht. In recensies hadden gasten van het hostel al geklaagd dat kamers geen ramen hadden.

Na de tragedie is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Beroepsinbreker krijgt 8 jaar cel voor tientallen woninginbraken

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 57-jarige man die in België woont veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar voor zijn leidersrol in een criminele organisatie die tientallen woninginbraken pleegde en de buit vervolgens witwaste. Zijn 57-jarige partner krijgt een celstraf van 3,5 jaar voor haar aandeel binnen de organisatie. Hun 29-jarige dochter moet een taakstraf van 50 uur verrichten voor schuldwitwassen. Een 66-jarige vrouw uit Waalwijk, die de man van en naar de woningen vervoerde, krijgt 2,5 jaar cel.

Volgens de officier van justitie zou de man tussen 2015 en 2017 in totaal 25 woningeninbraken hebben gepleegd en deed hij 3 pogingen daartoe. Hij had daarbij een vaste werkwijze. De 66-jarige vrouw bracht de verdachte met haar auto naar woonwijken in onder meer Empel, Helmond, Deurne, Asten, Uden en Oirschot. Hiervoor kreeg zij per rit 100 tot 150 euro. In de wijk ging de man vroeg in de avond, als het donker was, aan de slag. Hij klom in korte tijd een aantal woningen binnen via de eerste of tweede etage en nam meestal contact geld, horloges en sieraden mee. Vervolgens reed hij met de vrouw terug naar huis. Van de opbrengsten kochten de man en zijn 57-jarige partner onder meer auto’s, woningen en betaalden zij verbouwingen. Daarmee maakten zij zich schuldig aan witwassen.

De man bekende 17 inbraken en 1 poging daartoe. De rechtbank vindt dat er ook voldoende bewijs is dat hij verantwoordelijk is voor de overige inbraken en pogingen. De dochter is schuldig aan zogeheten schuldwitwassen; zij had volgens de rechtbank moeten weten dat de inkomsten van haar ouders illegaal waren. Desondanks maakte zij gebruik van alle luxe.

Brutaal en professioneel
Bij het bepalen van de straffen weegt de rechtbank mee dat de inbraken op uiterst brutale en professionele wijze werden uitgevoerd. De rechtbank kwalificeert de man als beroepsinbreker. Dit blijkt onder meer uit de door de politie heimelijk opgenomen gesprekken die hij met de Waalwijkse voerde tijdens de autoritten naar de diverse woninginbraken. Hij vertelde ronduit over de vele inbraken die hij pleegde, wat de beste dagen en tijdstippen zijn om in te breken, hoe hij daarbij gekleed gaat, waar meestal de waardevolle spullen liggen en hoe je kunt voorkomen dat je herkend wordt.

De verdachten toonden geen enkel respect voor andermans eigendommen en veroorzaakten veel schade en overlast. Bovendien maakten zij vaak persoonlijke spullen buit die voor de benadeelden emotionele waarde hadden en die onvervangbaar zijn. Ze hadden alleen oog voor eigen financieel gewin en het faciliteren van een luxueuze levensstijl. In het nadeel van de man weegt verder mee dat hij in 2009 en 2013 tot forse celstraffen is veroordeeld voor diefstallen/inbraken. Hij is kennelijk niet bereid zijn criminele gedrag te veranderen.

Schade vergoeden en winst afstaan
De man en de chauffeur moeten de schade van een groot aantal benadeelden vergoeden. Dit komt erop neer dat zij hen in totaal ruim 100.000 euro moeten betalen. Daarnaast moeten de man en zijn partner ieder ruim 300.000 euro illegaal verkregen geld aan de Staat betalen. Ook krijgen ze 2 woningen en 2 auto’s die in beslag waren genomen niet meer terug.

Defensie oefent op Vlieland: Alle bommen los!

F-16’s gooien sinds vanmorgen bommen van het type MK82 op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. De zogenoemde 500-ponders hebben een explosieve lading. Met het afwerpen ervan bereiden jachtvliegers zich voor op een eventuele inzet, zoals vorig jaar in Irak en Oost-Syrië. Toen vielen F-16’s onder meer wapenopstellingen en logistieke opslagplaatsen van terreurorganisatie ISIS aan. De training duurt tot en met vrijdagochtend.

De Vliehors Range beslaat ongeveer 17 vierkante kilometer en ligt in het westen van Vlieland. Hier staan bom-, schiet- en raketdoelen opgesteld die de F-16’s moeten bombarderen.

Op Texel staan mobiele meetposten. Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht bepaalt daarmee of geplande oefeningen doorgaan. Gemeten wordt de geluidsbelasting in combinatie met de weersomstandigheden. De meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range. Zo zijn trainingen desgewenst direct te stoppen.

Rode vlaggen
Tijdens oefeningen is de Vliehors Range voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en voorzien van rode vlaggen.

Het gooien van bommen gebeurt zowel ’ s morgens als ’s middags. Om operationele redenen of door onvoorziene omstandigheden valt daarvan af te wijken.

Afbeelding: Archieffoto Defensie
Afbeelding: Archieffoto Defensie

Vijf jaar cel voor mannen die vanuit Soest drugs vervoerden

De rechtbank Midden-Nederland heeft vier mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De vier vervoerden vanuit een loods in Soest een grote hoeveelheid harddrugs. Het gaat om in ieder geval ruim 300 kilogram cocaïne en ruim 33 kilogram heroïne.

Loods
Het drugstransport vond plaats in 2017. Op 1 september van dat jaar kwam bij de politie een melding binnen van bestelbusjes met geblindeerde ramen die in en uit een loods in Soest reden. In de buurt van die loods werd een vreemde, chemische lucht geroken. Ook hoorde de melder geluiden van een plakbandapparaat uit de loods komen en werd gezien hoe een groot pak geld werd overhandigd.

Verborgen ruimten
Op camerabeelden is te zien hoe meerdere auto’s de dagen voor de aanhouding regelmatig het bedrijventerrein in Soest oprijden en verlaten en de loods in- en uitrijden. Op 13 september 2017, de dag van de aanhouding, verlaten de verdachten in drie auto’s de loods. Tijdens deze rit rijden ze over een afstand van ruim 10 kilometer in een colonne, in dezelfde volgorde, kort achter elkaar. Uiteindelijk houdt de politie de mannen aan op de Richelleweg in Soesterberg, vlak voor de oprit naar de A28. Na onderzoek vindt de politie verborgen ruimten in de voertuigen. Die ruimten zaten onder andere achter de radio, onder de handrem, in de bodem van de auto’s en in de laadruimte. De ruimten waren met een afstandsbediening te openen. Onder de verdachten zijn bovendien zeven zogenoemde PGP-toestellen in beslag genomen. Met deze telefoons was het voor de verdachten mogelijk om onderling één op één of met elkaar als groep te communiceren.

Straf
De verdachten zijn alle vier schuldig aan het vervoeren van een grote hoeveelheid harddrugs. De verspreiding van en handel in harddrugs gaat samen met veel andere vormen van criminaliteit. Dit zorgt in de samenleving voor gevoelens van onveiligheid. De rechtbank legt alle verdachten een gevangenisstraf op van vijf jaar. Bij het bepalen van de straf is - onder meer - gekeken naar wat de rechtbank in vergelijkbare zaken oplegde. Ook weegt de rechtbank mee dat alle verdachten geen openheid van zaken hebben gegeven.

Tot 7 jaar cel voor smokkel van coca´ne tussen avocado's

Een 29-jarige man uit Den Haag en een 64-jarige man uit Noorden (Z-H) zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 7 jaar. Zij smokkelden ruim 1.100 kilo cocaïne het land in. Mannen uit Delft en Den Haag (beide 25 jaar) krijgen 4,5 jaar cel voor hun aandeel in het drugstransport.

In november 2018 kwam een schip de haven van Antwerpen binnen met daarop onder meer een container met avocado’s uit Colombia. De Belgische douanemedewerkers troffen tussen deze vruchten 33 sporttassen aan met in totaal 1.136,6 kilo cocaïne. De autoriteiten haalden de drugs uit de container en gaven de container vervolgens vrij voor verder transport om zo bij de verdachten terecht te komen. De container werd opgehaald door een chauffeur van het transportbedrijf van de 29-jarige verdachte en naar een loods van de 64-jarige verdachte in Nieuwkoop gebracht. Daar greep een arrestatieteam de eigenaar van de loods en de twee 25-jarige mannen in de kraag toen zij de container aan het lossen waren.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de 29-jarige man de grootste rol had bij het drugstransport. De 29-jarige man regelde het transport van de container vanaf de haven naar Nederland, waarbij hij het afleveradres van de container veranderde naar de loods in Nieuwkoop. Zonder hem was deze transactie niet doorgegaan. De rol van de 64-jarige man is iets minder groot, maar omdat hij eerder verschillende keren veroordeeld is voor drugsdelicten krijgt ook hij 7 jaar cel opgelegd. 

De man uit Delft was onder meer bij voorbesprekingen over het transport, regelde een busje voor het vervoer, gaf instructies aan de chauffeur en haalde de andere 25-jarige verdachte erbij. Die 25-jarige man uit Den Haag had een relatief passieve rol in het geheel, maar omdat hij eerdere veroordelingen voor drugsdelicten op zijn naam heeft staan, valt zijn straf even hoog uit als die van zijn leeftijdsgenoot.

NFL: Deelnemers Super Bowl LIV bekend

De San Francisco 49ers en de Kansas City Chiefs mogen over twee weken uitmaken wie zich een jaar lang “World Champion” mag noemen. De 49ers hadden geen enkele moeite met de Green Bay Packers en de Chiefs zetten de Tennessee Titans uiteindelijk relatief makkelijk weg om zich te plaatsen voor Super Bowl LIV.

Tennessee Titans @ Kansas City Chiefs (AFC Championship)
De Titans begonnen de wedstrijd sterk en kwamen al snel op een 10-0 voorsprong met een 30-yard field goal en een rushing touchdown van sterspeler Derrick Henry. De Chiefs antwoordden net voor het einde van het eerste kwart met een korte touchdown pass van Patrick Mahomes naar Tyreek Hill (10-7).

In het tweede kwart liepen de Titans weer uit naar een voorsprong van tien punten na een 1-yard pass van Ryan Tannehill naar de 146kg wegende offensive tackle Dennis Kelly (17-7).  Hiermee werd Kelly de zwaarste speler ooit die, tijdens een play-offs wedstrijd,  een touchdown wist te vangen.

De laatste paar minuten van de eerste helft waren een ware Patrick Mahomes show. De MVP (Most Valuable Player) van vorig jaar liet weer zien waarom hij ook dit jaar weer de grooste kanshebbers is voor die titel. Een 20-yard pass naar nogmaals Tyreek Hill zorgde voor een stand van 17-14. Met nog 23 seconden op de klok was het dit keer Mahomes zelf die met een ongelovelijke 27-yard run, waarbij hij maar liefst zes Titans verdedigers wist te ontwijken, een touchdown maakte (17-21).

In het derde kwart werd niet gescoord, maar vroeg in het vierde en laatste kwart waren het weer de Chiefs met een touchdown. Na een lange drive van ruim zeven minuten was het Damien Williams die wist te scoren met een 3-yard run (17-28). Een prachtige 60-yard touchdown pass van Mahomes naar Sammy Watkins zorgde voor een voorsprong van maar liest 18 punten (17-35). De Titans deden vlak voor het einde nog iets terug met een mooie 22-yard pass van Tannehill naar Anthony Firkser (24-35).

Na Super Bowl I (1967) en Super Bowl IV (1970) wordt dit de derde Super Bowl voor de Kansas City Chiefs. Tijdens Super Bowl IV wisten de Chiefs hun eerste en enige titel te pakken.

Green Bay Packers @ San Francisco 49ers (NFC Championship)
De 49ers domineerde de wedstrijd van begin tot einde en de overwinning kwam eigenlijk geen enkel moment in gevaar. De Packers werden tijdens de eerste helft compleet weggespeeld en wisten vooral geen manier te vinden om running back Raheem Mostert te stoppen. De 49ers maakten hier dankbaar gebruik van door de bal keer op keer aan Mostert te geven.

Het was dan ook Mostert die, in het eerste kwart, met een 36-yard run de score opende (0-7). Gedurende het tweede kwart waren het kicker Robbie Gould (twee field goals) en weer Mostert (twee touchdowns) die de Packers het leven zuur maakten. De Packers mochten met een achterstand van maar liefst 27 punten de kleedkamers opzoeken.

De Packers kregen vroeg in de tweede helft nog wat hoop door een touchdown van Aaron Jones (7-27). Het antwoord van de 49ers bleef niet lang uit. Het was weer Mostert met een 22-yard running touchdown (7-34). In het vierde kwart gingen de 49ers eindelijk van het gas af en kwamen de Packers wat terug in de wedstrijd met touchdowns van Aaron Jones (13-34) en Jace Sternberger (20-34). Een field goal van Gould zorgde voor de eindstand van 20-37 in het voordeel van de 49ers.

De 49ers mogen met deze overwinning naar hun zevende Super Bowl. Van de vorige zes Super Bowls die ze speelden wisten ze er maar liefst vijf te winnen. De New England Patriots en Pittsburgh Steelers zijn de enige twee teams met zes Super Bowl overwinningen, dus bij een eventuele winst in Miami zullen de 49ers dit record evenaren.


Super Bowl LIV 

Super Bowl LIV wordt zondag 2 februari gespeeld in het Hard Rock Stadium van de Miami Dolphins.

Dit jaar zal het volkslied gezongen worden door Demi Lovato en de halftime show wordt verzorgd door Jennifer Lopez en Shakira. De Super Bowl trekt jaarlijks wereldwijd ruim 150 miljoen kijkers en een reclameblok van dertig seconden kost gemiddeld maar liefst vier miljoen dollar.

Besluit om bestuur Haga Lyceum te vervangen van tafel

Er was geen wettelijke grond voor het besluit van de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media om het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum te vervangen. Het besluit is onder meer in strijd met het recht op de vrijheid van onderwijs. Tot die conclusie komt de bestuursrechter.

De minister besloot op 16 september 2019 dat de Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland (SIO) het voltallige bestuur van het Haga Lyceum moest vervangen. De minister zag daarvoor twee redenen. De school zou allereerst onvoldoende invulling geven aan de wettelijk vastgelegde opdracht om actief burgerschap en sociale integratie te bevorderen. Daarnaast zou er sprake zijn van financieel wanbeleid en zelfverrijking. De bestuursrechter komt echter tot de conclusie dat de minister niet de aanwijzing had mogen geven om het schoolbestuur te vervangen.

Vrijheid van onderwijs bij invulling van burgerschapsopdracht
Een deel van de verwijten van de minister kwamen er in essentie op neer dat de school een actievere en andere invulling zou moeten geven aan de burgerschapsopdracht. Uit de wetsgeschiedenis blijkt echter dat scholen een grote vrijheid hebben bij de invulling van die opdracht. De eisen die de minister aan SIO stelt, gaan volgens de rechtbank te ver.

Grondwet
De rechtbank gaat ook niet mee in de stelling van de minister dat de school openlijk afstand moet nemen van personen met een omstreden (salafistisch) gedachtegoed en omstreden gedachtegoed met de leerlingen moet bespreken. Hoe een school hiermee omgaat wordt namelijk niet in de burgerschapsopdracht geregeld. De keuzes die SIO hierin maakt, vallen binnen de vrijheid van onderwijs die is verankerd in de Grondwet.

Risico’s rond ongewenste beïnvloeding van leerlingen?
Volgens de minister bestaat het risico dat leerlingen van de school worden blootgesteld aan ongewenste beïnvloeding door vijf personen. De betrokkenheid van sommige van deze personen bij de school was echter beperkt. Van de andere personen staat niet vast dat zij omstreden gedachtegoed hebben. Ook is niet komen vast te staan dat één van deze vijf personen omstreden gedachtegoed op de school zou hebben uitgedragen. Er is daarom ook niet gebleken van risico’s die zo groot zijn dat SIO in het kader van de burgerschapsopdracht anders had moeten handelen.

Wel onrechtmatige uitgaven, geen financieel wanbeleid
Ten aanzien van het financiële beleid van de school is er naar het oordeel van de rechtbank wel reden tot kritiek. Bij vier uitgaven is inderdaad vast komen te staan dat er sprake was van zelfverrijking en onrechtmatig handelen. De Inspectie voor het Onderwijs was echter al in 2018 op de hoogte van een deel van deze uitgaven en zag daarin toen geen aanleiding om alarm te slaan. Andere uitgaven die volgens de minister onrechtmatig zijn, waren ook volgens de accountant niet in strijd met de regels. De minister heeft niet duidelijk gemaakt waarom die uitgaven toch wel in strijd met de regels zouden zijn. De gestelde administratieve tekortkomingen rechtvaardigen niet de conclusie dat sprake zou zijn van algeheel financieel wanbeleid.

Aanwijzing gaat te ver
De opdracht om een voltallig schoolbestuur te vervangen, is de meest ingrijpende beslissing die de minister op dit vlak kan nemen. Het door de rechtbank vastgestelde wanbeheer is aanzienlijk minder omvattend en minder ernstig dan de verwijten die de minister aan SIO heeft gemaakt. Uit de parlementaire geschiedenis blijkt verder dat een aanwijzing alleen kan worden gegeven als het niet mogelijk is om de situatie met andere, minder vergaande maatregelen te verbeteren. De minister heeft niet aangetoond dat er geen andere mogelijkheden waren om de financiële problemen die er bij de school speelden, op een andere manier op te lossen.

Man medeplichtig aan gewelddadige woningoverval, hoeft niet terug de cel in

Op donderdag 16 januari is een 36-jarige man uit Zutphen door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 900 dagen, waarvan 497 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren voor medeplichtigheid aan een gewelddadige woningoverval in Raalte. De man is vrijgesproken voor een woningoverval in Warnsveld. Twee medeverdachten werden in 2018 veroordeeld tot 4 en 6 jaar cel voor overvallen in Raalte en Wierden.

Fors geweld
Bij de overval in Raalte op 30 januari 2017 werd de nietsvermoedende, slapende bewoonster met fors geweld overvallen. Zij werd met een gebroken neus, blauwe plekken en in shock achtergelaten. Bij de overval is niets buit gemaakt.

Medeplichtig
De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is om de man te veroordelen voor het medeplegen en spreekt hem daarvan vrij. Er was geen nauwe en bewuste samenwerking met de twee andere verdachten en ook geen sprake van een gezamenlijke uitvoering. Hij heeft de gewelddadige overval zelf niet uitgevoerd.

Wel kan worden bewezen dat hij medeplichtig is aan zowel de inbraak als het plegen van geweld. De man wist namelijk van het plan, heeft zelf de mokers aan de medeverdachten gegeven en heeft hen in zijn auto vervoerd.

De twee andere verdachten verklaarden dat de 36-jarige juist een leidende rol had bij de overval. Omdat dit niet door ander bewijs wordt ondersteund, laat de rechtbank dit buiten beschouwing.

Lagere straf
De straf is lager dan de officier van justitie eiste omdat de rechtbank oordeelt dat er sprake is van medeplichtigheid en niet van medeplegen. Dat is een lichter vergrijp waarop een lagere straf staat. Wel is een fors voorwaardelijk strafdeel op zijn plaats om uitdrukking te geven aan de ernst van het feit.

De man zat in afwachting van zijn proces 403 dagen in voorarrest. In april 2018 is zijn voorlopige hechtenis geschorst en mocht hij zijn berechting in relatieve vrijheid afwachten. Een deel van die periode droeg hij een enkelband. In die tijd leidde de man een stabiel leven en heeft hij afstand genomen van zijn oude netwerk.

De reclassering schat in dat de kans laag is dat de man weer in de fout gaat. Door deze stabiele situatie, zijn kleinere rol bij deze woningoverval en zijn beperkte verstandelijke vermogens, oordeelt de rechtbank dat het nu niet nodig is om de man terug te sturen naar de gevangenis.

Veroordeling medeverdachten
De twee andere mannen zijn op 22 november 2018 veroordeeld tot 4 en 6 jaar cel voor het plegen van gewelddadige woningovervallen in Raalte en Wierden. Ook een politieagent werd veroordeeld tot een half jaar cel voor het lekken van informatie uit de politiesystemen.

Luchtdrukreus + noodweer

Hallo allemaal!

We hebben momenteel te maken met een heuze luchtdrukreus. Het hogedrukgebied ligt met kern nabij Wales en strekt zich uit over een groot deel van Europa. In de kern bedroeg de luchtdruk maar liefst 1050,4 hPa. In ons land bedraagt de luchtdruk tussen de 1046 en 1048 hPa. De hoogste waarden vinden we in het oosten van het land. Sinds 1932 zijn niet meer zulke hoge barometers gemeten. Uiteraard betekent dit een rustig en droog weerbeeld. Dit duurt de hele week, daarna gaat de luchtdruk weer (flink) dalen en neemt de kans op regen weer toe.

Ondertussen is het echt noodweer in Spanje. Een bel koude lucht boven de Middellandse Zee zorgt voor enorme hoeveelheden regen en sneeuw in grote delen van het land. Lokaal valt er meer dan 300 mm. In hoger gelegen delen, vanaf 500 meter, valt de neerslag als sneeuw. Die depressie blijft nog even ter plaatse trappelen, dus het blijft nog even flink oppassen geblazen in Spanje.

18-jarige neergestoken in Bovenkarspel, politie zoekt getuigen

De politie kreeg zondagavond rond 19.05 uur een melding binnen van een steekincident op de Piet van Egmondweg in Bovenkarspel. Een 18-jarige jongeman bleek hierbij een ernstige steekwond te hebben opgelopen.

Het slachtoffer, een 18-jarige jongeman uit Zwaag, bleek gestoken te zijn in zijn rug en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft direct onderzoek ingesteld en heeft onder andere forensisch onderzoek gedaan, buurtonderzoek gehouden, meerdere mensen gesproken en ook een speurhond werd ingezet.

De recherche doet onderzoek naar de toedracht van dit steekincident en heeft inmiddels vanuit het buurtonderzoek en vanuit getuigenverklaringen begrepen dat en dat een aantal getuigen direct na het incident is vertrokken. De politie roept deze mensen dan ook op om zich te melden bij de recherche in Alkmaar, omdat zij belangrijke informatie kunnen hebben voor het onderzoek.

Getuigen kunnen contact opnemen met de recherche via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het contactformulier op de website. 

62 scholen krijgen predicaat Excellente School

Vandaag hebben 62 scholen en schoolsoorten voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs het predicaat Excellente School 2019 gekregen. Zij mogen dit predicaat in principe drie jaar voeren (2020, 2021 & 2022). De predicaten zijn toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen. De uitreiking van de predicaten heeft op feestelijke wijze plaatsgevonden op de scholen zelf.

Op deze website kunt u een kaart vinden met het overzicht van Excellente Scholen 2019, evenals een overzichtskaart van alle Excellente Scholen 2017, 2018 en 2019. Vandaag komen er 16 scholen in het primair onderwijs, 40 scholen in het voortgezet onderwijs en 6 scholen in het speciaal onderwijs bij. Vanaf nu dragen 190 scholen of schoolsoorten het predicaat excellent: 54 scholen in het primair onderwijs, 116 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs en 20 scholen in het speciaal onderwijs.

Het predicaat is een erkenning voor scholen (of schoolsoorten) die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. In de afgelopen periode namen 67 scholen/schoolsoorten deel aan het traject Excellente Scholen. Hun profielen zijn zorgvuldig beoordeeld door de onafhankelijke jury middels dossieronderzoek, een voorbereidingsgesprek en een jurybezoek.

Het belangrijkste doel van het traject Excellente scholen is de onderwijskwaliteit in Nederland te verbeteren. De predicaten zijn bedoeld om de ambities van de scholen verder te stimuleren en te bevorderen dat deze scholen hun kennis delen met andere scholen, zodat scholen kunnen leren van elkaar.

Zwaargewonde vrouw na drie weken overleden aan verwondingen

De vrouw die op 1 januari ten val kwam met haar snorfiets bij 't Goyplein in Utrecht is overleden aan haar verwondingen. De politie is nog steeds dringend op zoek naar getuigen. Die morgen, op nieuwjaarsdag, kwam de 47-jarige vrouw uit Utrecht ten val. Zij raakte levensgevaarlijk gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht, waar ze afgelopen weekend overleed.

De vrouw werd door omstanders zwaargewond gevonden op ’t Goyplein, het kruispunt van de Waterlinieweg met de Goylaan. Zij lag vlakbij haar snorfiets. Aan het slachtoffer werd door de omstanders onmiddellijk eerste hulp geboden. Ook toegesnelde politieagenten en ambulanceteams ontfermden zich over haar.

Het opsporingsteam verkeer van de politie Midden-Nederland is een onderzoek begonnen. Ter plaatse heeft de forensische opsporing verkeer een uitgebreid sporenonderzoek verricht. Rechercheurs van het opsporingsteam willen ook graag spreken met getuigen. Hoewel zij al met de getuigen hebben gepraat die het slachtoffer eerste hulp hebben geboden, heeft het onderzoek nieuwe informatie opgeleverd.

Vast is komen te staan dat op of rond het moment van het ongeval een personenauto op de afrit van de Waterlinieweg richting ’t Goyplein heeft gereden vanuit de richting van het stadion Galgenwaard. De politie wil graag weten wat de inzittende(n) van deze auto hebben gezien. Daarom is de politie dringend naar hen op zoek. De inzittende(n) van deze auto kan/kunnen contact opnemen met het opsporingsteam via 0900-8844.

Bureau Hengeveld
Het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht besteedt aankomende zaterdag aandacht aan de zaak. Er worden beelden getoond, waarvan de politie hoopt dat mensen erop aanslaan en getuigen zich melden. Bureau Hengeveld wordt zaterdag vanaf 8.00 uur uitgezonden en zal gedurende de week herhaald worden.

Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-844, 080-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier op de website. 

Halo: combat evolved-beta voor pc begint volgende maand

De beta-test voor Halo: Combat Evolved begint volgende maand, zo heeft 343 aangekondigd in een blogpost. Halo-fans die mee willen doen aan de beta hebben een uitnodiging nodig van de ontwikkelaar om te beginnen met testen.

Zo'n uitnodiging krijgen is niet heel moeilijk: Je moet een Halo Insider-profiel hebben met een bevestigde e-mail, waarbij je ook toestemming geeft dat 343 industries contact met je opneemt en dat je mee wilt doen aan de beta. Als laatste moet je ook een DXDIAG (een programma dat informatie over geluid-en beeldproblemen wat betreft DirectX verzamelt) uploaden naar je Halo Insider-profiel.

Focus voor de beta zijn onder andere peer-to-peer connecties tussen steam-gebruikers en mensen die gebruik maken van windows 10, een nieuwe UI voor het aanpassen van je personage, en server-validatie. Welke delen van de game getest gaan worden weten we nog niet, alhoewel 343 industries heeft gezegd dat het meerdere onderdelen van de game bevat.

Halo: Combat Evolved is onderdeel van de Master Chief Collection op pc, en 343 industries lanceert de games in chronologische volgorde. Halo Reach, de prequel van de Halo-serie, kwam uit in december.

Halocombatevolved

Horrorscenario komt uit voor Jetro Willems met zeer lange absentie

Jetro Willems is zes tot negen maanden uitgeschakeld, zo melden De Telegraaf en Voetbal International maandagochtend. De verdediger van Newcastle United heeft zijn voorste kruisband afgescheurd en zal dit seizoen niet meer in actie komen. Ook zal de verdediger hoogstwaarschijnlijk niet van de partij zijn op het EK.

"Een kruisband van Willems is afgescheurd en daardoor eindigt zijn huurperiode bij Newcastle United, die tot nu toe heel positief verliep, dramatisch. Hij ligt er normaal gesproken negen maanden uit", aldus het Eindhovens Dagblad.

"Willems ziet een eventuele EK-selectie in rook opgaan en moet nu met zijn eigenlijke werkgever Eintracht Frankfurt in de zomer een nieuwe oplossing zien te vinden voor de toekomst."

Willems werd zaterdag per brancard afgevoerd tijdens de wedstrijd tegen Chelsea (1-0 zege). Manager Steve Bruce vreesde al voor een lange absentie en nu is duidelijk dat de Nederlander inderdaad lang buitenspel staat.

"We vrezen dat het zijn kruisband is. We hebben pech. Het is een grote klap voor ons", zei Bruce eerder in gesprek met Sky Sports over de blessure van de back.

Het is niet de eerste ernstige knieblessure voor Willems. Zo stond hij de gehele eerste seizoenshelft van 2015/16 aan de kant door een kwetsuur aan de knie, toen nog als speler van PSV.

Eerder in zijn loopbaan, in het najaar van 2013, hield een knieblessure hem iets minder dan een maand aan de kant. De laatste blessure van Willems dateert van april 2017, toen hij last had van zijn hamstring en één duel miste.

Onderzoekers concluderen over betwijfeld schilderij: dit is toch echt een Van Gogh

Het schilderij Zelfportret dat in het Nationaal Museum in Oslo hangt, is toch echt van Vincent van Gogh. Dat blijkt uit onderzoek van het Van Gogh Museum. Over het authenticiteit van het schilderij bestonden jarenlange twijfels.

Van Gogh maakte het zelfportret in een inrichting te Saint-Rémy in de late zomer van 1889, aan het eind van zijn eerste, zware psychose, meldt het Van Gogh Museum. Vooralsnog is dit het enige werk waarvan bekend is dat hij het tijdens een psychose schilderde.

Aangekocht
In 1910 kocht het museum in Oslo het werk aan. Toen was het museum ervan overtuigd dat het om een echte Van Gogh ging. Maar sinds 1970 werd sterk aan de echtheid getwijfeld. Het werk zou qua stijl en kleur niet passen in wat van Van Gogh tot dusver bekend is. Ook was niet duidelijk waar en wanneer het werk geschilderd zou zijn.

Het museum deed eerst zelf onderzoek en kwam er achter dat het schilderij afkomstig was van het echtpaar Ginoux uit Arles dat bevriend was met Van Gogh. Maar wanneer het geschilderd was, bleef onduidelijk.

Hulp
Daarom riep het museum in 2014 de hulp in van onderzoekers van het Van Gogh Museum. Die deden uitgebreid technisch en stilistisch onderzoek. Ook werd de link gelegd met een schilderij waarover hij in een brief aan zijn broer Theo schrijft: 'een poging […] uit de tijd dat ik ziek was.'

Daarna konden de onderzoekers met zekerheid stellen: dit is toch echt een Van Gogh. Maar wel een bijzondere.

Mentaal ziek persoon
In tegenstelling tot twee beroemde werken uit dezelfde periode, toont het zelfportret uit Oslo nadrukkelijk een mentaal ziek persoon, schrijft het Van Gogh Museum nu. 'Van Gogh heeft zichzelf afgebeeld met licht gebogen hoofd en het lichaam iets weggedraaid. De zijdelingse, schuwe blik is goed herkenbaar en komt vaak voor bij psychotische trekken vertonende, depressieve patiënten.'

Zelfportret is vanaf vandaag te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, eerst op de derde verdieping van het museum en vanaf 21 februari in de tentoonstelling In the Picture.

Onderhandelingen belastingverdragen in 2020

De Nederlandse overheid onderhandelt voortdurend met andere landen over (nieuwe) belastingverdragen. In het overzicht dat ieder kwartaal door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt gepubliceerd, staan de landen genoemd waarmee op dit moment onderhandelingen lopen

Doel van de onderhandelingen is een nieuw of gewijzigd belastingverdrag. Een dergelijk verdrag omvat afspraken die moeten voorkomen dat enerzijds burgers of bedrijven dubbel belasting betalen en anderzijds helpen om belastingontwijking te voorkomen. Dit wordt bewerkstelligd door de heffingsrechten tussen Nederland en het betreffende andere land te verdelen en door in belastingverdragen antimisbruikbepalingen op te nemen om de risico’s op onbedoelde niet- heffing en misbruik te beperken.

In aanvulling op het door het ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerde overzicht, zal Nederland in 2020 gesprekken proberen te (her)starten met Australië, Aruba, India, Israël, Mozambique, Senegal en Thailand.  In 2020 zal Nederland reeds geïnitieerde gesprekken voortzetten met onder andere België, Brazilië, Chili, Curaçao, Marokko, Oeganda en Portugal.

Ondernemers en burgers die beschikken over fiscale informatie die van belang kan zijn voor de lopende of voorgenomen onderhandelingen worden uitgenodigd om schriftelijk contact op te nemen met het Ministerie van Financiën (Directie Internationale Zaken en Verbruiksbelastingen, Afdeling Internationale Zaken, Postbus 20201, 2500 EE Den Haag). Het ministerie kan die informatie vervolgens betrekken bij de onderhandelingen. Met het oog op de mogelijke onderhandelingen voor de komende jaren is informatie over problematiek van dubbele belastingen met andere landen dan hierboven ook welkom.

Plaatsing "pauperkoloniŰn" op Unesco-erfgoedlijst stap dichterbij

De vroegere Koloniën van Weldadigheid, die in Nederland en België aan het begin van de 19e eeuw werden opgezet voor de armenzorg, krijgen mogelijk in juli een plaats op de Unesco-werelderfgoedlijst. Dat vloeit voort uit de afspraken die minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) vandaag heeft onderschreven met Vlaams minister Matthias Diependaele (Onroerend Erfgoed). Zij spraken af dat België namens beide landen de aanvraag bij Unesco zal indienen.

De stuurgroep die de gezamenlijke voordracht coördineert, droeg het nominatiedossier vandaag in de Vlaamse Weldadigheidskolonie Wortel over aan beide bewindslieden. Begin juli zal tijdens een zitting van het Werelderfgoedcomité in het Chinese Fuzhou worden beslist over de voordracht.

Armoedebestrijding
De Koloniën van Weldadigheid, ook wel ‘pauperkoloniën’ genoemd, zijn ’s werelds eerste en meest grootschalige voorbeelden van landbouwkoloniën voor armoedebestrijding. Ze werden gesticht in de tijd dat Nederland en België nog één land waren, vandaar de gezamenlijke voordracht. In Nederland lagen de koloniën veelal in Drenthe. Ze werden vanaf 1818 gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid met als doel arme mensen om te vormen tot eerzame burgers. Dat gebeurde o.a. door ze nieuwe landbouwgrond te laten ontginnen en bewerken.

De Koloniën werden eerder door Nederland en België ingezonden voor een plaats op de erfgoedlijst. Die aanvraag leverde vanuit Unesco een verzoek tot een aantal wijzigingen op. Deze zijn verwerkt in het aangepaste nominatiedossier. Van de zeven oorspronkelijke koloniën worden er nu vier voorgedragen. Dat zijn Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen in Nederland en Wortel in Vlaanderen. In deze plaatsen zijn namelijk nog veel landschapselementen en gebouwen uit de 19e eeuw bewaard gebleven.

Van Engelshoven: "De Koloniën van Weldadigheid zijn een plek op de Werelderfgoedlijst waard. De koloniën maken een periode uit de geschiedenis zichtbaar van verheffing van kansarme groepen. Hier gingen bijvoorbeeld – bijna een eeuw voordat er leerplicht was - alle kinderen naar school. De utopische ambities hadden voor vele generaties kolonisten ook schaduwkanten. Zo was er in dit bijzondere experiment vaak sprake van dwang. En een deel van de kolonisten lukte het maar niet om terug te keren naar de reguliere samenleving.”

Waarde van plaatsing op Werelderfgoedlijst
Vermelding op de Werelderfgoedlijst is een internationaal teken van waardering. Het onderstreept dat dit erfgoed als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd voor de wereldgemeenschap. Als erfgoed aan de lijst (momenteel staan er tien Nederlandse werelderfgoederen op) wordt toegevoegd, betekent dit dat nationale overheden zich moeten inspannen voor het behoud van het erfgoed. België en Nederland blijven ervoor zorgen dat mensen ook in de toekomst van dit erfgoed kunnen genieten.

Eindhovens Dagblad maakt gehakt van optreden Van Marwijk bij Rondo

Bert van Marwijk was zondagavond te gast in het programma Rondo van Ziggo Sport en deed een boekje open over het ontslag van Mark van Bommel bij PSV. Zo stelde hij dat zijn schoonzoon niet de voornaamste schuldige was aan de situatie in Eindhoven, waarmee gewezen werd richting de scouting en technisch directeur John de Jong.

Van Marwijk zei tevens dat Van Bommel Jeroen Zoet eerder dit seizoen wilde weghouden bij 'die pers' en het Eindhovens Dagblad heeft weinig goede woorden over voor het optreden bij Rondo.

Het regionale dagblad haalt het aantrekken van Aziz Behich en Trent Sainsbury, spelers die op verzoek van Van Bommel werden binnengehaald, aan. "Met name Behich bleek een miskoop van het ergste soort en ook Sainsbury is iedereen in Eindhoven alweer vergeten."

"Het waren spelers die van het kamp-Van Bommel per se moesten komen, maar ook aanwinsten waarover intern door anderen sterk werd getwijfeld", zo klinkt het. Er wordt tegelijkertijd gesteld dat de 'dossiers' Steven Berghuis en Toni Lato een 'open zenuw' zijn.

Van Marwijk beaamde dat Van Bommel een fout had gemaakt met de situatie rond Zoet. De sluitpost werd voor het duel met Willem II gepasseerd, waarna werd besloten om de doelman ook niet op de bank te laten plaatsnemen.

Volgens Van Marwijk om Zoet te beschermen tegen 'die pers'. "Alsof het over vier of vijf bloeddorstige wilde beesten ging, die een stuk verse worst voor de neus kregen."

"Spelers van PSV moeten in een vijandig stadion voor 20.000 toeschouwers overeind kunnen blijven, maar een kritisch of wat pijnlijker interview met een plukje journalisten werd onder Van Bommel kennelijk beschouwd als een martelgang. Wat een totale onzin en bizar dat niemand daar kennelijk tegen kon optreden."

"De kijker van Rondo kan nooit de indruk hebben gekregen dat zondag een onafhankelijk oordeel werd geveld over Van Bommel", vervolgt het Eindhovens Dagblad. Er wordt geconcludeerd dat Van Marwijk als schoonvader en technisch adviseur van Van Bommel 'niet onafhankelijk genoeg' in het dossier zit.

"Van Bommel is door PSV in hoofdzaak geslachtofferd vanwege de almaar verslechterende resultaten. Dat er soms onbegrijpelijke keuzes in wedstrijden waren, er hevige ergernis was bij een aantal spelers en hij te vaak met alles en iedereen tot in detail streed, komt daar nog bij."

Van Marwijk beweerde dat verschillende spelers Van Bommel nog dagelijks bellen of appen. "Ja, dat zal best. Maar er zijn ook heel veel spelers die Mark van Bommel helemaal nooit meer hoeven te zien, met bijvoorbeeld de kleine Toni Lato voorop."

"Deels is dat inherent aan het feit dat ze reserve waren, maar de kunst van coachen is om een hele selectie perspectief te kunnen bieden en de nummers twaalf tot en met twintig bij je te houden. Daarin heeft Van Bommel gefaald", zo klinkt het.

De krant stelt dat Van Bommel uiteindelijk verder komt door 'onafhankelijkere adviseurs' aan te trekken.

Van Hanegem: "Ik heb Troost nog nooit iets zinnigs over voetbal horen zeggen"

Sjaak Troost nam na het vertrek van Martin van Geel op interim-basis de functie van technisch directeur over. In die hoedanigheid was hij afgelopen zomer verantwoordelijk voor het transferbeleid bij Feyenoord. Frank Arnesen is inmiddels aangesteld als de nieuwe technisch verantwoordelijke, maar Troost lijkt wel nauw betrokken te blijven bij de club.

Willem van Hanegem is echter niet te spreken over het werk Troost, die wordt genoemd als kandidaat voor de Raad van Commissarissen, heeft geleverd.

"Op wie je moet vertrouwen bij mijn club Feyenoord, ik ben het spoor op dat vlak bijster. Een deel van de supporters denkt dat wel te weten en heeft de positie van Sjaak Troost daarin cruciaal gemaakt. Daar moest ik vooral om lachen", haalt de clubicoon uit in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Van Hanegem maakt duidelijk dat dit niet te maken heeft met de vergeefse belofte van Troost om afgelopen zomer contact met hem op te nemen: "Ikzelf heb Sjaak Troost eigenlijk nog nooit iets zinnigs over voetbal horen zeggen."

De interim-technisch directeur vroeg afgelopen zomer hulp aan zaakwaarnemer Rob Jansen, wat weer tot de nodige deals leidde in De Kuip: "Die wilde maar wat graag helpen. Zijn spelers Jens Toornstra en Nicolai Jørgensen kregen fantastische nieuwe contracten."

"Leroy Fer, Nick Marsman en Edgar Ié kwamen uit zijn stal en mochten eveneens tekenen in de Kuip." Ook over de komst van de op voorspraak van toenmalig trainer Jaap Stam gehaalde Liam Kelly is Van Hanegem niet te spreken.

"Die kreeg een salaris van 650.000 euro. Want het was volgens Troost 'geven en nemen' met een trainer. Kelly voetbalt nu bij Oxford United, maar Feyenoord betaalt zijn volledige salaris."

Marcos Senesi is volgens Van Hanegem wel een goede aankoop, wat dan weer niet voor een andere verdediger geldt: "Ene George Johnston kwam voor een paar ton van Liverpool na een tip van Dirk Kuyt. Troost werkt voor de foundation van Kuyt. Ik weet niet of je dan nog onafhankelijk kunt zijn."

De voormalige middenvelder noemt het dan ook 'gek' dat Troost wordt gezien als de 'toekomst van Feyenoord': "Binnen Feyenoord is niemand meer onafhankelijk, maar het lijkt alsof iedereen dat prima vindt. Die zegt iets aardigs over die en dan rennen we daar maar weer achteraan. Of juist niet."

Oostenrijkse schansspringsters domineren met Nederlandse roots

In het Japanse Zao zitten drie dagen World Cup erop voor de beste schansspringsters van de wereld. Na de wedstrijden in Sapporo stonden in Zao twee individuele wedstrijden op het schema, met tussendoor nog de vijfde landenwedstrijd uit de World Cup-geschiedenis bij de vrouwen.

De 31-jarige Oostenrijkse Eva Pinkelnig doet al sinds 2014/15 mee aan de World Cup, maar won pas vorige week in Sapporo voor het eerst. Sindsdien is ze ook gelijk niet meer te houden, zo liet ze in Zao zien: de eerste wedstrijd won ze met grote overmacht, voor de ooit zo enorm dominante thuisfavoriete Sara Takanashi en Pinkelnig's landgenote Chiara Hölzl. De derde Oostenrijkse stond op plek vier: de in Apeldoorn geboren, pas 18-jarige Marita Kramer, die in Sapporo stuntte met haar eerste zege ooit.

Niet geheel verrassend was de landenwedstrijd bepaald niet spannend. In zeven van de acht sprongen was de Oostenrijkse springster de beste, alleen de tweede sprong van Daniela Iraschko-Stolz was íets minder goed. Met verder ook nog Kramer, Hölzl en Pinkelnig sprong het kwartet naar 889,4 punten en de winst. Ter illustratie: Japan werd tweede met 749,0 punten, welgeteld 0,4 punten voor Noorwegen.

Er was geen houden aan de Oostenrijkse overmacht, zo bleek bij de slotwedstrijd. Wederom was Pinkelnig de beste, hoewel haar nu echt doorgebroken landgenote Hölzl nog verrassend dicht in de buurt bleef. De in de vorige jaren vrij dominante Noorse Maren Lundby moest genoegen nemen met plek drie, voor Takanashi, terwijl Kramer nu als zevende eindigde.

Door haar opvallende zegereeks staat Pinkelnig in de World Cup ineens nog maar één punt achter leidster Lundby, die de eerste twee wedstrijden van de winter won.

20.000 extra laadpunten in drie provincies

20.000 nieuwe publieke laadpunten voor elektrische auto’s in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Dat maakt de Metropool Regio Amsterdam Elektrisch (MRA-E) vandaag bekend in aanwezigheid van minister Stientje Van Veldhoven (milieu en wonen).

De drie provincies hebben de laadpunten gezamenlijk aanbesteed, en zetten hiermee een mooie stap om de verwachte sterke groei van het aantal elektrische auto’s te faciliteren. De komende jaren worden er veel laadpalen geplaatst in Nederland.

Veel laadpunten nodig
Nederland loopt wereldwijd voorop het gebied van laadpunten. Maar met een toenemend aantal elektrische rijders is er de komende jaren veel werk aan de winkel. “Een goede publieke laadinfrastructuur is cruciaal, want ongeveer 70% van de elektrisch rijders in Nederland zal op straat moeten opladen. Wij zorgen dat die laadpalen er komen en maken het elektrisch rijden mogelijk”, aldus gedeputeerde Edward Stigter (provincie Noord-Holland) namens de samenwerkende partijen.

Verantwoordelijk minister Stientje van Veldhoven: “Dit is een mooie stap en een goed voorbeeld. Ik vind het heel belangrijk dat er genoeg goede laadpunten zijn en dat de tarieven duidelijk zijn. Door samen aan te besteden worden laadpalen goedkoper en zijn ze er sneller. Ik ben het ook met andere regio’s aan de slag voor meer laadpunten. Elektrisch rijden wordt het nieuwe normaal, en dat betekent ook dat je je auto net zo makkelijk op moet kunnen laden als je mobiele telefoon”.

In het klimaatakkoord, dat begin van deze zomer werd gesloten, staan diverse maatregelen om te zorgen voor goede laadinfrastructuur. Waterstoftankstations, slimme laadpalen die meedenken met het energienetwerk en vooral meer laadpunten. De verwachting is dat er in 2030 circa 2 miljoen laadpunten nodig zijn, waarvan ongeveer een kwart in de publieke ruimte. In Utrecht, Flevoland en Noord-Holland zijn momenteel zo’n 5000 publieke laadpunten operationeel. De 20.000 nieuwe laadpunten worden geplaatst waar ze nodig zijn; mensen die een elektrische auto gaan rijden kunnen er eentje aanvragen bij hun gemeente. PitPoint, onderdeel van Total, heeft de aanbesteding voor het realiseren, exploiteren en beheren van de laadpunten gewonnen.

Samenwerking
Voor gemeenten in de drie provincies verzorgt MRA-Elektrisch sinds 2012 gezamenlijke aanbestedingen voor publieke laadpunten. “Dat zorgt voor schaalgrootte en een goede prijs, terwijl er scherpe en uniforme kwaliteitseisen worden gesteld”, volgens Maarten Linnenkamp, Projectmanager MRA-E. De afgelopen jaren is een soepel proces ingericht. Zo is de doorlooptijd tussen aanvraag en plaatsing gehalveerd: van 8 naar 4 maanden. Binnen het project MRA-E werken 80 gemeenten en de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren door onder meer publieke laadpalen te plaatsen.

Elektrisch rijden in opkomst
Ons transport veroorzaakt een kwart van de CO2 uitstoot. Het kabinet heeft als doel deze uitstoot terug te dringen. In het klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om het gebruik van schone vervoersmiddelen te stimuleren, zoals elektrische auto’s, die tijdens het rijden geen broeikasgassen uitstoten. Dat draagt ook bij aan het oplossen van de stikstofopgave en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat ruim 50% van de mensen overweegt op termijn een elektrische auto aan te schaffen. Ook blijkt dat de beschikbaarheid van openbare laadpunten stevig meeweegt bij de keuze om elektrisch te gaan rijden.

Wettelijk register voor waarborgen kwaliteit mediators

Om mensen met een werkconflict, scheiding of zakelijke ruzie, beter te helpen, komt het kabinet met een voorstel van een wettelijk register om de kwaliteit van bemiddelaars, zogenoemde mediators, te waarborgen. Na eerdere pogingen in voorgaande kabinetsperiodes is er nu een nieuw voorstel, zo schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.

Minister Dekker: “Bij een scheiding of een conflict op het werk, zoeken mensen naar een oplossing. Soms met de hulp van een bemiddelaar. Omdat iedereen zich mediator kan noemen, is het best lastig om dan het kaf van het koren te scheiden. Een wettelijk register helpt mensen om een kwalitatief goede mediator te kiezen. Dat is positief. Als je er onderling uitkomt, met de hulp van een ander, heeft dat namelijk allerlei voordelen. De oplossing houdt langer stand en daarnaast is het voor mensen goedkoper en sneller dan een lange procedure.”

Zelf een mediator zoeken
Op dit moment weten mensen met een conflict onvoldoende bij wie ze kunnen aankloppen voor goede bemiddeling. Om dat te verhelpen, komt er een wettelijk register. Mediators moeten hiervoor voldoen aan kwaliteitseisen, zoals opleiding, psychologische, communicatieve en juridische vaardigheden, de verzekering van de beroepsaansprakelijkheid en het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag. Mensen die een mediator zoeken, krijgen via dit register meer zekerheid over het professionele verloop van de mediation. Dit vergroot de kans dat een conflict voor de lange termijn wordt opgelost.

Minister Dekker: "Om te zorgen dat mensen makkelijker een goede mediator kunnen vinden, kom ik ten eerste met een wettelijk register dat de kwaliteit van mediators waarborgt. Dit bouwt voort op het goede dat door mediators zelf al is ontwikkeld. Daarnaast moet het makkelijker worden om je conflict zelf, met hulp van een ander, op te lossen.”

Rechters en mediators
Van mensen mag in redelijkheid gevraagd worden te proberen hun conflicten zoveel mogelijk onderling op te lossen. Rechters en hun mediation-functionarissen helpen mensen hierbij op weg, want ook als een conflict al bij de rechter ligt, kunnen mensen er alsnog samen uitkomen. De wettelijke verankering van de mogelijkheid van de rechter partijen te verwijzen naar mediation ondersteunt deze ontwikkeling. Daarnaast kan een snelle beslissing van een rechter in een vroege fase van het conflict verdere escalatie voorkomen. Daarom beziet minister Dekker de mogelijkheden om de rechter te laten beslissen op een deel van een conflict als dat handig is.

Blauwe Maandag, de grootste kutdag van het jaar?

Hoera, het is Blue Monday! Of kut, het is Blauwe Maandag! Of je het nou leuk vindt of niet, het is de maandag van de laatste volle week van januari en dat is de meest depressieve kutdag van het jaar, zo zegt men. Gezellig!

Wat is er nou zo godvergeten kut aan vandaag dan? Nou, het is al acht uur en het is nog altijd lekker donker, als je weer thuis bent van je werk is het alweer lekker donker, geen last van de zon dus! Daarnaast zijn je goede voornemens al vakkundig door een bushokje getieft, dus daar heb je ook geen last meer van. De sociale verplichtingen van het weekeinde zijn weer achter de rug, lekker dus! Kortom, eigenlijk is het best een fijne dag, gelukkig is de vakantie ook nog ver weg - hoef je je daar ook nog niet druk over te maken!

Hoe vier jij Blauwe Maandag en wat vind jij eigenlijk de meest vreselijke dag van het jaar?

Steeds meer ouderen maken gebruik van sociale media

Het socialemediagebruik van ouderen heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Vooral 65- tot 75-jarigen maken steeds meer gebruik van sociale media. In 2019 zei 76 procent van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie actief te zijn geweest op sociale media, vijf jaar eerder was dat nog 40 procent. Ook het socialemediagebruik onder 75-plussers is toegenomen. Tekstberichten uitwisselen bijvoorbeeld via WhatsApp is onder ouderen het meest populair. Dit blijkt uit recente cijfers van het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2019’ van het CBS.

In 2019 gaf 87 procent van de personen van 12 jaar of ouder aan in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek sociale media zoals WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, LinkedIn, discussiefora of weblogs te hebben gebruikt. Vijf jaar eerder was dat nog 74 procent.

Vrijwel iedereen in de leeftijdsgroep van 12 tot 55 jaar maakt gebruik van sociale media (95 procent of meer). Onder 55- tot 65-jarigen bedroeg het socialemediagebruik vorig jaar 89 procent en onder 65- tot 75-jarigen 76 procent. 2014 was dat respectievelijk nog 64 en 40 procent.

Nederlanders van 75 jaar of ouder maken ook meer gebruik van sociale media: in 2014 maakte 13 procent hier gebruik van, vijf jaar later 40 procent.

Vooral tekstberichten uitwisselen
Het uitwisselen van tekstberichten via onder meer WhatsApp is de meest gebruikte vorm van sociale media: 84 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder deed dit in 2019. De grootste groei is te zien bij de leeftijdsgroep van 65- tot 75-jarigen. Inmiddels verstuurt 70 procent van de 65- tot 75-jarigen tekstberichten. Dat was vijf jaar eerder nog 25 procent.

Onder 75-plussers nam het uitwisselen van tekstberichten toe van 7 procent in 2014, naar 34 procent in 2019.
Ook meer gebruik sociale netwerken door ouderen

In 2019 was 63 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder actief op sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat, en 32 procent op professionele netwerken zoals LinkedIn.

Ouderen maken ook steeds meer gebruik van sociale netwerken. Vorig jaar was 39 procent van de 65- tot 75-jarigen, en 17 procent van de 75-plussers actief op sociale netwerken. Dat was vijf jaar eerder nog respectievelijk 23 en 6 procent.

Toename internetbellen
Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf 58 procent aan in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek via het internet te hebben getelefoneerd met diensten zoals Skype of WhatsApp. Dat is meer dan in 2014, toen belde 31 procent via internet. Van de 12- tot 25-jarigen belde bijna 80 procent via internet.

75-plussers maken met 18 procent (6 procent in 2014) nog relatief weinig gebruik van telefoneren via internet. Van de 65- tot 75-jarigen zegt al 41 procent (19 procent in 2014) via internet te bellen.

Mobiele telefoon of smartphone meest gebruikte apparaat
Vorig jaar gaf 92 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder aan een smartphone te gebruiken om te internetten. Dat was in 2014 nog 74 procent. Na de smartphone is de laptop met 83 procent het populairst voor internetgebruik. In 2014 was de laptop nog het meest gebruikte apparaat (76 procent). Met 71 procent wordt de tablet eveneens vaak gebruikt om online te gaan. In 2014 was dat nog 57 procent.

Het gebruik van een desktop om te internetten nam af: in 2014 gebruikte nog 61 procent van de Nederlanders een desktop, in 2019 was dat afgenomen tot 54 procent. Alleen bij de leeftijdsgroep 65 jaar of ouder nam het desktopgebruik nog toe.

FOK! Wat een weer: Mist en droog

De dag begint in het zuidoosten met mist. Deze lost geleidelijk op. Er is vrij veel hoge bewolking. Mogelijk blijft de mist in het zuidoosten in sommige gebieden hardnekkig of gaat deze over in laaghangende bewolking. Het blijft droog. De middagtemperatuur komt uit rond 7°C, daar waar mist lang blijft hangen enkele graden lager. De wind is zwak, in het noordelijk kustgebied matig, en draait vrijwel overal naar zuidwest. In het zuiden is de wind veranderlijk.

Vanavond en komende nacht is het nevelig en kan er vooral in het midden en zuiden lokaal mist ontstaan. Verder zijn er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog en de minimumtemperatuur loopt uiteen van -3°C in het zuidoosten tot 5°C in het noordelijk kustgebied. De zuid- tot zuidwestelijke wind is zwak, in de noordelijke kustgebieden matig.

Dinsdagochtend lost de mist op en komen er in de zuidelijke helft van het land flinke perioden met zon. Verder naar het noorden zijn er wolkenvelden en is de zon maar af en toe te zien. Het blijft droog en de middagtemperatuur varieert van 4°C in het zuidoosten tot 7°C in het noordwesten. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Zonsopkomst in Katwijk (bij Cuijk) (Foto: Charged)
Zonsopkomst in Katwijk (bij Cuijk) (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Grote overmacht langlaufers Bolshunov en Johaug

De World Cup langlaufen streek dit weekeinde neer in Nove Mesto en in de Tsjechische sneeuw zorgde dat wat de zeges betreft niet voor heel veel spanning. Zaterdag stond een wedstrijd met individuele start op het programma, zondag volgden de achtervolgingen.

10km vrije stijl intervalstart vrouwen
Therese Johaug liet weer eens zien toch écht de beste te zijn, ook al is ze dit seizoen zo nu en dan niet zo overtuigend als ze wel eens eerder geweest is. Halverwege was het verschil tussen Johaug en nummer twee Heidi Weng al net zo groot als dat tussen Weng en de nummer tien in de race en ze breidde het alleen maar uit. In de laatste kilometer pakte de Noorse er nauwelijks nog iets bij, maar de zege was toch al lang binnen: Natalia Nepryaeva uit Rusland strandde op 32 seconden, Weng pakte op 40 seconden de derde podiumplek. Uiteindelijk bleven slechts de eerste acht vrouwen binnen een minuut van elkaar.

10km klassiek achtervolging vrouwen
De achtervolging volgde de verschillen van de intervalstart en dus mocht Nepryaeva een goede halve minuut na Johaug vertrekken. Weng zat daar dan weer zeven seconden achter en na drie kilometer voegde ze zich bij de Russische, terwijl de op 50 seconden vertrokken Noorse Ingvild Flugstad Østberg halverwege de wedstrijd ook aan kwam sluiten. Ver achter winnares Johaug streed dat trio om de overige podiumplekken, waarbij Nepryaeva met een aanval kort voor de finish plek twee voor zich opeiste. Østberg klopte Weng in het slotsprintje en pakte de derde en laatste podiumplek.

Johaug domineert

15km vrije stijl intervalstart mannen
Alexander Bolshunov is in principe dé man van de klassieke stijl, maar zo nu en dan kan de Rus ook in de vrije stijl uithalen. Dat deed hij in Nove Mesto, waar hij op vrijwel elk tussenpunt zijn voorsprong uit wist te breiden op de kort na hem gestartte Fin Iivo Niskanen, opvallend genoeg nog een klassieke specialist. Niskanen hield de schade met 24 seconden aan de finish nog erg netjes beperkt, de Noor Sjur Røthe pakte dankzij een sterke slotfase op 40 seconden de derde plek. Verder bleven alleen de Rus Andrey Melnichenko en de 39-jarige Franse veteraan Jean Marc Gaillard binnen de minuut - plek vijf was Gaillard's beste resultaat sinds december 2015.

15km klassiek achtervolging mannen
De klassieke specialisten vertrokken als eerste: Bolshunov werd op 24 seconden gevolgd door Niskanen, Røthe volgde nog eens zestien tellen later en sloot na vijf kilometer aan bij de Fin. Johannes Høsflot Klæbo was verrassend goed bezig en had halverwege al twintig seconden goedgemaakt, met Simen Hegstad Krüger in zijn kielzog. Na tien kilometer sloot de ontketende Klæbo samen met Krüger aan bij Niskanen en Røthe, wel allemaal ver achter de ongenaakbare Bolshunov. De Rus won zonder problemen, achter hem streed het kwartet om plek twee en Niskanen haakte af toen het tempo omhoog ging. Klæbo was niet verrassend de rapste, Krüger completeerde het podium.

Ook Bolshunov domineert

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.