Belgen gaan 700 jaar oude brug afbreken voor grotere schepen

De Pont des Trous in Tournais, in het Nederlands ook wel de Gatenbrug in Doornik genoemd. Het is een prachtig bouwwerk uit de Middeleeuwen, waarmee het hart van Doornik afgebakend wordt. Ook is het één van de nog slechts drie overgebleven militaire rivierbruggen in de wereld.

De twee torens stammen uit 1281 en 1304, in 1329 was de volledige brug klaar en een kleine tien jaar later werd de Engelse koning Edward III - gesteund door de Vlamingen - tijdens de Honderdjarige Oorlog dankzij de brug al tegengehouden. De Engelsen bliezen een deel van de brug in de Tweede Wereldoorlog op bij een terugtrekking, niet veel later werd de boel weer gerestaureerd.

Vele eeuwen aan historie dus rondom deze prachtige brug, maar ja, de schepen die er doorheen kunnen zijn niet groot genoeg en dus heeft het Waalse ministerie van Openbare Werken besloten om de hele boel tot puin te reduceren. Eeuwenoud en historisch puin, dat dan weer wel. Mogelijk gaat de brug ergens anders opgebouwd worden, op een plek waar de historie het geld niet in de weg zit.

In 2014 werd een gedeeltelijke afbraak - waar uiteraard ook al grote commotie over was - wegens budgettaire redenen nog uitgesteld, in het kader van de Seine-Scheldeverbinding lijkt het fraaie stuk historie er nu toch echt aan te moeten geloven. Als men de plannen niet nog eens weet te dwarsbomen, gaat komende winter de sloopkogel in het eeuwenoude en unieke bouwwerk.

De Pont des Trous (Foto: WikiCommons/Trougnouf)
De Pont des Trous (Foto: WikiCommons/Trougnouf)