'Aardbewoners' koloniseerden maan mogelijk 3,5 miljard jaar geleden al

De maan is mogelijk ooit leefbaar geweest, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Sterker nog, het is verre van ondenkbaar dat 'aardbewoners' de maan ooit gekoloniseerd hebben. Denk daarbij overigens niet aan een oude Egyptenaar of iets dergelijks, maar aan cyanobacteriën, voor zover bekend de oudste vormen van leven op aarde.

Uit recent onderzoek bleek dat de maan minder droog is dan lang werd gedacht. Onderzoekers zijn wat dieper gaan graven en kwamen tot de conclusie dat de maan in twee perioden mogelijk leefbaar is geweest: zo'n vier miljard jaar geleden, kort nadat de maan ontstond, en grofweg 3,5 miljard jaar geleden.

In die perioden kan mogelijk miljoenen jaren een atmosfeer stand hebben gehouden, vooral door het opborrelen van superhete vluchtige gassen, zoals waterstof. Op het maanoppervlak kunnen poeltjes water zijn ontstaan en volgens onderzoeker Dirk Schulze-Makuch zorgt die combinatie ervoor dat de maan mogelijk relatief kort leefbaar is geweest.

In die tijd kan leven op de maan zijn ontstaan zoals dat op aarde gebeurde, maar waarschijnlijker is dat leven - als dat er op de maan was - van de aarde afkomstig was. De cyanobacteriën deden het zo'n 3,5 miljard jaar geleden uitstekend en in die tijd werd de aarde, net als andere planeten, regelmatig gebombardeerd door forse meteorieten.

"Tijdens een dergelijke inslag was het goed mogelijk dat allerlei puin, waaronder meteorieten met daarop simpele organismen, de ruimte in werden geslingerd om uiteindelijk op de maan te landen", aldus Schulze-Makuch. "In die poeltjes op de maan kunnen microben hebben geleefd, tot de boel droog en doods werd."

Het gaat nog wel een uitdaging worden om daadwerkelijk bewijs te vinden. Maanlanders zouden bijvoorbeeld naar gebieden gestuurd kunnen worden waar miljarden jaren geleden vulkanen actief waren.