'Eerste Britten hadden donkere huid'

Wetenschappers zijn erin geslaagd het genoom te decoderen van het oudste complete menselijke skelet van Groot-Brittannië. Het bleek dat de 10.000 jaar oude oermens geen bleke huid en lichtgekleurd haar had zoals lang is aangenomen. Blauwe ogen had-ie wel, maar ook een 'zeer donkerbruine tot zwarte huid' en donker krullend haar, meldt The Guardian.

De zogeheten Cheddar Man werd meer dan een eeuw geleden gevonden tussen Bristol en Glastonbury. Hij behoort tot de eerste groep homo sapiens die over Doggerland, wat later de Noordzee werd, in het huidige Groot-Brittannië arriveerde.

Volgens de onderzoekers toont de studie aan dat genen voor een lichtere huidskleur veel later prominent werden in Europese populaties. Die verandering zou het gevolg zijn van een reeks mutaties, waarvan sommige overigens al plaatshadden voordat de moderne mens Afrika uittrok.

De dna-analyse kon worden uitgevoerd door een klein gaatje in de schedel van het skelet te boren. Met de zo verkregen paar milligram botpoeder kon het genoom worden opgesteld. Geschat wordt dat circa tien procent van de huidige Britse bleekgezichten afstamt van de groep waartoe Cheddar Man behoorde.