Prehistorische krokodillenpoep met haaientand gevonden

In een twintig miljoen jaar oud fossiel is een opvallende ontdekking gedaan. Duiker Mark Stitzer vond het fossiel in oktober en ging ermee naar mensen die meer verstand van dergelijke zaken hebben.

Het gaat om een van een krokodil afkomstige zogeheten coproliet, gefossiliseerde poep, waar een haaientand en afdrukken van dergelijke tanden in gevonden zijn. Het lijkt er dus op dat haaien mogelijk poepeters waren. Zaterdag wordt de miljoenen jaren oude poep in het Florida Museum of Natural History gepresenteerd, tot 6 mei zal het daar te zien zijn.

Coprolietspecialist George Frandsen onderzocht het stuk poep en vond de tandafdrukken. Die suggereren dat de tand pas in contact kwam met de poep nadat de krokodil deze ergens gedeponeerd had. Frandsen is razend enthousiast over de ontdekking: "Dit kleine voorwerp illustreert hoe een krokodil 33 tot 22 miljoen jaar geleden poepte, waarna een haai er een hapje van nam, maar het niet verteerde, en een tand verloor."

Coprolieten met een voorwerp erin - zoals je tegenwoordig een stukje maïs in je poep zou kunnen zien - zijn zeldzaam, net als coprolieten met uniek te identificeren markeringen. Een fossiel stuk poep met beide mogelijkheden erin was volgens Frandsen nog nooit gezien, tot nu.