Vandeweghe verliest na bananenruzie op Australian Open

Voor tennisster Coco Vandeweghe is de Australian Open al voorbij, in het enkelspel althans. De nummer negen van de wereld kreeg in twee sets klop van de ruim veertig plaatsen lager genoteerde Hongaarse Timea Babos: 7-6 (4), 6-2.

Vandeweghe raakte nogal gefrustreerd toen ze tijdens een pauze een banaantje wilde eten. Die lag er namelijk niet en dus bleef de Amerikaanse even wachten. Van umpire Fergus Murphy kreeg ze te horen dat de pauze voorbij was en dat ze toch maar gewoon verder moest gaan spelen, maar dat wilde Vandeweghe niet. "Ik wacht op de bananen", klonk het duidelijk. 

"Waarom zou ik er de dupe van moeten worden dat de boel hier slecht is voorbereid? Dat is toch niet mijn schuld? Ik moet wat eten tijdens een wedstrijd", zei ze, maar Murphy was onvermurwbaar. Op het moment dat de Amerikaanse dan toch maar ging staan kwam er een banaan haar kant op. "Mag ik even snel een hapje nemen?", vroeg ze nog, zonder op het antwoord te wachten. Eenmaal op de baan kreeg Vandeweghe van de umpire een code violation, een officiële waarschuwing, nog zonder verlies van punten. 

Het was een perfecte symbolisering van de dramatische start van de Amerikaanse dames: ze verloren alle acht. Ook US Open-kampioene Sloane Stephens sneuvelde al in de eerste ronde. De als dertiende geplaatste Stephens ging met 2-6, 7-6 (2), 6-2 onderuit tegen de Chinese Zhang Shuai.