FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 januari 2018

NFL: Stadion Vikings ontploft na ongelooflijke winnende touchdown

Nog vier van de teams in de NFL maken kans om zich komende maand te mogen melden voor de 52e editie van de Super Bowl. Zondagavond stonden de laatste twee wedstrijden in de divisional play-offs op het programma.

In Pittsburgh namen de Steelers het op tegen de Jacksonville Jaguars. Het publiek was na het eerste kwart al flink stil, want Leonard Fournette zorgde met twee touchdowns voor een 0-14 voorsprong voor de Jaguars, wat in het tweede kwart nog uitgebreid werd naar 0-21. Onder meer met twee opeenvolgende touchdowns kwamen de Steelers zo nu en dan weer in de buurt, maar de winst zat er eigenlijk geen moment meer in. De Jaguars wonnen uiteindelijk met 42-45.

Sensatie bij de Vikings
In de andere wedstrijd gingen de New Orleans Saints op bezoek bij de Minnesota Vikings. De Vikings hopen geschiedenis te schrijven, want in hun stadion in Minneapolis wordt op 4 februari de Super Bowl gespeeld en nog nooit slaagde een ploeg erin om zich voor een Super Bowl in hun eigen stadion te plaatsen. De Vikings begonnen dan ook uitstekend aan het duel en bij de rust stond de ploeg met de beste verdediging van de NFL met 17-0 voor tegen de Saints, die voor het eerst in jaren niet tot scoren kwamen in de eerste helft.

Quarterback Drew Brees van de Saints liet in de tweede helft zien uit welk hout hij gesneden is. Plotseling lukte bijna alles en Brees wist Michael Thomas twee keer te bereiken voor een touchdown: 17-14. Vikings-kicker Kai Forbath trapte een 49-yard field goal tussen de palen (20-14), maar Alvin Kamara ving een pass van Brees in de endzone en bracht de Saints voor het eerst op voorsprong: 20-21. Met anderhalve minuut te spelen trapte Forbath vanaf 53 yards raak voor een field goal en dus stonden de Vikings weer voor: 23-21.

De Saints trokken nog eens ten strijde en dat hielp. In korte tijd kwamen ze binnen field goal range en Wil Lutz leek de Saints vanaf 43 yards naar de winst te trappen: 23-24. Dat was echter buiten Vikings-quarterback Case Keenum en wide receiver Stefon Diggs gerekend. De twee werkten samen voor een pass waarmee flink wat terrein gewonnen werd, maar het leek te weinig. In een allerlaatste wanhoopspoging wierp Keenum de bal naar Diggs, die hem ving, zich omdraaide en naar de endzone rende om zich tot eeuwige legende van de Vikings-fans te laten kronen: 29-24.

Hieronder zijn Diggs' vijf beste plays van de avond te zien, met vanaf 1:10 de twee allesbeslissende passes:

In de wedstrijden waarin de kampioenen van de NFC en AFC gekroond worden - en waarvan de winnaars naar de Super Bowl gaan - spelen de Philadelphia Eagles en Minnesota Vikings (NFC) en de New England Patriots en Jacksonville Jaguars (AFC) op zondag tegen elkaar.

Trump hekelt senator om 'shithole-rel'

De Amerikaanse president Donald Trump is boos op een senator die uit de school klapte over een bijeenkomst in het Witte Huis. De Democraat Dick Durbin zei eerder dat de president Afrikaanse landen en Haïti herhaaldelijk "shitholes" (achterlijke landen) noemde. Dat lijkt Trump in het verkeerde keelgat te zijn geschoten.

Trump schreef op Twitter dat "Dicky Durbin" een "totaal verkeerde" voorstelling heeft gegeven van uitspraken die zijn gedaan tijdens de vergadering over immigratie. Hij doelde vermoedelijk op het feit dat de Democraat kritiek uitte op zijn "lage, vulgaire" taalgebruik. "Er kunnen geen deals worden gesloten als er geen vertrouwen is", stelde de president.

Durbin zei maandag tegen journalisten geen woord terug te nemen. "Ik weet wat plaatsvond", stelde hij. Trump kreeg ook bijval. De Republikeinse senator David Perdue, die ook bij de bijeenkomst was, zei op televisie dat de president "dat woord"niet gebruikte. Hij had eerder aangeven zich niet te kunnen herinneren of Trump het woord in de mond had genomen.

Trump hekelt senator om 'shithole-rel'
Trump hekelt senator om 'shithole-rel' (Foto: ANP)

Golfer Kizzire ook op Hawaii de beste na play-off

Golfer Patton Kizzire heeft de tweede PGA Tour-overwinning uit zijn carrière binnen en tevens de tweede van het huidige seizoen. In november won de 31-jarige Amerikaan al in Mexico, dit keer zegevierde hij tijdens de Sony Open op Hawaii.

Op de par-70-baan sloeg James Hahn op de slotdag een heerlijke ronde van 62 slagen bij elkaar. Daarmee kwam hij op een eindscore van -17 uit, net als Kizzire, die 68 slagen nodig had op de laatste dag. 

Er moest zo een play-off gespeeld worden en dat bood hoop voor Hahn: in 2015 en 2016 won hij zijn enige twee PGA Tour-toernooien, beiden via een play-off. Dit keer lukte dat echter niet, want Kizzire zegevierde. Tom Hoge eindigde op één slag als derde.

N.E.C. verzuimt koppositie Jupiler League te pakken

N.E.C. is er maandagavond niet in geslaagd de eerste plek in de Jupiler League over te nemen van Fortuna Sittard. De Nijmegenaren verloren van FC Oss.

Door gestuntel van N.E.C. kwam de thuisploeg in de vierde minuut al op voorsprong. Wojciech Golla leverde zomaar de bal in en uiteindelijk kwam Fatih Kamaci op de rechterflank aan de bal. Zijn voorzet was niet eens gevaarlijk, maar doordat keeper Joris Delle helemaal mis zat, ging de bal via Frank Sturing in eigen doel.

Na een halfuur stond het al 2-0 toen Istvan Bakx laag raak wist te schieten. Namens de gasten was Kevin Jansen daarna het dichtst bij de aansluitingstreffer. Hij wist doelman Xavier Mous echter niet te passeren. Ook in de tweede helft lukte dat niet en Sturing maakte zelfs nog zijn tweede eigen doelpunt: 3-0.

Bij een overwinning had N.E.C. de koppositie in de Jupiler League ingenomen, maar nu blijft de ploeg één punt achter Fortuna Sittard staan. Jong Ajax heeft vier punten minder dan de Nijmegenaren.

Uitslagen Jupiler League maandag
Jong AZ - SC Cambuur 0-1
FC Oss - N.E.C. Nijmegen 3-0

Manchester United overtuigend langs Stoke

Manchester United handhaaft zich op de tweede plek in de Premier League. Het elftal van José Mourinho rekende maandagavond af met Stoke City.

Op Old Trafford was het binnen tien minuten al raak toen Paul Pogba vanaf de linkerkant naar binnen draaide en Antonio Valencia in stelling bracht. De routinier krulde de bal vervolgens fraai in de bovenhoek achter doelman Jack Butland: 1-0. Stoke kreeg even later een aardige kans via Xherdan Shaqiri, maar David De Gea bracht in de korte hoek redding.

Stoke vond hier en daar de ruimte om wat speldenprikjes uit te delen en daar kon United van profiteren. In de slotfase van de eerste helft zette de gastheer de tegenaanval in en via Pogba kwam de bal bij Anthony Martial, die fraai raak schoot. Romelu Lukaku kreeg een grote kans om zelfs 3-0 te maken voor rust, maar dat feestje ging niet door.

In de tweede helft miste United ook een paar aardige kansen op de beslissing, onder meer via Martial. Na 72 minuten zat het duel echter toch op slot. Balverlies van Shaqiri bracht uiteindelijk Martial in balbezit en de Fransman liet het afronden over aan Lukaku. Manchester United loopt daardoor drie punten in op Manchester City, dat zondag van Liverpool verloor. Het gat tussen beide rivalen is nu twaalf punten.

Kevin Spacey ook beschuldigd van racisme

De directeur van een beveiligingsbedrijf heeft Kevin Spacey beschuldigd van racisme. De in ongenade gevallen acteur zou in 2012 op de set van House of Cards onder meer geweigerd hebben zwarte medewerkers van het bedrijf de hand te schudden, meldt Daily Mail.

De eigenaar van VIP Protective Services, Earl Blue, claimt dat de Frank Underwood-acteur niet alleen weigerde de zwarte beveiligers te begroeten, maar ook op de set racistische opmerkingen maakte. "Toen een aantal beveiligers de trailer van de acteur observeerden, zou Spacey tegen zijn persoonlijke beveiliger hebben gezegd: "Ik wil niet dat nikkers naar mijn trailer kijken."

Blue deed zijn beklag over Spacey bij setmanagers, maar die zouden laconiek hebben gereageerd met: "Zo is hij nou eenmaal, wij moeten hem gewoon tevreden houden."

Hoewel de productiemaatschappij tevreden was over VIP Protective Services werd het contract van 1,1 miljoen dollar nier verlengd. Blue wijt dat aan het voorval en is van plan om nu, vier jaar later, alsnog Spacey hiervoor aan te klagen.

Spacey is in Hollywood persona non-grata sinds meer dan tien mannen hem hebben beschuldigd van seksueel ongepast gedrag. Het eerste verhaal werd gedaan door acteur Anthony Rapp, bij wie Spacey zich opdrong toen Rapp veertien jaar oud was. Spacey is sinds alle onthullingen uit de hitserie House of Cards gezet en uit de nieuwe film All the Money in the World, waarvan de opnames al klaar waren, geknipt.

Kevin Spacey ook beschuldigd van racisme
Kevin Spacey ook beschuldigd van racisme (Foto: BuzzE)

Horrorcycloon op weg naar Nederland

Ja hoor, het is weer zover: nog deze week zal Nederland bange tijden doorstaan. Donderdag zal namelijk een heuse bomcycloon passeren over de Noordzee, met alle mogelijke gevolgen vandien.

Althans, dat beweert de Belgische metereoloog David Dehenauw via Twitter. In Noord-Nederland en het noordwesten van Duitse land zouden rukwinden tot 150 kilometer per uur mogelijk kunnen zijn. Goed voor een zeer zware storm of zelfs een orkaan; 11-12 Beaufort.

Explosieve cyclogenese, in de volksmond ook wel een "bomcycloon" genoemd, is een fenomeen waarbij de luchtdruk in 24 uur met minimaal 24 millibar daalt. Dat gaat gepaard met een krachtig windveld; bovendien zou daarbij deze donderdag ook nog eens flink wat regen worden verwacht.

De situatie morgenmiddag?  (Foto: Onbekend)
Omgewaaide tuinstoelen, een mogelijk gevolg van de bomcycloon

Nabestaanden MH17 zien laatste beelden

Nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 mogen vanaf deze week de laatste camerabeelden bekijken die op Schiphol zijn gemaakt van hun geliefden. De nabestaanden moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen en mogen daarna zelf in de beveiligingsbeelden zoeken naar hun familieleden. Als ze hun geliefden vinden, kunnen ze de beelden - waarop omstanders onherkenbaar worden gemaakt - later ook mee naar huis nemen.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen gebruikmaken van deze mogelijkheid de komende weken. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is er ,,zeker" belangstelling voor, maar meer informatie kan een woordvoerder niet geven. Ook kan ze niet aangeven hoe het bezichtigen in zijn werk gaat.

"Niet iedereen wil of durft", zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. "De confrontatie blijft heftig." Hij gaat zelf wel in de beelden zoeken, vertelt hij. Van Zijtveld verloor zijn kinderen en schoonouders bij de vliegramp in 2014 waarbij Boeing 777 van Malaysia Airlines boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. Alle inzittenden kwamen om het leven.

Wens
Het zien van de laatste beelden, van kort voor vertrek van het toestel, was al langer een wens van verscheidene nabestaanden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet vorig jaar weten dat de nabestaanden de beveiligingsbeelden mogen bekijken. Aanvankelijk was dat niet de bedoeling, voornamelijk uit privacy-oogpunt. Volgens het Openbaar Ministerie in 2015 was het "onbegonnen werk om de opnamen van 34 camera's, elk met een duur van verschillende uren, te bekijken en van elke vastgelegde reiziger na te gaan of dit een slachtoffer is van de crash van vlucht MH17".

Nabestaanden MH17 zien laatste beelden
Nabestaanden MH17 zien laatste beelden (Foto: ANP)

Rellen houden Griekse hervomingen niet tegen

Het Griekse parlement heeft maandag een pakket hervormingen aangenomen ondanks massale protesten en rellen in de hoofdstad Athene en in Thessaloniki. Onder meer het stakingsrecht werd ingeperkt, wat tot verzet van onder meer vakbonden leidde. De oproerpolitie trad op met wapenstokken en traangas toen de demonstraties uit de hand liepen. Relschoppers gooiden verfbommen, stenen en vuurwerk.

Door de hervormingen, die nodig waren om Europese steun te krijgen, kan er nu pas worden gestaakt als minimaal de helft van de medewerkers daarvoor heeft gestemd. Die grens lag op een vijfde van het personeel en in sommige gevallen was zelfs een vijfde van de vakbondsleden bij een bedrijf al voldoende.

Daarnaast worden bepaalde gesloten beroepsgroepen opengegooid. Ook komt er een nieuw elektronisch proces voor het onteigenen van woningen waarvan de hypotheek niet is betaald.

Rellen houden Griekse hervomingen niet tegen
Rellen houden Griekse hervomingen niet tegen (Foto: ANP)

Hendrik Groen best bekeken Nederlandse serie

Het eerste seizoen van Het geheime dagboek van Hendrik Groen was een groot succes. Er keken per aflevering gemiddeld 2.374.000 mensen naar de twaalfdelige serie, die daarmee de best bekeken Nederlandse serie sinds 2011 is, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De serie van omroep Max over het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is onder vijftigplussers zelf de populairste serie ooit. Van die doelgroep keken gemiddeld 1.914.000 mensen per aflevering.

De best bekeken Nederlandse serie ooit is nog steeds Baantjer. De RTL 4-serie naar de boeken over de Amsterdamse commissaris De Cock van Appie Baantjer had in seizoen 2003-2004 een piek van gemiddeld 2.861.000 kijkers per aflevering.

Hendrik Groen best bekeken Nederlandse serie
Hendrik Groen best bekeken Nederlandse serie (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar effecten van energiedrankjes

Er komt een onderzoek naar energiedrankjes. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet maandagavond weten dat dit onderzoek speciaal focust op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Hij wil weten hoe andere landen daarmee omgaan. "En hoe wij daar zelf het best mee om kunnen gaan", aldus Blokhuis. Mogelijk dat het RIVM en/of de Gezondheidsraad het onderzoek moeten gaan uitvoeren.

Maandag waarschuwden kinderartsen dat energiedrankjes niet onschuldig zijn en dat de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moet worden. Volgens de artsen, verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), leidt het drinken van de pepdrankjes bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen.

De Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen zegt dat artsen zich er steeds meer van bewust zijn dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. "Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen."

Belangrijke rol
Blokhuis ziet niets in een verbod. "Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing." Het is volgens hem aan de ouders om dit aan hun kinderen duidelijk te maken. Hij denkt ook dat scholen hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Volgens kinderarts De Jong-Van Kempen verwijderen steeds meer scholen pepdrankjes uit drankautomaten op school, omdat ze merken dat het drinken ervan bij scholieren leidt tot concentratieverlies. Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts één blikje per dag.

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zegt dat verstandig omgaan met eten, drinken en dus ook energydrankjes vooral een taak is van de ouders. Niettemin doen scholen al veel om gezond leven te promoten en draaien ze vaak volop mee in bepaalde programma's als Gezonde School en Alles is Gezondheid.

Basisscholen
Vooral basisscholen kunnen met medezeggenschapsraden en oudercommissies afspraken maken over wat er mee naar school mag, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. Zo zijn er scholen waar is afgesproken dat er alleen water mag worden gedronken op school.

Energydrankjes leiden op basisscholen ook niet echt vaak tot discussie. "Het is eigenlijk not done, zoals met koffie, dat geef je zulke jonge kinderen eigenlijk ook niet." Op middelbare scholen wordt het lastiger om de regie te voeren. Ouders van middelbare scholieren staan volgens de AVS meer op afstand van de school.

Onderzoek naar effecten van energiedrankjes
Onderzoek naar effecten van energiedrankjes (Foto: ANP)

De Jezus: 'Bel niet voor uitgeprocedeerde asielzoeker'

Een uitgeprocedeerde asielzoeker in het Wilhelminapark in Tilburg weigert vierkant alle hulp die hem geboden wordt. Hij zit, gehuld in een blauwe vuilniszak en plastic om zijn schoenen, op een stoel in het park en weigert die plaats te verlaten. 

Er zijn meer dan 40 meldingen binnengekomen en de politie wordt er volgens BN de Stem 'horendol' van. Wijkagent Alberto de Jezus: "Ja, het is een zielig beeld, maar medelijden hoeft zeker niet. We zijn met ik weet niet hoeveel hulpverleners langs geweest, maar hij weigert alle hulp". 

Om te voorkomen dat er nog meer mensen de politie bellen over de man, heeft ze een post op Facebook geplaatst waarin opgeroepen wordt niet te bellen. Volgens De Jezus zat de man eerder in een AZC in Oisterwijk. Dat heeft hij moeten verlaten. Hij zit nu in Tilburg voor de zogenoemde bed, bad, brood-regeling. Terug naar het land van herkomst, dat weigert hij in alle toonaarden. 

De Jezus: 'Bel niet voor uitgeprocedeerde asielzoeker' (Foto: Politieteam Tilburg-Centrum)
De Jezus: 'Bel niet voor uitgeprocedeerde asielzoeker' (Foto: Politieteam Tilburg-Centrum)

Zangeres The Cranberries overleden

De woordvoerder van Dolores O'Riordan, zangeres van de Ierse band The Cranberries, heeft in een verklaring meegedeeld dat zij onverwacht is overleden. Zij was 46. 

De zangeres overleed in Londen waar ze met The Cranberries was voor opnames. Er is nog niks bekend over de doodsoorzaak. 

Update 20:33 uur:


Dolores O'Riordan (Foto: ANP)
Dolores O'Riordan (Foto: ANP)

Maher verkast naar FC Twente

FC Twente heeft zich maandag versterkt met Adam Maher. De middenvelder van PSV doorstond de medische keuring en tekende vervolgens een contract voor de duur van een half jaar.

"Ik had gelijk een goed gevoel bij FC Twente", aldus Maher op de website van zijn nieuwe werkgever. "FC Twente staat nu op een positie waar het niet hoort. Ik wil graag helpen om omhoog te klimmen. Natuurlijk speelt ook mee dat ik opnieuw met Gertjan Verbeek kom te werken."

Maher en trainer Gertjan Verbeek kennen elkaar van hun periode bij AZ. In 2010 debuteerde de middenvelder onder de persoon, die hij in Enschede weer tegenkomt. Drie jaar later wonnen ze samen de KNVB beker.

Ook algemeen directeur Jan van Halst is blij met de komst van Maher, al zag het daar in eerste instantie niet naar uit. "Het leek aanvankelijk geen haalbare kaart, maar omdat alle partijen water bij de wijn hebben gedaan is het nu toch gelukt."

Banken willen risico rentemiddeling afdekken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil dat banken meer kosten in rekening mogen brengen bij rentemiddeling, omdat de risico's voor de geldschieters nu niet helemaal worden gedekt. Dit is belangrijk om rentemiddeling betaalbaar te kunnen blijven aanbieden, schrijft de bankenvereniging aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Rentemiddeling is het gespreid betalen van de boeterente bij het voortijdig oversluiten van een hypotheek naar een lager rentepercentage. Dat wordt aangeboden omdat niet iedereen de boeterente in een keer kan betalen. Die boeterente wordt bij middeling uitgespreid over de rest van de looptijd van de hypotheek.

Als een klant voor het einde van de looptijd van de hypotheek zijn huis verkoopt en de hypotheek aflost, of oversluit bij een andere aanbieder, levert rentemiddeling problemen op. De originele bank loopt dan immers een deel van de boeterente mis omdat de hypotheek eerder dan verwacht wordt beëindigd, aldus de NVB.

Banken willen risico rentemiddeling afdekken
Banken willen risico rentemiddeling afdekken (Foto: ANP)

'Frans onderzoek naar misbruik CAR gesloten'

Franse onderzoeksrechters hebben een onderzoek gestaakt naar mogelijk kindermisbruik door militairen. Dat zeggen bronnen rond justitie, die stellen dat niet kan worden bewezen dat de militairen zich in een vluchtelingenkamp in de Centraal-Afrikaanse Republiek vergrepen aan minderjarigen.

Uit een intern VN-rapport was eerder gebleken dat zeker dertien Franse militairen in beeld waren gekomen tijdens een onderzoek naar mogelijk misbruik. Zij waren in de voormalige Franse kolonie vanwege de onrust in het land. Meerdere kinderen verklaarden seksueel te zijn misbruikt door de Fransen in 2013 of 2014.

Toenmalig president François Hollande beloofde destijds hard op te treden tegen de daders. Toch gingen vorig jaar stemmen op om de zaak te sluiten. Hoewel misbruik volgens aanklagers niet kan worden uitgesloten, waren sommige getuigenissen naar verluidt tegenstrijdig.

'Frans onderzoek naar misbruik CAR gesloten'
'Frans onderzoek naar misbruik CAR gesloten' (Foto: ANP)

Minister betuigt spijt over autisme-uitspraak

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft spijt van een uitspraak over autisme. Hij had een verkeerde aanpak van de problemen die door de gaswinning in Groningen zijn ontstaan als 'autistisch' omschreven. Wiebes geeft een autistische jongeman die zijn beklag had gedaan gelijk en neemt zijn woorden terug.

"Daadkracht is goed, maar autisme is dat niet", stelde Wiebes vrijdag. Dat schoot Joep Tiernego, die zelf autisme heeft, in het verkeerde keelgat. De minister "diskwalificeert circa 1 procent van de Nederlandse bevolking", aldus Tiernego. Wiebes had volgens hem beter voor een woord als 'starheid' kunnen kiezen, want dat is wat de minister bedoelde.

"Ik had het anders moeten zeggen en ik zal er voortaan beter op letten", liet Wiebes weten in een tweet aan Tiernego.

Minister betuigt spijt over autisme-uitspraak
Minister betuigt spijt over autisme-uitspraak (Foto: ANP)

NHL: Penguins met Sprong naar vierde winst op rij

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben hun vierde opeenvolgende zege in de NHL te pakken. De tweevoudig regerend kampioen was, met Daniël Sprong op het ijs, met 5-2 te sterk voor de New York Rangers.

Twee snelle goals in de eerste periode hielpen de Rangers om een 1-0 achterstand om te buigen naar een 1-2 voorsprong, maar vanaf de tweede helft van de tweede periode kwamen de Penguins op dreef. Sidney Crosby en Phil Kessel schoten beiden raak en tekenden voor een assist, waarmee ze hun ploeg naar de winst hielpen.

Uitslagen NHL zondag
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 5-2
Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 0-4
Carolina Hurricanes - Calgary Flames 1-4
Minnesota Wild - Vancouver Canucks 2-3 OT

Penguins - Rangers (Bron: YouTube)

MMA-vechtster breekt arm, vecht lekker twee ronden door

In de rustpauze tussen de tweede en derde ronde van haar gevecht tegen Jessica Rose-Clark, zat UFC-vechter Paige VanZant op haar kruk en meldde achteloos aan haar trainer dat ze in de eerste ronde mogelijk haar arm gebroken had.

VanZant maakte haar debuut in de vlieggewichtsklasse bij de dames in de UFC en gebruikte haar linkerarm en benen volop, maar haar rechterstoten bleven uit tijdens het grootste gedeelte van haar gevecht tegen Rose-Clark zondagavond tijdens UFC Fight Night 124 in Saint Louis.

De 23-jarige PVZ verloor haar gevecht tegen de Australische uiteindelijk na jurybesluit. Vlak na haar gevecht bleek dat haar vermoedens waarheid waren en toonde ze haar fans via Twitter een röntgenfoto van haar gekwetste arm.

'Nou, ik heb m'n arm in de eerste ronde gebroken', aldus VanZant vanuit het ziekenhuis. 'Ik kon het gevecht uitvechten, maar had moeite met verdedigen en het stoten met mijn rechterarm. Ik zal beter en sterker dan ooit terugkomen! Dit hoort bij het spelletje. God heeft andere plannen voor me. Die verdomde spinning back-fist.'

Hieronder nog wat foto's van juffrouw VanZant in gelukkiger tijden:


Paige VanZant (Foto's: Getty images)

Volledige uitslagen UFC Fight Night 124:
Jeremy Stephens verslaat Doo Ho Choi door TKO (stoten) in ronde 2.
Jessica-Rose Clark verslaat Paige VanZant na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Kamaru Usman verslaat Emil Meek na jurybesluit (30-27 x3)
Darren Elkins verslaat Michael Johnson na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 2.
James Krause verslaat Alex White na jurybesluit (29-28 x3)
Marco Polo Reyes verslaat Matt Frevola door knockout (stoten) in ronde 1.
Irene Aldana verslaat Talita Bernardo na jurybesluit (30-27 x3)
Kyung Ho Kang verslaat Guido Cannetti na opgave door verwurging (triangle choke) in ronde 1.
Jessica Eye verslaat Kalindra Faria na jurybesluit (29-28, 28-29, 29-28)
JJ Aldrich verslaat Danielle Taylor na jurybesluit (29-28 x3)
Mads Burnell verslaat Mike Santiago na jurybesluit (29-28 x3)

NBA: Miami Heat pakt zevende zege op rij, Knicks falen

De basketballers van de Miami Heat hebben in de NBA hun zevende opeenvolgende zege gepakt. In eigen huis werd met 97-79 gewonnen van de Milwaukee Bucks, waarbij vooral Goran Dragic met 25 punten een prima aandeel in de winst had. Bij de Bucks tekende de Griekse reus Giannis Antetokounmpo voor 22 punten.

Ook de Minnesota Timberwolves zijn nog altijd prima op dreef. De ploeg speelde de vijfde achtereenvolgende thuiswedstrijd en kreeg dit keer bezoek van de Portland Trail Blazers. Jimmy Butler en Jeff Teague leidden hun ploeg naar een 120-103 zege, de vijfde op rij.

De New York Knicks leken met 96-77 op weg naar een vrij eenvoudige zege op de New Orleans Pelicans, maar de bezoekers kwamen terug, sleepten overtime uit het vuur en wonnen met 118-123. Jrue Holiday was met 31 punten op dreef, maar het was vooral Anthony Davis die met maar liefst 48 punten de show stal namens de Pelicans. 

De Indiana Pacers gingen tot slot op bezoek bij de Phoenix Suns, wat de ploeg de vierde zege in vijf wedstrijden opleverde: 97-120.

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

FOK! Wat een weer: meer regen

Vandaag is het wisselend bewolkt en komen er geregeld buien voor, soms met korrelhagel en onweer. Vooral in het noorden kunnen de buien soms ook vergezeld gaan van natte sneeuw. In de avond neemt de kans hierop in het hele land toe en is er tijdens en na winterse buien lokale gladheid mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig en mogelijk hard, 6 à 7 Bft.

Komende nacht trekken er winterse buien over het land met landinwaarts een kans op droge sneeuw. Vooral in de nacht en ochtend zou de winterse neerslag lokaal tot gladheid kunnen leiden. De minima liggen landinwaarts rond het vriespunt, aan zee rond 4°C. Er staat boven land een overwegend matige westelijke wind, aan zee en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Woensdag overdag verandert er weinig aan het buiige weertype en de maxima komen uit op ongeveer 5°C. De wind komt uit richtingen tussen west en zuidwest en wordt boven land vrij krachtig, in de kustprovincies hard tot stormachtig. Bij buien is er met name in de kustprovincies kans op zware windstoten tot ca. 80 km/uur. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Sneeuw in Twente. Archief-foto van precies een jaar geleden.
Sneeuw in Twente. Archief-foto van precies een jaar geleden.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Darter Fitton stapt over naar PDC, ook Hughes en O'Shea maken overstap

Darter Darryl Fitton houdt het na zeventien jaar voor gezien bij de BDO. De 55-jarige voormalig begrafenisondernemer heeft dat maandag op Facebook zelf bekendgemaakt. The Dazzler heeft zich ingeschreven voor de Q-School, waar hij deze week gaat proberen een PDC Tour Card te bemachtigen.

"Na zeventien jaar bij de BDO, inclusief zestien Lakeside-deelnames, heb ik besloten te stoppen bij de BDO. Ik doe dit onder meer om minder te hoeven reizen", geeft Fitton aan. "Door mijn heupoperatie moet ik het zo'n drie maanden rustiger aan doen en op deze manier kan ik mijn reisuren verminderen, waardoor ik uiteindelijk weer op mijn beste niveau ben."

Publiekslieveling Fitton, ondanks zijn gigantische formaat altijd goed voor een dansje bij de opkomst, won bij de BDO twee majors. Hij schreef de Zuiderduin Masters (tegenwoordig Finder Darts Masters) van 2009 op zijn naam, net als de World Darts Trophy van 2016. In 2005, 2009 en vorig jaar stond Fitton in de halve finales op Lakeside, waar hij dit jaar in de tweede ronde sneuvelde tegen uiteindelijk kampioen Glen Durrant.

Ook Jamie Hughes, de nummer drie van de BDO-ranglijst, heeft aangegeven de overstap te maken en een gooi te doen naar een tourkaart bij de PDC. Yozza verloor op Lakeside in de eerste ronde van de Duitser Michael Unterbuchner, de verrassing van het toernooi. In de twee jaren daarvoor haalde de Engelsman de halve finales.

Eerder werd bekend dat Fitton niet de enige was die als een van de grote BDO-namen van de laatste twintig jaar overstapt. Niemand minder dan Tony O'Shea heeft zich eveneens ingeschreven voor de Q-School. De 56-jarige Silverback plaatste zich dit jaar voor het eerst sinds zijn debuut in 2002 niet voor Lakeside, waar hij in 2009, 2012 en 2013 de finale haalde.

Fanfilm: Voldemort: Origins of the Heir

Goed nieuws voor de Harry Potter fans! Zo'n twintig jaar na dato hebben een aantal die-hard fans, met toestemming van Warner Bros en J.K. Rowling, een film gemaakt over Voldemort.

De film verhaalt over de rivaliteit tussen Albert Perkamentus en Gellert Grindelwald en laat zien hoe Voldemort zo kwaadaardig is geworden. De film is sinds afgelopen zaterdag gratis te bekijken op YouTube.

UFC gaat verder zonder McGregor

Nadat eerder de geruchten al de ronde deden, heeft de UFC het nu echt gehad met hun grootste ster en tevens enfant terrible, Conor McGregor. Voor zover het er nu uitziet is McGregor niet klaar om in maart zijn titel in de lichtgewichtsklasse te verdedigen. Gevolg hiervan is dat hem dan ook zijn tweede titel zonder ooit te verdedigen ontnomen zal worden. Eerder werd al zijn vedergewichttitel afgenomen om dezelfde reden. In zijn gehele carrière heeft de Ier nog nooit een titel verdedigd.


Conor McGregor, midden (Foto: Getty images)

Zondag, na afloop van MMA-gala UFC Fight Night 124 zei UFC-directeur Dana White dat McGregor niet voor september wil vechten en dat de organisatie aan het werken is om een gevecht tussen Khabib Nurmagomedov en Tony Ferguson in elkaar te zetten. Dit gevecht zou dan plaats moeten vinden op gala UFC 222 op 3 maart of UFC 223 op 7 april.

'Als McGregor is september weer gaat vechten is dat twee jaar na zijn titelwinst. Dat is gewoon te lang en kan niet gebeuren. Het is niet eerlijk', aldus White. 'Ik hou van Conor, ik heb veel respect voor Conor, ik hou van alles dat hij voor de organisatie heeft gedaan. Iedereen weet dat, ik blijf het herhalen, maar de kampioensgordel moet verder. Khabib en Tony, daar focussen we ons nu op. Als Conor weer terugkomt, krijgt hij gewoon direct een titelgevecht. Maar je kent Conor, hij wil alles op zijn manier in zijn tempo doen. Dat is prima, maar we laten nu eerst die andere twee jongens vechten.'

Mocht het gevecht tussen Nurmagomedov en Ferguson tijdens UFC 220 gehouden worden, dan wordt dat met recht een knalgala aangezien onder andere een ander titelgevecht, namelijk die tussen Max Holloway en Frankie Edgar om de titel in de vedergewichtsklasse op hetzelfde gala te zien zal zijn. Saillant detail, dit zijn beide titelgevechten in gewichtsklassen die McGregor ontnomen zijn.

McGregor is niet de eerste MMA-vechter waarvan tweemaal een kampioensgordel is ontnomen. Superster Jon Jones is ooit driemaal zijn titel kwijtgeraakt. Echter nooit door inactiviteit, maar door doping- en drugsgebruik en na een arrestatie naar aanleiding van het veroorzaken van een auto-ongeluk.

Snelle remise voor Giri, Anand medekoploper na winst

De derde partij van Anish Giri op Tata Steel Chess Tournament is geëindigd in remise. De 23-jarige Nederlandse schaker kwam tegen de Rus Peter Svidler al na 22 zetten remise overeen.

Giri behoudt door het resultaat de koppositie bij het befaamde schaaktoernooi in Wijk aan Zee, met 2,5 punten. De nummer vijftien van de wereld was het evenement in het weekeinde gestart met zeges op de Chinese Hou Yifan en de Rus Vladimir Kramnik. Giri zal zijn koppositie moeten delen met Viswanathan Anand. De Indiër won in Wijk aan Zee van Fabiano Caruana. 

Giri treft dinsdag met de witte stukken Magnus Carlsen, de Noorse aanvoerder van de wereldranglijst. Carlsen kwam maandag tegen de Chinees Wei Yi ook tot remise en heeft na drie partijen 2 punten.

Uitslagen Tata Steek Chess Tournament - Masters - Speelronde III

Kramnik, Vladimir - Hou, Yifan ½-½
Svidler, Peter - Giri, Anish ½-½
Carlsen, Magnus - Wei, Yi ½-½
Jones, Gawain C B - Adhiban, B. 1-0
Anand, Viswanathan - Caruana, Fabiano 1-0
So, Wesley - Karjakin, Sergey ½-½
Mamedyarov, Shakhriyar - Matlakov, Maxim ½-½

Stand 

1 Anand, Viswanathan 2.5 / 3
- Giri, Anish 2.5 / 3
3 Mamedyarov, Shakhriyar 2.0 / 3
- Jones, Gawain C B 2.0 / 3
- Carlsen, Magnus 2.0 / 3
6 Karjakin, Sergey 1.5 / 3
- So, Wesley 1.5 / 3
- Svidler, Peter 1.5 / 3
- Kramnik, Vladimir 1.5 / 3
10 Caruana, Fabiano 1.0 / 3
- Wei, Yi 1.0 / 3
- Matlakov, Maxim 1.0 / 3
13 Hou, Yifan 0.5 / 3
- Adhiban, B. 0.5 / 3

Bijna 100.000 ondertekenaars carnavalspetitie

Een petitie om carnaval tot officiële feestdagen te bestempelen heeft binnen twee dagen de steun gekregen van bijna honderdduizend ondertekenaars. Initiatiefnemer Bavaria maakte maandag bekend dat er 97.349 handtekeningen zijn verzameld en dat is volgens de bierbrouwer voldoende om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te laten komen.

"De overweldigende reacties op onze online-petitie hebben alle verwachtingen overtroffen. Carnavalliefhebbers uit alle delen van het land hebben de actie omarmd en zetten massaal hun handtekening. Het is duidelijk dat carnaval een echt volksfeest is dat leeft onder alle bevolkingsgroepen", reageert Florent Renders van Bavaria.

De bierbrouwer gebruikt voormalig PSV-voetballer Björn van der Doelen als boegbeeld van de actie. De campagne gaat door tot en met carnaval.

Bijna 100.000 ondertekenaars carnavalspetitie
Bijna 100.000 ondertekenaars carnavalspetitie (Foto: ANP)

Moskee doet aangifte tegen PVV-lijsttrekker

De Ulu-moskee in Utrecht heeft maandag aangifte gedaan tegen de plaatselijke PVV-lijsttrekker Henk van Deún. De PVV'er zei vorige week in een radio-uitzending dat hij de moskee liever zou zien afbranden. Volgens de moskee zet die uitspraak aan tot haat, discriminatie en geweld.

Een paar uur na de uitzending kwam Van Deún erop terug op Twitter. "Vanavond ophef over een wat onhandige woordkeuze van mij, maar wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit."

De advocaat van de moskee, Anis Boumanjal, vindt de uitspraak van Van Deún "niet onhandig, zoals hijzelf op Twitter zegt, maar strafbaar".

Met de aangifte wil de moskee laten zien "dat je niet zomaar dingen kan zeggen die aanzetten tot geweld". Volgens Boumanjal zijn door de uitspraak "in de huidige tijdsgeest, waarin agressie tegen moslims aanwezig is, er ongebruikelijk veel commotie en angstgevoelens bij de moskeegangers ontstaan".

De politie bevestigt dat de aangifte is gedaan.

Moskee doet aangifte tegen PVV-lijsttrekker
Moskee doet aangifte tegen PVV-lijsttrekker (Foto: ANP)

Zelfstandig wonen Mike J. onnavolgbaar

Mike J., de veroordeelde stiefvader van het 'meisje van Nulde', gaat zelfstandig wonen. De nabestaanden reageren geschokt en noemen de beslissing "onnavolgbaar". De man die momenteel in een tbs-kliniek zit, mag binnenkort buiten de beveiligde zone van de kliniek beschermd gaan wonen met begeleiding van afstand.

Zelfstandig wonen is voor tbs'ers de stap na onbegeleid verlof en de stap voor proefverlof. J. is al honderden keren op onbegeleid verlof geweest.

Afgelopen december nog verloor J. een rechtszaak over de verlenging van zijn tbs-behandeling. Hij was in beroep gegaan tegen de verlenging met twee jaar omdat hij meent klaar te zijn voor een voorwaardelijke beëindiging van de maatregel, maar verloor die zaak. Advocaat Sébas Diekstra reageert desgevraagd namens de nabestaanden: "Voor cliënten is het onnavolgbaar dat er tijdens het hoger beroep nog altijd sprake bleek van een veel te hoog recidiverisico, maar de veroordeelde desalniettemin buiten de kliniek mag verblijven."

Mike J. werd tot twaalf jaar cel en tbs veroordeeld voor de gewelddadige dood van kleuter Rowena Rikkers in 2001. De dochter van zijn vriendin kwam door stelselmatige mishandeling om het leven en haar lichaamsdelen werden teruggevonden bij onder meer Hoek van Holland en Strand Nulde. Ook haar moeder werd veroordeeld.

Zelfstandig wonen Mike J. ,,onnavolgbaar
Zelfstandig wonen Mike J. ,,onnavolgbaar (Foto: ANP)

Hacker aangehouden na complex onderzoek

Na een maandenlang onderzoek heeft de politie zondagavond een 28-jarige man uit Heerlen aangehouden op verdenking van het op grote schaal hacken van privé-gegevens. Deze vorm van hacken en het aantasten van computergegevens is cybercrime en is strafbaar.

De verdachte kwam in beeld in een langdurige samenwerking tussen het Cybercrimeteam Limburg en Cybercrimeteam Amsterdam. De man is zondagavond door de politie aangehouden in zijn woning in Heerlen. In de woning van de verdachte is door medewerkers van het Cybercrimeteam Limburg en het Team Digitale Opsporing onderzoek gedaan. De daarbij aangetroffen mobile devices en gegevensdragers zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

De man zit in volledige beperking. Hij mag alleen contact met zijn advocaat hebben. 

Hacker aangehouden na complex onderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)
Hacker aangehouden na complex onderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)

Nedschroef levert halo-systeem Formule 1

Een dochteronderneming van het Nederlandse bedrijf Nedschroef mag het nieuwe cockpitbeschermingssysteem voor auto's van de Formule 1 gaan leveren. Dat heeft de internationale automobielfederatie FIA bepaald.

De FIA heeft de Duitse Nedschroef-dochter CP tech aangewezen als hoofdleverancier van het nieuwe halo-beschermingssysteem, een frontale beugel die de coureur moet beschermen tegen losgeraakte rondvliegende onderdelen bij een crash. Uit tests van de FIA bleek dat de constructie zelfs bestand is tegen de impact van een wiel met een snelheid van 225 kilometer per uur.

Het halo-systeem is vanaf komend seizoen verplicht voor de Formule 1 en Formule 2. Overigens zijn veel coureurs niet erg blij met de nieuwe hoofdbescherming. Zo klaagde Max Verstappen dat het zicht wordt verminderd.

Nedschroef levert halo-systeem Formule 1
Nedschroef levert halo-systeem Formule 1 (Foto: ANP)

Noord-Korea stuurt orkest naar Spelen

Noord-Korea stuurt een orkest naar Zuid-Korea tijdens de Olympische Winterspelen komende maand. De Zuid-Koreaanse regering maakte na overleg met de Noord-Koreanen maandag bekend dat 140 musici van het Samjiyon Orkest een concert zullen geven in de hoofdstad Seoul en in Gangneung waar onderdelen van de Spelen worden gehouden.

Aan de gesprekken maandag aan de grensovergang Panmunjom deed ook de leider van de Noord-Koreaanse meidenband Moranbong, Hyon Song-wol, mee. Zij leidt de popgroep die in 2012 op verzoek van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un is gevormd en die in westerse stijl optreedt en zowel propaganda als pop ten gehore brengt. Over de eventuele komst van Moranbong naar het zuiden is niets meegedeeld, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Noord-Korea stuurt orkest naar Spelen
Noord-Korea stuurt orkest naar Spelen (Foto: ANP)

Man gepakt met 1,5 miljoen cash in auto

Na een bezoekje aan Roermond is een Duitser net over de grens tegen de lamp gelopen. Bij zijn reservewiel had hij een pakje verstopt. Daarin zat, ontdekten agenten, maar liefst 1,5 miljoen euro contant, waaronder 2100 briefjes van 500 euro, aldus de Duitse politie maandag.

De man zei dat hij een uurtje in Limburg was geweest en dat hij op een parkeerplaats wat goud had verkocht. De politie was niet overtuigd en heeft het geld voorlopig in beslag genomen, zolang de herkomst niet zeker is. De man zelf mocht verder reizen.

Man gepakt met 1,5 miljoen cash in auto
Man gepakt met 1,5 miljoen cash in auto (Foto: BuzzO)

Agenten onwel door drugsgrondstoffen

Twee politieagenten hebben aangifte gedaan tegen de bestuurder van een bestelbus met drugsgrondstoffen omdat ze door de dampen uit de auto onwel zijn geraakt. Een politiewoordvoerder zei maandag dat de agenten de zwaarbeladen bestelbus vrijdagavond op de A16 bij Zevenbergschen Hoek aan de kant hebben gezet. De 24-jarige bestuurder weigerde de laadklep te openen. Toen ze het laadruim zelf openden, ontdekten ze honderden liters drugsgrondstoffen in lekkende jerrycans en vaten.

Door de walm van de drugsgrondstof raakten de agenten onwel. Na behandeling door ambulancepersoneel hebben ze volgens de politie geen klachten meer. Omdat nog niet duidelijk is welke stoffen ze hebben ingeademd, hebben de agenten aangifte gedaan tegen de chauffeur. "Als ze later klachten ontwikkelen, willen ze een stok achter de deur hebben", aldus de politie.

De 24-jarige chauffeur uit Vlissingen is zondag door de officier van justitie vrijgelaten. Hij blijft verdachte.

Agenten onwel door drugsgrondstoffen
Agenten onwel door drugsgrondstoffen (Foto: ANP)

Politie houdt gezochte Albanees aan

Agenten van de politie in Rotterdam hebben afgelopen vrijdag een 29-jarige Albanees aangehouden. Zijn aanhouding was het gevolg van een goede samenwerking tussen verschillende partijen aldus de politie. 

De aanhouding kwam niet uit de lucht vallen. De politie controleerde een woning aan het Weena, nadat de gemeente klachten over woonoverlast had binnengekregen en dit aan de wijkagent doorgaf. Het pand was bij de politie bekend en uit nader politieonderzoek bleek vervolgens dat de laatste tijd veel verschillende mensen in de betreffende woning verbleven.

De man die opendeed liet een identiteitsbewijs zien, dat direct de wenkbrauwen van de agenten deed fronsen. Zij vermoedden meteen dat het om een vals document ging en hielden de man aan. Nader onderzoek van de Koninklijke Marechaussee wees uit dat het inderdaad om een nep-identiteitsbewijs ging. Uit contact met de Landelijke Eenheid van de politie kwam vervolgens naar voren dat de man in Italië wordt gezocht en 13 jaar de gevangenis in moet wegens een overval, waarbij een dode viel. De man zit vast.

Turkije zal 'terreurleger' vernietigen

De Turkse president Erdogan heeft gedreigd dat zijn land een nieuw te vormen "terreurleger"' in de kiem zal smoren. Hij doelt op een legermacht die onder meer de Verenigde Staten zeggen te zullen opleiden en die onder controle moet komen te staan van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

De SDF wordt gedomineerd door Koerdische strijders uit het noorden van Syrië die hun eigen eenheden Volksbeschermingseenheden (YPG) noemen. Erdogan beschouwt de door de VS gesteunde SDF net als de YPG als een verlengstuk van de terroristische PKK (Koerdische Arbeiderspartij).

De door Washington geleide coalitie tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) is bezig een soort grensbewakingsmacht van 30.000 man op te zetten. Die moet de gebieden beschermen die de coalitie van de SDF beheerst in het noorden en noordoosten van Syrië.

Turkije zal 'terreurleger' vernietigen
Turkije zal 'terreurleger' vernietigen (Foto: ANP)

De ruimte in met de intro van Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr

Bigben en NeocoreGames hebben de intro van de singleplayer campaign van Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr online gezet.

Een vervallen vestingklooster is op drift geraakt in de Caligari-secor… Welke geheimen zullen de Inquisitors blootleggen bij het verkennen van dit schip? Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr is een actie-RPG die plaatsvindt in het universum van Warhammer 40,000. De speler is een Inquisitor in de Caligari-sector, een regio die wordt geteisterd door ketters, mutanten, Xeno’s en de demonen van de Chaos-goden. De game is speelbaar in single-player en online-coöp met maximaal 4 spelers.

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr komt dit jaar uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

'Passagiersvliegtuigen onderschept door straaljagers'

Volgens de luchtvaartautoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten zijn twee passagiersvliegtuigen maandag onderschept door Qatarese straaljagers. Dat meldt Al-Arabiya maandag.

"Qatarese straaljagers hebben een passagiersvliegtuig uit de Emiraten onderschept, terwijl deze tijdens een gewone vlucht op weg was naar Manama (Bahrein)", liet de luchtvaartautoriteit van de Emiraten weten. "Dit is een ernstige bedreiging van de veiligheid in het luchtruim en een duidelijke schending van de internationale wetten."

Het Bahreinse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het onderscheppen van de passagiersvliegtuigen. Een woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken liet daarentegen juist weten dat van de beschuldigingen helemaal niks waar is en dat er geen vliegtuig is onderschept.

De VAE en drie andere Arabische landen verbraken in juni alle banden met Qatar, dat banden zou hebben met extremisten en Iran. Aangezien de VAE en Bahrein zeggen dat de onderscheppingen hebben plaatsgevonden en Qatar dit ontkent, lijkt het aannemelijk dat in elk geval één van beide partijen hier niet helemaal de waarheid spreekt.

VPRO betaalt bijna 2 ton aan journalist

De VPRO moet een ontslagvergoeding van bijna twee ton betalen aan Stefan Heijdendael, onderzoeksjournalist van het programma Argos. Volgens de kantonrechter in Utrecht staat vast dat de omroep "ernstig verwijtbaar" heeft gehandeld in een arbeidsconflict over een onderzoek naar het beruchte fotorolletje van Srebrenica. Het vonnis kwam naar buiten via dagblad Trouw.

De VPRO laat in een reactie weten zich neer te leggen bij het vonnis. Beide partijen hadden volgens een woordvoerster vooraf afgesproken dat ze niet tegen de uitspraak in beroep zouden gaan.

De kwestie ging over een reconstructie die de journalist in 1998 maakte voor Argos over het mislukte fotorolletje met bewijzen van Bosnisch-Servische oorlogsmisdaden. Het radioprogramma nam toen niet alle conclusies van Heijdendael over en toen twintig jaar na Srebrenica een speciale uitzending werd gemaakt, wilde Heijdendael dat zijn bevindingen alsnog werden uitgezonden. Dat gebeurde wederom niet.

Volgens de rechter heeft de eindredacteur destijds onvoldoende beargumenteerd waarom de reconstructie niet werd meegenomen in de uitzending. Ook is de VPRO niet zorgvuldig met de kwestie omgegaan, luidt het vonnis.

VPRO betaalt bijna 2 ton aan journalist
VPRO betaalt bijna 2 ton aan journalist (Foto: ANP)

Kinderen achter bommelding Breda

Een bommelding in november bij een kinderdagverblijf in Breda was een kwajongensstreek. De politie laat maandag weten dat kinderen twee keer naar het kinderdagverblijf hebben gebeld met een dreigement. Volgens een politiewoordvoerder was vanwege de jonge stemmen van de bellers al duidelijk dat het ging om jeugdige daders. Hun identiteit was snel achterhaald en na een pittig gesprek met de kinderen is de zaak voor de politie afgedaan. De kinderen worden niet vervolgd.

Over het aantal betrokkenen en hun leeftijd, doet de politie geen mededelingen.

Het kinderdagverblijf met zestig kinderen werd destijds korte tijd ontruimd. De kinderen werden opgevangen in een hotel. Ook de drukke omgeving in de buurt bij verkeersknooppunt Princeville (A16/A58) werd afgezet waardoor veel verkeersoverlast ontstond.

Kinderen achter bommelding Breda
Kinderen achter bommelding Breda (Foto: ANP)

Man uren bekneld onder ingestorte steiger

Een man heeft in het Westelijk Havengebied van Amsterdam ruim twee uur bekneld onder een deels ingestorte steiger gelegen. De brandweer heeft hem inmiddels uit zijn benarde positie bevrijd. Het slachtoffer is per brancard met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar was aanspreekbaar.

Brandweerlieden moesten bij hun reddingsactie zeer voorzichtig te werk gaan, omdat het gevaar op nieuwe verschuivingen van de ingestorte steigeronderdelen groot was. Na lang gepuzzel konden ze de onfortuinlijke man, die op 10 meter hoogte vastzat, per kraan naar beneden laten. Hoe de steiger aan de Octaanweg kon instorten, is nog niet duidelijk.

Man uren bekneld onder ingestorte steiger
Man uren bekneld onder ingestorte steiger (Foto: ANP)

Hof: geen observatie Aydin C. in PBC

Webcamafperser Aydin C. wordt op korte termijn niet geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC). Wel gaat een gedragskundige kijken of hij nieuw persoonlijkheidsonderzoek moet ondergaan. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had om de observatie gevraagd.

Het hof is het met het OM eens dat "de aard, ernst en omvang" van de beschuldigingen en "het beperkte inzicht" in de persoonlijkheid van Tilburger C. (39) nieuw onderzoek naar hem rechtvaardigen. Maar voor een observatie in het PBC is een actueel deskundigenoordeel nodig, aldus het hof. Dat heeft het OM niet kunnen overhandigen.

Het hof heeft de zaak daarom opnieuw in handen gelegd van de onderzoeksrechter. Die kan in een later stadium - als de rapportage van de gedragskundige daar aanleiding toe geeft - alsnog tot onderzoek door het PBC besluiten.

Wenselijk
Het OM vindt zo'n observatie wenselijk omdat het in C. "een man met twee gezichten" ziet. "Aan de ene kant een natuurmens met filosofische inzichten, aan de andere kant een gewetenloze afperser, die langdurig plezier haalt uit het bedreigen en vernederen van jonge meisjes", zei de aanklaagster vorige maand.

Wanneer de beroepszaak van C. verder gaat, is niet bekend. Hij kreeg in maart bijna elf jaar cel wegens de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en het bezit van harddrugs.

Een van zijn vermeende slachtoffers was de Canadese Amanda Todd, die in 2012 op vijftienjarige leeftijd een einde aan haar leven maakte. Canada wil C. in die zaak zelf berechten.

Hof: geen observatie Aydin C. in PBC
Hof: geen observatie Aydin C. in PBC (Foto: ANP)

Zuurgooier ziekenhuis Capelle wordt opgenomen

De werknemer van het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel die vorig voorjaar het zeer giftige perazijnzuur uitgoot in het magazijn, moet zich voor de duur van een jaar laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag bepaald. Het vonnis tegen de 26-jarige Hans J. is daarmee gelijk aan de eis die de officier van justitie vorige maand op tafel legde.

De rechtbank vindt poging tot moord niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij. Wel is er volgens de rechtbank sprake van poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Maar evenals de aanklager vindt ook de rechtbank dat J. moet worden ontslagen van rechtsvervolging, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij op 4 mei tot zijn daad kwam. J. lijdt volgens psychiaters aan psychotische wanen.

Hij dacht dat hij werd gepest, maar dit was niet het geval.

Zuurgooier ziekenhuis Capelle wordt opgenomen
Zuurgooier ziekenhuis Capelle wordt opgenomen (Foto: ANP)

Duizend Deense tieners delen seksfilmpje minderjarigen

Iets meer dan duizend jongeren in Denemarken zijn aangeklaagd, omdat ze via Facebook Messenger een filmpje hadden verspreid waarin twee vijftienjarigen seks hadden. Ze worden verdacht van het delen van kinderporno, maakte de Deense politie maandag bekend.

Facebook kwam de filmpjes afgelopen najaar op het spoor. Het bedrijf waarschuwde de Amerikaanse autoriteiten en verwijderde de opnames. De Verenigde Staten hadden het vervolgens doorgegeven aan Denemarken. De meesten hadden het filmpje een paar keer gedeeld, maar er waren ook jongeren die het filmpje hadden doorgegeven aan honderden mensen.

De verdachten komen voornamelijk uit de regio Nordsjaelland, de bovenkant van het Deense vasteland, en uit Kopenhagen. Een verdachte woont in de Deense autonome regio Groenland.

Duizend Deense tieners delen seksfilmpje
Duizend Deense tieners delen seksfilmpje (Foto: ANP)

Koningspaar, Rutte en minister Bruins naar Olympische Spelen

Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en sportminister Bruno Bruins zullen in februari namens Nederland afreizen naar de Olympische Spelen in Pyeongchang. Ook koningin Maxima stapt in het vliegtuig voor het olympische tripje.

De koning is door het IOC uitgenodigd als erelid en zal van 9 tot en met 13 februari aanwezig zijn, twee dagen langer dan zijn vrouw. Rutte komt op 9 februari aan en zal dan samen met het koningspaar de openingsceremonie bezoeken. Minister Bruins is aan het eind van de Spelen aanwezig: van 20 tot en met 23 februari.

Voorafgaand aan zijn bezoek aan de Olympische Spelen bezoekt de minister-president Memorial Park in Hoengseong. Tijdens een herdenkingsceremonie, ter nagedachtenis aan de Nederlandse troepen die tijdens de Koreaanse oorlog in dit dorp vochten en sneuvelden, houdt hij een toespraak en legt hij een krans.

Biatlonlegende Bjørndalen definitief niet naar Olympische Spelen

Biatleet Ole Einar Bjørndalen zal komende maand definitief niet in actie komen op de Olympische Spelen. De 43-jarige legende, de meest succesvolle winterolympiër aller tijden, is door de Noorse bond niet in het olympische team opgenomen.

Met acht keer goud, vier keer zilver en één keer brons won niemand meer medailles dan Bjørndalen op de Winterspelen. De twintigvoudig wereldkampioen en winnaar van vele tientallen World Cup-wedstrijden kende vorig seizoen nog een prima winter, met een sterke negende plek in de eindstand van de World Cup.

Dit seizoen gaat het echter totaal niet meer voor de veteraan, die afgelopen zomer samen met zijn vrouw - succesvol biatlete Darya Domrecheva - een kind kreeg. In Hochfilzen won Bjørndalen met de Noorse ploeg de estafette, maar individueel komt hij niet eens meer in de buurt van zijn landgenoten.

Ter illustratie: in de ranglijst waar alleen naar langlaufsnelheid wordt gekeken staan zeven Noren in de top-30, terwijl Bjørndalen niet verder komt dan de 71e stek. Op de schietbaan is dat enorme verschil met geweldig schieten goed te maken, maar met zijn schietpercentage van 85,9% komt hij ook daar niet meer aan de top.

In theorie had Bjørndalen nog kans op een aanwijsplek, maar de Noorse selectiecommissie besloot om gewoon voor de zes mannen te gaan die Bjørndalen het hele seizoen al ruimschoots verslaan: de broers Johannes Thingnes en Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abee Lund en Erlend Bjøntegaard.

Nadal simpel verder in Melbourne, Bemelmans klopt Pouille

Op dag één van de Australian Open heeft Rafael Nadal zich zonder overmatige inspanning geplaatst voor de tweede ronde. De Spaanse nummer één van de wereld gunde de Dominicaan Victor Estrella Burgos slechts drie games: 6-1, 6-1, 6-1.

De 37-jarige Estrella Burgos zal zich opmaken voor februari, want dan hoopt hij voor het vierde jaar op rij de eindwinst te pakken op het ATP-toernooi van Quito, opvallend genoeg de enige drie toernooien die hij ooit won of waar hij zelfs de finale haalde.

De als vijftiende geplaatste Jo-Wilfried Tsonga had niet al te veel moeite met de Amerikaanse qualifier Kevin King: 6-4, 6-4, 6-1. De Belgische qualifier Ruben Bemelmans zorgde voor een verrassing door Tsonga's Franse landgenoot Lucas Pouille, als achttiende geplaatste, naar huis te sturen: 6-4, 6-4, 6-7 (4), 7-6 (6).

Een duel tussen twee jonge qualifiers leverde overigens nog een fraaie thriller op. De 21-jarige Fransman Quentin Halys moest na bijna 4,5 uur het hoofd buigen voor de 19-jarige Noor Casper Ruud: 6-3, 3-6, 6-7 (5), 7-5, 11-9.

Vandeweghe verliest na bananenruzie op Australian Open

Voor tennisster Coco Vandeweghe is de Australian Open al voorbij, in het enkelspel althans. De nummer negen van de wereld kreeg in twee sets klop van de ruim veertig plaatsen lager genoteerde Hongaarse Timea Babos: 7-6 (4), 6-2.

Vandeweghe raakte nogal gefrustreerd toen ze tijdens een pauze een banaantje wilde eten. Die lag er namelijk niet en dus bleef de Amerikaanse even wachten. Van umpire Fergus Murphy kreeg ze te horen dat de pauze voorbij was en dat ze toch maar gewoon verder moest gaan spelen, maar dat wilde Vandeweghe niet. "Ik wacht op de bananen", klonk het duidelijk. 

"Waarom zou ik er de dupe van moeten worden dat de boel hier slecht is voorbereid? Dat is toch niet mijn schuld? Ik moet wat eten tijdens een wedstrijd", zei ze, maar Murphy was onvermurwbaar. Op het moment dat de Amerikaanse dan toch maar ging staan kwam er een banaan haar kant op. "Mag ik even snel een hapje nemen?", vroeg ze nog, zonder op het antwoord te wachten. Eenmaal op de baan kreeg Vandeweghe van de umpire een code violation, een officiële waarschuwing, nog zonder verlies van punten. 

Het was een perfecte symbolisering van de dramatische start van de Amerikaanse dames: ze verloren alle acht. Ook US Open-kampioene Sloane Stephens sneuvelde al in de eerste ronde. De als dertiende geplaatste Stephens ging met 2-6, 7-6 (2), 6-2 onderuit tegen de Chinese Zhang Shuai.

Shoe drinkt zich lam bij SJW drinking game!

June, beter bekend als ShoeOnHead , heeft de afgelopen tijd wat video's verzameld en die gaat ze nu bekijken in de vorm van een drinking game.

De regels:

take a shot if:
-they mention the wage gap
-if they mention the pink tax
-out of context rape stat
-if they mention privilege
-if they mention cultural appropriation
-if they mention man____ing
-self hating white person
-if they state what year it is
-they mention trump

Gaat ze haar video vol maken zonder van haar stoel te glijden? Kijk zelf

Belgen onderscheppen Russische bommenwerpers

Twee Belgische F-16's hebben maandagochtend twee Russische bommenwerpers onderschept boven de Noordzee. De Russische Toepolevs vlogen in de buurt van de Waddeneilanden. De Belgische toestellen gingen door de geluidsbarrière, waardoor in het noordoosten van Nederland een knal was te horen.

De zuiderburen bewaken momenteel het luchtruim van de Benelux-landen. De F-16's hebben de Russen begeleid richting Groot-Brittannië, waar twee Britse jachtvliegtuigen de escorte overnamen.

Belgen onderscheppen Russische bommenwerpers
Belgen onderscheppen Russische bommenwerpers (Foto: ANP)

Boksers Joshua en Parker de ring in om wereldtitels zwaargewicht

Op 31 maart nemen zwaargewichtboksers Anthony Joshua en Joseph Parker het in Cardiff tegen elkaar op. De 28-jarige Brit Joshua verdedigt dan zijn wereldtitels bij de WBA, IBF en IBO, terwijl de 26-jarige Nieuw-Zeelander zijn WBO-titel in de waagschaal legt.

Bokspromoter Eddie Hearn kondigde de wedstrijd op Twitter aan: "Het is zover! Voor het eerst zullen twee regerend kampioenen bij de zwaargewichten in Groot-Brittannië de ring in stappen."

De winnaar van het gevecht is nog niet de onbetwiste wereldkampioen bij de zwaargewichten. De Amerikaan Deontay Wilder heeft de WBC-titel in zijn bezit en zal die op 3 maart verdedigen tegen de Cubaan Luis Ortiz. 

Nagenoeg iedereen lijkt te verwachten dat Joshua, wanneer hij Parker verslaat, het in zijn volgende gevecht op zal nemen tegen Wilder. 

League of Legends start 2018 met nieuwe cinematic

Nieuwe ronde nieuwe kansen. Het is 2018 en dat betekent dat het nieuwe seizoen voor League of Legends weer gaat beginnen. Dit geldt voor de professionele spelers, maar ook voor de normale gamers weer. 

Om het nieuwe seizoen mooi te beginnen heeft Riot een cinematic gemaakt. Morgen begint seizoen acht met een hoop nieuwe veranderingen. Mocht je willen weten wat er precies anders is kun je dat hier lezen.


DiCaprio in nieuwe Tarantino-film over Manson-familie

Leonardo DiCaprio heeft ja gezegd tegen het aanbod om een hoofdrol te spelen in Quentin Tarantino's nieuwe film over de Manson Family. Eerder werd al bekend dat Tarantino onder andere Tom Cruise en Brad Pitt op zijn verlanglijstje had voor zijn nieuwe project, al is niet duidelijk of die samenwerkingen doorgaan.

DiCaprio en Tarantino werkten in 2012 al samen voor de film Django Unchained. Ook Al Pacino en Samuel L. Jackson zouden genoemd zijn in de lijst van potentiële acteurs voor Tarantino's nieuwe project, en Margot Robbie zou benadert zijn om de rol van Sharon Tate te spelen. Sharon Tate werd in 1969 samen met nog vier anderen vermoord door leden van de Manson Family, een onderwerp dat een rol speelt in Tarantino's nieuwe film.

Het verhaal volgt een Amerikaanse acteur die in de zomer van 1969 samen met een stuntman op zoek gaat naar mogelijkheden om door te breken in de filmindustrie. De gebeurtenissen omtrent de Mansons fungeren als achtergrond voor de daadwerkelijke plot. De nog ongetitelde film moet in de zomer van 2019 uitkomen, precies 50 jaar na de moord op Sharon Tate.

Nieuwe samenwerking DiCaprio en Tarantino (Foto: ANP)
Nieuwe samenwerking DiCaprio en Tarantino (Foto: ANP)

Vulkaan Mayon op de Filipijnen weer actief

Afgelopen weekend is op het Filipijnse eiland Luzon de vulkaan Mayon weer uitgebarsten. Duizenden mensen die rond de flanken van de Mayon wonen zijn uit voorzorg geëvacueerd. De alarmstatus van de vulkaan is inmiddels verhoogd van level 2 naar 3. Dit is het op twee na hoogste niveau en men verwacht de komende dagen en weken meer vuurwerk van de vulkaan

Rondom de berg worden lichte aardschokken waargenomen en sinds zaterdag heeft de vulkaan enkele malen as en rook uitgespuwd. 's Nachts wordt de rode gloed van lava in de krater goed zichtbaar. Door de zware regenval van de afgelopen weken zijn wetenschappers ook bang voor modderlawines die bij een nieuwe eruptie van de berg kunnen komen. Uit voorzorg zijn twaalf duizend mensen in een gebied van zeven kilometer rondom de vulkaan geëvacueerd. 

Bij een uitbarsting in 1984 werden ruim 73.000 mensen geëvacueerd maar vielen er geen slachtoffers. In 1993 vielen ruim honderd doden bij een plotselinge uitbarsting van de vulkaan. Het merendeel van die mensen waren boeren die op de flanken van de vulkaan aan het werk waren. De laatste actieve periode van de Mayon was in 2014. De vulkaan staat bekend als één van de actiefste vulkanen van Azië. 

Kostyuk (15) veel te sterk voor Peng op Australian Open

Tennisster Marta Kostyuk heeft in de eerste ronde van de Australian Open voor een kleine verrassing gezorgd. De pas 15-jarige Oekraïnse was veel te sterk voor de als 25e geplaatste Chinese Peng Shuai: 6-2, 6-2.

Kostyuk won vorig jaar in Melbourne de titel bij de junioren. Dit jaar kreeg de tiener een wildcard voor het kwalificatietoernooi, waar ze zich via drie zeges naar haar eerste hoofdtoernooi ooit sloeg op het hoogste niveau bij de vrouwen. Daarin maakte ze snel duidelijk dat de ruim twee keer zo oude Peng weinig kans had.

De 20-jarige Russische Daria Kasatkina, als 22e geplaatst, was een maat te groot voor de Slowaakse qualifier Anna Karolina Schmiedlova: 6-0, 6-3. De nummer twee van de plaatsingslijst, Caroline Wozniacki, stuurde de in de afgelopen maanden aan een sterke opmars bezig zijnde Roemeense Mihaela Buzarnescu naar huis: 6-2, 6-3. 

De Oekraïnse Elina Svitolina, als vierde geplaatst, had niet al te veel moeite met de Servische Ivana Jorovic, die zowel Arantxa Rus als Bibiane Schoofs uitschakelde in de kwalificaties: 6-3, 6-2.

'Snel maatregelen nodig tegen nepnieuws'

Nepnieuws kan een heel ontwrichtend effect hebben in Europese landen. De 39 leden van de EU-expertgroep tegen desinformatie gaan daarom als "gekken werken" om oplossingen te vinden om dit "gemene probleem" te bestrijden.

De voorzitter van de expertgroep, Madeleine de Cock Buning van het Nederlandse Commissariaat voor de Media, zei dat maandag na de eerste bijeenkomst in Brussel. "We moeten proactief zijn en niet wachten tot het echt verkeerd gaat", aldus de hoogleraar auteurs-, communicatie- en mediarecht aan de Universiteit Utrecht.

Volgens EU-commissaris Mariya Gabriel (Digitale Economie en Samenleving) verspreidt nepnieuws zich in een zorgwekkend tempo en ondermijnt het democratische waarden. "We moeten de circulatie ervan tegengaan en burgers beschermen, zonder de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie te schaden."

In de expertgroep zitten onder meer academici, journalisten en vertegenwoordigers van Google, Twitter en Facebook. Zij gaan de komende tijd op zoek naar de beste manieren om fake news te bestrijden en brengen vervolgens advies uit aan de Europese Commissie. Die komt komend voorjaar met een plan om nepnieuws tegen te gaan.

'Snel maatregelen nodig tegen nepnieuws'
'Snel maatregelen nodig tegen nepnieuws' (Foto: ANP)

HEMA opent winkels in Midden-Oosten

Winkelketen HEMA opent dit jaar drie winkels in Dubai en heeft plannen om de komende vijf jaar een "fors aantal" winkels in het Midden-Oosten te openen. De detailhandelaar is daarvoor een samenwerking aangegaan met Apparel Group, een conglomeraat dat wereldwijd 1750 winkels exploiteert voor merken als Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Rituals.

Het is voor het eerst dat HEMA uitbreidt buiten Europa. Volgens HEMA is voor Dubai gekozen vanwege het grote potentieel en de interessante geografische ligging tussen Europa en Azië. Het bedrijf stelt dat het winkellandschap in Dubai vooral veel luxewinkels kent terwijl de lokale bevolking vooral bestaat uit gezinnen die behoefte hebben aan winkels met betaalbare en hoogwaardige producten.

"Onze internationale expansie is met deze stap in een nieuwe fase gekomen. Al langer bestaat er veel interesse voor HEMA uit landen buiten Europa", aldus Richard Flint, directeur International bij HEMA.

HEMA wilde desgevraagd geen exacte aantallen noemen van de winkels die het in het Midden-Oosten wil openen. In de samenwerking met Apparel Group is HEMA is onder meer verantwoordelijk voor het merk, assortiment en uitstraling van de winkel. Apparel is verantwoordelijk voor de exploitatie van de winkels, inclusief personeel.

HEMA opent winkels in Midden-Oosten
HEMA opent winkels in Midden-Oosten (Foto: ANP)

Diamant van 910 karaat gevonden

In het Afrikaanse koninkrijk Lesotho is een van de grootste diamanten ooit gevonden. De kleurloze steen ter grootte van twee golfballen weegt 910 karaat en behoort door zijn zuiverheid tot de duurste categorie.

De bijzondere diamant, qua gewicht de op vier na grootste ooit, werd gedolven in de befaamde Letseng-mijn, die wordt geëxploiteerd door Gem Diamonds Ltd. Er zijn daar vaker stenen van uitzonderlijke kwaliteit en omvang gevonden, maar dit is een record. Het oude dateerde uit 2006. Dat was de Lesotho Promise van 603 karaat.

Gem verkocht in in 2015 een exemplaar van 357 karaat voor omgerekend 15,7 miljoen euro. Topman Clifford Elphick wilde maandag niet zeggen hoe deze vondst op de markt zal worden gebracht of wat de geschatte waarde is. Lucara Diamond Corp kreeg vorig jaar voor een steen van 1109 karaat ruim 43 miljoen. Een kleinere van 813 karaat, eveneens in 2015 ontdekt, leverde de hoofdprijs van meer dan 51 miljoen op.

De grootste diamant ooit gevonden, in 1905 in de buurt van Pretoria in Zuid-Afrika, is met afstand nog altijd de Cullinan: 3106 karaat. Lucara's 'Lesedi La Rona' (1109) is tweede in de rij, gevolgd door de Excelsior (995) en de Star of Sierra Leone (969).

Diamant van 910 karaat gevonden
Diamant van 910 karaat gevonden (Foto: ANP)

Tekort aan vrachtwagenchauffeurs loopt op

Steeds meer transportbedrijven hebben last van een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs. Het tekort aan truckers loopt sinds het voorjaar van 2016 flink op, constateert uitkeringsinstantie UWV.

Alleen in Groningen zijn nog redelijk makkelijk vrachtwagenchauffeurs te vinden. Elders in het land is de arbeidsmarkt krap tot zeer krap. Vooral voor het binnenlands vervoer is een groot tekort aan truckers. Aan het einde van het derde kwartaal stonden zevenduizend vacatures open, 36 procent meer dan een jaar eerder.

De schaarste van chauffeurs komt onder meer door de aantrekkende economie. Daardoor worden meer producten en materialen vervoerd. Verder speelt de vergrijzing onder chauffeurs een rol.

Tekort aan vrachtwagenchauffeurs loopt op
Tekort aan vrachtwagenchauffeurs loopt op (Foto: ANP)

Personeel blokkeert Franse gevangenissen

In heel Frankrijk blokkeert gevangenispersoneel de ingangen van penitentiaire inrichtingen uit protest tegen hun werkomstandigheden. De gevangenenbewaarders eisen meer veiligheid.

De golf van protest maandag is mede een gevolg van de mishandeling afgelopen donderdag van drie cipiers door een veroordeelde terrorist in een gevangenis bij het Noord-Franse Lens. De directeur van de gevangenis Vendin-le-Vieil, Richard Bauer, heeft maandag zijn ontslag ingediend.

Franse media meldden dat maandagmorgen voor zeker 26 penitentiaire inrichtingen in Frankrijk barricades zijn opgeworpen door het personeel. Volgens een vakbondsman betekent de blokkade niet dat er geen cipiers meer aan het werk zijn, maar dat er verder niemand anders naar binnen mag. De Franse minister van Justitie, Nicole Belloubet, zou dinsdag op bezoek gaan in Vendin-le-Vieil.

Terrorisme
Afgelopen donderdag raakten daar drie cipiers gewond toen een Duitse jihadist, Christian Ganczarski, hen met een steekwapen aanviel. Hij heeft in 2009 achttien jaar cel gekregen wegens zijn rol bij een terroristische aanslag in het Tunesische Djerba in 2002. Komende maand zou Salah Abdeslam in Vendin-le-Vieil worden opgesloten. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de bloedige terroristische aanslagen in november 2015 in Parijs en in maart 2016 in Brussel.

In Frankrijk zitten in bijna 190 verschillende plaatsen naar schatting circa 70.000 mensen vast, terwijl het systeem plek heeft voor nog geen 60.000 gevangen. In sommige gevangenissen is het aantal gevangen 150 procent van waar de instelling op berekend is.

Personeel blokkeert Franse gevangenissen
Personeel blokkeert Franse gevangenissen (Foto: ANP)

Verscherpt toezicht zorginstelling opgeheven

De Inspectie Gezondheidszorg heeft het verscherpt toezicht op Ons Thuis in Beverwijk opgeheven. Het tehuis, dat 24 uurszorg biedt aan mensen met een psychogeriatrische aandoening, heeft zijn zaken weer voldoende op orde.

De inspectie constateerde eerder problemen met cliëntdossiers, medicatieveiligheid en vrijheidsbeperking van bewoners. Precies een jaar geleden werd besloten tot verscherpt toezicht, maar dat is dus nu niet meer nodig.

Verscherpt toezicht zorginstelling opgeheven
Verscherpt toezicht zorginstelling opgeheven (Foto: ANP)

Dimitrov en Cilic door in Melbourne, Shapovalov wint duel ter talenten

Tennissers Marin Cilic en Grigor Dimitrov hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. Voor Dimitrov, de mondiale nummer drie, was dat niet al te ingewikkeld: hij schoof de Oostenrijkse qualifier Dennis Novak met 6-3, 6-2, 6-1 aan de kant.

De als zesde geplaatst Cilic had geen last van de Canadees Vasek Pospisil, tot de qualifier in de derde set ineens goed partij begon te bieden. De Kroaat verloor de set en moest een tandje bijschakelen, maar kon het via de tiebreak in de vierde set wel afmaken: 6-2, 6-2, 4-6, 7-6 (5).

Ook voor de nummer tien van de plaatsingslijst, Pablo Carreño Busta, gaat het toernooi in Melbourne verder. De Spanjaard moest tegen wildcardspeler Jason Kubler even op gang komen, maar zette de Australiër uiteindelijk op zijn plaats: 7-5, 4-6, 7-5, 6-1.

Het thuispubliek in Melbourne mocht juichen voor Nick Kyrgios. Hun als zeventiende geplaatste landgenoot had het niet al te moeilijk met de Braziliaan Rogerio Dutra Silva: 6-1, 6-2, 6-4.

Diego Schwartzman en Dusan Lajovic speelden de eerste echte thriller van het toernooi. Uiteindelijk ging de zege naar de als 24e geplaatste Argentijn, die Lajovic in de verlenging van de beslissende set brak en het vervolgens na veel pogingen en ruim vier uur uit wist te serveren: 2-6, 6-3, 5-7, 6-4, 11-9.

Het 20-jarige Russische toptalent Andrey Rublev, als dertigste geplaatst, rekende af met de vijftien jaar oudere David Ferrer, tweevoudig halve finalist. Ook dat duurde even, maar na bijna vier uur sloeg de jonge Rublev zich net als vorig jaar naar de tweede ronde: 7-5, 6-7 (6), 6-2, 6-7 (6), 6-2.

Dat de pas 18-jarige Denis Shapovalov een megatalent is is ook al wel even duidelijk, gezien zijn 50e plek op de wereldranglijst. In ronde één speelde hij tegen een ander, één jaar ouder toptalent: de Griek Stefanos Tsitsipas. De jonge Griek was nog even niet opgewassen tegen de toch al wat meer ervaren Shapovalov, die vorig jaar op de US Open de laatste zestien haalde: 6-1, 6-3, 7-6 (5).

Politie waarschuwt Taylor Swift voor fan

Autoriteiten uit de staat New Hampshire hebben Taylor Swift gewaarschuwd voor een verwarde fan. De man zou denken dat hij de vriend van Taylor is, en hebben verklaard dat hij een wapen nodig had om haar te beschermen.

Volgens TMZ meldde de 58-jarige man zich vrijwillig op het bureau om ondervraagd te worden over een andere zaak, toen hij begon op te scheppen dat hij een relatie met de zangeres heeft. Hij liet agenten berichten zien op zijn telefoon van een afzender die hij de naam van Taylor had gegeven. De man stelde de politie ook vragen over de reismogelijkheden van zijn wapenvergunning en vertelde hen dat hij een pistool nodig had om de zangeres in Afrika te beschermen. Taylor heeft overigens nooit aangegeven plannen te hebben om Afrika te bezoeken.

De agenten zouden contact hebben opgenomen met het team van Taylor om haar in te lichten over de uitlatingen van de man. Zij konden verder geen maatregelen nemen, omdat hij geen overtreding of misdaad heeft begaan.

Politie waarschuwt Taylor Swift voor fan
Politie waarschuwt Taylor Swift voor fan (Foto: BuzzE)

'Keizer Karelplein meest verkeersonveilig'

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is met zeker 83 ongelukken in drie jaar tijd de meest verkeersonveilige plek van het land. Op nog eens bijna 1200 locaties in Nederland werden in drie jaar tijd minimaal tien ongelukken gemeld. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van eigen onderzoek.

Locaties waar in drie jaar tijd meer dan tien ongelukken gebeuren, staan bekend als verkeersonveilig en worden onder meer door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersonveiligheid (SWOV) black spots genoemd. RTL Nieuws telde 1186 black spots. Daar vonden in drie jaar tijd ruim 17.000 ongevallen plaats, waarbij 2658 slachtoffers vielen, zowel doden als gewonden.

De onderzoeksredactie bekeek op basis van de meest recente cijfers ruim 200.000 ongelukken uit de periode 2014-2016 waarvan politie of Rijkswaterstaat een exacte locatie of kruispunt registreerde.

Na het Keizer Karelplein in Nijmegen volgen A4/knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam en kruispunt Blaakweg, ringbaan Zuid/West in Tilburg als gevaarlijkste verkeerslocaties.

'Keizer Karelplein meest verkeersonveilig'
'Keizer Karelplein meest verkeersonveilig' (Foto: ANP)

Ruim 1,2 miljoen kijken naar curlende BN'ers

Frans Bauer heeft zijn debuut als quizmaster afgetrapt met prima kijkcijfers. Naar de eerste aflevering van de Curling Quiz keken zondagavond 1,2 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In de Curling Quiz stelt Bauer sportvragen aan twee groepen BN'ers onder leiding van oud-sporters Mark Tuitert en Ellen Hoog. Bij een goed antwoord mag er gecurld worden.

De quiz was het op drie na best bekeken programma van de dag. Alleen het Journaal van 20.00 uur (2,3 miljoen kijkers), Door het hart van China (1,4 miljoen) en Studio Sport (1,4 miljoen) trokken een groter publiek.

De terugkeer van Klasgenoten op televisie, dit keer bij SBS6, trok 987.000 kijkers, terwijl de nieuwe NPO-serie Luizenmoeder het op NPO 3 met 750.000 kijkers moest doen. Op de eerste aflevering van het vierde seizoen Smeris stemden aansluitend 841.000 mensen af.

Ruim 1,2 miljoen kijken naar curlende BN'ers
Ruim 1,2 miljoen kijken naar curlende BN'ers (Foto: BuzzE)

Veel doden door zelfmoordaanslag Bagdad

Door twee explosies in het centrum van Bagdad zijn maandag ten minste 27 mensen om het leven gekomen. Volgens de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken ging het om een zelfmoordaanslag. Er zijn bovendien tientallen gewonden gevallen, van wie verscheidene ernstig. De verwachting is dat het dodental nog stijgt.

De aanslag had plaats op het Plein van de Luchtvaart. Ooggetuigen vertelden dat twee terroristen hun bomgordel tot ontploffing brachten vlakbij een groep bouwvakkers. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Veel doden door zelfmoordaanslag Bagdad
Veel doden door zelfmoordaanslag Bagdad (Foto: ANP)

Strafproces 'politiemol' van start

Het strafproces tegen 'politiemol' Mark M. uit Weert is begonnen in de rechtbank in Den Bosch. Voormalig agent M. (31) wordt ervan verdacht enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het politiesysteem te hebben verkocht aan een kleine vijftig criminelen.

M. is op de zitting verschenen samen met één van zijn vier medeverdachten. De verdachte zou sinds 2011 uit zo'n honderd strafrechtelijke onderzoeken informatie hebben gestolen. In 2015 werd hij gepakt. Hij wordt verdacht van computervredebreuk, corruptie, deelname aan een criminele organisatie, schending van ambtsgeheim, witwassen en het bezit van een vals paspoort.

Maandag worden de feiten besproken en dinsdag klinkt het requisitoir en de strafeis. De verdediging komt donderdag aan het woord. De uitspraak is 19 februari.

Strafproces 'politiemol' van start
Strafproces 'politiemol' van start (Foto: ANP)

Euro op hoogste niveau in drie jaar

De waarde van de euro is maandagochtend gestegen naar het hoogste niveau in ruim drie jaar tijd. De munt was rond 08.30 uur ruim 1,22 dollar waard. Dat is bijna drie cent meer dan halverwege vorige week.

De euro maakte een sprongetje sinds president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank donderdag een toespraak gaf. Daarin leek hij geen directe aanleiding te geven voor bijvoorbeeld een snelle renteverhoging of iets anders om de eurokoers op te krikken. Investeerders lijken desalniettemin te gokken op een renteverhoging voor het einde van het jaar.

Draghi noemde de volledige afbouw van het Europese schuldenopkoopprogramma als voorwaarde voor een nieuwe rentestap. Dat einde wordt op zijn vroegst in september verwacht.

De dure euro is slecht nieuws voor bedrijven die het moeten hebben van de export van producten en diensten, zoals Unilever, Siemens en Volkswagen.

Euro op hoogste niveau in drie jaar
Euro op hoogste niveau in drie jaar (Foto: ANP)

Kinderartsen waarschuwen voor energiedrankje

Energiedrankjes zijn niet onschuldig en daarom zou de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moeten worden. Dat zegt de Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen maandag namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Het drinken van de pepdrankjes leidt volgens de NVK bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. De Jong-Van Kempen: "Artsen zijn zich er steeds meer van bewust dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen."

Volgens De Jong-Van Kempen verwijderen steeds meer scholen pepdrankjes uit drankautomaten op school, omdat ze merken dat het drinken ervan bij scholieren leidt tot concentratieverlies.

Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts 1 blikje per dag.

Kinderartsen waarschuwen voor energiedrankje
Kinderartsen waarschuwen voor energiedrankje (Foto: ANP)

Man overleden na bedrijfsongeval in Tzum

In het Friese plaatsje Tzum (bij Franeker) is maandag een man overleden nadat hij onder een vrachtwagen terecht was gekomen. Hoe dat heeft kunnen gebeuren wordt nader onderzocht, meldde een woordvoerder van de politie.

Het ongeval vond plaats op een bedrijventerrein. Omdat het om een bedrijfsongeval gaat, wordt het onderzoek uitgevoerd door de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie.

Man overleden na bedrijfsongeval in Tzum
Man overleden na bedrijfsongeval in Tzum (Foto: ANP)

Seizoen 3 van het WRC Championship gaat 25 januari van start

Bigben en Kylotonn maken bekend dat het nieuwe eSports WRC Championship-seizoen 2018 op 25 januari begint. De competitie is open voor alle spelers van de racegame WRC 7. De eerste ronde vindt plaats op hetzelfde moment als dat het 2018 WRC-seizoen begint met de Rallye Monte-Carlo.

Spelers gaan strijden om de huidige kampioen, de Franse coureur Lohan "TX3_NEXL" Blanc, van de troon te stoten. De rondes in dit seizoen van het eSports WRC Championship zullen sneller op elkaar volgen dan de werkelijke WRC-rondes, waardoor de 2018 eSports WRC Final al aan het eind van de zomer kan plaatsvinden. Over deze finale volgt later meer nieuws.

Maar de grootste vernieuwing van dit derde eSports WRC Championship-seizoen is het team championship. Hierin strijden uitgenodigde eSports racingteams van elk 5 spelers tegelijk in individuele kampioenschappen om de wereldtitel eSports WRC Teams te veroveren. Bij elke rally worden de punten van de 3 beste coureurs toegevoegd aan de score van het team. Vele bekende teams uit de wereld van eSports racing-games zullen aan het team championship deelnemen. De definitieve lijst met deelnemende teams wordt voorafgaand aan de eerste ronde onthuld.

Hieronder de kalender van het nieuwe seizoen:

WRC Esports Season 3 Calendar (Foto: Bigben )

Servicekanonnen onderuit op Australian Open, ook Sock verliest

Het mannentoernooi op de Australian Open is in de eerste uren gelijk drie hooggeplaatste spelers kwijtgeraakt. De Amerikaan Jack Sock, achtste op de plaatsingslijst, moest in vier sets buigen voor de Japanner Yuichi Sugita, die pas voor de tweede keer in zijn toch al vrij lange loopbaan het hoofdtoernooi haalde: 6-1, 7-6 (4), 5-7, 6-3.

Naast Sock haalden ook twee echte servicekanonnen de tweede ronde niet. John Isner was in Melbourne als zestiende geplaatst en vuurde tegen de Australiër Matthew Ebden gewoon weer 24 aces af, maar het mocht niet baten. Gesteund door zijn thuispubliek sloeg de 30-jarige Ebden zich voor de derde keer in zijn loopbaan naar ronde twee: 6-4, 3-6, 6-3, 6-3.

De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, als elfde geplaatst, sneuvelde tegen de Brit Kyle Edmund, die overigens net als Anderson geboren is in Johannesburg. Edmund stond set één af, maar na drie sets kreeg hij goed vat op de wedstrijd en kon hij de partij definitief omdraaien: 6-7 (4), 6-3, 3-6, 6-4, 6-4. Ook Philipp Kohlschreiber sneuvelde al. De als 27e geplaatste Duitser ging in een opvallend wisselvallige partij met 6-3, 2-6, 6-0, 1-6, 6-2 onderuit tegen de Japanner Yoshihito Nishioka.

Scheids struikelt, trapt na en geeft speler rood

De Franse scheidsrechter Tony Chapron kan voorlopig waarschijnlijk even wat anders gaan doen. Hij raakte in opspraak nadat hij een speler rood gaf, enkele seconden nadat hij diezelfde speler een kleine trap verkocht.

Het klinkt als iets in de Botswaanse competitie of de zesde divisie van het zondagvoetbal, maar niks is minder waar: Chapron floot de wedstrijd tussen FC Nantes en Paris Saint-Germain in de Ligue 1.

Diego Carlos van Nantes kwam in de slotseconden van de wedstrijd in botsing met scheidsrechter Chapron, die op de grond viel. Kan gebeuren natuurlijk, maar de arbiter was nogal gefrustreerd en maakte een duidelijk schoppende beweging naar Carlos - zelf legde hij het overigens uit als 'uitglijden'.

Het bleef niet bij de schoppende beweging, want Carlos werd vervolgens ook getrakteerd op zijn tweede gele kaart. "Heel Europa lacht om deze grap, schandalig. Hij moet zeker een half jaar geschorst worden", aldus Waldemar Kita, de voorzitter van Nantes.

Overigens heeft Chapron in het 'echte leven' gelukkig geen baan waarbij een goed beoordelingsvermogen en het bewaren van je zelfbeheersing van belang is: de beste man is politieagent.

Vermeer zinspeelt op vertrek bij Feyenoord

Kenneth Vermeer heeft zijn zinnen gezet op een winters vertrek bij Feyenoord. De doelman wil niet langer op de bank zitten bij de Rotterdammers.

Giovanni van Bronckhorst heeft besloten dat Brad Jones ook na de winterstop de eerste doelman is van Feyenoord, waardoor de fitte Vermeer wederom plaats zou moeten nemen op de bank. Dat is naar verluidt aangekomen als een mokerslag bij de goalie, meldt De Telegraaf maandagmorgen.

Feyenoord zou op 28 december geïnformeerd zijn dat een club uit het buitenland Vermeer voor zes maanden op huurbasis over wilde nemen, waarbij de doelman een basisplek zou krijgen. De Rotterdammers dachten vervolgens drie dagen na, maar besloten geen deal te sluiten.

"Ik ben naar Feyenoord gekomen om te spelen en niet om op de bank te zitten. We moeten praten met de trainer en de clubleiding", vertelt Vermeer. "Het is niet de bedoeling om nog twee jaar op de bank te zitten. Ik heb nu niet de leeftijd om reservedoelman te zijn."

Vermeer heeft nog een contract tot de zomer van 2020 bij Feyenoord. Mede door blessureleed kwam hij de afgelopen twee seizoenen niet verder dan drie wedstrijden in de hoofdmacht.

Bencic slaat Venus Williams uit Australian Open

Tennisster Venus Williams is op de Australian Open al in de eerste ronde uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Amerikaanse ging onderuit tegen de 20-jarige Zwitserse Belinda Bencic (WTA-78).

De zeventien jaar oudere Williams haalde vorig jaar nog de finale in Melbourne, waar ze verloor van haar dit jaar afwezige zus Serena. Tegen Bencic leverde ze op 3-3 in de eerste set haar service in, waarna ze dat gelijk nog eens deed. In het tweede bedrijf begonnen beide speelsters met twee opeenvolgende breaks, maar op 5-6 sloeg Bencic op haar eerste matchpoint gelijk toe: 6-3, 7-5.

De als twaalfde geplaatste Duitse Julia Görges rekende met 6-4, 6-4 af met de jonge Amerikaanse Sofia Kenin, terwijl de Slowaakse Magdalena Rybarikova, als negentiende geplaatst, ook een Amerikaanse naar huis sloeg: Taylor Townsend ging er met 6-0, 7-5 af. Met 6-1, 6-4 was de Letse nummer zeven Jelena Ostapenko veterane Francesca Schiavone de baas. De Roland Garros-kampioene won met 6-1, 6-4.

De Russische Anastasia Pavlyuchenkova, als vijftiende geplaatst, stuurde de Oekraïnse Katerzyna Kozlova na een stroef begin naar huis: 3-6, 6-4, 6-3. Voor Dominika Cibulkova zit het toernooi erop. De nummer 24 van de plaatsingslijst sneuvelde met 6-2, 6-2 tegen Kaia Kanepi uit Estland.

Ajax nog niet akkoord met ontslagen trio

Ajax heeft nog geen akkoord weten te bereiken met het op non-actief gezette trio Marcel Keizer, Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman. Hoofdtrainer Keizer, assistent Spijkerman en individueel trainer Bergkamp werden in december na de bekeruitschakeling tegen FC Twente de laan uitgestuurd door de Amsterdammers. Erik ten Hag en Alfred Schreuder werden vervolgens aangesteld als hun opvolgers.

"Het ontbinden van de contracten met het trio ligt bij de advocaten van de respectievelijke partijen en we hopen dit zo snel mogelijk afgerond te hebben", vertelt algemeen directeur Edwin van der Sar in gesprek met De Telegraaf.

De bekeruitschakeling was niet de reden voor de breuk. "Zoiets is geen kwestie van een gemiste kans of niet benutte strafschop. Het was wel het moment voor ons. Tegen PSV, Excelsior en AZ beleefden we inderdaad een goede week. Toch hebben we de situatie bij het eerste elftal een half jaar bekeken en kwamen we tot de conclusie dat we te weinig progressie zagen. Met Marcel Keizer zouden we niet het niveau bereiken waar we heen willen met Ajax."

Bertens neemt revanche op Australian Open

Tennisster Kiki Bertens is de Australian Open begonnen met een overwinning. De Nederlandse nummer 32 van de wereld was in drie sets te sterk voor de Amerikaanse Catherine Bellis (WTA-49), die vorig jaar op Roland Garros nog te sterk was voor Bertens.

Bertens begon niet zo best en binnen de kortste keren stond ze 1-4 achter. Toch won ze vervolgens vier games op rij, maar een regenbui onderbrak de partij en na de pauze was Bertens het ritme kwijt, waardoor ze de set verloor.

In set twee kreeg de Nederlandse beter vat op het spel van Bellis en dat betaalde zich uit. Twee vroege breaks in de derde set hielpen Bertens vervolgens op weg naar de overwinning: 6-7 (5), 6-4, 6-2.

In het dubbelspel speelt Bertens samen met de Zweedse Johanna Larsson, die in de eerste ronde van het enkelspel verrassend uitgeschakeld werd door de Thaise qualifier Luksika Kumkhum: 6-3, 7-5.

FOK! Wat een weer: regen

Het is bewolkt en van het westen uit trekt er regen oostwaarts over het land. Vanavond verlaat de regen het oosten, vooral in het westen en noorden komen nog enkele buien voor. De temperatuur loopt gedurende de dag op naar ongeveer 6°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, later in de middag af en toe stormachtig, 8 Bft. In de loop van de middag zijn er aan de kust en in het zuidoosten enige tijd zware windstoten mogelijk tot 80 km/u. In de avond draait de wind naar west tot zuidwest en neemt dan weer af.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt met enkele buien, vooral in het westen mogelijk met onweer en korrelhagel. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C. De west- tot zuidwestenwind is boven land overwegend matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Dinsdag overdag is er af en toe zon en komen er met name in het noorden en oosten geregeld buien voor, plaatselijk met korrelhagel en onweer. Vooral in het noorden van het land kunnen de buien soms ook vergezeld gaan van natte sneeuw. In de avond neemt de kans hierop in het hele land toe en is er tijdens en na winterse buien lokale gladheid mogelijk. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 5°C. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig en mogelijk hard, 6 à 7 Bft. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Vorige week een wandeling gemaakt bij Mill. En ik kwam deze molen tegen.  (Foto: qltel)
Vorige week een wandeling gemaakt bij Mill. En ik kwam deze molen tegen. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trailer The Handmaid's Tale S02 - nóg duisterder

Het tweede seizoen van The Handmaid's Tale wordt nog somberder dan het eerste. Dat vertelde hoofdrolspeelster Elisabeth Moss zondag bij een presentatie van de nieuwe reeks van de dystopische serie in het Californische Pasadena.

The Handmaid's Tale, gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood, vertelt het verhaal over Gillead, een toekomstige versie van de VS waarin een religieus totalitair regime alle vruchtbare vrouwen opsluit en dwingt kinderen te baren van de gezagshebbers. De serie won eerder deze maand een Golden Globe voor beste dramaserie en ging er in september vandoor met Emmy's in diezelfde en zeven andere categorieën.

"Ik zou zeker zeggen dat het duisterder is dan het vorige seizoen, als dat überhaupt mogelijk is", zei Elisabeth. Toch neemt hopeloosheid het volgens de actrice niet over in de serie. "Het wordt duidelijk dat er meer vormen van verzet zijn. Er is een verzet in de buitenwereld, maar de opstand zit ook in haar. En daar zal je veel van terugzien dit seizoen", aldus de actrice over haar personage June, die onder het regime door het leven moet gaan als Offred.

The Handmaid's Tale keert dit voorjaar terug. De makers van de serie kondigden bij de presentatie ook aan dat ze actrice Marisa Tomei hebben gestrikt voor een rol in het tweede seizoen.

Hier de trailer voor seizoen 2. De trailer van seizoen 1 vind je helemaal onderaan.

En hier nog eens de trailer voor seizoen 1.

Bedrijven eisen miljarden om minder vlees en zuivel

De Green Protein Alliance (GPA), een coalitie van bedrijven als Albert Heijn, Jumbo en Hak aangevuld met clubs als Natuur en Milieu en het voedingscentrum, wil dat de overheid miljarden aan belastinggeld gaat spenderen om te zorgen dat mensen minder vlees, vis, zuivel en eieren gaan eten. 

De coalitie vindt dat het kabinet beter bergen geld kan steken in een verandering naar plantaardig voedsel dan naar schone en duurzame energie. Volgens het GPA kost de productie van dierlijke eiwitten veel grondstoffen, wat zou zorgen voor 11% van de uitstoot van wat men tegenwoordig 'broeikasgassen' noemt. Daarnaast vind het GPA dat veeteelt 'veel ruimte' kost.

Het GPA stelt dat we beter kunnen overstappen op bonen, noten en paddestoelen, omdat dat een duurzamere manier zou zijn om aan belangrijke eiwitten te komen.

Lekker hoor, een bonenburger, notenschnitzel of paddestoelstuk!

Trump: ik ben geen racist

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag gezegd dat hij geen racist is. Vorige week raakte Trump in opspraak toen hij landen als Haïti en El Salvador 'shithole countries' had genoemd.

Trump reageerde op een vraag van een journalist in Florida. Hij zei: ,,Nee, ik ben geen racist. Ik ben de minst racistische persoon die jij ooit hebt geïnterviewd." Trump deed zijn uitlatingen zondag toen hij de Palm Beach Golf Club wilde binnengaan om daar met republikein Kevin McCarthy te dineren en te praten over het immigratieprogramma DACA.

Trump: ik ben geen racist
Trump: ik ben geen racist (Foto: ANP)

Tv-spots tegen kiloknallers van Albert Heijn en Emté

Wakker Dier zet vanaf vandaag tv-spots in tegen de kiloknallers van Albert Heijn en Emté. Beide supermarkten eindigden afgelopen jaar hoog in de kiloknallerranglijst van de organisatie. “De supermarkten lokken klanten door te stunten met vlees van dieren die een miserabel leven leidden. Daardoor vergroten zij de vraag naar dieronvriendelijke producten. Dat moet stoppen”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Welzijnsproblemen
In Nederland leven miljoenen dieren in de vee-industrie. Daarvan belanden vele als kiloknaller in de supermarkt. De welzijnsproblemen bij de dieren achter de kiloknallers is groot. Zo komen kiloknallerkippen nooit buiten en is er per kiloknallervarken van 25 kilo nog geen winkelwagen aan ruimte in de stal.

Wakker Dier wil dat supermarkten hun aanbiedingen inzetten om verduurzaming te versnellen in plaats van te remmen. Hilhorst: “Als supermarkten meer aandacht zouden vragen voor diervriendelijkere alternatieven in plaats van kiloknallers, kiezen consumenten eerder voor zo’n alternatief. Daarmee krijgen ook meer dieren een beter leven.”

Tomic mist Australian Open: "Ik ga mijn miljoenen tellen, doei"

Tennisser Bernard Tomic is een beetje een rare. Geregeld komt hij in het nieuws omdat hij weer wat vreemds heeft uitgevreten en op de tennisbaan wil het allemaal niet meer lukken. Het ooit zo geprezen talent stond nog geen twee jaar geleden op de zeventiende plek op de wereldranglijst, maar inmiddels is hij afgezakt naar plek 142.

Tien jaar op rij deed de 25-jarige Tomic mee aan de Australian Open, dit jaar moest hij zich via het kwalificatietoernooi plaatsen. Dat lukte niet, want in de laatste ronde werd hij uitgeschakeld door de Italiaan Lorenzo Sonego. Tomic mag het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar dan wel missen, hij gaf aan zich in elk geval niet te vervelen.

"Ik ga mijn geld wel tellen, dat is alles wat ik doe, mijn miljoenen tellen", liet Tomic na zijn nederlaag weten. "Gaan jullie maar doen wat ik gedaan heb. Gaan jullie maar 13-14 miljoen dollar verdienen", aldus de Australiër, die tot nu toe ruim vijf miljoen dollar bij elkaar sloeg. "Veel succes ermee, doei", klonk het duidelijk. 

Vorig jaar kreeg Tomic al flink wat kritiek te verwerken, omdat de motivatie er niet bepaald vanaf spat. "Zou jou het allemaal wat kunnen schelen als je als twintiger meer dan tien miljoen waard bent?", pareerde hij destijds, waarbij hij aangaf dat hij eigenlijk geen reet om zijn sport geeft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.