Roken tot je 35ste: geen probleem

Roken tot je 35ste levensjaar hoeft geen enkel probleem te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut. 

Mensen die tijdig, dus voor hun 35ste, stoppen met roken hebben ongeveer dezelfde levensverwachting als iemand die nooit gerookt heeft. Iedereen van boven de 35 die nu denkt de boot geheel gemist te hebben moeten zich niet extreem veel zorgen maken. Wanneer je stopt voor je 50 wordt, halveert de verhoogde kans om eerder dood te gaan. 

Deze inzichten komen voort uit een onderzoek onder 40.000 deelnemers aan een gezondheidsenquete uit de periode 2001 - 2005. De onderzoekers hebben nu gekeken hoe het de mensen van destijds is vergaan. Zo blijkt dat 23 procent van de fanatieke rokers de 65-jarige leeftijd niet zal gaan halen.

Je moet daar dan wel flink voor roken. Van de lichte rokers zal elf procent zijn of haar pensioen niet halen. Voor mensen die helemaal niet roken ligt dat percentage overigens niet heel veel lager op zeven procent. Gemiddeld levert een lichte roker zo'n vijf jaar van zijn leven in. Een fanatiek damper kan ongeveer 13 jaar korter genieten van z'n pafje, wat marginaal meer is dan een gemiddelde roker met negen jaar.   

Maar, is Roken dan helemaal niet zo ongezond? Natuurlijk is het ongezond, maar pas vanaf een pakje per dag voor 20 jaar lang is er sprake van een verhoogde kans op aan roken gerelateerde kanker. Uit het onderzoek bleek dat kanker de grootste doodsoorzaak is onder de jongste overlijdens. Elf procent overleed aan kanker voor hun 65ste levensjaar. Voor de niet-rokers kwam het percentage overlijdens door kanker op drie procent.