'Apple scherpt beveiliging iPhone verder aan'

In plaats van het de Amerikaanse veiligheidsdiensten makkelijker te maken, is Apple van plan om de beveiliging juist nog verder op te schroeven. Dat melden bronnen aan The New York Times. Het technologieconcern werkt aan veiligheidsmaatregelen die het nog lastiger moeten maken toegang te krijgen tot de informatie op een iPhone.

Een rechter heeft Apple opgedragen om de FBI bij te staan in het verlenen van toegang tot de iPhones, maar Apple weigert de beveiliging van de apparaten aan te passen. De FBI eist dat Apple helpt bij het kraken van een iPhone die is gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de schutters in San Bernardino vorig jaar december. Bij die aanslag kwamen veertien mensen om het leven.

Apple en veel andere bedrijven uit de techsector vinden het unlocken van telefoons die door terroristen zijn gebruikt ongewenst. Bestuursvoorzitter Tim Cook van Apple sprak woensdag van een ongewenst precedent voor de privacy en de veiligheid van de gebruikers. Apple staat daarmee lijnrecht tegenover de Amerikaanse Justitie.

Wetgeving
Mocht het Apple lukken om hun beveiliging nog verder aan te scherpen, dan zouden er nog meer rechtszaken kunnen volgen. De opsporingsdiensten zullen namelijk harder hun best moeten doen om apparatuur van verdachten te kraken. Er zou nieuwe wetgeving nodig zijn om de strijd tussen de bedrijven en autoriteiten te beëindigen; traditionele telefoniebedrijven zijn in de VS al wettelijk verplicht om de veiligheidsdiensten toegang te geven tot hun data. Technologieconcerns als Apple en Google vallen echter niet onder die wet. Volgens The New York Times voelen ze er niets voor om informatie over hun klanten over te dragen aan de autoriteiten.

'Apple scherpt beveiliging iPhone verder aan'
'Apple scherpt beveiliging iPhone verder aan' (Foto: BuzzT)