FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 februari 2016

Familie Kanye: dat doet-ie anders nooit

Kanye West gedraagt zich in het openbaar totaal anders dan thuis bij zijn vrouw Kim Kardashian en hun kinderen North en Saint. Kanye is eigenlijk een familieman. Zijn familie en Kim steunen hem onvoorwaardelijk, vertelt een bron aan People.

"Wat de buitenwereld ook denkt van Kanye, ze kennen niet de ware. Zijn rare tweets en verbale uitspattingen tijdens awardshows zijn afkomstig van een andere Kanye", vervolgt de bron. "De ware Kanye masseert de rug van Kim of houdt haar hand vast. Of hij speelt met North, dat is de ware Kanye, niet de man die je in het openbaar ziet."

West baarde onlangs nog opzien met een tweet waarin hij Facebook-baas Mark Zuckerberg om een miljard dollar smeekte, omdat hij grote persoonlijke schulden zou hebben. De rapper vond dat het socialmediabedrijf artiesten zoals hijzelf zou moeten steunen. Ook kondigde hij aan in 2020 mee te willen doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De loslippige bron uit de omgeving van Kim en Kanye weet dat als de rapper thuis is, hij een goede vader is en iemand die dol is op zijn familie. ''Ik denk dat Kanye ermee worstelt dat zijn imago als rapper niet strookt met de familieman die hij thuis is. Maar nu heeft hij wel precies wat hij altijd heeft gewild: een gezin en mensen om hem heen die hem nodig hebben en onvoorwaardelijk van hem houden. Daar moet hij mee leren omgaan."

Kanye krijgt onwaardelijke steun van familie
Familie Kanye: dat doet-ie anders nooit (Foto: BuzzE)

EU-burgers strenger gecontroleerd aan grens

Het moet verplicht worden EU-burgers te controleren als ze de EU binnenkomen of verlaten. Zo moet altijd gekeken worden of iemand voorkomt in een database, bijvoorbeeld van Interpol.

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie gingen donderdag in Brussel akkoord met een voorstel van de Europese Commissie hierover. Nu moet het Europees Parlement zijn standpunt gaan bepalen.

De controleverplichting geldt bij landgrenzen én zee- en luchthavens. Wel is het zo dat als de controles zorgen voor lange wachtrijen of verkeersopstoppingen mag worden overgegaan op steekproefsgewijze controles. Maar alleen als dit geen extra veiligheidsrisico's met zich meebrengt, aldus de ministers.

"Het versterken van de controles aan de Europese buitengrenzen is een belangrijk instrument om terrorisme te bestrijden en de veiligheid van Europese burgers te beschermen", aldus staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff.

EU-burgers strenger gecontroleerd aan grens
EU-burgers strenger gecontroleerd aan grens (Foto: ANP)

Haagse Harry teâhrug naah Duh Haag

In Den Haag is donderdagavond het standbeeld van stripfiguur Haagse Harry onthuld. Het beeld staat op de Grote Markt in het hart van de hofstad.

Haagse Harry is bedacht door tekenaar Marnix Rueb, die in 2014 overleed. Het figuur praat (en vooral: scheldt) in plat Haags, heeft een matje in zijn nek en loopt altijd in trainingspak. Harry verscheen in 1991 in een Haags uitgaansblad, maar bleek ook buiten de hofstad populair.

In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums. Rueb was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn laatste publicatie was een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna. Daarin gaat Nijntje "naah de dùinûh ennut stgand en naah de graute zei''.

Rueb overleed op 59-jarige leeftijd aan longkanker. Na zijn dood eerde Den Haag hem met de cultuurprijs van de stad. Dat geld, 50.000 euro, werd besteed aan het 3000 5000 kilo zware standbeeld. Nabestaanden van de tekenaar, onder wie zijn vrouw en dochter, waren donderdag aanwezig bij de onthulling.

Haagse Harry teâhrug naah Duh Haag
Haagse Harry teâhrug naah Duh Haag (Foto: BuzzE)

Verstappen tevreden over testdagen in Barcelona

Vanmiddag rondde een tevreden Max Verstappen de vierde testdag in Barcelona af. De Nederlander reed 110 ronden en sloot de dag af met de vijfde tijd.

Toch was een snelle tijd niet het belangrijkste doel van de dag. "Aangezien onze focus tijdens deze test op lange runs ligt, hebben we weer een goede dag gehad", zo liet Verstappen na afloop weten aan Verstappen.nl. "Ik heb ook veel plezier gehad. De auto reageert op wat ik wil, dat is erg positief. De betrouwbaarheid is deze vier dagen geen probleem gebleken. Ik had een lekke band, maar we weten daar de oorzaak nog niet van, dus dat moeten we nog uitzoeken. Maar dat soort dingen gebeuren."

Het oorspronkelijk plan om vandaag een complete raceafstand af te leggen ging niet door. "Op een gegeven moment hebben we gezegd: ‘het is een goede dag geweest, laten we ons gaan voorbereiden op volgende week.’ We hebben niet een race afstand kunnen doen, maar dat hebben we gisteren al wel gedaan. Ik hoef geen race afstand te rijden om te voelen hoe de auto gaat." Zo legde de snelle Nederlander uit.

Verstappen kijkt tevreden terug op de testsessie in Spanje. "Terugkijkend op de vier dagen ben ik heel blij dat ik zoveel ronden heb kunnen rijden. Zo hebben we de auto leren kennen en ik voel me er nu comfortabel in. Voor het team zijn het vier heel goede dagen geweest. Het is nog te vroeg om te zeggen waar we precies staan, dat wordt de komende week misschien wat meer duidelijk."

Verstappen tevreden over testdagen in Barcelona (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Verstappen tevreden over testdagen in Barcelona (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Ariana Grande presenteert Saturday Night Live

Ariana Grande debuteert op 12 maart als presentatrice van Saturday Night Live (SNL). Behalve dat ze de Amerikaanse comedyshow mag presenteren, treedt ze er ook in op. Dit kondigde NBC donderdag aan.

De popzangeres zal in de show het titelnummer van haar toekomstige album Dangerous Woman ten gehore brengen, evenals het nummer Be Alright. Ariana Grande was in het verleden al eens te gast in SNL bij aanvang van het veertigste seizoen, bij toenmalig presentator Chris Pratt.

Saturday Night Live bestaat uit korte sketches, parodieën en muziek, met een wisselende presentator.

Ariana Grande presenteert Saturday Night Live
Ariana Grande presenteert Saturday Night Live (Foto: BuzzE)

Nog veel mis met declaraties top hogescholen

Er lijkt weinig te kloppen van de manier waarop bestuurders in het hoger onderwijs kosten declareren. Betalingen met creditcards worden niet altijd opgegeven en declaratievoorschriften niet nageleefd. Daarnaast lopen de declaratiebedragen van de onderwijsdirecteuren sterk uiteen. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs, op basis van onderzoek van jaarverslagen over 2013 en 2014 van instellingen in het hoger onderwijs.

De inspectie noemt de uitkomsten onbevredigend. "De bestuurders lijken de term 'declaratie' verschillend te interpreteren", zegt Monique Vogelzang van de onderwijsinspectie. De inspectie gaat onderzoeken of er sprake is van "onrechtmatige bestedingen van de rijksbijdrage", waar fouten zijn vastgesteld met declaraties.

Opvallend is dat de declaratiebedragen van directieleden sterk uiteenlopen. Zo variëren de opgaven van bestuurders van bijna niets bij de ene onderwijsinstelling, tot 91.000 euro per jaar bij de andere.

Nog veel mis met declaraties top hogescholen
Nog veel mis met declaraties top hogescholen (Foto: ANP)

3350 thuiszorgers van TSN behouden werk

Minstens 3350 medewerkers van TSN Thuiszorg behouden hun baan en hun salaris. Ze kunnen aan de slag bij Buurtzorg Nederland of bij andere aanbieders die het werk willen overnemen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten laat dat donderdag weten. Het gaat om een voorlopig aantal, gebaseerd op "de huidige informatie van gemeenten". De curatoren verwachten nog reacties van andere gemeenten. Het aantal kan dus nog oplopen.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland met 12.000 medewerkers en ruim 40.000 cliënten. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het ontsloeg veel werknemers. Ook probeerde het de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar daarin werd het door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.

TSN klaagde dat gemeenten te weinig wilden betalen voor thuiszorg. Buurtzorg Nederland wilde eerst 7500 medewerkers van TSN overnemen, driekwart van het oude bedrijf. Daarbij richtte het zich op gemeenten die minstens 21 euro per uur wilden betalen. Volgens Buurtzorg kon het niet voor minder. Grote steden als Utrecht en Apeldoorn wezen het aanbod af, ze kozen voor rivalen. Daardoor stelde Buurtzorg het aantal overgenomen werknemers bij naar 1500 tot 4000.

Volgens de curatoren hebben 99 van de 137 gemeenten de knoop doorgehakt. Sommige kiezen voor Buurtzorg, andere voor concurrenten. De VNG zegt dat ,,de continuïteit van de relatie tussen hulpverlener en cliënt blijft bestaan" en dat de thuiszorgers hun arbeidsvoorwaarden behouden.

3350 thuiszorgers van TSN behouden werk
3350 thuiszorgers van TSN behouden werk (Foto: ANP)

Lorde en Diplo hand in hand naar afterparty

De Amerikaanse dj Diplo en de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Lorde bezochten woensdagavond hand in hand de afterparty van de Brit Awards in Londen. New York Daily News heeft foto's van het koppel waarop zelfs te zien is hoe Diplo zijn arm om haar middel heeft geslagen.

In november 2014 waren Diplo en Lorde nog elkaars rivalen. De Nieuw-Zeelandse zangeres haalde destijds flink uit nadat Diplo de billen van Taylor Swift belachelijk had gemaakt op Twitter. Diplo twitterde dat iemand Taylor Swift 'aan een kont moet helpen'. De dj voegde vervolgens de daad bij het woord door een crowdfundingsactie te beginnen. Taylors beste vriendin Lorde pikte dit niet. '@diplo misschien moeten we dan gelijk iets aan je kleine penis doen, als we toch bezig zijn', twitterde Lorde.

Woensdag leek alles koek en ei tussen de twee in Londen. Hun fans vragen zich nu serieus af of er sprake is van een romance tussen de 37-jarige Diplo en de 19-jarige Lorde. De zangeres bracht tijdens de Brit Awards een eerbetoon aan wijlen David Bowie met haar vertolking van zijn nummer Life On Mars?. Op Twitter noemde Bowies zoon Duncan Jones haar optreden prachtig.

Lorde en Diplo hand in hand naar afterparty
Lorde en Diplo hand in hand naar afterparty (Foto: BuzzE)

Bekende strafpleiters in theatervoorstelling

Bekende strafpleiters als Gerard Spong en Peter Plasman zijn binnenkort te zien in de theatervoorstelling Advocaat van de duivel, waarin Victor Löw en Waldemar Torenstra de hoofdrollen spelen. De strafadvocaten sluiten het toneelstuk af door als rechter op te treden.

In het DeLaMar Theater in Amsterdam verschijnen in de eerste week van maart bij toerbeurt Gerard Spong, Jan Vlug, Peter Plasman, Jan-Hein Kuijpers en Oscar Hammerstein op het toneel. Spong bijt op 1 maart het spits af, kondigde producent Bos Theaterproducties donderdag aan. De strafpleiters blijven na afloop voor een discussie over de staat van de advocatuur, onder leiding van Ursul de Geer.

Advocaat van de duivel is de Nederlandse toneelbewerking van de film The Devil's Advocate.

Bekende strafpleiters in theatervoorstelling
Bekende strafpleiters in theatervoorstelling (Foto: BuzzE)

Lancering SpaceX SES-9 - Livestream!

SpaceX gaat vanavond weer een poging doen om een satelliet in een baan om de aarde te brengen en de herbruikbare eerste trap te laten landen op een droneschip op zee. Het gelukkige droneschip draagt de naam "Of Course I Still Love You".

Dit is de tweede maal dat SpaceX een satellietlancering combineert met een landing op zee. De vorige poging mislukte doordat een van de landingspoten niet goed geborgd was en de raket daardoor na landing omviel.

Ook voor vandaag verwacht SpaceX geen succesvolle landing vanwege de unieke 'Geosynchronous Transfer Orbit' van deze lancering. De raket zal vannacht om kwart voor één (Nederlandse tijd) worden gelanceerd. 

Update 22:10 uur
Aangezien ik een luie nieuwsposter ben, die voor middernacht al op bed ligt, kwam mij pas zojuist ter ore dat de lancering met 24 uur uitgesteld werd. De nieuwe lanceerpoging zal komende nacht, ook om kwart voor één, plaats gaan vinden. Mijn oprechte excuses aan degenen die afgelopen nacht voor niets hebben zitten wachten. 

Hieronder kun je de livestream volgen (als het goed is). 


Full webcast van de lancering van de SES-9. 

Gullit: "Sentiment bij Feyenoord te groot geworden"

Ruud Gullit noemt 'het sentiment' de grootste tegenstander van het kwakkelende Feyenoord, dat begin 2016 in de zoveelste (sportieve) crisis is beland.

"Nog los van de puur voetbaltechnische of beleidsmatige discussie, of de fouten, of een verkeerde aankoop: het sentiment bij Feyenoord is in mijn ogen echt te groot geworden", zegt Gullit tegenover het Algemeen Dagblad. "De invloed van het publiek en de emoties zijn zó overheersend, dat ik me weleens afvraag of je er nog wel normaal kunt werken."

De 53-jarige Amsterdammer haalt een fragment op Feyenoord TV aan als voorbeeld. Colin Kazim-Richards werd gefilmd in zijn auto en belde een helpdesk voor een adres van een restaurant. Gullit: "Dus Kazim zegt zoiets als: 'I need to go a restaurant in zero twenty, can you help me?' In het Engels hè! 'Zero twenty'."

"Dat is toch niet te geloven, dat een speler van Feyenoord zo praat?", vervolgde de voormalig wereldvoetballer. "Hoe lang heeft Kazim bij Feyenoord gespeeld? Een jaartje? Het mooie was: die mevrouw had géén idee waar Kazim het over had, of wat hij nou met 'zero twenty' bedoelde. Pas toen de verslaggever gewoon 'Amsterdam' zei, begreep ze het."

Gullit in de tijd dat hij zelf nog trainer van Feyenoord was (Pro Shots / Stanley Gontha)
Gullit in de tijd dat hij zelf nog trainer van Feyenoord was (Pro Shots / Stanley Gontha)

Van Gerwen gooit bizar gemiddelde in Premier League

Darter Michael van Gerwen heeft in de Premier League een ongelooflijke zege geboekt. Dat de Nederlander van Michael Smith won was niet bepaald een verrassing, maar de manier waarop was nog nooit vertoond: na de laatste pijl had Van Gerwen een gemiddelde van 123,4 punten per beurt staan, veruit het hoogste gemiddelde ooit op tv.

Van Gerwen begon geweldig aan het duel en gooide de eerste vier legs uit in elf, twaalf, elf en twaalf darts, goed voor een gemiddelde van bijna 131 punten. Het is vrij normaal om na zo'n serie wat in te zakken, maar MVG gaf juist nóg eens extra gas. De vijfde en zesde leg gingen zelfs in tien darts uit, waardoor het gemiddelde zelfs opgeschroefd werd naar een ongekende 136,6 punten.

In de zevende leg tikte Van Gerwen zelfs bijna de 140 aan, maar enkele missers op dubbel-18 kostten hem naast flink wat punten ook nog eens de leg: 6-1, want Smith bleef uitstekend bij. Ook in de laatste leg viel de Nederlander nog iets terug wat gemiddelde betreft, maar nadat de laatste pijl erin ging stond er toch een nu al legendarisch wereldrecord op het bord: 123,4 punten. Het oude record stond op naam van Phil Taylor, die in 2010 met een gemiddelde van 118,66 punten afrekende met Kevin Painter op de UK Open.

"Fantastisch om geschiedenis te schrijven", jubelde Van Gerwen na afloop. "Ik zat vanaf het begin vol vertrouwen en speelde erg goed. De eerste zes legs gingen ongelooflijk goed, elf, twaalf, elf, twaalf en twee keer tien darts. Daarna heb ik het met die dubbel-18 eigenlijk verkloot, maar nu heb ik tenminste nog een doel om op te jagen", klonk het gelijk al ambitieus. "Ik ga dit nog een keer doen, dat weet ik zeker." Hoe hoog hij zijn record neer kan zetten? "Nou ja, 136 punten toch wel, daar stond ik na zes legs op."

Van Gerwen gooide een nu al legendarisch gemiddelde van 123,4 punten (PRO SHOTS/Action Images)
Van Gerwen gooide een nu al legendarisch gemiddelde van 123,4 punten (PRO SHOTS/Action Images)

SeaWorld infiltreerde bij dierenactivisten

Het grote pretpark SeaWorld met zeezoogdieren in San Diego in de Amerikaanse staat Californië heeft personeel laten infiltreren bij dierenactivisten. Het doel was op de hoogte te blijven van het doen en laten van deze kritische organisaties. Dat heeft directeur Joel Manby van het park donderdag toegegeven.

Manby kondigde meteen aan te zullen stoppen met deze praktijken, die maanden geleden al werden vermoed door de activisten. Het bespioneren van activisten zou volgens de krant The Los Angeles Times al jaren aan de gang zijn.

In het park zijn onder meer zeeleeuwen, orka's, dolfijnen, grienden en otters te zien, al dan niet in grote shows.

SeaWorld infiltreerde bij dierenactivisten
SeaWorld infiltreerde bij dierenactivisten (Foto: ANP)

Gebiedsverbod voor mogelijk liquidatiedoelwit

Een crimineel heeft een gebiedsverbod voor een deel van Amsterdam gekregen, omdat het risico dat hij geliquideerd wordt te groot is. Dat heeft hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg donderdagavond gezegd in het AT5-programma Het Verhoor.

Het gaat volgens hem om een persoon die deel uitmaakt van het criminele circuit en niet wil samenwerken met de politie. "Het risico voor omwonenden is daarom te groot", legt hij uit. Het gaat volgens hem "zeker niet om lieve slachtoffers".

Aalbersberg snapt dat een gebiedsverbod voor een potentieel slachtoffer de omgekeerde wereld lijkt. "Ja, het is een potentieel slachtoffer. Maar een slachtoffer dat zelf ervoor kiest om actief te blijven met criminele activiteiten. Ze weten dat ze op lijsten staan."

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de beslissing voor het gebiedsverbod vorige week genomen. Het gaat hier om een nieuwe maatregel volgens Aalbersberg.

Gebiedsverbod voor mogelijk liquidatiedoelwit
Gebiedsverbod voor mogelijk liquidatiedoelwit (Foto: ANP)

Kabinet pakt salafisten aan, maar geen verbod

Het kabinet gaat salafistische organisaties in kaart brengen, maar ze worden niet verboden. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Integratie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Pas als zo'n fundamentalistische organisatie de wet overtreedt, kan die worden verboden.

De Tweede Kamer had het kabinet in een reeks moties gevraagd om actie te ondernemen tegen deze zeer orthodoxe stroming binnen de islam. Een meerderheid vroeg het kabinet eind vorig jaar al om onderzoek te doen naar een verbod op salafistische groeperingen.

"De basis van onze rechtsstaat is de individuele vrijheid. Daarom wil het kabinet niet een religie verbieden of treden in de persoonlijke geloofsopvatting van mensen", laat Asscher weten. Het kabinet maakt zich zorgen over de groeiende invloed van de salafisten die aanzetten tot haat en afzondering.

Defensie
Asscher kan aan de wensen van de Tweede Kamer maar deels tegemoet komen. Zo mogen salafisten voor Defensie blijven werken. De Kamer wilde dat dit verboden werd. "Het aanhangen van een bepaald geloof biedt op zichzelf geen grond voor ontslag", aldus de minister.

Ook zal de geldstroom uit landen zoals Koeweit en Saudi-Arabië naar salafistische clubs in ons land niet worden gestopt. Wel wil het kabinet financiële transparantie van deze organisaties en proberen Nederlandse ambassades in de Golfregio meer inzicht te krijgen "over herkomst en doel van financieringsstromen aan Nederlandse gebedshuizen".

Zijlstra
Verder komt er veel meer samenwerking tussen Rijk en gemeenten om die te helpen bij de omgang met fundamentalistische moslimorganisaties. Er zal meer informatie worden uitgewisseld en scholen en gemeenten zal duidelijk worden gemaakt hoe ze kunnen optreden als salafistische organisaties voor problemen zorgen.

Het plan van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om de bescherming van geloofsgenootschappen tegen strafvervolging uit het burgerlijk wetboek te schrappen, ziet Asscher niet zitten. Hij zei in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag hier niets in te zien. "Dat draagt niet bij aan een oplossing."

Kabinet pakt salafisten aan, maar geen verbod
Kabinet pakt salafisten aan, maar geen verbod (Foto: ANP)

'Savile profiteerde van angstcultuur bij BBC'

Leidinggevenden bij de BBC kwamen niet te weten wat Jimmy Savile jarenlang met tieners uitspookte door een cultuur van angst en verering. Medewerkers van de Britse publieke omroep waren bang om te klagen, vooral over gevierde sterren. Dat zegt oud-rechter Janet Smith in het verslag van haar onderzoek naar de misdragingen van de televisiepresentator.

Savile was een van de bekendste Britse televisiepersoonlijkheden. Na zijn overlijden op 84-jarige leeftijd in 2011 kwam aan het licht dat hij gedurende zestig jaar honderden slachtoffers, voornamelijk jongeren, had misbruikt. Het misbruik vond plaats in gebouwen van de BBC of in ziekenhuizen, waar Savile een graag geziene gast was vanwege zijn inzet voor de liefdadigheid. Hij verkrachtte onder anderen een jongen van tien en een meisje van dertien.

De BBC aanvaardt de conclusies van het rapport en biedt de slachtoffers verontschuldigingen aan. "Deze gebeurtenissen zullen altijd een bron van diepe spijt en schaamte zijn", liet voorzitter Rona Fairhead van de raad van toezicht van de BBC weten. Zij beloofde maatregelen om een cultuuromslag teweeg te brengen.

Het schandaal kwam aan het rollen toen de BBC de uitzending van een documentaire schrapte waarin het wangedrag van Savile ter sprake kwam. De ophef hierover kostte de pas aangetreden directeur-generaal George Entwistle zijn baan. De zaak vormde aanleiding tot een politieonderzoek naar andere inmiddels op leeftijd geraakte BBC-coryfeeën, onder wie Rolf Harris en Stuart Hall. Beiden werden voor seksueel misbruik veroordeeld.

'Savile profiteerde van angstcultuur bij BBC'
'Savile profiteerde van angstcultuur bij BBC' (Foto: BuzzE)

Twee doden in zorginstelling Eindhoven

Op de resocialisatie- en behandelafdeling van zorginstelling De Woenselse Poort in Eindhoven zijn donderdagochtend een dode man en vrouw gevonden. Zij waren cliënten van de instelling. Vlak bij de lichamen is een vuurwapen gevonden, melden de instelling en de politie.

De politie heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er nog een derde betrokken is bij de dood van de man en de vrouw. Een definitieve conclusie over de doodsoorzaak kan echter pas getrokken worden als alle andere opties zijn uitgesloten, benadrukt de politie.

Twee doden in zorginstelling Eindhoven
Twee doden in zorginstelling Eindhoven (Foto: ANP)

FBI en Apple verschijnen 1 maart voor Congres

De FBI en de juristen van Apple verschijnen op 1 maart voor het Amerikaanse Congres om te spreken over de iPhone die in december bij de aanslag in San Bernardino door een terrorist is gebruikt. De telefoon moet worden ontgrendeld om er informatie vanaf te kunnen halen, maar Apple weigert op een verzoek daartoe van de FBI in te gaan.

De hoorzitting moet een uitweg bieden uit de welles-nietessituatie waarin de federale overheid en het bedrijf nu verkeren. Het Congres wil dat deze woordenstrijd niet verder escaleert. Het juridisch comité van het Congres deelde donderdag mee dat FBI-directeur James Comey en de hoogste juridische man van Apple, Bruce Sewell, naar Washington komen, zo schrijft de krant The Washington Post.

FBI en Apple verschijnen 1 maart voor Congres
FBI en Apple verschijnen 1 maart voor Congres (Foto: BuzzT)

OVV: geen heropening onderzoek MH17

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) ziet geen reden om het onderzoek naar de toedracht van de crash van vlucht MH17 te heropenen. Dat schrijft de OVV donderdag in reactie op vragen van Tweede Kamerleden.

Dat is volgens de regels van de wereldluchtvaartorganisatie ICAO alleen mogelijk als er sprake is van nieuw en belangrijk bewijsmateriaal. "De raad heeft vastgesteld dat geen sprake is van nieuw en significant bewijsmateriaal", schrijft de OVV.

Kamerleden hebben veel vragen gesteld bij het rapport van de OVV dat vorig jaar oktober verscheen. Rusland uitte kritiek. Uit het rapport komt naar voren dat het vliegtuig is neergehaald door een BUK-raket, afgevuurd vanuit gebied in handen van pro-Russische Oekraïense rebellen.

Radarbeelden
 Ook gaat de raad in op een brief van de Russische luchtvaartorganisatie die begin januari werd ontvangen. Die brief bevat geen nieuw bewijsmateriaal, laat de OVV weten. Rusland draagt met de brief ook geen aanvullende radargegevens over.

In de Tweede Kamer zijn vooral vragen geweest over Russische en Oekraïense primaire radarbeelden. De OVV meldt dat in maart vorig jaar een oud-diplomaat namens de raad naar Oekraïne is gereisd met als doel onder meer primaire radardata te verkrijgen. Over de inhoud van het gesprek mag de OVV niets openbaar maken.

Rusland
 Wel wordt elders in de brief gemeld dat de inspanningen van deze speciale vertegenwoordiger aanvullende onderzoeksinformatie opleverde, maar dat het er niet toe heeft geleid dat "de Onderzoeksraad alle gevraagde radardata ook heeft gekregen". Wel is aan de raad uitgelegd waarom de radargegevens niet beschikbaar waren.

De Oekraïense primaire radar in het gebied bleek door "periodiek onderhoud" uit te staan. Rusland meldde eerder geen radargegevens te hebben bewaard. Volgens de OVV zouden zijn conclusies in het MH17-rapport niet anders zijn geweest als hij wel over deze radargegevens had beschikt.

In de antwoorden op de Kamervragen verwijst de OVV veelal naar het eindrapport van oktober vorig jaar en antwoordt de raad ook vaak dat onderzoeksinformatie die niet in het rapport is opgenomen, ook niet openbaar mag worden gemaakt.

OVV: geen heropening onderzoek MH17
OVV: geen heropening onderzoek MH17 (Foto: ANP)

Italië zet stap naar partnerschap homo's

De Italiaanse Senaat heeft donderdag het geregistreerd partnerschap voor homo's en heteroseksuele stellen goedgekeurd. Premier Matteo Renzi loodste het omstreden wetsvoorstel met 173 tegen 71 stemmen door de hoogste volksvertegenwoordiging. Daarmee is de wet er nog niet, omdat het Huis van Afgevaardigden er nog over moet stemmen.

Het conservatieve en katholieke Italië is het laatste grote westerse land waar het geregistreerd partnerschap nog niet bestaat. Renzi moest in de senaat flink water bij de wijn doen. Zo zette hij een streep door het meest heikele punt, het recht van ongetrouwde stellen op adoptie. Dat homofielen kinderen zouden kunnen adopteren, lag ontzettend gevoelig.

Zelf sprak de premier van een historisch wetsvoorstel. De homobeweging is een stuk minder enthousiast, omdat homo's weer geen adoptierecht krijgen en dus geen kinderen kunnen krijgen.

Italië zet stap naar partnerschap homo's
Italië zet stap naar partnerschap homo's (Foto: ANP)

'In een half uurtje naar Mars reizen'

De Warp Drive moet nog uitgevonden worden, maar voor in de tussentijd weet Philip Lubin een bruikbaar alternatief. De wetenschapper heeft een methode uitgedokterd die het mogelijk maakt om met ongeveer van zo'n 25 procent van de lichtsnelheid, ruimtereizen te maken.

"Deze technologie is geen science fiction", aldus Lubin, een slimmerik die bij het NIAC-programma (NASA’s Innovative Advanced Concepts) zijn centen verdient.

De revolutionaire techniek die Lubin voorstelt, ziet er in theorie erg simpel uit: Neem een ruimteschip, zet er een zeil op en schiet met een laser op het zeil, zodat het schip versnelt. Lubin zelf heeft het zeilsysteem DE-STAR gedoopt. Oftewel het Directed Energy System for Targeting of Asteroids and ExplorRation, zoals het zo mooi in het buitenlands klinkt. Een flinterdunne, kleine ruimteveer met een zeil van een meter bij een meter zou in theorie in 30 minuten een bezoekje kunnen brengen aan onze nabije buur, Mars.

Hetzelfde vaartuig zou de Voyager 1 na drie dagen inhalen. Die laatste werd in 1977 gelanceerd. Na 15 jaar zeilen zou het aankomen bij het dichtstbijzijnde andere sterrenstelsel, Alpha Centauri.

Een klein nadeeltje is dat hoe groter de schepen worden, hoe langzamer ze zouden gaan, of hoe meer energie er nodig is om een aanvaarbare versnelling te krijgen. Voor de eerdergenoemde ruimteverkenner zou je al een laserbron van 50 tot 70 Gigawatt nodig hebben. Deze bron zou in een baan om de aarde moeten cirkelen, om precies op tijd het ruimteschip een 'zetje' te geven. Probleem is ook dat het ding ongeveer net zo goed kan remmen als Jos Verstappen; dit ligt (nog) niet binnen de mogelijkheden.

Een robotvaartuig van 100 kilogram zou met de techniek van Lubin in drie dagen op de koffie bij Mars kunnen komen. Binnen een straal van 25 lichtjaar zijn er ook genoeg exo-planeten te bezoeken, waarvan er enkele mogelijk leefbaar zouden kunnen zijn.

Jammer genoeg wordt er nog niets daadwerkelijk gedaan met het idee, maar de techniek is aanwezig. Een van Lubin's projecties zou een klein ruimteschip zijn, die helemaal is volgestouwd met meetapparatuur. Deze zou dan regelmatig de aarde verwittigen van de dingen die hij onderweg tegenkomt. Binnen twintig jaar zou de dappere ruimtereiziger bij Alpha Centauri kunnen aankomen, ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd die New Horizons nodig had om bij de planeet dwergplaneet Pluto aan te komen.


Lubin zelf legt het even uit...

Overwerkte arts krijgt honderden reacties

Dinsdag deed Alan Kenny, een overwerkte Nieuw-Zeelandse arts, een wanhopige oproep. Hij is al 2 jaar op zoek naar een collega maar kon tot nu toe niemand vinden, ondanks de zeer royale voorwaarden. Hij wordt nu overspoeld met reacties.

De praktijk van dr. Kenny in Tokoroa maakt momenteel een explosieve groei door. Hij raakte daardoor overwerkt en moest al een aantal malen zijn vakantie onderbreken omdat hij geen vervanger kan vinden.

Kenny wil een goede kandidaat een salaris van 240.000 euro betalen. Bovendien krijgt de nieuwe arts 3 maanden vakantie per jaar en hoeft hij geen nacht- of weekenddiensten te draaien. Daarbij is hij ook zeker van klanten, hij mag zich ontfermen over de helft van de 6.000 geregistreerde patiënten.

In Nieuw-Zeeland is geen enkele arts te vinden die deze baan aan wil nemen. Collega's uit onder meer Brazilië, Polen, Oekraïne, India, Bosnië, Frankrijk en Canada hebben wel oren naar deze arbeidsvoorwaarden. Kenny kreeg dan ook honderden reacties.

De arts is verrast over het hoge aantal reacties. Het vervelende is wel dat 99% van de sollicitaties 'bagger' is. Daar bovenop krijgt de arts ook nog eens de hoon van boze bewoners van het stadje over zich heen, aangezien die niet wisten dat een huisarts zoveel verdiende. Eén ding kan hem nog blij maken: een kandidaat voor de baan!

Naakte chick wast auto op schoolplein

Scholieren aan de technische school van het Chileense Angol hebben er een wel heel fijne schooldag opzitten. Een geil mokkel heeft op het schoolplein haar auto een lekkere sopbeurt gegeven. Ze was al schaarsgekleed, maar uiteindelijk gingen ook de laatste kleren uit, en was ze naakt aan het soppen.

Het hooggelaarsde mokkel was op de school te gast om het Expo Tuning 2016-evenement luister bij te zetten. Een of andere show met gepimpte stratenmakers-Ferrari's dus. Schooldirecteur Marcelo Riquelme staat nu op zijn achterste benen.

De beste man was al niet blij toen hij ontdekte dat 'zijn' school het terrein was geweest voor een autoevenement. Nog verdrietiger werd hij toen hij foto's van een schaarsgeklede lapdanseres onder ogen kreeg die op Liceo Industrial de Angol tekeerging op een scholier en diens auto. Op zondag nog wel!

De rector eist dan ook een verklaring. "Er heeft een zeer ernstig incident plaatsgevonden waarin een naakte, jonge vrouw naakt een auto heeft gewassen", aldus Riquelme. "Door deze situatie is onze school als onderwijsinstelling ernstig in het geding gekomen. Dit helpt ons niet in ons doel leerlingen te beschermen."

Volgens de dame in kwestie, Madelyne Engels, ligt het toch een beetje anders. "Om eerlijk te zijn, vroeg de organisatie wat het publiek wilde zien", laat zij aan lokale media weten. "Het publiek gaf antwoord, en ik ging uit de kleren. Ze hebben me gefilmd, maar niet hoe ik uiteindelijk naakt ging. Hier is dan ook geen bewijs van."

Dat laatste klopt niet helemaal, want foto's zie je hier onderaan het artikel


Met filmpje van het incident

View post on imgur.com
View post on imgur.com
View post on imgur.com

Linda.tv en Net5 gaan samenwerken

Net5 gaat samenwerken met Linda.tv. Vanaf donderdag 17 maart wordt 'De mobiel van...', een van de programma's van Linda.tv, in een uitgebreidere versie op televisie uitgezonden. Dit kondigde Net5 donderdag aan.

In het programma De mobiel van... interviewt Antoinnette Scheulderman bekende Nederlanders als Irene Moors, Saskia Noort, Bridget Maasland, Anita Witzier en Richard Groenendijk aan de hand van hun mobiele telefoon. Ze mag een uur lang ongegeneerd door hun agenda's, contacten, foto's en chats scrollen, wat interessante gespreksstof oplevert.

Linda de Mol zelf trapt de reeks af en vertelt aan de hand van de inhoud van haar telefoon over haar broer John, haar vriend Jeroen en haar twee kinderen, maar ook over haar Candy Crush-obsessie, de roem, de bedreiger van haar gezin en haar moeder die aan Alzheimer lijdt.

"Het is pure televisie en levert veel intieme gesprekken op. Wat mij betreft smaakt deze kruisbestuiving naar meer", oordeelt Net5-zendermanager Carter Duong. "We zijn volop aan het experimenteren. We vinden het dan ook erg spannend hoe dit programma ontvangen wordt op tv", zegt Linda's hoofdredacteur Jildou van der Bijl.

Linda.tv en Net5 gaan samenwerken
Linda.tv en Net5 gaan samenwerken (Foto: BuzzE)

Samsung maakt geheugenchip met 256 GB

Samsung komt met een geheugenchip met een opslagcapaciteit van 256 gigabyte (GB). De fabrikant is gestart met de massaproductie van de chip voor interne opslag, die gebruik maakt van Universal Flash Storage (UFS) 2.0 technologie.

Het Koreaanse techbedrijf claimt dat de chip goed is voor een leessnelheid tot 850 MB per seconde en kan schrijven met een snelheid tot 260 MB per seconde. Dat is bijna drie keer zo snel als de meeste hedendaagse microSD-kaartjes.

De aankondiging van de nieuwe chip komt drie dagen na de presentatie van de Galaxy S7 en S7 Edge, de nieuwe smartphones van Samsung. Het is niet bekend of eventuele volgende versies van deze topmodellen van de nieuwe chip worden voorzien.

Samsung maakt geheugenchip met 256 GB
Samsung maakt geheugenchip met 256 GB (Foto: BuzzT)

Herdenking Februaristaking 75 jaar geleden

In Amsterdam is donderdag herdacht dat de Februaristaking 75 jaar geleden plaatshad. Tijdens een ceremonie bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein stonden vele mensen stil bij het enige massale openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa. Ook koning Willem-Alexander was bij de herdenking.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei in zijn toespraak dat de Februaristaking van 1941 Amsterdammers trots mag stemmen, maar alleen als het leed van de Joden niet wordt vergeten.

"Die trots is ook vandaag gebonden aan medemenselijkheid. Als de stakers empathie toonden onder het juk van terreur, dan moeten wij nu zeker in de bres springen voor een ander, in volle vrijheid. Anders is onze trots op de stakers misplaatst."

Eerste krans
Acteur Joost Prinsen las vier gedichten voor en acteur Thomas Spijkerman zong een lied. Na de toespraken begeleidde de koning oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij de Dokwerker. Ook bezocht hij op het plein een openluchtfototentoonstelling.

Tijdens de staking op 25 februari 1941 legde het trampersoneel het werk neer uit verzet tegen de razzia's, waarbij 427 Joodse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. De actie sloeg ook over naar andere plaatsen in de omgeving, zoals Utrecht, Hilversum en de Zaanstreek.

Eerder donderdag stonden alle trams, bussen en metro's in Amsterdam om 11.00 uur één minuut stil ter herinnering aan de Februaristaking. Ook de veerponten lagen een minuut stil. Van der Laan sprak de passagiers in de tram toe via een intercom.

Herdenking Februaristaking 75 jaar geleden
Herdenking Februaristaking 75 jaar geleden (Foto: ANP)

Nederland tekent filmverdrag met Wallonië

Nederland en de Belgische regio's Wallonië en Brussel hebben donderdag een verdrag gesloten dat de gezamenlijke productie van films en andere mediaproducties moet stimuleren. Het verdrag op initiatief van filmfondsen maakt het makkelijker om creatief samen te werken, meent minister van Cultuur Jet Bussemaker, die het verdrag in Brussel ondertekende.

Producties kunnen in aanmerking komen voor steunmaatregelen in Nederland en de twee regio's in België. Nederlandse en Waalse films krijgen volgens de bewindsvrouw daarnaast betere toegang tot kijkers over de hele wereld.

Eerder sloot Nederland al coproductieverdragen met Frankrijk, Canada, Duitsland, China en Zuid-Afrika.

Nederland tekent filmverdrag met Wallonië
Nederland tekent filmverdrag met Wallonië (Foto: ANP)

IJsland vangt dit jaar geen walvissen

IJsland vangt dit jaar geen walvissen meer. Kristján Loftsson, de eigenaar van het enige overgebleven bedrijf dat jacht op de walvis maakt, heeft dat donderdag in een interview gezegd. De hoge transportkosten van de dieren en de strenge controles zorgen voor te veel problemen.

Loftsson kreeg onmiddellijk bijval van natuurorganisaties als Greenpeace en Pro Wildlife. Ze maakten van de gelegenheid gebruik Japan en Noorwegen op te roepen het IJslandse voorbeeld te volgen. Hoewel de walvisjacht sinds 1986 een moratorium kent, een tijdelijk verbod, vormen de Noren en IJslanders een uitzondering. Die twee landen erkennen het moratorium niet. Japan jaagt door onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.

Volgens Greenpeace liggen er al jaren duizenden tonnen walvis in de koelhuizen in Japan en IJsland opgeslagen, waarvoor geen kopers meer zijn te vinden.

IJsland vangt dit jaar geen walvissen
IJsland vangt dit jaar geen walvissen (Foto: ANP)

Overleven in Fallout 4 wordt lastig

Een van de Reddit-gebruikers, ShaneD53, die in de Fallout 4-gamebestanden is gedoken, heeft mogelijk meer informatie gevonden over de aanstaande 'survival-mode' van Fallout 4. Zo zal het handmatig opslaan uitgeschakeld zijn en de enige manier om je progressie op te slaan is door te slapen in een bed.

Daarnaast is de tijd die je in een bed kunt doorbrengen afhankelijk van het bed waarin je ligt. Zo zal een slaapzak minder effectief zijn. Ook zal de speler alles moeten lopen omdat 'fast travel' is uitgeschakeld. Vijanden zullen op eerder vrijgespeelde locaties terugkomen, maar zullen dan minder loot bij zich hebben. Vijanden doen meer schade en sommige dingen zullen niet meer automatisch genezen bij de speler of de companion. Dit is niet alles, zelfs de ammunitie die een speler verzameld zal een gewicht krijgen en de speler zal moeten eten, drinken en rusten om te zorgen dat de statistieken van de speler niet negatief aangepast worden.

Verwacht wordt dat Bethesda binnenkort meer informatie zal vrijgeven over deze mode.

Fallout 4-DLC2

Resident Evil 4, 5 en 6 komen naar PS4 en Xbox One

Resident Evil bestaat 20 jaar en dat zullen we weten ook. Vandaag heeft Capcom aangekondigd dat Resident Evil 4, Resident Evil 5 en Resident Evil 6 allemaal dit jaar nog een release krijgen op PlayStation 4 en Xbox One.

We gaan wel terug in de tijd. Capcom begint met Resident Evil 6, die in maart beschikbaar komt. Deel zes komt met alle beschikbare DLC. Daarna brengen ze Resident Evil 5 uit in de zomer en Resident Evil 4 in de herfst. Waarom deze keuze is gemaakt is niet bekend. Ook is niet duidelijk of we verbeteringen in de games te zien krijgen of dat het pure ports zijn. Hoe dan ook, Capcom heeft een trailer vrijgegeven die hieronder te bekijken is.

Capcom is naast deze titels ook bezig met onder andere Umbrella Corps en een remake van Resident Evil 2.

AA Gent speelde op golfbaangras

Je verwacht dat het bij en professionele voetbalclub niet voor zal komen, maar AA Gent en VfL Wolfsburg (2-3 voor Wolfsburg, red.) speelden in de achtste finales van de Champions League op de verkeerde grasmat. Het gras in de Ghelamco Arena was namelijk niet bedoeld om op te voetballen, maar voor golfbanen en voortuintjes.

AA Gent debuteerde bij de beste zestien de Champions League en vond dat het daarom een goed veld verdiende. De club schakelde zelfs een expert van voetbalbond UEFA in die het 200.000 euro kostende veld adviseerde. Dat ging niet helemaal goed.

De Gentse grasmeester Axel Gheerinck deed tegenover Het Nieuwsblad zijn beklag over het veld dat na twee wedstrijden al weer vervangen kan worden. "Als je daar met noppen op gaat spelen, is het om zeep." De UEFA krijgt er van hem van langs. "De aankoop van de nieuwe mat is gebeurd op voorspraak van een door de UEFA gestuurde expert, zonder dat ik werd geraadpleegd. Frustrerend, want ik zit met de gebakken peren."

Gheerinck vreest ook voor het Europees kampioenschap voetbal dat in Frankrijk wordt gehouden. Dezelfde 'expert' heeft namelijk ook advies gegeven over de velden waar komende zomer op gespeeld zal gaan worden.

Rechter bekrachtigt ontruiming deel 'jungle' Calais

Een Franse administratieve rechtbank heeft donderdag het licht op groen gezet voor de gedeeltelijke ontruiming van nederzettingen van vluchtelingen aan de rand van de Noord-Franse havenstad Calais. De autoriteiten willen een deel van de chaotische nederzettingen, bijgenaamd 'de jungle', verwijderen. Zeker duizend migranten die er bivakkeren moeten weg, onder meer naar een containerkamp in de buurt.

Aanvankelijk zou hier dinsdag werk van worden gemaakt, maar door klachten van migranten en actievoerders moest de rechter er zich eerst over buigen. Nu is bepaald dat de ontruiming door kan gaan, wordt verder geprobeerd de migranten te overtuigen dat het echt veel beter voor ze is naar de nieuwe behuizing te gaan. Ontruiming met behulp van geweld is nu niet aan de orde, beklemtoonden de autoriteiten van het betrokken departement Pas-de-Calais donderdag na de uitspraak van de rechter in Lille.

Die bepaalde ook dat enkele sociale ontmoetingsruimten, zoals plekken die zijn ingericht als school, kerk of moskee, met rust moeten worden gelaten. Calais is een verzamelplaats voor mensen die naar Engeland willen oversteken in hoop daar een bestaan op te bouwen. Velen denken dat in het Verenigd Koninkrijk werk te vinden is en dat het er in verhouding tot andere Europese landen makkelijker is zich te vestigen. Dat zou door eenvoudigere toelatingseisen komen en door het gebruik van de Engelse taal.

Rechter bekrachtigt ontruiming deel 'jungle'
Rechter bekrachtigt ontruiming deel 'jungle' Calais (Foto: ANP)

Vierde testdag Barcelona (25/02/2016)

Kimi Raikkonen heeft de snelste tijd neergezet bij de laatste testdag van de eerste testweek van het Formule 1-seizoen. De Finse Ferrari-coureur kwam op de ultra zachte band tot 1.23,477 en was daarmee Danill Kvyat in de Red Bull op dezelfde band een kleine seconde te snel af.

De Mercedes-coureurs waren weer de kilometervreters van de dag. Samen kwamen Nico Rosberg en Lewis Hamilton over de 180 ronden uit vandaag en in totaal legden ze tijdens de vier dagen meer dan 3000 kilometer af.

Er waren vandaag drie rode vlag situaties. Eerst crashte Ryo Haryanto in zijn Manor van de baan, waarna later in de middag Estban Gutierrez (HaasF1) en Kevin Magnussen (Renault) stilvielen. Max Verstappen reed weer een hoop rondjes, al werd hij wel even gehinderd door een kapotte band, waarna de wagen moest worden gecontroleerd. Uiteindelijk reed Verstappen 110 ronden in de Toro Rosso en kwam tot de vijfde tijd op de medium banden.

De grootste problemen waren voor McLaren. Fernando Alonso kwam vandaag maar tot drie ronden, nadat een lek in het koelingsysteem werd geconstanteerd. Met deze testdag zit de eerste testweek erop in Barcelona. Volgende week dinsdag zal het Formule 1-circus hier weer neerstrijken voor een tweede testweek van vier dagen. Daarna hebben de teams nog twee weken om zich voor te bereiden voor de eerste Grand Prix in Australië. 

Uitslag testdag 4

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:23.477 -.--- 80
2 D. Kwjat Red Bull Racing 1:24.293 +0.816 96
3 A. Celis Force India 1:24.840 +1.363 75
4 K. Magnussen Renault 1:25.263 +1.786 153
5 M. Verstappen Toro Rosso 1:25.393 +1.916 110
6 F. Nasr Sauber 1:26.053 +2.576 121
7 N. Rosberg Mercedes 1:26.212 +2.735 86
8 L. Hamilton Mercedes 1:26.295 +2.818 99
9 F. Massa Williams 1:26.483 +3.006 54
10 E. Gutiérrez Haas F1 1:27.802 +4.325 89
11 R. Haryanto Manor 1:28.266 +4.789 51
12 F. Alonso McLaren -:--.--- -.--- 3

 Totaaloverzicht na vier testdagen

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:22.810 -.--- 195
2 N. Hülkenberg Force India 1:23.110 +0.300 99
3 K. Räikkönen Ferrari 1:23.477 +0.667 158
4 D. Ricciardo Red Bull Racing 1:23.525 +0.715 199
5 S. Perez Force India 1:23.650 +0.840 101
6 D. Kwjat Red Bull Racing 1:24.293 +1.483 170
7 A. Celis Force India 1:24.840 +2.030 133
8 N. Rosberg Mercedes 1:24.867 +2.057 332
9 M. Ericsson Sauber 1:25.237 +2.427 196
10 K. Magnussen Renault 1:25.263 +2.453 264
11 M. Verstappen Toro Rosso 1:25.393 +2.583 231
12 L. Hamilton Mercedes 1:25.409 +2.599 343
13 E. Gutiérrez Haas F1 1:25.524 +2.714 168
14 V. Bottas Williams 1:25.648 +2.838 214
15 R. Grosjean Haas F1 1:25.874 +3.064 113
16 P. Wehrlein Manor 1:25.925 +3.115 125
17 F. Nasr Sauber 1:26.053 +3.243 236
18 F. Alonso McLaren 1:26.082 +3.272 122
19 J. Palmer Renault 1:26.189 +3.379 79
20 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:26.239 +3.429 216
21 F. Massa Williams 1:26.483 +3.673 163
22 J. Button McLaren 1:26.735 +3.925 135
23 R. Haryanto Manor 1:28.249 +5.439 129

'Tien dagen voor resultaat migratieaanpak'

Binnen tien dagen moet de stroom migranten en vluchtelingen die via Turkije naar Europa komen significant verminderd zijn. Europese maatregelen, maar ook Turkse moeten dan concreet resultaat hebben opgeleverd. Anders bestaat het risico dat het "hele systeem ineenstort".

Dat zei Europees commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) donderdag na afloop van overleg tussen de EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor asiel- en migratiebeleid.

Vanwege de grote toestroom van groepen mensen, uit onder meer het door burgeroorlog getroffen Syrië, hebben veel (EU-)landen op eigen houtje maatregelen genomen en daarmee is het paspoortvrije Schengengebied fors onder druk komen te staan. De EU en Turkije hebben afspraken gemaakt, maar tot nu toe blijft de stroom migranten groot.

Dijkhoff
Er wordt hard gewerkt om resultaten te behalen en het "beweegt in de goede richting", zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff, in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de EU. Maar de grote vraag is of de resultaten "op tijd komen". Hij noemde het EU-Turkije-plan nog steeds "de voorkeursoptie", maar erkende ook dat de tijd opraakt.

"Je ziet dat landen niet kunnen wachten op een lagere instroom", zei Dijkhoff. "Een paar landen op de Balkanroute trekken de sprint nu wel erg vroeg aan. Andere landen hebben daar begrip voor maar willen daar wel hun zegje over doen. We hebben vandaag afgesproken dat we dat Europees beter moeten afstemmen."

Lente
De lidstaten vinden dat het 'doorwuiven' van migranten moet stoppen, vervolgde Dijkhoff. Maar inmiddels stranden door de maatregelen van buurlanden veel mensen in Griekenland en dreigt daar een humanitaire crisis.

De EU vreest dat als het lente wordt meer en meer migranten de levensgevaarlijke oversteek zullen maken op vaak overvolle en gammele boten.

Op 7 maart komen de leiders van de 28 landen van de Europese Unie en van Turkije naar Brussel voor een top om over de gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis te praten.

'Tien dagen voor resultaat migratieaanpak'
'Tien dagen voor resultaat migratieaanpak' (Foto: ANP)

'Bijna helft niet op hoogte referendum'

Nog veel Nederlanders weten volgens een peiling niet dat er op 6 april een referendum is over een verdrag tussen de EU en Oekraïne. Uit een peiling van TNS Nipo donderdag komt naar voren dat 49 procent van de ondervraagden niet weet dat er over ruim een maand een volksraadpleging is.

Ook lijken maar weinig mensen de moeite te gaan nemen om te stemmen. Slechts 21 procent geeft aan "zeker wel" naar de stembus te willen gaan, 28 procent gaat "waarschijnlijk wel". Het raadgevende referendum is pas geldig bij een opkomstpercentage van 30 procent.

Van de ondervraagde mensen zegt 33 procent tegen het associatieverdrag te gaan stemmen, de voorstanders blijven momenteel steken op 23 procent. Nog eens 34 procent heeft nog geen keuze gemaakt.

'Bijna helft niet op hoogte referendum'
'Bijna helft niet op hoogte referendum' (Foto: ANP)

Stemacteurs van Esper 2 praten over het VR in de game

Ontwikkelaar Coatsink heeft vandaag een lief dagboek uitgegeven met daarin twee stemacteurs van de VR-game Esper 2 aan het woord. Nick Frost en Eric Meyers bespreken hun personages en natuurlijk hoe hun ervaring is met het spel in VR.

Eric Meyers blijft de stem van de ESPR-agent Geoff, terwijl Nick Frost een nieuwe agent met de naam Ernie speelt. Frost was verbaasd over de Gear VR, omdat het zo compact is en dat er geen draden in lichaamholtes verdwijnen om hem in een VR-wereld te laten rondlopen.

Nick Frost zou je kunnen kennen van Shaun of the Dead, Hot Fuzz, The World's End en de televisie-serie Spaced. Eric Meyers dook eerder op in The Special Relationship, 1408 en Snatch, maar deed ook stemmenwerk in de games Soma en Hot Shots Golf: Out of Bounds.

Esper 2 wordt een puzzelspel in VR, waarin je moet onderzoeken waarom veel mensen opeens telekinetische krachten hebben gekregen. Het is nu te koop voor de Samsung Gear VR voor tien dollar. Het spel komt bij de release van Oculus Rift ook uit voor dat VR-systeem.



Unieke bierleiding in Brugge

Het is ongetwijfeld een droom van veel FOK!kers: een eigen bierleiding. Brouwerij de Halve Maan in Brugge is druk bezig met zo'n leiding. Niet om dorstige Belgen gemakkelijk van het gewilde gerstenat te voorzien, maar om het transport van het bier van brouwerij naar bottelarij makkelijker te maken.

Het bier met namen als Brugse Zot en Straffe Hendrik wordt nu gebrouwen in een historische stadsbrouwerij die midden in het centrum ligt. Hierna wordt het met zware tankwagens naar de bottelarij buiten de stad vervoerd waar het wordt gefilterd en gebotteld. Uiteraard zorgt dit voor veel overlast in Brugge.

'Vanwege de geschiedenis willen we per se in het centrum bier blijven brouwen', vertelt Véronique Maes van Brouwerij De Halve Maan. 'Maar we willen af van de tankwagens die het bier naar de plek brengen waar het gebotteld wordt.' Vandaar dat de brouwerij gekozen heeft om deze 3 kilometer lange leiding aan te leggen. Dit scheelt zo'n 500 vrachtwagens die jaarlijks door Brugge rijden.

'De leiding wordt gemaakt van polyethyleen, waardoor de smaak van het bier niet achteruit gaat.' aldus Véronique Maes. 'Omdat er nog gist in het bier zit, moet je het goed en heel rustig behandelen. Daarom loopt het bier heel langzaam en onder lage druk door de leiding heen. De kwaliteit blijft op die manier gewaarborgd.' 

Het aanleggen van zo'n leiding is uiteraard een heel geregel. Vandaar dat ervoor is gekozen om deze leiding niet onder de huizen door te leggen maar alleen onder de straat. Deze buis gaat dus heel wat bochten maken. Het hele project kost zo'n 4 miljoen euro. Aangezien veel mensen grapten dat ze wel een kraantje in de buis wilden is zo'n 10 procent van dit bedrag binnengehaald via crowdfunding. Bierliefhebbers konden beleggen in een stukje van de buis en krijgen daar bier voor terug. Niet via de leiding, maar gewoon in flesjes.

God Eater-anime proloog uitgebracht door Bandai Namco

Om ons warm te maken voor de game God Eater Resurrection heeft Bandai Namco vandaag een animatie van 11 minuten uitgebracht om ons de voorgeschiedenis van het verhaal in de game te laten zien.

Voor mensen die de franchise niet kennen gaan we ven kort door de bocht in een notendop het verhaal uitleggen. In de vroege jaren 2050 consumeert een onbekende levensvorm, de Oracle Cells genaamd, stelselmatig alle leven op aarde. Die verwoestende honger, samen met het vermogen zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, zorgt ervoor dat die levensvorm al vlug de grootste vijand van de Aarde wordt: Aragami. Jij maakt deel uit van een elite team dat met een nieuw ontwikkeld wapen, de God Arcs, de strijd zal moeten aangaan met die nieuwe soort monsters.

Het verhaal speelt zich af in 2065, waarin die jonge God Eater-soldaten naar het voormalig Rusland gaan om de grondtroepen te helpen met het verslaan van de Aragami daar. In de proloog maken we kennis met Soma, Lindow, Tsubaki en Johannes von Schicksal. De proloog speelt zich zes jaar voor het verhaal van God Eater Resurrection af.

God Eater Resurrection en het vervolg God Eater 2 Rage Burst komen deze zomer uit op PlayStation 4, PlayStation Vita en pc.

Misbruikslachtoffers verliezen zaak van kerk

Belgische bisschoppen en andere kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders kunnen niet hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade van slachtoffers van seksueel misbruik. Een veertigtal slachtoffers was naar de rechter gestapt om gezamenlijk schade te verhalen bij kerkelijke bestuurders wegens nalatigheid.

Het hof van beroep in Gent verklaarde de dagvaarding donderdag in navolging van het vonnis van de rechtbank in 2013 nietig. "Nergens wordt vermeld wie, waar of wanneer misbruikt werd", aldus het hof. De beschuldiging is niet concreet en specifiek genoeg en de geestelijken weten dan niet waartegen ze zich moeten verweren, aldus het hof.

Ook het Vaticaan was aangeklaagd, maar het hof oordeelde dat de Heilige Stoel immuun is voor vervolging en voegde daaraan toe dat de eis van de slachtoffers op "geen enkel concreet feit" is gebaseerd.

De slachtoffers kunnen nog in cassatie gaan.

Misbruikslachtoffers verliezen zaak van kerk
Misbruikslachtoffers verliezen zaak van kerk (Foto: ANP)

COA: 'Asielzoekers in lege V&D-panden'

Leegstand in de binnenstad doordat winkelketens failliet gaan? Geen nood, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een plan: vul de leegstaande panden met asielzoekers. Dat schrijft het AD donderdag.

Het COA wil de optie serieus onderzoeken als gemeenten en projectontwikkelaars daar open voor staan. De V&D-panden bieden duizenden vierkante meters aan ruimte en staan vaak in winkelgebieden waar weinig mensen wonen. 'Dat kan een voordeel zijn voor het vinden van geschikte locaties', zegt COA-woordvoerster Caroline van Dullemen.

Een nadeel is wel dat de winkelpanden nog niet geschikt zijn om mensen te huisvesten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld oude verzorgingshuizen. Het aanleggen van de benodigde infrastructuur is relatief duur.

Wethouders van steden zitten in hun maag met leegstaande winkelpanden, zoals de V&D-vestigingen. De panden dreigen lang leeg te blijven staan. Wethouders denken na over sterk uiteenlopende initiatieven zoals bewoning, het opknippen van panden en zelfs een kartbaan.

'Als gemeenten naar ons toe komen, gaan we het onderbrengen van asielzoekers serieus onderzoeken', zegt het COA. Tot nu toe is die vraag nog niet concreet gekomen. Gemeenten, provincie en het COA beoordelen uiteindelijk samen waar asielzoekers worden ondergebracht.

V&D
Een gesloten filiaal van het failliete warenhuis V&D.

Pokémon Sun en Pokémon Moon opgedoken

De nieuwste games in de Pokémon-franchise gaan wellicht Pokémon Sun en Pokémon Moon heten. Gebruikers van het internetforum NeoGAF zijn gaan spitten door de auteursrechten-database van de Europese Unie en stuitten op de twee geregistreerde games, inclusief logo's.

Nu hebben de Pokémon Company en Nintendo wel vaker Pokémon-games geregistreerd die nooit uitkwamen zoals Pokémon Delta Emerald en Pokémon Gray, maar wanneer Nintendo zo ver gaat om logo's te creeëren voor de games kan er meer achter steken. De timing zou ook niet verbazen: komende vrijdag is de Pokémon Direct, een speciale persconferentie van Nintendo ter ere van 20 jaar Pokémon. Het zou de ideale gelegenheid zijn om een nieuwe Pokémon-game aan te kondigen. 

We zien vrijdag of we gelijk hebben. De Pokémon Direct is hier te volgen vanaf vier uur 's middags.

Pokémonsunmoon
Pokémon Sun en Pokémon Moon opgedoken

Dreigbrief om blaffende hond

Een ouder echtpaar uit Helmond is erg geschrokken van een briefje dat dit weekend bij hen in de bus viel. 'Een ontzettend boze buur' dreigt de hond van het echtpaar te doden, als er niet voor gezorgd wordt dat het beest stopt met blaffen.

De anonieme klager vindt dat de hond ernstige overlast veroorzaakt. "Iedereen die langsloopt krijgt een blaffend onthaal. Stop daarmee!! Zo niet, dan krijgt uw hondje een heerlijk biefstukje waarin hij gaat stikken", luidt de tekst van het briefje.

Wie de brief geschreven heeft, is onbekend. "We hebben iedereen in de straat ondervraagd, maar iedereen vond het te gek voor woorden", zegt de vrouw tegen Omroep Brabant. Ze geeft aan erg geschrokken te zijn: "Ik stond wel even te bibberen toen ik de brief uit de bus nam."

Toch heeft de dreiger deels zijn zin gekregen. Het echtpaar heeft de hond een blafband omgedaan. De herder krijgt nu iedere keer als hij blaft een stroomstootje.

EU-parlement wil wapenembargo Saudi-Arabië

Wapens leveren vanuit de EU aan Saudi-Arabië zou aan banden moeten worden gelegd. Het Europees Parlement riep donderdag EU-buitenlandchef Federica Mogherini op een wapenembargo in te voeren.

De parlementariërs bekritiseren de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen. Die is verantwoordelijk voor het gebruik van clusterbommen, het bombarderen van ziekenhuizen en andere gewelddadigheden, die al aan duizenden mensen het leven hebben gekost.

'Als de EU stabiliteit wil brengen in het Midden-Oosten, dan moeten de lidstaten stoppen met wapens te verkopen aan Saudi-Arabië', zei D66-Europarlementariër Marietje Schaake. Zij hoopt dat Nederland als tijdelijk voorzitter van de EU het voortouw neemt.

Nederland is 'buitengewoon restrictief' als het gaat om de uitvoer van wapens naar Saudi-Arabië, maar een totale stop op de export komt er niet, zei minister Bert Koenders onlangs nog.

EU-parlement wil wapenembargo Saudi-Arabië
EU-parlement wil wapenembargo Saudi-Arabië (Foto: ANP)

'Gemeenten doen te weinig met jeugdarts'

Gemeenten werken te weinig samen met jeugdartsen, waardoor potentiële probleemgevallen onder kinderen mogelijk te laat hulp krijgen. Daarvoor waarschuwt AJN Jeugdartsen Nederland, op basis van een enquête onder haar leden.

De uitkomst 'schetst een beeld van de zorg voor jeugd waarbij de focus op preventie minimaal is', aldus AJN. Volgens de artsen wordt er te snel wordt doorverwezen naar het wijkteam voor advies en ondersteuning. Ook komt het voor dat het wijkteam doorverwijst, terwijl de JGZ zorg kan bieden. 'De focus op preventie dreigt daarmee verloren te gaan', stelt de beroepsvereniging.

Gemeenten zijn sinds begin vorig jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Zij hebben deze jeugdhulp ondergebracht in wijkteams. Uit het onderzoek van AJN blijkt echter dat veel jeugdartsen helemaal niet betrokken zijn bij deze teams.

AJN hield de enquête onder 193 leden uit 128 verschillende Nederlandse gemeenten.

'Gemeenten doen te weinig met jeugdarts'
'Gemeenten doen te weinig met jeugdarts' (Foto: ANP)

Werkloze niet als enige op zoek naar werk

Het gaat slechter met de arbeidsmarkt dan alleen de hoge werkloosheid doet vermoeden. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn er namelijk veel meer mensen op zoek naar een baan of meer werk dan alleen werklozen. Dit zet extra druk op de loongroei.

Volgens DNB draagt het forse zogeheten onderbenutte arbeidspotentieel er waarschijnlijk aan bij dat de loonstijgingen in Nederland vooralsnog bescheiden blijven, ondanks het economisch herstel en de dalende werkloosheid.

Naast de kleine 600.000 werklozen zijn er immer ook nog een miljoen parttimers en zzp'ers die eigenlijk meer uren willen draaien. Nog eens een half miljoen Nederlanders hebben de zoek tocht naar een baan opgegeven of zijn even niet beschikbaar, maar zouden wel graag willen werken. Deze mensen zijn de laatste jaren fors in aantal toegenomen. Ze tellen niet mee in de werkloosheidsstatistieken, maar een kwart van hen solliciteert wel op vacatures.

Werkloze niet als enige op zoek naar werk
Werkloze niet als enige op zoek naar werk (Foto: ANP)

IS heeft het gemunt op Zuckerberg en Dorsey

Islamitische Staat (IS) heeft Mark Zuckerberg en Jack Dorsey bedreigd in een videoboodschap. Dat meldt Vocativ. In de video zijn met kogels doorzeefde afbeeldingen van de topmannen van respectievelijk Facebook en Twitter te zien.

In de 25 minuten durende videoboodschap belooft IS dat hun hackers zullen vechten tegen de pogingen van Facebook en Twitter om accounts van de terreurgroep te blokkeren. 'Jullie maken dagelijks bekend dat veel van onze accounts zijn verwijderd. Tegen jullie zeggen we: 'Is dat alles wat je kan doen?' Jullie bevinden je niet op ons niveau. Als je één account blokkeert, zullen we tien nieuwe openen. Binnenkort zullen jullie namen gewist zijn als we jullie sites hebben verwijderd', klinkt het.

Eerder deze maand maakte Twitter bekend dat 125.000 accounts zijn geblokkeerd, omdat hierop bedreigingen werden geuit of terreurdaden werden gepromoot. Facebook doet er naar eigen zeggen ook alles aan om te voorkomen dat terroristen gebruikmaken van de site.

Hackers van IS, die zichzelf 'de zonen van het kalifaatleger' noemen, claimen dat ze 10.000 Facebook- en 5000 Twitteraccounts hebben gehackt, profielfoto's hebben veranderd en propaganda hebben geplaatst.

IS heeft het gemunt op Zuckerberg en Dorsey
IS heeft het gemunt op Zuckerberg en Dorsey (Foto: BuzzT)

Foxconn stelt deal met Sharp uit

Technologiebedrijf Foxconn stelt de ondertekening van een definitieve deal met het Japanse elektronicaconcern Sharp uit. Het bedrijf heeft "belangrijke nieuwe informatie" ontvangen, die verwerkt moet worden, werd donderdag gemeld. Details daarover werden niet verstrekt.

Eerder op de dag werd bekendgemaakt dat het Taiwanese concern bijna 66 procent van de aandelen Sharp in bezit zou krijgen, in een miljardentransactie. De raad van bestuur van Sharp stemde na twee dagen te hebben vergaderd in met een bod. De aandeelhouders moesten nog groen licht geven voor het akkoord.

Foxconn geeft nu aan de ondertekening uit te stellen tot "de situatie bevredigend is opgelost".

Foxconn stelt deal met Sharp uit
Foxconn stelt deal met Sharp uit (Foto: ANP)

Piloot en fysiotherapeute populair op Tinder

Piloten op Tinder kunnen rekenen op de meeste aandacht van vrouwen. Fysiotherapeutes zijn bij mannen erg gewild. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de datingapp.

Tinder hield bij welke beroepen het populairst zijn, oftewel hoe vaak gebruikers met een bepaald beroep naar rechts worden geswiped en aangemerkt worden als een potentiële match. Piloten zijn het meest in trek bij de dames. Gevolgd door ondernemers, brandweermannen, dokters en tv- of radiopersoonlijkheden.

Als vrouw kun je rekenen op heel wat interesse als je een fysiotherapeute, binnenhuisarchitecte, ondernemer, pr-medewerker of lerares bent. Opvallend genoeg staan vrouwelijke modellen in de mannenlijst 'pas' op de achtste plek en mannelijke modellen bij de dames zelfs op de tiende plek, slechts één plaatsje voor tandarts.

Tinder werkt hard om het imago van de datingapp te veranderen. Veel mensen denken dat het vooral wordt gebruikt in de zoektocht naar onenightstands, maar volgens de mensen achter de app ontstaan er ook veel langetermijnrelaties dankzij Tinder.

Piloot en fysiotherapeute populair op Tinder
Piloot en fysiotherapeute populair op Tinder (Foto: BuzzT)

Werkstraf Ben Saunders na mishandeling

Zanger Ben Saunders (32) heeft donderdag van de rechtbank in Alkmaar 180 uur werkstraf opgelegd gekregen wegens het mishandelen van een verkeersregelaar. Tegen de artiest uit Hoorn was twee weken geleden vijf maanden gevangenisstraf geëist.

Saunders moet het slachtoffer bovendien ruim 2100 euro smartengeld betalen. Het incident had plaats op Bevrijdingsdag vorig jaar in Hoorn. De verkeersregelaar liep door de klappen een hersenschudding, een beschadigd gebit en een verwonding aan zijn kin op.

De rechtbank hield er in de uitspraak met name rekening mee dat Saunders, voormalig winnaar van The Voice of Holland, zich twee weken geleden begaan toonde met het lot van de verkeersregelaar en het laakbare van zijn eigen optreden inzag.

Opgelucht
Saunders stormde vorig jaar uit zijn tattooshop in het centrum van Hoorn naar buiten toen hij zag dat zijn vader Bryan en jongere broer Jamie het aan de stok hadden met de verkeersregelaar. Zij moesten zich vanwege hun aandeel ook verantwoorden. De broer kreeg na een eis van vier maanden gevangenisstraf een dag celstraf en een taakstraf van 120 uur opgelegd. De vader kreeg een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur en 750 euro boete.

Ben Saunders was als enige van de drie aanwezig bij de uitspraak. Hij toonde zich na afloop opgelucht dat hij niet de cel in hoeft.

Werkstraf Ben Saunders na mishandeling
Werkstraf Ben Saunders na mishandeling (Foto: BuzzE)

300 nieuwe dwarsliggers onder spoor Dalfsen

De herstelwerkzaamheden bij het spoor in Dalfsen liggen op schema. Nadat woensdag het laatste deel van de dinsdag gecrashte trein was weggetakeld, zijn ProRail en aannemer Strukton donderdag druk met het verwijderen van beschadigde spoorstaven, dwarsliggers en spoorgrind. Ook zijn twee masten van de bovenleiding inclusief de fundering vernieuwd.

Bij de overweg Het Lageveld, waar de aanrijding tussen de trein en de hoogwerker plaatsvond, wordt een nieuwe overweginstallatie geplaatst. Ook wordt de beschadigde hoogspanningskast vervangen, net als 180 meter spoor. Daarvoor zijn driehonderd nieuwe dwarsliggers nodig en vierhonderd ton spoorgrind. De bovenleiding wordt over een lengte van 300 meter vernieuwd.

Eerst wordt het spoor aangepakt, daarna de bovenleiding. Hoe lang de werkzaamheden duren en wanneer het treinverkeer tussen Ommen en Zwolle weer op gang komt, is nog niet duidelijk. Per dag zijn zestig spoorwerkers bezig met de herstelwerkzaamheden.

300 nieuwe dwarsliggers onder spoor Dalfsen
300 nieuwe dwarsliggers onder spoor Dalfsen (Foto: ANP)

'Accountants Vestia schoten tekort'

De accountants van Vestia hadden de jaarrekeningen van de woningcorporatie over 2009 en 2010 nooit mogen goedkeuren. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde donderdag in een hoger beroep dat de accountants tekort zijn geschoten.

De klacht van Vestia tegen de accountant van Deloitte Nederland die de jaarrekening van 2009 controleerde is hierdoor voor een deel alsnog gegrond verklaard, omdat de accountant zorgvuldiger te werk had moeten gaan. Hij krijgt een waarschuwing van het CBb.

Wat betreft de klachten tegen de accountant van KPMG die zijn fiat gaf over de jaarrekening van 2010, verwijst het CBb terug naar een eerdere uitspraak waarbij deze al een berisping had gekregen.

Vestia kwam in 2012 in de problemen door de handel in zogeheten derivaten. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden.

College: accountants Vestia schoten tekort
College: accountants Vestia schoten tekort (Foto: ANP)

20 maanden cel voor oud-imam Haselhoef

De rechtbank in Den Haag heeft oud-imam Abdullah Haselhoef donderdag veroordeeld tot twintig maanden cel voor jarenlange fraude met kinderopvangtoeslag en voor uitkeringsfraude. Het OM had een gevangenisstraf van dertig maanden geëist.

Haselhoef vroeg tussen februari 2006 tot en met januari 2009 voor het gastouderbureau Family House 2,2 miljoen euro kinderopvangtoeslag aan. Hij vroeg dat onder meer aan voor mensen die geen werk hadden en gaf mensen op als gastouder, maar die bleken helemaal geen opvang te verzorgen.

Van de bedragen die hij ontving aan kinderopvangtoeslag, sluisde hij ongeveer een miljoen door naar eigen bankrekeningen en bedrijven. Hij betaalde er ook 'salaris' van aan de zogenaamde gastouders.

Haselhoef verwierf na de aanslagen in New York in 2001 landelijke bekendheid als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland.

20 maanden cel voor oud-imam Haselhoef
20 maanden cel voor oud-imam Haselhoef (Foto: ANP)

Tweede trailer voor Daredevil 2

Matt Murdock krijgt in zijn tweede seizoen te maken met twee bekende Marvel-figuren. En dus is de trailer ook tweedelig. Het eerste deel zag je vorige week, en vandaag is deel 2 vrijgegeven.

In de trailer is meer te zien en te horen van Elodie Yung, die de rol van Elektra Natchios speelt. Zij heeft een vervelende mededeling voor de durfal...

Daredevil 2 is bij Netflix te zien vanaf 18 maart. Naast Yung en Charlie Cox als Matt Murdoch, is ook Jon Bernthal te zien als Frank Castle/The Punisher en keren Deborah Ann Woll en Elden Henson terug als Karen Page en Foggy Nelson.

Jett Rebel en De Kraaien op Parkpop

Jett Rebel en De Kraaien staan dit jaar op het podium tijdens Parkpop. Dat maakte de organisatie van het Haagse festival donderdag bekend.

Ook Marky Ramone van The Ramones is op 26 juni van de partij. Verder maken AAPNOOTMIES, SFB en Reverend Peytons Big Dam Band hun opwachting in het Zuiderpark in Den Haag. Eerder werd de komst van onder anderen Wet Wet Wet en Anastacia al aangekondigd.

Parkpop is het grootste gratis toegankelijke festival van Nederland. De komende maanden worden nog meer namen bekendgemaakt, begin mei is de line-up van het festival compleet. Op de dag voorafgaand aan Parkpop vindt ook dit jaar Night at the Park plaats. Onder anderen Anastacia en Racoon treden dan op. Voor Night at the Park zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Jett Rebel en De Kraaien op Parkpop
Jett Rebel en De Kraaien op Parkpop (Foto: BuzzE)

Nederland berispt om veiligheid olieplatforms

Nederland heeft de Europese veiligheidsregels voor de winning van olie en gas op zee nog altijd niet doorgevoerd in nationale wetgeving. Dat had in juli 2015 moeten zijn gebeurd. De Europese Commissie gaf Nederland donderdag nog twee maanden de tijd om het in orde te maken, anders volgt mogelijk een stap naar het Europees Hof van Justitie.

De richtlijn gaat over het voorkomen van ongelukken, maar ook over snelle en effectieve actie als er iets verkeerd is gegaan op een olie- of gasplatform. Zo moet bij het uitgeven van vergunningen in de offshoresector zeker worden gesteld dat exploitanten voldoende financiële middelen en technische kennis hebben. Deze bedrijven zijn volledig aansprakelijk voor milieuschade als gevolg van ongelukken.

Griekenland en Portugal kregen donderdag een soortgelijke waarschuwing. Vorig jaar werden al vijftien andere EU-lidstaten berispt.

Nederland berispt om veiligheid olieplatforms
Nederland berispt om veiligheid olieplatforms (Foto: ANP)

Star Wars Battlefront heeft grote gratis update gekregen

Electronic Arts laat weten dat nu elk platform voorzien is van de gratis update voor Star Wars Battlefront, die weer wat leven in de brouwerij en vooral in de multiplayermappen moet gaan zorgen. De update levert nieuwe content en gameplay-wijzigingen.

Toen de gratis update Battle Of Jakku uitkwam introduceerden DICE een nieuwe spelmodus genaamd Turning Point, maar met een map om het daadwerkelijk te spelen. Deze spelmodus is nu eindelijk naar alle maps die momenteel ondersteuning bieden voor Walker Assault en Supremacy uitgebreid, zodat er de hoognodige variatie in deze modus is gekomen.

Een andere nieuwe multiplayermap is op Hoth toegevoegd die ondersteuning biedt aan alle spelmodi voor 40 spelers (Walker Assault, Supremacy en Turning Point), naast Fighter Squadron. Op Hoth is er ook een nieuwe Survival Mission genaamd Ice Caves toegevoegd voor singleplayer- en coöpgamers, waarin wordt getest in hoeverre je steeds sterkere aanvalsgolven van Imperial strijdkrachten op afstand kunt houden.

De playlist van Battle of Jakku is gecombineerd met de standaardplaylist, zodat spelers naar dezelfde matchmaking-lobby's kunnen gaan. Spelers kunnen nu Battle of Jakku-maps binnen hun favoriete modi kiezen, zodat ze snel en eenvoudig verder kunnen gaan. Daarnaast zijn er allerlei bugs en balans-issues aangepakt.

In maart komen er nog meer gratis updates en is er de release van de eerste digitale uitbreidingspakket. Daarin zitten meer maps, meer wapens en meer helden, en een nieuwe spelmodus. In het uitbreidingspakket Star Wars Battlefront Outer Rim vechten we straks tussen de fabrieken van Sullust en in het paleis van Jabba de Hutt op Tatooine.

Verwarde Nederlander verdwaald in Duitsland

Een 89-jarige verwarde Nederlander is na een tochtje van 230 kilometer met lege benzinetank en een beschadigde auto gestrand in het Duitse Nedersaksen. Met een hoofdwond, zittend op de stoep in de plaats Nienstädt viel de man woensdagavond op bij andere automobilisten, aldus de politie donderdag.

Nadat de gepensioneerde naar het politiebureau was gebracht, bleek uit onderzoek dat hij in Nederland als vermist was opgegeven. Wat de in de buurt van Deventer wonende man ertoe gebracht heeft naar Nedersaksen te rijden, kon hij noch zijn familie zeggen. Vermoedelijk was hij in de buurt van zijn huis op de snelweg beland, die leidt tot Nedersaksen als je maar lang genoeg rechtuit rijdt.

Verwarde Nederlander verdwaald in Duitsland
Verwarde Nederlander verdwaald in Duitsland (Foto: BuzzO)

ADHD vanuit een kind gezien

Alle Dagen Heel Druk oftewel ADHD. Sommigen mensen zeggen dat het niet bestaat, anderen bieden aan om je kind een poosje mee te nemen om het te leren luisteren. Helaas werkt ADHD niet zo eenvoudig. Onderstaande video laat op een simpele manier vanuit het kind zien hoe ADHD het functioneren van een kind kan beperken, en hoe belangrijk daarbij het begrip en de ondersteuning van de ouders is. 



ADHD - Door kinderogen bekeken

Alan Wake keert terug volgens trademark

Remedy Entertainment heeft op 23 februari in Europa een trademark aangevraagd voor Alan Wake's Return. Dit na de registratie van de domeinnaam AlanWakeReturns.com vorig jaar maakt duidelijk dat we binnenkort wat nieuws mogen verwachten over een nieuwe Alan Wake.

De eerste Alan Wake kwam in 2010 uit op Xbox 360. In 2012 verscheen die titel op pc en kwam er nog een spin-off met Alan Wake's American Nightmare. Daarna werd het stil rondom de franchise van Remedy.

Wat, waar, hoe enzovoort is allemaal niet duidelijk over dit mogelijke vervolg, maar voor de mensen die graag Alan Wake nog eens willen spelen op Xbox One is er in ieder geval het spel Quantum Break. De Xbox One-versie van dat spel van Remedy Entertainment zal namelijk beide eerder uitgekomen Alan Wake-games als backward compatible downloadtitels bevatten.

Alan Wake

Brouwer AB InBev boekt lagere winst

's Werelds grootste bierbrouwer AB InBev heeft in 2015 een nettowinst behaald van 8,5 miljard dollar, tegen bijna 8,9 miljard dollar een jaar eerder. Volgens het bedrijf was de lagere winst het gevolg van ongunstige wisselkoerseffecten. Ook ging de verkoop omlaag.

Het verkoopvolume van de brouwer van onder meer Stella Artois, Budweiser, Leffe, Hoegaarden en Corona daalde vorig jaar met 0,6 procent. AB InBev kampte met een zwakkere verkoop in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa.

AB InBev is bezig met een fusie met branchegenoot SABMiller, een deal ter waarde van circa 100 miljard euro. Daarmee ontstaat met afstand de grootste brouwer ter wereld, gevolg door Heineken. De deal moet in de tweede helft van 2016 worden afgerond.

Brouwer AB InBev boekt lagere winst
Brouwer AB InBev boekt lagere winst (Foto: ANP)

Man neukt vrouwtje op de bar

Bizarre beelden uit Rusland vandaag. Daar was een kerel op Valentijsdag zó hitsig geworden, dat hij zijn vrouwtje op de bar van de nachtclub legde en haar aldaar aan zijn batsbajonet reeg.

Bezoekers van de Partisan Club in Buryatia keken onlangs vreemd op. Zij zagen hoe een geile Rus zijn sekspartner alle hoeken van de bar liet zien.

Gelukkig was een van de kroeggangers zo bijdehand het intieme onderonsje te filmen. De beelden zijn pas deze week op internet gezet.

De bewuste heeft trouwens als motto 'What happens in Partisan stays in Partisan'. Dat is dus niet helemaal gelukt.

Overigens blijkt het naaikransje opgezet spel te zijn. Het stel had een fles wijn aangeboden gekregen als zij uit de kleren zouden gaan en ze hun intieme delen lieten bodypainten.


Gelukkig hebben we de beelden nog....

Openbaar vervoer in Amsterdam één minuut stil

Alle trams, bussen en metro's in Amsterdam stonden donderdag om 11.00 uur één minuut stil ter herinnering aan de Februaristaking 75 jaar geleden. Ook de veerponten lagen een minuut stil.

Hiermee wilde het vervoersbedrijf GVB stilstaan bij de belangrijke rol van de medewerkers van de toenmalige Gemeentetram. Tijdens de Februaristaking in 1941 legde het trampersoneel het werk neer uit verzet tegen de razzia's, waarbij honderden Joodse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee.

"De medewerkers van de Gemeentetram kwamen met gevaar voor eigen leven op voor allen die vervolgd werden", zegt GVB-directeur Alexandra van Huffelen. "Dat is heldhaftig en bewonderenswaardig. Hun gedachtegoed moeten wij omarmen en hun verzet tegen onrecht voortzetten."

Later donderdag is de officiële herdenking bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Koning Willem-Alexander en burgemeester Eberhard van der Laan zijn daarbij.

Openbaar vervoer in Amsterdam één minuut stil
Openbaar vervoer in Amsterdam één minuut stil (Foto: ANP)

Groot-Brittannië kreeg 323.000 migranten

Groot-Brittannië zag het aantal binnengekomen migranten in het jaar tot september 2015 stijgen naar 323.000. Dat is 31.000 meer dan in het voorgaande jaar, blijkt uit donderdag gepubliceerde officiële cijfers.

In 2010 beloofde premier David Cameron de jaarlijkse instroom van migranten te beperken tot onder de 100.000. De nieuwe cijfers vergroten dan ook de druk op Cameron in de aanloop naar een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.

Het statistiekbureau meldde ook dat de migratie van EU-burgers naar Groot-Brittannië werd geschat op 172.000 in het jaar tot september, een stijging van 158.000 in het voorgaande jaar.

Cameron heeft onlangs in onderhandelingen met de Europese Unie bewerkstelligd dat Groot-Brittannië mag korten op de sociale uitkeringen aan migranten uit de EU. Maar critici zeggen dat dit geen effect heeft om het aantal mensen dat naar Groot-Brittannië komt te verminderen.

Groot-Brittannië kreeg 323.000 migranten
Groot-Brittannië kreeg 323.000 migranten (Foto: ANP)

Verdachte in zaak verdronken Brit weer vrij

De 23-jarige man die vrijdag werd opgepakt in verband met de verdrinking van een Britse toerist in Amsterdam, is weer heengezonden. De Amsterdammer blijft wel verdachte, liet het Openbaar Ministerie (OM) weten. De man heeft geen strafblad, waardoor er geen gronden zijn om hem langer vast te houden.

Het OM verdenkt de man van diefstal van de portemonnee van de Brit Richard Cole, die op 25 januari als vermist werd opgegeven. Op 1 februari vonden duikers zijn lichaam in de Herengracht. De politie vermoedt dat enkele mannen zijn mobiele telefoon en portemonnee hebben gestolen, enkele minuten voordat hij te water raakte. Cole was erg dronken en daardoor volgens de politie een makkelijk slachtoffer.

De recherche heeft een aantal mannen op het oog die worden verdacht van de diefstal. Ze worden er niet van verdacht direct betrokken te zijn bij de dood van Cole.

Verdachte in zaak verdronken Brit weer vrij
Verdachte in zaak verdronken Brit weer vrij (Foto: ANP)

Zeer grote brand in Losser

Op een industrieterrein in Losser heeft donderdag een zeer grote brand in een autobedrijf gewoed. Twee hallen van het bedrijf, waar meerdere auto's stonden opgeslagen, stonden in brand. Bij de brand in de Twentse plaats kwam veel rook vrij. Ook is er een aantal gasflessen ontploft. Om te bepalen waar de brand het meest heftig was, werden drones ingezet.

Er zijn geen gewonden gevallen, meldde de brandweer. In elk geval een deel van het pand kan als verloren worden beschouwd. De exacte schade en de oorzaak van de brand zijn niet bekend.

Zeer grote brand in Losser
Zeer grote brand in Losser (Foto: ANP)

Meer verkeersdoden in Duitsland

Het aantal verkeersdoden in Duitsland is voor het tweede jaar op rij gestegen. Op de wegen in Duitsland kwamen vorig jaar 3475 mensen om het leven, 2,9 procent meer dan een jaar eerder, meldde het federale bureau voor de statistiek in Wiesbaden donderdag.

Ook het aantal gewonden door verkeersongevallen nam toe, met 1,1 procent tot 393.700. De Duitse politie registreerde in totaal 2,5 miljoen ongevallen, ofwel een stijging met 4,2 procent vergeleken met een jaar eerder.

Vergeleken over meerdere jaren zijn de aantallen echter relatief laag. In 2013 werd met 3339 verongelukte weggebruikers het laagste aantal bereikt sinds 1950. Het hoogste aantal verkeersdoden was in 1970, toen kwamen maar liefst 21.000 mensen om het leven in het verkeer.

Meer verkeersdoden in Duitsland
Meer verkeersdoden in Duitsland (Foto: ANP)

De oorlog barst los in Plants vs Zombies: Garden Warfare 2

PopCap Vancouver heeft vandaag aangekondigd dat Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 nu verkrijgbaar is in winkels en als digitale download voor Xbox One, PlayStation 4, en Origin op de pc.

In Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 plaatst hebben de zombies voor het eerst in de geschiedenis van de franchise Suburbia overgenomen en moeten de planten de aanval inzetten. Je start in de Backyard Battleground, een grote interactieve omgeving die elke map en modus in de game met elkaar verbindt.  

Er zijn zes nieuwe personage-klassen en meer dan 100 speelbare personages, waaronder Rose, Citron en Kernel Corn aan de kant van de planten, en Imp, Super Brainz en Captain Deadbeard aan de kant van de zombies. Deze vechten het uit in acht spelmodi met multiplayergevechten voor 24 spelers, zoals 'Garden and Graveyards' en de nieuwe 'Herbal Assault' waar de planten de aanval inzetten. Dit alles vindt plaats op geheel nieuwe maps, waaronder 'Moon Base Z' met lage zwaartekracht, en de besneeuwde 'Great White North'.

Spelers van de originele Plants vs. Zombies Garden Warfare krijgen de mogelijkheid om unieke in-game beloningen te verdienen aan de hand van hun rang in de originele game. Er is tevens een mogelijkheid voor spelers om vrijwel al hun ontgrendelde personages over te dragen naar Plants vs. Zombies Garden Warfare 2, direct vanaf het begin.

Verboden tweet: "Succes op de Olympische Spelen!"

Dat de Olympische Spelen al lang en breed één groot commercieel feest zijn is geen verrassing, maar het Brits Olympisch Comité (BOA) heeft zich nu toch wel van een enigszins debiele kant laten zien. Bedrijven die een atleet sponsoren, maar geen officiële sponsor zijn van Team GB of de Olympische Spelen, mogen geen berichtjes de wereld insturen om hun atleet te steunen. "Wij van Fred Kroket wensen Dafne Schippers veel succes", zou bij de Britten dus een voorbeeld zijn van een streng verboden tweet.

Bedrijven die al jarenlang sponsor zijn van een bepaalde sporter mogen overigens wél via sociale media hun sporter noemen, zolang er maar geen enkele associatie gemaakt wordt met Team GB of de Spelen én er vooraf toestemming verleend is. BOA is bang dat dergelijke tweets of Facebookberichtjes ervoor zouden zorgen dat hun eigen sponsoren geld verliezen. 

The Times heeft de regels in handen gekregen die de Britse sporters van BOA hebben gekregen omtrent onder meer dergelijke zaken. "Je persoonlijke sponsoren - of welke andere commerciële organisatie dan ook - mogen absoluut geen gebruik maken van jouw beeld in advertenties of enige vorm van promotie op sociale media gedurende de Spelen, tenzij dit met speciale toestemming van BOA gebeurd", leest het bevel. 

Het gaat allemaal nog een stapje verder: ook met toestemming mogen dergelijke adverteerders of sponsoren op geen enkele manier een associatie creeëren met de Spelen, Team GB of de olympische beweging. Dergelijke sponsoren mogen absoluut geen tweets van Team GB retweeten en datzelfde geldt voor tweets van sporters - als die over de Spelen gaan. Enige associatie met de olympische deelname van een sporter is ook ten strengste verboden. Daaronder valt onder meer het sturen van berichtjes ter felicitatie gedurende de Spelen. 

"Congratulations on winning the GOLD medal Jessica Ennis-Hill!!" is dus ten strengste verboden als het afkomstig is van een niet-olympische partner. Een ander voorbeeld dat letterlijk als 'verboden tweet' gegeven wordt is "good luck for his race today", gericht op een atleet die door het betreffende (niet-olympische) bedrijf gesponsord wordt.

Overigens hebben de sporters verder nog een pittige waarschuwing ontvangen in de regels. "Met jouw olympische deelname ga je ermee akkoord dat je op geen enkele manier het logo van adidas zal bedekken, op welk kledingstuk of materiaal dan ook. Ook zul je op geen enkele manier een ongeautoriseerd commercieel logo laten zien, op jezelf, je kleding of je materiaal", klinkt het, waarna gemeld wordt dat een niet nader genoemde straf wacht voor atleten die zich niet aan de regels houden.

Het is niet bekend of Nederland ook dergelijke extreme maatregelen neemt of zal nemen. Als dat wel het geval is zou het bijvoorbeeld kunnen betekenen dat FOK! skeletonster en FOK!ster Kimberley Bos - vorig jaar voor een klein deel gesponsord door FOK!kers - geen succes mag wensen op de Spelen van 2018.

HBO onthult Hall of Faces-posters Game of Thrones

In het verlengde van de 'Hall of Faces'-teaser die HBO vorige week uitbracht, komt het televisienetwerk nu met een reeks posters van bekende gezichten uit Game of Thrones. Over een kleine twee maand gaat het zesde seizoen van de succesvolle serie van start.

De posters hebben dezelfde griezelige stijl als de trailer van vorige week. Degenen die helemaal bij zijn met Game of Thrones weten al wat de Hall of Faces is. De gigantische ruimte in de tempel 'The House of Black and White' in Braavos, kwam in het vijfde seizoen van de serie al dikwijls in de spotlight te staan.

Mocht je de trailer van vorige week gemist hebben, dan kun je hem hieronder nog even bekijken, evenals (een greep uit) de posters. Game of Thrones seizoen 6 wordt op de nacht van 24 op 25 april van dit jaar uitgezonden op HBO.

Documentaire moet Typhoon spiegel voorhouden

Herbert Alfonso volgde zijn vriend Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, jarenlang met een camera. Dat resulteerde in de documentaire Typhoon: Blues and Blessings, die zaterdagavond te zien is op NPO 3. "Met de film wil ik zeggen: Glenn, pas goed op jezelf", zegt Herbert donderdag in het AD.

Tijdens de opnameperiode van vijf jaar brak Typhoon door in Nederland. Dat had gevolgen voor Herberts film. "Glenn stond letterlijk en figuurlijk steeds verder van mijn lens af. Logisch, want hij had geen tijd meer om zich volledig op mijn camera te focussen."

Herbert vertelt dat hij het gevoel had dat Glenn 'zich soms te veel overgaf aan zijn werk'. "Hij was moe, maar had geen tijd om uit te rusten. Als Glenn Typhoon moest zijn, dan deed hij dat. Daar heb ik ontzettend veel respect voor gekregen, zo'n enorme professionaliteit."

Toch waarschuwde Herbert zijn vriend. "Kijk uit, want je loopt jezelf voorbij. Dat is ook het doel van deze documentaire geworden. Glenn een spiegel voorhouden."

Documentaire moet Typhoon spiegel voorhouden
Documentaire moet Typhoon spiegel voorhouden (Foto: BuzzE)

Apple houdt vast aan besluit privacy iPhone

Als Apple de Amerikaanse regering ter wille zou zijn om een iPhone die door terroristen is gebruikt te unlocken, dan zou dat slecht voor Amerika zijn. Het opheffen van de beveiliging zou absoluut een ongewenst precedent scheppen. Dat zei bestuursvoorzitter Tim Cook van Apple woensdag.

Zou zijn concern gehoor geven aan een bevel van een rechter om de beveiliging van de iPhone te kraken, dan zouden veel Amerikaanse gebruikers terecht 'beledigd' zijn. Apple heeft zich tegen het verzoek van de Amerikaanse regering gekeerd om te helpen bij het ontgrendelen van de terroristentelefoon.

De betreffende iPhone is gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de schutters in San Bernardino vorig jaar december. Bij die aanslag kwamen veertien mensen om het leven.

Apple houdt vast aan besluit over iPhone
Apple houdt vast aan besluit over iPhone (Foto: BuzzT)

T-Mobile ziet resultaten verslechteren

T-Mobile blijft last houden van scherpe concurrentie en dalende prijzen op de Nederlandse markt. De omzet van het telecombedrijf daalde afgelopen jaar met 10 procent tot 1,39 miljard euro. De brutowinst ging zelfs met meer dan een vijfde omlaag tot 500 miljoen euro, maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het dochterbedrijf van Deutsche Telekom zag het totaal aantal klanten in 2015 met zo'n 135.000 afnemen tot 3,67 miljoen. Het aantal vaste abonnementen nam wel toe, met 40.000 tot 2,8 miljoen. Volgens Mark Klein, bestuursvoorzitter van T-Mobile, bleven de financiële resultaten achter bij de verwachtingen. Toch noemt hij de financiële positie van het bedrijf 'robuust'.

Volgens het bedrijf groeide het aantal vaste abonnementen (postpaid) doordat zijn 4G-netwerk sinds de tweede helft van vorig jaar landelijk dekkend is.

Verkoop

Deutsche Telekom overwoog vorig jaar nog om zijn Nederlandse tak te verkopen om zodoende kapitaal op te halen, maar maakte onlangs bekend hier toch van af te zien. Naar verluidt hadden de Duitsers T-Mobile gewaardeerd op meer dan 3 miljard euro.

Het Duitse moederconcern meldde donderdag dat de winst in het vierde kwartaal van vorig jaar met 16 procent is toegenomen tot 5,1 miljard euro. Dat is boven de verwachtingen van analisten. De omzet klom met 5 procent tot 17,9 miljard euro, eveneens beter dan verwacht.

Deutsche Telekom voorziet dat het bedrijfsresultaat dit jaar stijgt, van 19,9 miljard vorig jaar tot ongeveer 21,1 miljard euro. De winst wordt volgens het concern gestuwd door een verdere groei van de omzet.

T-Mobile ziet resultaten verslechteren
T-Mobile ziet resultaten verslechteren (Foto: BuzzT)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 7 - Veel nieuwe releases

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 7 in 2016 (15 februari tot en met 21 februari).

Veel nieuwe releases deze week. Samen domineren ze de hoogste posities van de lijst. Dit vertaalt zich echter niet naar een sterke stijging in de hardware-verkoop, maar aangezien deze ook niet sterk daalt is het een redelijke week in Japan.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Kan Colle Kai PSV 140.757 x 140.757
2 Attack on Titan PSV 62.111 x 62.111
3 Attack on Titan PS4 61.156 x 61.156
4 Street Fighter V PS4 41.990 x 41.990
5 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 41.736 x 41.736
6 Project Setsuna PS4  33.629 x 33.629
7 Project Setsuna PSV  27.994 x 27.994
8 Attack on Titan PS3  27.415 x 27.415
9 Shin Megami Tensei IV: Final 3DS  14.408 -85% 110.757
10 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PSV  13.239 -46% 262.182
11 Splatoon Wii U  9.506 -14% 1.260.770
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  7.860 -13% 668.003
13 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS4  7.757 -53% 198.344
14 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 7.669 -18% 2.210.704
15 Monster Hunter X 3DS 7.660 -14% 2.691.475
16 Mario Tennis: Ultra Smash Wii U  7.596 -42% 93.879
17 Dragon Quest Builders: Alefgard o Fukkatsu Niseyo PS3 7.107  -46% 92.645
18 Super Mario Maker Wii U  6.477 +25% 802.007
19 Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 PS4  5.301 -57% 81.934 
20 Monster Strike 3DS  5.083 -32% 800.205 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 29.363 27.576 207.146 2.508.223
3DS 23.892 27.555 252.946 20.438.945
PSV 22.191 17.104 172.038 4.756.436
Wii U 3.902 3.933 72.123 3.092.785
PS3 1.665 1.633 13.400 10.401.494
Xbox One 162 101 1.085 64.976

Judobond maakt olympische voorselectie bekend

De Nederlandse judobond heeft de voorselectie voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro bekendgemaakt. Elf judoka's zullen worden voorgedragen bij NOC*NSF, waarna de betreffende judoka's op 30 mei nog wel aan de internationale eisen - een bepaalde positie op de wereldranglijst - moeten voldoen. 

Henk Grol is de enige van de elf die al een olympische medaille in bezit heeft: twee stuks zelfs, brons in 2008 en 2012. Dex Elmont, Marhinde Verkerk en Jeroen Mooren zijn de overige drie die al wel olympische ervaring hebben. Het olympisch debuut wacht voor Anicka van Emden, Kim Polling, Tessie Savelkouls, Frank de Wit, Noël van 't End en Roy Meyer. Sanne Verhagen is nog altijd geblesseerd en hoopt op tijd fit te zijn om aan de eis te kunnen voldoen. Zij is de enige voor wie het voldoen aan de eis dan ook een serieuze uitdaging lijkt.

Vooral opvallend is de keuze voor Verkerk, die op de olympische ranglijst onder Guusje Steenhuis staat. Veel judovolgers waren er op voorhand echter al van overtuigd dat de JBN ongeacht de wereldranglijst sowieso zou kiezen voor Verkerk, vanwege haar vroegere prestaties. Steenhuis won vorig jaar twee Grand Slams en werd een keer tweede en derde, Verkerk kwam tot één zege, maar pakte wel brons op het WK en veel medailles op eerdere WK's en EK's.

"Met deze selectie hebben we voldoende medaillekandidaten in Rio", aldus JBN-directeur topsport Henry Bonnes. "In drie gewichtsklasses hadden we de ongelooflijke luxe om uit twee topjudoka's te kiezen voor één plek. Een erg moeilijk besluit, maar we hebben in overleg met de technische staf gekozen voor de judoka's die wij de grootste medaillekans toedichten. Ik heb er vertrouwen in dat deze groep goed genoeg gaat zijn om onze doelstelling van drie medailles te verwezenlijken."

De volledige (voor)selectie:

Gewichtsklasse Judoka Positie op olympische ranglijst
Mannen    
-60kg Jeroen Mooren 20
-66kg x  
-73kg Dex Elmont 17
-81kg Frank de Wit 33
-90kg Noël van 't End 5
-100kg Henk Grol 16
+100kg Roy Meyer 5
     
Vrouwen    
-48kg x  
-52kg x  
-57kg Sanne Verhagen 21
-63kg Anicka van Emden 8
-70kg Kim Polling 2
-78kg Marhinde Verkerk 7
+78kg Tessie Savelkouls 13

Steenhuis (-78kg), Juul Franssen (-63kg) en Michael Korrel (-100kg) zijn aangewezen als reserve.

'Bredere Formule 1-bolides in 2017'

De Formule 1-auto's moeten volgend jaar drie seconden per ronde sneller worden. De F1-bazen hebben nu regels opgesteld die hiervoor moeten zorgen. De plannen moeten echter wel voor 30 april helemaal rond zijn.

Uit een eerste blik op de nieuwe regels blijkt dat de Formule 1-bolides tot twintig centimeter breder worden dan nu en dat er rond de voor- en achtervleugel veel zal veranderen. Zo wordt de breedte van de achtervleugel verhoogd van 75 naar 95 centimeter en de hoogte vijftien centimeter verlaagd. De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat er meer neerwaartse druk wordt gegenereerd, waardoor de auto's sneller worden. Om dit voor elkaar te krijgen wordt het minimum gewicht van de bolides verhoogd van 702 naar 722 kilogram.

Om de toegenomen druk op de banden aan te kunnen zal Pirelli vanaf volgend jaar bredere banden gaan leveren. Hoe dit nieuwe rubber getest moet worden is nog niet duidelijk.

Dit plaatje van de veranderingen maakt de te wijzigen regels een stuk duidelijker:

Naughty Dog gebruikte Assassin's Creed-artwork in UC4-trailer

De titel van Uncharted 4 - A Thief's End - krijgt wat extra lading nadat bekend is geworden dat Naughty Dog artwork heeft gejat van Ubisofts Assassin's Creed IV: Black Flag, en deze gebruikt heeft in de nieuwste trailer. Inmiddels is alles weer koek en ei tussen Ubi en Naughty Dog.

Het was Ubisofts eigen Azaïzia Aymar die op Twitter opmerkte dat een schilderij aan de muur in huize Drake wel érg veel leek op de ACIV-artwork die hij zelf als geen ander weet te herkennen. De spectaculaire trailer die gisteren online werd gezet op het YouTube-kanaal van PlayStation, bevat een fragment waarin Nathan Drake naar een schilderij staart, en het is dat schilderij wat in feite artwork is van Black Flag:

En nu even kijken naar de artwork van Assassin's Creed IV: Black Flag:

En hier nog even het schilderij uit Naughty Dogs trailer, onbewogen:

Naughty Dog heeft inmiddels excuses aangeboden: "in onze gretigheid om de story trailer online te zetten hebben we een domme fout gemaakt, en we zijn simpelweg niet zorgvuldig genoeg geweest in het zoeken naar artwork voor het in-game schilderij. De trailer is inmiddels al geupdatet - alle artistieke uitingen staan bij ons hoog in het vaandel en we willen dan ook excuses aanbieden aan Ubisoft en in het bijzonder het Assassin's Creed-team, de originele illustrator en onze fans".


Bekijk hieronder de inmiddels aangepaste trailer nog even voor Uncharted 4: A Thief's End.


Win een goddelijk Gods of Egypt-pakket!

In het spectaculaire actie-avontuur Gods of Egypt gaan we terug naar het Oude Egypte, waar het lot van de mensheid in handen ligt van een simpele sterveling. Om de wereld en zijn geliefde te redden roept de slimme dief Bek (Brenton Thwaites) de hulp in van de machtige god Horus (Nikolaj Coster-Waldau). Samen nemen zij het op tegen Set (Gerard Butler), de meedogenloze god van de duisternis die het eens welvarende rijk in chaos en oorlog heeft gestort en zowel dit leven als het hiernamaals wil vernietigen. De confrontatie met Set en zijn handlangers voert het onwaarschijnlijke team tot ver in het hiernamaals.

In samenwerking met Independent Films mag FOK! een goddelijk pakket met daarin een Gods of Egypt Badjas en twee vrijkaarten om de film te gaan bekijken! Wil jij kans maken op de badjas of de vrijkaarten, beantwoord dan deze vraag:

Wie is de Egyptische god van de dood?

- Anubis
- Horus
- Set

Geef je hier antwoord zo snel mogelijk door en je maakt direct kans!

Oorlogsmisdaden Libië blijven onbestraft

Alle partijen in Libië begaan oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen, zonder dat iemand daarvoor wordt gestraft. Omdat het gerechtelijk apparaat faalt, moet de VN-Veiligheidsraad het toezicht verscherpen en de verantwoordelijken laten vervolgen door het Internationaal Strafhof (ICC). Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Raad al-Hussein, donderdag gezegd.

Onderzoekers van de VN hebben executies van gevangenen, moorden op vooraanstaande vrouwenactivisten, martelingen, seksuele misdrijven, ontvoeringen, lukrake militaire aanvallen op burgers en misbruik van kinderen gedocumenteerd. Namen van verdachten zijn doorgegeven aan het ICC, maar dit heeft nog niet tot vervolgingen geleid.

Libië is in wanorde vervallen na de omverwerping van dictator Muammar Gaddafi in 2011. Sinds 2014 heeft het land twee regeringen.

Oorlogsmisdaden Libië blijven onbestraft
Oorlogsmisdaden Libië blijven onbestraft (Foto: ANP)

Pegida-betoging mag niet bij ambtswoning

De anti-islambeweging Pegida mag zaterdag in Amsterdam niet demonstreren voor de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht. In de straat is te weinig ruimte voor de driehonderd tot vijfhonderd aangemelde deelnemers, heeft de gemeente laten weten.

De gemeente heeft Pegida opnieuw het plein voor het Amsterdamse stadhuis aangewezen als plek om te demonstreren. Met de protestactie voor de ambtswoning wilde Pegida "revanche" namen na de eerdere betoging op 6 februari tegen "de islamisering van Europa" en de komst van vluchtelingen.

De aanhangers mochten toen demonstreren voor de Stopera, maar moesten uitwijken naar een andere plek toen er een verdacht pakketje werd gevonden. Burgemeester Eberhard van der Laan besloot de onrustig verlopen betoging voortijdig te beëindigen.

Pegida-betoging mag niet bij ambtswoning
Pegida-betoging mag niet bij ambtswoning (Foto: ANP)

Zwitsers stemmen over uitzetten buitenlanders

Moeten buitenlanders in Zwitserland die voor een misdrijf zijn veroordeeld automatisch worden uitgezet, zonder tussenkomst van een rechter? Dat is de inzet van een referendum dat zondag wordt gehouden in het Alpenland.

Weinig andere landen dan Zwitserland hebben relatief gezien zoveel buitenlanders binnen de landsgrenzen: van de acht miljoen inwoners heeft ruim 24 procent niet de Zwitserse nationaliteit. De meesten komen uit Europese landen als Italië (15,3 procent), Duitsland (14,9 procent) en Portugal (13,1 procent). Zo'n 3,5 procent komt uit Turkije en 4,3 procent uit Afrika.

Als het voorstel wordt aangenomen, kunnen veroordeelde buitenlanders voortaan na het uitzitten van hun straf direct worden uitgezet. In beroep gaan tegen de uitzetting zou niet mogelijk zijn. De regel zou niet alleen gelden voor zware vergrijpen als moord of verkrachting, maar ook voor mensen die tweemaal in tien jaar een lichtere overtreding begaan, zoals te hard rijden.

Het voorstel komt uit de koker van de Zwitserse Volkspartij, de grootste partij in het parlement. De regering is tegen en zegt dat het de betrekkingen met de Europese Unie ernstig kan schaden.

Zwitsers stemmen over uitzetten buitenlanders
Zwitsers stemmen over uitzetten buitenlanders (Foto: ANP)

Prijs voor Formule 1-coureur van de dag

Om de interactie met de fans te vergroten hebben de Formul 1-(team)bazen een plan aangenomen om een prijs voor coureur van de dag in te voeren. De fans mogen tijdens de race stemmen, waarna de winnende coureur na afloop van de race op het podium een prijs uitgereikt krijgt.

Er werden deze week meer voorstellen besproken om de fans aan de sport te binden, maar prijzen voor pitsstops of de beste inhaalacties zullen vooralsnog niet uitgedeeld gaan worden.

Bollywoodster Sanjay Dutt verlaat gevangenis

Bollywoodheld Sanjay Dutt is weer op vrije voeten. De 56-jarige acteur werd donderdagochtend vrijgelaten, meldt de BBC.

Sanjay werd in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel, maar kreeg onlangs te horen dat zijn celstraf werd ingekort vanwege goed gedrag. Zodra hij buiten was, kuste Sanjay de grond.

De acteur verdween in 2013 achter tralies na een jarenlange juridische strijd. In 1993 werden wapens gevonden in Sanjays woning, de vondst zou te maken hebben met de terroristische aanslag die dat jaar plaatsvond in Mumbai. Daarbij kwamen 257 mensen om het leven en vielen 713 gewonden.

Bollywoodster Sanjay Dutt verlaat gevangenis
Bollywoodster Sanjay Dutt verlaat gevangenis (Foto: BuzzE)

Weer jeugddetentie en jeugd-tbs Anthony D.

De zeventienjarige Anthony D. uit Rijswijk krijgt achttien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat oordeelde de rechter in hoger beroep donderdag in Den Haag. D. stak in oktober 2014 zijn vijftienjarige klasgenoot Wesley dood op een middelbare school in Voorburg.

Anthony werd aangeklaagd voor moord. Zelf zei hij dat het noodweer was. Het gerechtshof sprak hem vrij van moord, maar vindt hem wel schuldig aan doodslag. Het OM had twintig maanden cel en jeugd-tbs geëist, gelijk aan de straf die de rechtbank in 2015 oplegde. Anthony was daartegen in hoger beroep gegaan.

Anthony en Wesley kregen ruzie tijdens een les Nederlands op het Corbulo College. In de pauze pakte Anthony een mes uit zijn kluisje. Hij liep naar Wesley en stak hem in zijn nek. Wesley liep zwaargewond de school in en bezweek in het kantoor van de adjunct-directeur aan zijn verwondingen.

Weer jeugddetentie en jeugd-tbs Anthony D.
Weer jeugddetentie en jeugd-tbs Anthony D. (Foto: ANP)

Syrië herovert stad op Islamitische Staat

Syrische regeringstroepen hebben met steun van zware Russische luchtaanvallen een stad heroverd op terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het gaat om de stad Khanaser in de buurt van een weg die naar Aleppo leidt, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag.

Khanaser ligt ongeveer 50 kilometer naar het zuidoosten van Aleppo. IS nam twee dagen geleden bezit van de stad. Volgens Syrische staatsmedia heeft het leger de "veiligheid en stabiliteit" in Khanaser hersteld.

Het is niet duidelijk of de weg naar Aleppo, die door de aanval van IS was afgesloten, weer open is. Syrische regeringstroepen gebruiken deze weg om Aleppo te bereiken, omdat opstandelingen nog steeds de controle hebben over de belangrijkste snelweg naar de stad verder naar het westen.

Syrië herovert stad op Islamitische Staat
Syrië herovert stad op Islamitische Staat (Foto: ANP)

NAVO eens over inzet in Egeïsche Zee

De NAVO-bondgenoten hebben ingestemd met een plan om Turkije en Griekenland te helpen bij de bestrijding van vluchtelingensmokkelaars in de Egeïsche Zee. Dit zei NAVO-secretaris-general Jens Stoltenberg donderdag.

Volgens het plan kunnen NAVO-schepen in de Egeïsche Zee met de Turkse en Griekse kustwacht en de EU-grenswacht Frontex samenwerken om vluchtelingen op zee te redden en terug te brengen naar Turkije. "Griekse en Turkse troepen werken zodoende niet in elkaars territoriale wateren en luchtruim", aldus de NAVO-chef.

De bemanning van de NAVO-schepen hebben zelf geen mandaat om boten met vluchtelingen te stoppen.

NAVO eens over inzet in Egeïsche Zee
NAVO eens over inzet in Egeïsche Zee (Foto: ANP)

Haase naar kwartfinale Acapulco

Tennisser Robin Haase heeft in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Acapulco gewonnen van de Brit Aljaz Bedene (ATP-54). De Nederlander had in Mexico maar liefst 2,5 uur nodig om zijn tegenstander aan de kant te schuiven: 6-4, 6-7(3) en 6-3.

Haase had het lastig tegen Bedene, maar plaatste in de tiende game van de eerste set toch een break en won hiermee de set. In het tweede bedrijf leek Bedene richting setwinst te gaan, maar Haase brak terug tot 5-5. Een tiebreak volgde en de uitkomst stond vooraf al vast: Haase zou een derde set moeten spelen. Daarin was de Nederlander, mede door een kleine blessure van zijn tegenstander, weer bij de les en kon zo zijn eerste kwartfinale op ATP-niveau van 2016 bereiken.

In de volgende ronde neemt Haase het op tegen de Oekraïener Alexandr Dolgopolov (ATP-32). Hij klopte de als eerste geplaatste David Ferrer met 6-4 en 6-4.

In het dubbelspel werd Haase met zijn kompaan Thiemo de Bakker wel uitgeschakeld. De beide Nederlanders verloren met 6-4 en 7-6 (5) van de Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah.

LEAGOO Shark 1

LEAGOO richt zich met deze Shark 1 smartphone op de zakelijke markt. Dat doen ze onder andere door het toestel vol te stoppen met allerlei snufjes zodat je van alle gemakken bent voorzien. Dit in combinatie met een 6-inch FullHD scherm en de enorme 6300mAh batterij zou ervoor moeten zorgen dat je de dag prima door kunt komen. 

leagoo-1 (Foto: rene90)

  • 6300 mAh accu, met toch maar 8,5 mm dikte van de telefoon
  • LGQC 3.0 quick-charge functie, mogelijkheden tot 9V/2A
  • 6 inch FullHD LTPS-scherm, met 3th-gen Gorilla Glass
  • Vingerafdrukscanner (ET310 chip)
  • GPS/Glonass/Galileo/Beidou
  • IR-afstandsbediening, om al je apparaten die hiermee werken thuis te bedienen 
  • 3 GB werkgeheugen en 16 GB interne opslag
  • MT6753 octa core, 1.3 GHz
  • 13 MP Sony camera achter, 5 MP camera voor 
  • Dual-sim, FDD-LTE 800/900/1800/2100/2600MHz
  • 158,6x82,8x8,5 (lxbxh)
  • 240,9 gram

De belangrijkste feature van deze Shark 1 is de 6300 mAh accu waarvan de makers beweren dat dit de grootste accu van het moment is in een 6 inch toestel. Deze zorgt voor 770 uur standbytijd en 72 uur gesprekstijd. Dit hebben ze gecombineerd met de Quick-charge 3.0 technologie waardoor je de telefoon in 1,5 uur volledig kunt opladen met 9V/2A snelheid. Je kunt de Shark 1 ook gebruiken als powerbank om andere apparaten weer op te laden. Ondanks de grote capaciteit van de accu is het toestel niet dik te noemen met 8,5mm.

leagoo-6 (Foto: rene90)

De keuze voor een 6 inch LG-scherm is gemaakt omdat de Chinezen ervanuit gaan dat zakenlui in Nederland een groot scherm goed kunnen gebruiken. Ze hebben gelukkig wel gekozen voor een FullHD LTPS-scherm met 2.5D corning Gorilla Glass van de 3e generatie. 

Als we naar de rest van de specificaties kijken vinden we de bekende MT6753 octacore in combinatie met 3 GB werkgeheugen en een vingerafdrukscanner die binnen 0.39 seconden zou moeten unlocken. Gelukkig voor de Nederlandse markt is er wel een brede ondersteuning voor de 4G-netwerken hier. Een afwijkende specificatie die je nog niet zoveel ziet terugkomen in Chinese toestellen is de ondersteuning voor het Galileo netwerk voor GPS-bepaling. Als laatste snufje hebben ze nog de IR-afstandsbediening toegevoegd zodat je bijvoorbeeld je televisie kunt bedienen met de Shark 1. 

Wil je meer info over deze nieuwe Shark 1, kijk dan op de site van LEAGOO.

Gelijk bestellen voor 189 dollar, ga dan naar de webshop Coolicool.

leagoo-3 (Foto: rene90)

leagoo-4 (Foto: rene90)

leagoo-5 (Foto: rene90)

Remaster van Postal in ontwikkeling voor pc en PS4

De beruchte isometrische shooter Postal uit 1997 krijgt een remaster. Dat heeft ontwikkelaar Running With Scissors gezegd. Onder de naam Postal Redux wordt de game opnieuw uitgegeven voor pc en Mac dit voorjaar, met een PlayStation 4-versie later dit jaar.

Het is de eerste keer dat de losgeslagen postbode verschijnt op een console. Of de game ook nog naar andere consoles komt is niet bekend. Met de remaster wordt ook een nieuwe rampage-mode geïntroduceerd. Zoals de naam al suggereert is het en deze modus de bedoeling om zo agressief mogelijk te spelen, waarbij iedere achtereenvolgende kill een bonus oplevert. Zodra een level gehaald is, wordt de speelstijl beloond met punten. Deze scores worden vermoedelijk op een leaderboard gepubliceerd.

"Postal Redux behoudt de elementen die de originele game zo geliefd maakten. De grimmige art style, angstaanjagende ambiance, de immer aanwezige 'demonische stem' en de showband maken hun terugkeer in deze moderne recreatie van wat is verworden tot een symbol van vrije meningsuiting in games", zegt studiohoofd Vince Desi in een verklaring.

Tienduizenden Fijiërs dakloos na cycloon

Tienduizenden bewoners van de Fiji-eilanden verblijven nog altijd in opvangcentra, nadat hun huizen vorige week door de cycloon Winston werden verwoest. Het dodencijfer stond donderdag op 42, maar de autoriteiten gaan ervan uit dat dit aantal nog stijgt.

Sommige opvangcentra zijn eveneens beschadigd en op sommige plaatsen raken de voedselvoorraden op. Internationale hulporganisaties zeggen dat de aanvoer van goederen traag verloopt door kapotte infrastructuur, zoals aanlegsteigers of verbindingsapparatuur.

In Fiji wonen 900.000 mensen, verdeeld over meer dan driehonderd eilanden. Met sommige afgelegen gebieden is sinds de cycloon van afgelopen zaterdag nog geen contact geweest, zei een woordvoerder van hulporganisatie CARE Australia.

Tienduizenden Fijiërs dakloos na cycloon
Tienduizenden Fijiërs dakloos na cycloon (Foto: ANP)

ConsumentenClaim wil geld zien van NS

De NS moet reizigers die last hebben gehad van overvolle treinen een groot deel van de reiskosten terugbetalen. Dat eist ConsumentenClaim donderdag namens 8500 reizigers.

"Wij vinden dat treinreizigers minimaal 50 procent van hun reiskosten gecompenseerd moeten krijgen zolang de problemen met de overvolle treinen niet zijn opgelost", zegt Stef Smit, directeur van ConsumentenClaim. De mensen die voor compensatie in aanmerkingen zouden moeten komen, zijn reizigers die vanaf september 2015 tot en met nu last hebben gehad van overvolle treinen. In september begonnen de problemen namelijk, zo meldt de organisatie.

ConsumentenClaim zegt dat de NS in 2014 al wist dat er over de periode 2015-2017 een tekort aan treinen zou zijn. De vervoerder heeft onvoldoende maatregelen genomen om het materieeltekort op te vangen, zo zegt ConsumentenClaim.

ConsumentenClaim wil geld zien van NS
ConsumentenClaim wil geld zien van NS (Foto: ANP)

Rijkswaterstaat strooit miljoen kilo zout

Rijkswaterstaat is in de nacht van woensdag op donderdag druk bezig geweest met het begaanbaar houden en maken van de wegen in Nederland. Op veel plaatsen zijn winterse buien gevallen en zijn wegen glad. Er is 1,1 miljoen kilo zout gestrooid op de snelwegen.

Vooral rond Amsterdam zijn de wegen wit en is het glad. Weerbureau weeronline.nl zegt dat de sneeuwlaag niet dik is en door het verkeer weg zal worden gereden. De hoofdstad krijgt de komende uren opnieuw met winterse buien te maken. Soms trekt een enkele sneeuwbui landinwaarts waardoor ook in Utrecht sneeuw kan vallen. De gladheid zal vermoedelijk halverwege de ochtend verdwijnen.

In grote delen van Nederland vriest het licht. In het Gelderse Deelen is het met 4,4 graden onder nul het koudst. Bij de kust ligt de temperatuur 1 of 2 graden boven nul, aldus weeronline.nl.

Rijkswaterstaat strooit miljoen kilo zout
Rijkswaterstaat strooit miljoen kilo zout (Foto: ANP)

SP komt met wet voor meer gym op school

Elk kind moet minstens drie uur per week gymles krijgen op de basisschool. Dat stelt SP'er Michiel van Nispen voor in een initiatiefwet die hij donderdag naar de Tweede Kamer stuurt. Er is nu niets wettelijk vastgelegd over het aantal uren gym in het basisonderwijs.

Meer beweging is volgens hem belangrijk in de strijd tegen overgewicht. 'Iedereen weet dat sporten goed voor je is. Toch is 1 op de 10 kinderen in ons land te zwaar. Om daar verandering in te krijgen, moeten kinderen worden gestimuleerd om meer te sporten', aldus Van Nispen. Bovendien verbeteren de leerprestaties van leerlingen als ze meer sporten, voegt hij eraan toe.

Hij vindt verder dat de gymles in het basisonderwijs moet worden gegeven door een afgestudeerde sportleraar. De SP wil dat 150 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor meer gymlessen.

SP komt met wet voor meer gym op school
SP komt met wet voor meer gym op school (Foto: ANP)

Turkse luchtmacht bestookt PKK in Noord-Irak

De Turkse luchtmacht heeft opnieuw aanvallen uitgevoerd op stellingen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK in Noord-Irak. De aanvallen in de regio Kandil duurden twee uur en waren succesvol, meldde het staatspersbureau Anadolu donderdagochtend op gezag van militaire kringen. Over doden en gewonden werd niets gemeld.

De PKK heeft in het Kandil-gebergte haar hoofdkwartier. Het Turkse leger is sinds half december in het offensief tegen PKK-aanhangers, die zich in meerdere steden in Turkije hebben verschanst.

Turkse luchtmacht bestookt PKK in Noord-Irak
Turkse luchtmacht bestookt PKK in Noord-Irak (Foto: ANP)

2,3 miljoen kijkers voor PSV-Atlético

De wedstrijd PSV-Atlético Madrid in de Champions League is woensdagavond bekeken door ruim 2,3 miljoen voetballiefhebbers. Het programma op SBS6 staat daarmee op de tweede plaats van het dagelijkse kijkcijferslijstje van de Stichting KijkOnderzoek.

Het NOS Achtuurjournaal op NPO1 was het best bekeken met ruim 2,4 miljoen kijkers. Tussen Kunst en Kitsch (NPO1) staat op drie (1,5 miljoen kijkers). De top 5 wordt gecompleteerd met De wereld draait door en GTST.

2,3 miljoen kijkers voor PSV-Atlético
2,3 miljoen kijkers voor PSV-Atlético (Foto: BuzzE)

Rapper aangevallen in lift

Rapper A$AP Rocky kon op klappen in zijn gezicht rekenen toen hij een aantal mannen weigerde binnen te laten in een lift. Dat meldt TMZ.

De rapper nam midden in de nacht de lift in een hotel in Auckland. Hij was in gezelschap van vrouwen en dat zorgde ervoor dat hij het te druk vond om nog andere gasten binnen te laten. De mannen pikten dat echter niet en begonnen de rapper te slaan.

De aanvallers kenden de rapper, gezien getuigen hen 'fuck A$AP' hoorden schreeuwen. De beveiliging werd direct ingeschakeld en even later kon een van de aanvallers door de politie worden ingerekend. Rocky is in Nieuw-Zeeland voor een concert dat hij donderdagavond geeft. Het is niet duidelijk of de muzikant verwondingen heeft opgelopen.

A$AP Rocky aangevallen in lift
A$AP Rocky aangevallen in lift (Foto: BuzzE)

Killer Instinct 3 kan niet zonder Tusk

Het kon natuurlijk niet uitblijven: we misten nog een oude bekende uit de eerdere Killer Instinct-games. Tusk is nu bevestigd als speelbaar personage in seizoen 3 van Killer Instinct 3.

Na Kim-Wu, Maya en Gargus komt nu ook Tusk uit Killer Instinct 2 naar dit deel. De enige die we nog missen is de baas uit Killer Instinct zelf: Eyedol. Die was op de SNES middels een ouderwetse geheime knoppencombinatie speelbaar.

We wachten nog op de complete aankondigingstrailer van Tusk, waarin de rest van de details bekend worden gemaakt, zoals de verwachte releasedatum en hoe hij dit keer vecht. Dat zal vast nog even duren, gezien The Arbiter net om de hoek is komen kijken.

Australië investeert miljarden in krijgsmacht

De Australische regering is van plan fors te investeren in de aanschaf van onder meer fregatten, drones, gevechtsvliegtuigen en onderzeeërs. De uitgaven aan Defensie stijgen de komende tien jaar met omgerekend 19 miljard euro, zei premier Malcolm Turnbull donderdag.

Het plan is volgens de premier ontwikkeld met het oog op de veranderende veiligheidssituatie in de regio. Hij doelde daarbij onder meer op de economische en militaire opkomst van China. Dat land heeft grensruzies met verscheidene landen in de regio. Zo claimt China vrijwel de hele Zuid-Chinese Zee.

"De regering zal onze belangrijke relatie met China op defensiegebied verdiepen en verbreden, maar beseft ook dat onze strategische belangen mogelijk verschillen in verhouding tot sommige regionale en wereldwijde veiligheidskwesties", zei minister Marise Payne (Defensie).

Australië investeert miljarden in krijgsmacht
Australië investeert miljarden in krijgsmacht (Foto: ANP)

De Dijk weer op podium met Sinfonietta

De Dijk gaat weer samenwerken met strijkorkest Sinfonietta. Met een optreden in Theater Carré in Amsterdam komt er een eenmalig vervolg op hun gezamenlijke tour in 2014.

De Dijk en Sinfonietta speelden destijds samen in het kader van de jaarlijkse concertreeks Breder dan klassiek van Sinfonietta, waarmee het 22-koppige orkest de samenwerking aangaat met artiesten van buiten de klassieke wereld. Het resulteerde in de cd Dijkers & strijkers die op nummer 1 belandde in de albumlijst.

Het extra concert vindt plaats op 30 juni. De kaartverkoop start zaterdag.

De Dijk weer op podium met Sinfonietta
De Dijk weer op podium met Sinfonietta (Foto: BuzzE)

Sharp akkoord met bod Foxconn

Sharp is akkoord gegaan met de overname door Foxconn. Voor het overnamebedrag van omgerekend ruim 5,5 miljard euro is het noodlijdende Japanse bedrijf voortaan in Taiwanese handen.

Volgens Japanse en Amerikaanse media stemde het bestuur van Sharp donderdag voor de overname. Vorige maand toonde Foxconn, die bekend staat als de producent van Apple's iPhones, interesse in het bedrijf dat kampt met verliezen.

Details van de deal zijn nog niet bekendgemaakt, maar Foxconn-topman Terry Gou benadrukte vorige maand dat hij het merk Sharp graag in stand wil houden: "We willen dit bedrijf niet vernietigen, we willen het nog honderd jaar houden."

Sharp akkoord met bod Foxconn
Sharp akkoord met bod Foxconn (Foto: BuzzT)

Britten stappen met EU-deal naar VN

Groot-Brittannië heeft het akkoord over de aangepaste voorwaarden voor het EU-lidmaatschap van het land ook laten vastleggen bij de Verenigde Naties. Dat laat volgens de Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft zien dat de deal 'juridisch bindend is' en niet meer kan worden teruggedraaid.

De Britse premier David Cameron maakte vorige week in Brussel afspraken over een uitzonderingspositie voor zijn land binnen de Europese Unie. Rycroft liet dat akkoord woensdag bij de VN vastleggen als een officieel verdrag.

Eerder benadrukte ook EU-president Donald Tusk al dat het akkoord met de Britten juridisch bindend en onomkeerbaar is. Ook het Europees Hof van Justitie kan de afspraken niet terugdraaien, zei de Pool. De afspraken vervallen overigens als de Britten op 23 juni in een referendum besluiten de Europese Unie te verlaten.

Britten stappen met EU-deal naar VN
Britten stappen met EU-deal naar VN (Foto: ANP)

Pamela Anderson poseert weer naakt

Ze sierde de cover van de laatste naakte Playboy, maar dat wil niet zeggen dat Pamela Anderson niet meer in haar blootje te zien is. Voor Paper kleedt de 48-jarige actrice zich graag nog een keer uit.

De shoot is overigens onbaatzuchtig: op de foto's promoot Pamela de veganistische schoenen die samen met modemerk Amélie Pichard lanceerde. De opbrengsten van de schoenen gaan naar haar eigen stichting die zich inzet voor dierenrechten. De combinatie van naakt poseren en dierenrechtenactivisme gaat prima samen, vindt ze: "Veganistische compassie is sexy."

Pamela ziet het als haar roeping om haar naam en faam in te zetten voor een betere wereld. "We zullen de wereld veranderen. Wij allemaal. Er ligt een paradijs aan onze voeten. We moeten veranderen naar een groene economie en meer gelijkwaardigheid."

Check hier de foto's (nsfw, duh!)

Pamela Anderson poseert weer naakt
Pamela Anderson poseert weer naakt (Foto: BuzzE)

Uitspraak zaak jongen die klasgenoot doodstak

De zeventienjarige Anthony D. uit Rijswijk hoort donderdag of hij straf krijgt. Hij stak in oktober 2014 zijn vijftienjarige klasgenoot Wesley dood op een middelbare school in Voorburg. Anthony is aangeklaagd voor moord, maar zegt zelf dat het noodweer was.

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep twintig maanden cel en jeugd-tbs geëist voor moord. Dat was ook de straf die de rechtbank in 2015 oplegde. Anthony was in hoger beroep gegaan. Hij geeft toe dat hij Wesley heeft doodgestoken, maar zegt dat het geen moord was. Ook vond hij de straf te hoog.

Anthony en Wesley kregen ruzie tijdens een les Nederlands op het Corbulo College. In de pauze pakte Anthony een mes uit zijn kluisje. Hij liep naar Wesley en stak hem in zijn nek. Wesley liep zwaargewond de school in en bezweek in het kantoor van de adjunct-directeur aan zijn verwondingen.

Anthony zei zelf dat hij jarenlang werd gepest, maar de rechtbank geloofde dat niet. Ook was er volgens de rechters geen sprake van noodweer. Anthony zou al eerder hebben gezegd dat hij Wesley haatte en hem wilde "afknallen".

Uitspraak zaak jongen die klasgenoot doodstak
Uitspraak zaak jongen die klasgenoot doodstak (Foto: ANP)

Vader sleept Christian Slater voor de rechter

De vader van Christian Slater vindt dat zijn carrière verpest is omdat zijn zoon in een interview onterecht zei dat hij lijdt aan schizofrenie. Daarom stapt hij naar de rechter, meldt TMZ.

Thomas Knight Slater had eerder een bescheiden carrière als acteur onder het pseudoniem Michael Hawkins. Hij had graag nog meer rollen willen scoren, maar na de publicatie vorig jaar waarin Christian hem omschrijft als een 'manisch depressieve schizofrene man' kan hij dat wel schudden, denkt hij. Hij stelt dat hij nooit een dergelijke diagnose heeft gehad.

In het blad Interview sprak Christian vorig jaar over het weerzien met zijn vader, die hij negen jaar lang niet had gezien. "Hij had altijd problemen. Hij was een fantastische acteur. Hij was charismatisch en hij zag er erg goed uit, maar de samenwerking met regisseurs en anderen was altijd moeilijk", zei hij toen. Slater was blij een nieuwe band met zijn vader op te bouwen. "Hij wilde verzoening en opnieuw contact houden. Ik was erg dankbaar dat ik weer met hem kon communiceren."

Vader sleept Christian Slater voor de rechter
Vader sleept Christian Slater voor de rechter (Foto: BuzzE)

Stalker Mandy Moore eindelijk vervolgd

Pas nadat Mandy Moore voor de derde keer werd lastiggevallen door een stalker is er een rechtszaak tegen hem gestart. Dat meldt TMZ.

De zangeres kreeg eerder deze maand twee keer aan huis bezoek van een schreeuwende man die claimde dat hij god, satan en de duivel zelf was. Na het tweede bezoek werd de man ingerekend door de politie, maar zijn zaak werd vervolgens door de officier van justitie afgewezen. De op vrije voeten gestelde man liet er geen gras over groeien en stond vrijdag weer bij Moore aan de deur.

Daarom besloten aanklagers de man dit keer wel voor de rechter te laten verschijnen. Hij is aangeklaagd voor stalken, het schenden van een straatverbod en illegaal betreden van privéterrein. Gezien de man vermoedelijk met mentale problemen kampt, zal hij ook psychisch worden geëvalueerd.

Stalker Mandy Moore eindelijk vervolgd
Stalker Mandy Moore eindelijk vervolgd (Foto: BuzzE)

Nederland bedekt met sneeuw

Vanuit heel Nederland komen meldingen van een witte wereld binnen op twitter. Alleen al de verkeersinformatiedienst heeft een paar mooie foto's de wereld ingestuurd. Ook als ik uit m'n eigen raam kijk zie ik een witte wereld! Heb jij ook een mooie sneeuwfoto van vanmorgen? Plaats ze hieronder, of mail ze naar djmo@fok.nl en wie weet zie je morgen je foto terug op de Frontpage! 

Marco Borsato weer terug in Ziggo Dome

Marco Borsato is woensdag met de tweede serie van zijn Symphonica in Rosso-concerten begonnen in de Ziggo Dome.

Borsato krijgt net als bij de concerten in oktober en november weer een hele serie gastartiesten over de vloer. Zo verraste hij woensdag door een duet met Matt Simons te zingen. Ook komen Frank Boeijen, Sky-hoofdrolspeelster Lisse Knaapen en Jeroen van Koningsbrugge langs.

In totaal heeft Borsato de Amsterdamse concertzaal twaalf keer uitverkocht. Het laatste optreden is volgende week donderdag. Met de concerten viert de zanger dat hij 25 jaar in het vak zit.

Marco Borsato weer terug in Ziggo Dome
Marco Borsato weer terug in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Februaristaking voor 75e keer herdacht

In Amsterdam wordt de Februaristaking donderdag voor de 75e keer herdacht. Tijdens deze tweedaagse actie in 1941 legden tienduizenden mensen het werk neer uit verzet tegen de razzia's waarbij honderden Joodse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd.

Elk jaar is er een ceremonie bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein, waar toespraken worden gehouden. Dit jaar voeren onder anderen burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en acteur Joost Prinsen het woord. Koning Willem-Alexander zal zijn skivakantie even onderbreken en ook aanwezig zijn.

Na de toespraken begeleidt de koning oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij de Dokwerker. Ook bezoekt hij op het plein een openluchtfototentoonstelling over de razzia van 1941. In februari 1991 waren toenmalig koningin Beatrix en prins Claus bij de vijftigste herdenking van de Februaristaking.

Februaristaking voor 75e keer herdacht
Februaristaking voor 75e keer herdacht (Foto: ANP)

A76 nog afgesloten na ongeval

Door een ernstig ongeval met een vrachtwagen is de A76 bij Simpelveld nog altijd in beide richtingen afgesloten. De tankwagen was geladen met een gevaarlijke stof. "Het overladen ervan gaat moeilijker dan verwacht", zei een woordvoerster van Rijkswaterstaat donderdagochtend vroeg.

De weg kan vermoedelijk pas na de ochtendspits weer open. "Dat betekent dat mensen behoorlijk moeten omrijden", waarschuwde de woordvoerster. Nadat de lading van de tankwagen is afgevoerd, moet het voertuig nog worden geborgen. Ook moet de weg nog worden schoongemaakt en gerepareerd.

De vrachtwagen kantelde woensdagmiddag door nog onbekende oorzaak. De chauffeur raakte bekneld in zijn cabine en kwam om het leven. De tankwagen was geladen met methylmethacrylaat, een brandbare vloeistof.

A76 nog afgesloten na ongeval
A76 nog afgesloten na ongeval (Foto: ANP)

Vrouw zet tanden in zeldzame parel

Een bezoek aan haar favoriete Italiaanse restaurant blijft de Amerikaanse Lindsay Hasz vermoedelijk nog lang bij. Ze vond tot haar verrassing een zeldzame paarse parel in haar eten, berichtte ABC woensdag (lokale tijd).

"Het voelde alsof ik mijn tand bijna brak", vertelde Hasz, die een hapje was gaan eten met haar echtgenoot. Omdat het behoorlijk donker was, zag ze aanvankelijk niet waar ze op had gebeten. "Maar toen ik beter keek, zag ik dat het rond en perfect was. Te perfect."

De vrouw uit Issaquah is van plan een ketting te laten maken met de parel, die volgens een deskundige ongeveer 600 dollar (circa 544 euro waard) waard is. Ze hoopt dat het kleinood haar geluk zal brengen.

De vondst legt de eigenaren van het restaurant bepaald geen windeieren. Er zouden inmiddels klanten langskomen die vragen om het gerecht dat Hasz bestelde, in de hoop ook een parel te ontdekken. "Naar ons restaurant komen is alsof je de loterij wint", grapte de eigenaresse.

Vrouw zet tanden in zeldzame parel
Vrouw zet tanden in zeldzame parel (Foto: BuzzO)

FOK! Wat een weer: bewolking en buien

Naast stapelwolken die vandaag overdrijven, maken we ook kans op een (winterse) bui. In de ochtend zijn aanvankelijk de kustprovincies de klos, later op de dag wordt het landinwaarts ook buiiger. De temperatuur is maximaal een graad of 6, de wind komt vanuit het westen tot noordwesten en is vrij matig tot zwak in het binnenland. Aan zee en op het IJsselmeer kan het wat krachtiger waaien. 

Zon op 07:35
Zon onder 18:11

Koelkastje plaatste deze foto in het 'De atmosfeer staat op ontploffen' topic in FOK!. Ik ben zo vrij geweest om hem te lenen, want hij is echt schitterend. De foto is genomen in de buurt van Bad Bentheim. 

Bizarre wolk boven Bad Beintheim (Foto: koelkastje)
Bizarre wolk boven Bad Beintheim (Foto: koelkastje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1999 Na het bezoeken van de WestFriese Flora in Bovenkarspel, raakten honderden mensen besmet met de legionella-bacterie. Uiteindelijk overleden 32 mensen aan de veteranenziekte
 2009 Bij het crashen van Turkish Airlines-Vlucht 1951 vlakbij Schiphol kwamen 9 mensen om het leven. 
 1941

De Februaristaking, de enige massale en grootscheepse staking tegen de Jodenvervolging vond plaats. 

 1570 Koningin Elizabeth I van Engeland werd geëxcommuniceerd door Paus Pius V


De Legionella-ramp

Iets meer zeeschepen in haven Rotterdam

Vorig jaar kwamen er in de Rotterdamse haven 29.122 zeeschepen aan, tegen 29.014 in 2014. Het is een geringe toename, maar het is wel voor het eerst sinds 2007 dat er sowieso groei is. In dat jaar arriveerden nog ruim 37.000 zeeschepen in de havens van de Maasstad, meldt het Havenbedrijf Rotterdam donderdag.

Naast de kleine 30.000 zeeschepen doen jaarlijks 110.000 binnenvaartschepen de haven aan.

Volgens havenmeester René de Vries was 2015 een extreem veilig jaar. Het aantal ongevallen in het havengebied daalde van twaalf in 2014 naar zeven stuks vorig jaar. Bij drie incidenten waren pleziervaartuigen betrokken.

Voor havenbedrijven en schepen komt er steeds meer informatie beschikbaar over het scheepvaartverkeer, dienstverlening, toegankelijkheid en terminals. Doordat de uitwisseling van informatie steeds makkelijker wordt, moet er extra aandacht komen voor de beveiliging ervan. Om deze 'digitale weerbaarheid' vorm te geven bereiden douane, Openbaar Ministerie, de gemeente Rotterdam en het havenbedrijf in overleg met het bedrijfsleven een actieplan voor.

Iets meer zeeschepen in haven Rotterdam
Iets meer zeeschepen in haven Rotterdam (Foto: ANP)

'China en VS eens over sancties tegen N-Korea'

De Verenigde Staten en China zijn het eens geworden over nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Een resolutie met de strafmaatregelen wordt vermoedelijk op korte termijn voorgelegd aan de VN-veiligheidsraad, zeiden diplomaten woensdag (lokale tijd).

Aan het opstellen van de ontwerpresolutie die er nu ligt, gingen volgens de bronnen zeven weken aan onderhandelingen vooraf. De VS en China zouden in overleg zijn gegaan na de nucleaire test van Noord-Korea op 6 januari. Het stalinistische land gooide later nog olie op het vuur door een langeafstandsraket te lanceren.

De diplomaten wilden niet zeggen over welke strafmaatregelen overeenstemming is bereikt. Washington zou hebben aangedrongen op harde sancties, zoals het aan banden leggen van de Noord-Koreaanse toegang tot internationale havens. Peking zou juist meer voelen voor een dialoog en mildere maatregelen.

'Overeenkomst over sancties tegen N-Korea'
'Overeenkomst over sancties tegen N-Korea' (Foto: ANP)

Declaraties hbo en universiteiten aangepakt

Het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger een wetenschappelijk onderwijs is niet transparant genoeg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) scherpt daarom de regels aan, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

RTL Nieuws meldde vorig jaar dat verscheidene onderwijsbestuurders de declaratieregels hadden omzeild. Dat was aanleiding voor de Inspectie om onderzoek te doen. De declaraties van bestuurders van 18 wetenschappelijke en 36 hogere onderwijsinstellingen in 2013 en 2014 gingen onder de loep.

De instellingen gaan verschillend om met de declaratievoorschriften, aldus het rapport van de Inspectie. Ook is er een grote variatie aan totaalbedragen die worden gedeclareerd. De Inspectie kan niet vaststellen of de declaratieregels goed zijn toegepast. Namen van instellingen worden niet genoemd.

Miljoenen euro's
Zes hbo-instellingen vermeldden de declaraties niet specifiek in het jaarverslag van 2013. In het jaar daarop deden vier daarvan het nog niet. De redenen hiervoor verschillen per instelling. Ze beloven om het wel op te nemen in het jaarverslag van 2015. De bestuurders declareerden in beide jaren in totaal voor iets meer dan 3 miljoen euro. Maar dat is niet het volledige bedrag. Ongeveer de helft van de instellingen heeft kosten die rechtstreeks door de universiteit of hbo werden betaald niet opgenomen in de jaarverslagen.

Variatie
De declaraties variëren per bestuurder sterk. In het wetenschappelijk onderwijs loopt het uiteen van 100 euro tot 72.000 euro. In het hbo strekt het zich uit van 0 tot zelfs 91.000 euro. Accountants troffen ook fouten aan in de naleving van de declaratievoorschriften. Het betreft zeven wo- en zeven hbo-instellingen. In elf gevallen gaat de Inspectie onderzoeken of er sprake is van onrechtmatige besteding van overheidsgeld.

Voorschriften
Minister Bussemaker heeft met het wo en hbo afgesproken dat ze gaan 'werken aan uniforme, duidelijke en concrete definities en voorschriften als het gaat over regels voor declaraties en bestuurskosten en de verantwoording daarover'. De Inspectie gaat over twee jaar het declaratiegedrag opnieuw onderzoeken.

Declaraties hbo en universiteiten aangepakt
Declaraties hbo en universiteiten aangepakt (Foto: ANP)

'Zikavirus is een waar mysterie'

Het zich in Zuid-Amerika snel verspreidende zikavirus is een waar mysterie. De wetenschap kan het verband tussen het virus en schedelmisvormingen bij baby's nog steeds niet leggen. Er is nog veel studie nodig om die link aan te tonen. Dat zei de directeur-generaal Margaret Chan van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag.

Chan bezocht woensdag in Brazilië, het land dat verreweg het meest heeft te lijden van het virus. Zika is volgens Chan nu in veertig landen opgedoken. De meeste mensen die met het virus zijn besmet, merken overigens niets. Ze hebben hooguit last van hoofdpijn en een rode huid.

Opmerkelijk is volgens de WHO dat in Brazilië bij baby's veel schedelvervormingen voorkomen en dat dit bijvoorbeeld in Colombia veel minder het geval is. Maar in Colombia zijn in verhouding weer veel meer meldingen van de ziekte van Guillain-Barré, die gepaard gaat met spierverlamming. Volgens de gezondheidsautoriteiten in Colombia sterven er mensen aan deze ziekte bij wie eerst het zikavirus was geconstateerd.

'Zikavirus is een waar mysterie'
'Zikavirus is een waar mysterie' (Foto: ANP)

Geen celstraf voor zangeres Cranberries

Dolores O'Riordan, zangeres van de rockband The Cranberries, hoeft niet de gevangenis in voor het aanvallen van een stewardess. Wel moet ze 6.000 euro schenken aan een goed doel. Dat heeft de rechtbank in het Ierse Ennis geoordeeld.

Dolores werd in november 2014 gearresteerd omdat ze de stewardess zou hebben aangevallen tijdens haar vlucht van New York naar Ierland. Bij haar arrestatie viel ze ook nog een agent aan. Haar mentale gesteldheid heeft volgens de rechter een rol gespeeld. Bij de zangeres is een bipolaire stoornis vastgesteld waardoor ze zich niets meer van het incident kan herinneren, schrijft de BBC.

De 44-jarige zangeres keek na het verlaten van de rechtbank al uit naar de toekomst. 'Ik heb een aantal albums klaarliggen en ik ga weer hard aan het werk.' The Cranberries braken in de jaren 90 en zijn vooral bekend van de nummers Zombie en Linger.

Geen celstraf voor zangeres Cranberries
Geen celstraf voor zangeres Cranberries (Foto: BuzzE)

'Apple scherpt beveiliging iPhone verder aan'

In plaats van het de Amerikaanse veiligheidsdiensten makkelijker te maken, is Apple van plan om de beveiliging juist nog verder op te schroeven. Dat melden bronnen aan The New York Times. Het technologieconcern werkt aan veiligheidsmaatregelen die het nog lastiger moeten maken toegang te krijgen tot de informatie op een iPhone.

Een rechter heeft Apple opgedragen om de FBI bij te staan in het verlenen van toegang tot de iPhones, maar Apple weigert de beveiliging van de apparaten aan te passen. De FBI eist dat Apple helpt bij het kraken van een iPhone die is gebruikt door Syed Rizwan Farook, een van de schutters in San Bernardino vorig jaar december. Bij die aanslag kwamen veertien mensen om het leven.

Apple en veel andere bedrijven uit de techsector vinden het unlocken van telefoons die door terroristen zijn gebruikt ongewenst. Bestuursvoorzitter Tim Cook van Apple sprak woensdag van een ongewenst precedent voor de privacy en de veiligheid van de gebruikers. Apple staat daarmee lijnrecht tegenover de Amerikaanse Justitie.

Wetgeving
Mocht het Apple lukken om hun beveiliging nog verder aan te scherpen, dan zouden er nog meer rechtszaken kunnen volgen. De opsporingsdiensten zullen namelijk harder hun best moeten doen om apparatuur van verdachten te kraken. Er zou nieuwe wetgeving nodig zijn om de strijd tussen de bedrijven en autoriteiten te beëindigen; traditionele telefoniebedrijven zijn in de VS al wettelijk verplicht om de veiligheidsdiensten toegang te geven tot hun data. Technologieconcerns als Apple en Google vallen echter niet onder die wet. Volgens The New York Times voelen ze er niets voor om informatie over hun klanten over te dragen aan de autoriteiten.

'Apple scherpt beveiliging iPhone verder aan'
'Apple scherpt beveiliging iPhone verder aan' (Foto: BuzzT)

David Bowie wint postuum Brit Icon Award

David Bowie is woensdagavond tijdens de Brit Awards-ceremonie postuum onderscheiden met een Brit Icon Award. De Britse acteur Gary Oldman nam de prijs voor zijn vriend Bowie in ontvangst.

'De wereld is een artiest met een superieur talent kwijtgeraakt', zei Oldman. 'Hij was de definitie, het levende bewijs van het woord icoon.' Na de bekendmaking zong de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Lorde de hit Life on Mars van Bowie. Ook zangeres Annie Lennox bracht tijdens de ceremonie in Londen een eerbetoon aan de zanger die op 10 januari overleed. 

In 2014 won Bowie nog de Brit Award voor de Beste Britse mannelijke artiest; een prijs die hij dertig jaar eerder ook al kreeg. Hij was daarmee de oudste winnaar van een Brit Award ooit. In 1996 ontving Bowie de 'Outstanding Contribution to Music' Award.

David Bowie wint postuum Brit Icon Award
David Bowie wint postuum Brit Icon Award (Foto: BuzzE)

Adele wint Brit Awards voor Hello en 25

Adele heeft woensdagavond vier Brit Awards gewonnen: ze kreeg awards voor haar album 25 en single Hello, werd uitgeroepen tot beste Britse vrouwelijke artiest en won de Global Succes Award.

Haar hit Hello kreeg de muziekprijs voor Britse single van het jaar. In deze categorie versloeg ze Ed Sheeran en Calvin Harris. Adele kreeg de prijs uit handen van het Britse model Suki Waterhouse en zanger Simon Le Bon van Duran Duran. Eerder op de avond was Adele al uitgeroepen tot beste Britse vrouwelijke artiest en won ze de Global Succes Award.

Tegen het einde van de ceremonie kreeg Adele ook nog de award voor Britse album van het jaar 2016, voor haar album 25. Hiermee gaf ze de andere genomineerden Coldplay, Florence and the Machine, James Bay en Jamie xx het nakijken.

'Dit album was erg moeilijk om te maken', zei Adele in haar dankwoord. Ze droeg de prijs op aan haar partner Simon Konecki. 'Hij is de liefde van mijn leven. Deze is helemaal voor jou Simon, ik hou van je.'

Coldplay werd bekroond tot beste Britse groep, James Bay won de award voor mannelijke solo-artiest.

Adele wint Brit Awards voor Hello en 25
Adele wint Brit Awards voor Hello en 25 (Foto: BuzzE)

Kritiek Kinderombudsman op opvang kinderen

De opvang van vluchtelingenkinderen in de noodopvang is onder de maat. Kinderen verblijven er veel te lang. ,,Als we deze kinderen nu niet de zorg, het onderwijs en de thuisbasis geven die zij nodig hebben, dan raken zij op een achterstand die ze wellicht nooit meer inhalen."

Dat stelt Kinderombudsman Marc Dullaert in het rapport 'Wachten op je toekomst. Kinderen in de noodopvang in Nederland' dat donderdag verschijnt. Dullaert uit scherpe kritiek op de opvang van kinderen in de opvanglocaties.

,,Door het gebrek aan opvangplekken worden veel kinderen opgevangen in tijdelijke locaties en moeten zij als gevolg daarvan te vaak verhuizen. Dit terwijl stabiliteit en rust voor asielkinderen bijzonder belangrijk is. Zeven tot acht keer verhuizen was in 2015 geen uitzondering, soms zelfs tien of elf keer", constateert Dullaert.

Maanden
Volgens de Kinderombudsman moeten nieuwkomers minstens zeven maanden wachten op de start van hun procedure. Soms kan het 18 maanden duren voordat er een beslissing valt over de asielaanvraag, met uitschieters tot 24, maanden als er ook een procedure voor gezinshereniging volgt.

Onacceptabel lang, vindt Dullaert. ,,Het is voor kinderen zeer schadelijk om lang in onzekerheid te verkeren over hun eigen situatie en over de situatie van familieleden in het buitenland. Hierdoor berokkenen we deze kinderen alleen nog maar meer schade."

Dullaert adviseert om de situatie voor kinderen in alle noodopvanglocaties te verbeteren en het aantal verhuizingen te beperken. Ook doet hij de aanbeveling om een einde te maken aan grootschalige noodopvang en initiatieven voor kleinschalige noodopvang voor gezinnen en alleenstaande minderjarigen mogelijk te maken.

Kritiek Kinderombudsman op opvang kinderen
Kritiek Kinderombudsman op opvang kinderen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.