'Patiënt slaat advies huisarts in de wind'

Het probleem dat patiënten zorg mijden omdat ze geen geld hebben voor een behandeling is onverminderd groot. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) woensdag in een reactie op een onderzoek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Volgens de minister gaan patiënten niet minder vaak naar de huisarts door het hogere eigen risico van 375 euro. Dat komt omdat de huisartsenzorg niet onder het eigen risico valt. Het echte probleem is volgens de LHV dat te veel patiënten geen gehoor geven aan het vervolgadvies van de huisarts, waar wel kosten aan verbonden zijn. Dat percentage is tussen 2008 en 2013 gestegen van 20% naar 27%. "Dat zien we elke dag. Ze laten een soa-test, een röntgenfoto of een bezoek aan de specialist schieten omdat ze het niet kunnen betalen", zegt Paulus Lips, bestuurslid van de LHV. Het percentage mensen dat voorgeschreven medicijnen niet ophaalt, is gedaald van 34% in 2008 naar 29% in 2014.

Volgens de huisartsenvereniging gaan zeker een half miljoen Nederlanders om financiële redenen niet naar de huisarts. Het gaat vooral om mensen met lage inkomens en die moeite hebben met rondkomen.

Onduidelijk

Volgens Schippers is het nog onduidelijk waarom minder mensen met een verwijsbriefje bij de specialist belanden.

Huisartsen waarschuwden eerder al dat ze regelmatig te maken krijgen met patiënten die zeggen geen geld te hebben voor een behandeling.

'Patiënt slaat advies huisarts in de wind'
'Patiënt slaat advies huisarts in de wind' (Foto: ANP)